04 июнь 2019 1 442

Як спекти паску з сметани в домашніх умовах

Великдень, приготовлена на основі сметани – це відмінне ласощі в день світлого свята. Сам процес не займе надто багато часу і фізичних витрат. Зате смак страви виходить неймовірним. Розглянемо кілька варіантів приготування.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
сметана 20% жирності - 1 кг
цукровий пісок - 1 склянку стандартних розмірів
жовток, витягнутий з курячого яйця - 2 штуки
цукати, горіхи, родзинки - на особистий розсуд
Час приготування: 2160 хвилин Калорійність на 100 грам: 328 Ккал

Кроки з приготування пасхи:

  1. Для того, щоб блюдо вийшло максимально смачним необхідно вибирати сметану з максимальним показником жирності. Обов'язково, попередньо викласти її в марлю і залишити на цілу ніч для виходу всій зайвої рідини;
  2. Відварити всі підготовлені курячі яйця зварити їх. Вийняти жовтки і перетерти з необхідною кількістю цукрового піску. Повинна вийти маса однорідного складу;
  3. Викласти до отриманої масі сметану і знову перетерти для отримання повітряної суміші;
  4. Викласти отриманий склад в марлю і знову залишити на половину доби для виходу надлишків вологи;
  5. В цей час варто підготувати будь-які сухофрукти: промити, обсушити і подрібнити;
  6. Викласти сухофрукти до стекшей суміші і ретельно перемішати;
  7. Тепер перекласти все в форму. Для того щоб суміш не прилипала до стінок форми можна викладати також в марлі;
  8. Помістити форму в холодильник. Через кілька годин пасха сметани буде повністю готова.

Сметанна великдень без яєць

Великдень, приготована за цим рецептом, виходить дуже насиченою, ситна і смачна. Для того щоб її приготувати, потрібно попередня підготовка наступних складових:

  • сир максимальної жирності – 1000 грам;
  • сметана 25%-ної жирності – 400 грам;
  • вершки 30%-ної жирності – 125 мл;
  • цукровий пісок – 250 грам;
  • сирий мигдаль – 120 грам;
  • лимонна кірка – 1 невеликий шматочок.

Час приготування – 1 година 30 хвилин.

Калорійність – 352,2 ккал.

Етапи приготування пасхи:

  1. Сир помістити під важкий прес і дуже добре віджати протягом декількох годин;
  2. Також сметану необхідно звільнити від зайвої рідини: підвісити її в марлі на кілька годин;
  3. Мин6даль викласти у будь-яку ємність, залити дуже гарячою водою, накрити кришкою і залишити хвилин на десять. Злити гарячу воду, налити холодну і очистити його від ядер. Добре обсушити, а потім подрібнити за допомогою гострого ножа;
  4. У каструлю невеликих розмірів висипати цукровий пісок, додати скоринку лимона, поставити на вогонь мінімальної інтенсивності і закип'ятити. Варити так протягом 10 хвилин. Процідіть сироп через дрібне сито, а потім знову поставити на вогонь і варити до появи карамельного відтінку;
  5. Зняти з плити і тоненькою цівкою в цукровий сироп влити вершки, ретельно перемішати;
  6. З'єднати в загальній ємності підготовлені сир зі сметаною. За допомогою заглибного блендера дуже ретельно збити складу до утворення гладкої однорідної маси;
  7. В отриману масу додати карамельний сироп і знову дуже ретельно збити масу заглибним блендером;
  8. Додати в масу підготовлений і подрібнений мигдаль, а потім дуже ретельно перемішати суміш;
  9. Спеціальну форму застелити марлею, попередньо змоченою в коньяку. Викласти туди обережно сметано-сирну масу, накрити марлею і поставити в холодильну камеру на добу;
  10. Через заданий час викласти паску з форми, обережно зняти марлю і прикрасити за бажанням.

Коли пекти паски на Великдень, коли фарбувати яйця і про інших великодніх звичаях в нашій статті.

Перегляньте наш відео майстер-клас як готувати олександрійське тісто для пасок.

Читайте як приготувати сирну запіканку з вишнею — смачне і корисне блюдо, яке приготувати досить легко.

Паски на сметані і сирі на Великдень

Для приготування пасок на основі сиру і сметани буде потрібно наступний перелік складових:

  • борошно пшеничне вищого сорту – 600 грам;
  • розпушувач – 1 ½ пакетика стандартних розмірів;
  • цукровий пісок – 250 грам;
  • сир середньої жирності – 250 грам;
  • вершкове масло – 350 грам;
  • сметана – 2 столових ложки;
  • мигдаль – 200 грам;
  • родзинки – 250 грам;
  • ром – 200 мл;
  • апельсинові цукати – 50 грам;
  • лимонні цукати – 50 грам;
  • яйця курячі – 2 штуки;
  • лимон невеликих розмірів – 1 штука;
  • кориця – 2 палички;
  • цукрова пудра для прикраси.

Час приготування – 3 години.

Калорійність – 329,3 ккал.

Безпосереднє приготування пасок:

  1. Попередньо розм'якшене вершкове масло змішати в загальній ємності з цукровим піском і дуже ретельно збити міксером. Потім додати курячі яйця і знову дуже ретельно збити складу;
  2. Сирну масу перетерти через сито, додати сметану і відправити до збитої суміші;
  3. Додати корицю, сік, вичавлений з лимона, і лимонну цедру. Знову дуже ретельно збити складу;
  4. Пшеничне борошно просіяти разом з розпушувачем у збиту масу і замісити тісто;
  5. Додати підготовлені цукати, родзинки, який попередньо замочується на 12 годин в ромі, подрібнений мигдаль. У підсумку виходить дуже туге тісто;
  6. Розділити грудку тіста на дві частини однакового розміру і сформувати з кожного куща овали, подібні на батон;
  7. Викласти на деко, помістити в духовку, розігріту до 180С на 1 годину;
  8. Дістати з духовки, добре змастити теплу поверхню вершковим маслом і дуже рясно присипати цукровою пудрою.

Рецепт паски зі сметаною, маслом і горіхами

паска з горіхами

Перед тим як приступити до безпосереднього приготування ласощів, необхідно підготувати:

  • сметана – 400 грам;
  • вершкове масло – 200 грам;
  • сир – 1000 грам;
  • жовтки, вилікувані з курячого яйця – 2 штуки;
  • цукровий пісок – 2 склянки;
  • родзинки – 100 грам;
  • волоські горіхи, попередньо очищені – 100 грам;
  • цукати – 150 грам.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 352 ккал.

Етапи приготування смачного великоднього ласощі:

  1. Підготовлене кількість сиру перетерти через дрібне сито;
  2. У загальній ємності з'єднати перетертий сир, розм'якшене вершкове масло і сметану;
  3. В іншій ємності яєчні жовтки перетерти з цукровим піском, додати подрібнені волоські горіхи, запарені родзинки і цукати. Ретельно перемішати отриману ароматну суміш;
  4. Додати цей склад до сирної суміші;
  5. Знову з особливою ретельністю перемішати;
  6. Спеціальну форму змочити очищеною водою, викласти в чисту марлю, а потім розкласти шарами підготовлену масу;
  7. Виставити зверху вантаж і помістити на добу в холодильну камеру;
  8. На блюдо отриману великдень необхідно переміщати з особливою обережністю;
  9. Поверхня білого дива необхідно прикрасити цільними горіхами.

Корисні поради

  1. Використовується для приготування паски сир обов'язково повинен володіти максимальною жирністю і бути дуже свіжим. В процесі його приготування необхідно перетерти двічі через сито;
  2. Сметана повинна володіти наступними характеристиками: свіжість, мінімальна кислотність, максимальна жирність;
  3. Для того щоб пасха сметани була більш повітряної і ніжною, варто замінювати цукор цукровим піском.

Більш часто до світлого свята Великодня господині займаються приготуванням пасок, але це неправильно, оскільки основною стравою повинна бути саме великдень. Існує чимало варіантів її приготування. Особливо смачною виходить великдень, приготовлена на основі сметани та сиру.

Що ще почитати: