30 март 2019
4 684
Як приготувати ніжний сирний кекс з манкою
Сир – це завжди корисно і смачно, тому можна навіть не сумніватися в тому, що кекс з сиру з манкою вийде незабутньо смачним! Готується він швидко, але доведеться трохи потерпіти, поки виріб запечеться, а потім охолоне.
Покроковий рецепт
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сиру - | 420 г |
розпушувача - | 10 г |
яєць - | 4 шт. |
вершкового масла - | 50 г |
сметани - | 150 мл |
ванільного цукру - | 5 г |
цукру - | 90 г |
манної крупи - | 90 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 167 Ккал |
Як готувати сирний кекс з манкою:
- Сир пропустити через дрібне сито або перебити заглибним блендером в високою вузькою чаші. Також може підійти м'ясорубка;
- Коли сир стане однорідною масою, додати обидва види цукру і збити масу міксером або віночком до його розчинення;
- Розчинити вершкове масло до рідкого стану;
- Поки масло тане, ввести в сирну масу яйця по одному. Після кожного яйця доводити до однорідної текстури всі компоненти;
- До сиру додати розпушувач і манну крупу;
- Масло перелити в іншу ємність, щоб воно швидше досягло кімнатної температури;
- Сирну масу з крупою довести до однорідності і влити остигле масло;
- Знову перемішати тісто до гладкості текстури;
- Залишити відпочити протягом п'ятнадцяти хвилин;
- Готове тісто вилити у форму, яку потрібно присипати борошном або сухарями;
- Прибрати в шафу і запікати не більш півгодини.
- Дати кексу охолонути у формі, потім вийняти, порізати і подавати з чаєм.
Рецепт сирного кексу на кефірі з манкою
- 280 г сиру;
- 10 г розпушувача;
- 3 яйця;
- 210 г манної крупи;
- 210 мл кефіру;
- 5 г ванільного цукру;
- 80 г вершкового масла;
- 130 г цукру.
По часу – 1 годину і 45 хвилин.
По калорійності – 159 калорій.
Приготування:
- Сир перебити блендером до однорідності або ж скористатися ситом з ложкою/м'ясорубкою;
- Змішати однорідну сирну масу з кефіром;
- Яйця розбити в окрему ємність і збити їх віночком або міксером до легкої піни;
- Додати цукор і ванільний цукор, збити до збільшення в об'ємі;
- До солодких яйцям влити сирну масу, не перестаючи збивати тісто;
- Туди ж відправити м'яке олію, крупу і розпушувач;
- Перемішати і прибрати тісто, щоб відпочило протягом півгодини;
- Далі перелити тісто у форму або в кілька і запікати при середній температурі одну годину.
Корисні поради
Щоб сирний кекс з манкою вийшов воістину смачним, незабутнім, необхідно постаратися. Також буде корисно прислухатися до наших рекомендацій по приготуванню і декорування готової випічки:
- Щоб масло простіше взбивалось (це стосується другого рецепта), можна попередньо порізати його кубиками однакового розміру;
- Щоб кекс був ще апетитніше, можна полити його шоколадною глазур'ю, ганашем або просто посипати пудрою цукру, цукрових присипкою, прикрасити фруктами/ягодами або вершками;
- Щоб цукор в яйцях або в сирі швидше розчинявся, можна використовувати цукрову пудру замість піску;
- При використанні силіконової форми змазування не потрібно. Це необхідно для усіх інших матеріалів, з яких роблять форми – скло, кераміка, чавун і так далі;
- Якщо дати кексу повністю охолонути у формі, то його буде набагато простіше витягнути і нарізати красивими, однаковими шматочками. Гарячий кекс буде занадто м'яким, щоб піддаватися лезу ножа;
- У тісто можна за смаком додати шматочки шоколаду, сухофрукти, цедру фруктів, горіхи або шматочки свіжих фруктів/ягід;
- Щоб тісто після кожного перемішування або збивання виходило максимально однорідним, краще всього використовувати компоненти з однаковою температурою. Для цього просто потрібно дістати їх з холодильника за кілька годин до початку приготування;
- Тесту обов'язково потрібно час для відпочинку. Це необхідно для того, щоб манна крупа встигла набрякнути під впливом «мокрих» компонентів, а не хрумтів на зубах після запікання;
- Для шоколадного варіанти кексу, в масу потрібно всього лише додати близько 30-50 грам какао-порошку.
На вашому столі повинен стояти вологий сирний кекс з манкою, ванільний аромат якого розноситься по всій кухні. Ну а рум'яна кірочка так і манить сісти за стіл і випити солодкий чай з шматочком м'якого, пористого кексу.
Що ще почитати: