01 март 2019 5 390

Як смачно приготувати рис, на сковороді

Смачний і ніжний рис – улюблене блюдо практично в кожній родині. Широко популярний він і з-за надзвичайної корисності: рисова крупа багата всіма необхідними для організму вітамінами і мінералами.

Поєднання рису і овочів – один з кращих гарнірів до м'яса і риби, а при вмілому приготуванні вишуканий смак рисової каші гарантований навіть з солодкими продуктами.

Якщо ще й залишилися ті, хто досі не оцінив смакові якості цього продукту, то, напевно, вони просто не знають, як його по-справжньому смачно приготувати. Найкращим варіантом є приготування рису на сковороді.

Як зварити рис на сковороді
Інгредієнти Кількість
рис - 2 ст.
вода (бульйон) - 4 ст.
масло рослинне - трохи
прянощі - за смаком
сіль - за смаком
Час приготування: 116 хвилин Калорійність на 100 грам: 25 Ккал

Часом не в кожної господині виходить зварити рис ідеальної розсипчастості, щоб просто рісинки до рисинці. А вийшла слипшаяся жижа взагалі надовго відбиває бажання його готувати. Вихід є! І це приготування рису в сковороді. Цей простий рецепт заощадить багатьом господиням дорогоцінні нерви і час, а головне – дозволить побалувати рідних смачним блюдом.

Накаляем масло в сковороді. Висипаємо рис і пару хвилин обсмажуємо його. Додаємо прянощі і сіль. Потім заливаємо рис водою або бульйоном (обов'язково крутим окропом), зменшуємо вогонь до середньо – слабкий рівень, накриваємо сковороду кришкою і залишаємо хвилин на 15-20, якщо рис білий, або на півгодини, якщо коричневий.

Головне, в цей час не відкривати кришку. Для визначення готовності рису необхідно трохи нахилити сковороду. З'явилася рідина – знак того, що каша ще не готова. Коли рис повністю звариться, знімаємо його з плити, знімаємо кришку і накриваємо рушником на 10 хвилин.

Рецепт розсипчастого рису з овочами

Цей смачний рецепт – своєрідний «ледачий» плов. Але відсутність м'яса його зовсім не псує! Рис виходить настільки соковитим і розсипчастим, що цей рецепт однозначно знайде своє місце в кулінарній книзі кожної господині.

  • 1 ст. рису;
  • 2 ст. води (бульйону);
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 1 болгарський перець;
  • 100 г зеленого горошку;
  • 1 томат;
  • олія рослинна;
  • прянощі;
  • сіль.

Поживність: 99 ккал / 100 р.

30 хв.

Необхідно взяти глибоку сковороду з товстим дном і стінками. Розжарюємо в ній масло й обсмажуємо близько 5 хвилин подрібнені цибулю і моркву.

Додаємо зелений горошок і помідор, нарізаний невеликими кубиками, і знову обсмажуємо приблизно 5 хвилин, плавно помішуючи.

Додаємо прянощі і солимо за смаком. Після висипаємо в сковороду рис і перешиваємо 30 секунд, щоб зерна встигли нагрітися і просочитися соками, а потім заливаємо крутим окропом. Після закипання накрити сковороду і зменшити вогонь, щоб вода (бульйон) продовжувала злегка кипіти.

Через 20 хвилин практично вся рідина повинна випаруватися. Тепер необхідно лопаткою згребти все вміст в гору і так пропарити під кришкою на слабкому вогні близько 10 хвилин.

Важливо контролювати процес готування, щоб уникнути приставання продуктів до сковороді, тому час від часу перемішуємо їх і знову сгребаем в гірку. Такі нехитрі маніпуляції допоможуть зробити гарнір з розсипчастим.

Рис з тушонкою на сковороді

Цей незвичайне, але дуже смачна страва закохує в себе незрівнянним ароматом. Для деяких воно додасть нотку ностальгії, нагадавши про романтичних туристичних походах, пісні біля багаття і ночівлі під відкритим небом.

Деякі напевно згадають нехитрий, але такий «теплий» серцю студентський плов з тушонкою. Однозначно одне – байдужим не залишиться ніхто.

  • 1 ст. рису;
  • 2 ст. води (бульйону);
  • 1 б. тушонки;
  • 1 — 2 моркви;
  • 1 — 2 цибулини;
  • олія рослинна;
  • 2 ч. л. приправи каррі;
  • 4 ст. л. соєвого соусу.

Поживність: 255 ккал / 100 р.

Час — 25 хв.

Запорука смачної страви – якісні продукти, тому дуже важливо вибрати хорошу тушонку. Віддати перевагу краще длиннозернистому рісу, а приправи каррі – без солі і консервантів у складі.

Після того, як масло в сковороді розжариться, висипаємо в неї рис і обсмажуємо. Додаємо 1 ч. л. приправи каррі, заливаємо крутим окропом (водою або бульйоном), зменшуємо вогонь і залишаємо варитися до готовності. У цей час не варто відкривати кришку. Рис буде повністю готовий, коли вся рідина випарується.

Поки рис вариться, беремо іншу сковороду (краще всього глибоку і з товстими стінками). Дрібно ріжемо цибулю, тремо моркву, додаємо в сковороду з розпеченою олією і обсмажуємо. Далі додаємо в сковороду тушонку, попередньо викинувши з неї зайвий жир, різні жилки і плівки.

Перемішуємо, додаємо соєвий соус, 1 ч. л. приправи і тушкуємо хвилини 4. Після чого висипаємо туди вже зварений рис, ретельно перемішуємо і тушкуємо також хвилини 4 — 5, щоб він встиг просочитися соками і ароматами.

Сосиски в клярі — справжнє американське блюдо, яке полюбилося і у нас.

Рецепти печива з листкового тіста — класичні вушка в новому варіанті.

Як посмажити гриби в сметані — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Рисова каша з фаршем

Фарш поводиться «по-свійськи» практично в будь-якому гарнірі, і рис – далеко не виняток. Такий рис по-флотськи – запашне, духмяне, ситне, а головне, дуже смачне блюдо.

  • рис – 1 ст.;
  • вода (бульйон) – 2 ст.;
  • фарш – 300 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • олія рослинна;
  • спеція зіра – 0,5 ч. л.;
  • сіль, перець.

Поживність: 263 ккал / 100 р.

30 хв.

Наливаємо в сковороду масло і розігріваємо. Потім, прожарив рис кілька хвилин, заливаємо його окропом і варимо до того моменту, поки вся вода не випарується.

В цей час на іншій сковороді займемося приготуванням овочів з фаршем. Розжарюємо масло на сковороді. Кладемо подрібнені цибулю та моркву і обсмажуванням їх кілька хвилин. Після додаємо фарш, спеції, приправи і солимо за смаком. Тушкуємо, помішуючи, до готовності фаршу. Після цього висипаємо в сковороду рис і, перемішавши, залишаємо тушкуватися ще хвилин 5.

Рецепт з куркою

 

Для приготування цієї страви не потрібні великі фінансові витрати або блискуче кулінарну майстерність. Рецепт настільки простий, що навіть у молодої господині вийде смачне і безпрограшне блюдо.

До того ж, воно дієтичне: куряче м'ясо, натуральні інгредієнти, мінімум жиру і гасять під кришкою – вимоги дієтичної кухні не порушені. А ніжне м'ясо з часниковим ароматом і соковитим гарніром змусять неодноразово почути «ще добавки»!

  • рис – 1 ст.;
  • вода – 3 ст.;
  • філе курки – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • олія рослинна;
  • 1 головка часнику;
  • спеції, приправи, сіль.

Поживність: 223 ккал / 100 р.

Час — 35 хв.

Промиваємо рис і замочуємо його на деякий час, щоб в готовому страві було як можна менше крохмалю. А в цей час займемося приготуванням м'яса і овочів. Розжарюємо масло на сковороді. Кидаємо туди дрібно посічену цибулю, смажимо до прозорості, а потім додаємо терту моркву і смажимо ще кілька хвилин.

Далі відправляємо в сковороду порізане на невеликі кубики філе, перемішуємо і обсмажуємо приблизно 6 хвилин. Тепер настав час рису. Віджимаємо його від води і кладемо до м'яса і овочів.

Відразу додаємо приправи, спеції, солимо за смаком і перемішуємо секунд 20 – 30, а після укладаємо зверху головку часнику, попередньо зрізавши частину лушпиння, заливаємо вміст водою, робимо тихіше вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо ще десь 20-25 хвилин.

Перемішувати не треба. Коли страва повністю приготується, вимкнути вогонь і настоювати під кришкою близько 10 хвилин.

Підказки кулінарів-любителів

Не завжди вдалий рецепт – це запорука кулінарного шедевра. Багатьом господиням допомагає знання деяких особливостей і тонкощів приготування страви. Щоб рис на сковороді вийшов дійсно чудовим, бажано прислухатися до деяких порад:

  • при виборі рису перевагу краще віддати длиннозернистым сортам. Одним з кращих є сорт басматі;
  • перед варінням слід ретельно промивати рис до прозорості води;
  • замочування рису в холодній воді зробить його соковитим і розсипчастим в готовому блюді;
  • для приготування рису з тушонкою важливо вибрати продукт високої якості. На такому не буде написи «тушонка», а саме «тушкована яловичина (свинина)». Причому вона не повинна містити нічого, окрім власне м'яса, солі і спецій, а на банці можна знайти інформацію про виготовлення по ГОСТу;
  • варений рис не перетвориться в злиплу кашу, а буде розсипчастим, якщо його трохи обсмажити перед варінням;
  • для готування краще вибрати сковороду з товстим дном і стінками;
  • під час варіння рису рекомендується не відкривати кришку і не заважати. Не варто хвилюватися, він не пригорить;
  • не варто боятися експериментів. Наприклад, рисовий гарнір придбає дуже тонкий вишуканий смак, якщо додати в нього айву.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: