27 июнь 2019 17 286

Як правильно збити вершки в домашніх умовах

Збиті різним способом вершки – основа для багатьох десертних страв. Ними прикрашають випічку, додають у креми для торта або прошарку, додають до фруктів. Дуже важливо, щоб процес збивання проходив правильно, але не менше уваги слід приділяти продуктам, обраним для приготування.

Які можна збивати вершки

Перш ніж робити покупку вершків з метою подальшого перетворення їх в крем, необхідно пам'ятати, що цей продукт відноситься до біологічних, тобто його структура і склад не завжди однакові.

Саме з цієї причини у господинь з одного і того ж продукту збиті вершки і десерти на їх основі виходять по–різному. Ще один параметр, який потрібно враховувати при виборі вершків – термін придатності. Не можна вибирати продукцію, дата реалізації якої завершується або прострочено.

Також в домашніх умовах потрібно забезпечити правильні умови зберігання – не можна поміщати їх в морозильник, оскільки там вершки перетворяться в лід, що негативно позначитися на компонентах. Ще кілька важливих моментів:

  • вершки, куплені на ринку або у приватного продавця найкраще розвести водою, так як вони жирніше, ніж магазинний варіант. Отже, при збиванні нерозбавлених вершків з великою ймовірністю господиня отримає не крем, а масло;
  • у процесі збивання, в якості підсолоджувача краще вибирати цукрову пудру, оскільки вона легше розчиниться, дозволяючи отримати однорідну по консистенції масу.

Також слід знати, що, якщо передбачається використовувати вершки без добавок у вигляді яєць або цукру, то їх жирність має бути не менше 30%. У тому випадку, коли передбачається робити вершковий крем, можна використовувати і 20%. Цей продукт повинен бути холодним, так як холодні чи теплі призведуть до розшарування текстури.

Вибір обладнання та підготовка вершків

Для того, щоб отримати якісні збиті вершки, потрібно їх підготувати, а також використовувати спеціальне обладнання. Правила підготовки молочного продукту:

  • їх слід охолодити, залишивши на 1-2 години в холодильнику (не морозилці);
  • обладнання (ємність і віночок) також потрібно остудити (можна помістити в морозилку на 15 хвилин).

Після цього можна приступати до взбиванню. Холодні вершки вийдуть ніжними і пишними за рахунок того, що молочний жир рівномірно розподілиться по всьому об'єму, і не буде розшаровуватися.

Нежирні вершки використовувати для збивання не можна, так як вони дуже рідкі. Що стосується посуду, краще вибирати емальовані миски або пластиковий посуд. У процесі збивання її потрібно тримати під нахилом. Віночок (або міксер для прискорення роботи), слід занурювати в ємність повністю.

Покрокова технологія

Процес збивання вимагає виконання декількох простих, але обов'язкових до виконання кроків:

  • охолодження посуду і вершків до температури 2 — 6°С;
  • струшування упаковки з вершками, щоб всі верстви змішалися і склад вийшов максимально однорідним;
  • потрібно відміряти в ємність 150-200 мл продукту, так як якість готового продукту підвищиться (для великої кількості крему необхідно розділяти загальна кількість вершків за рецептом потрібно розділити на 2-3 частини і збивати кожну окремо);
  • починати збивання слід на мінімальних швидкостях (для міксера) або плавно – якщо використовується віночок;
  • поступово слід збільшувати швидкість збивання.

Важливий момент, який не можна ігнорувати: як тільки вершки почнуть ставати гущі, швидкість збивання слід поступово знижувати.

Як правильно збити вершки для крему для торта

Збитий вершковий крем – ідеальне прикраса для тортів і тістечок. Саме тому важливо знати, як правильно проводити процес приготування. У цьому випадку вершки також потрібно охолодити. Для того щоб зробити крем солодкі, необхідно додати цукрову пудру, так як цукор стане причиною утворення в кремі крупинок.

Збивання також потрібно проводити поступово, починаючи і закінчуючи процес на низьких швидкостях. Важливий момент: якщо використовується підсолоджувач, то його слід додавати поступово, щоб він не встиг повністю розчинитися в вершках.

В якості барвника потрібно використовувати фруктові соки. Крем вважається готовим, якщо на поверхні маси залишаються чіткі сліди від віночків. Зберігати такі вершки потрібно в холодильнику і бажано недовго.

Як збивати з цукром або цукровою пудрою

Додавати цукор або пудру слід поступово. Оптимальна кількість цукрової пудри – складає 20 м з розрахунку на кожні 100 мл вершків. Цукру на цю ж кількість має бути не більше 30 р. Всі дії слід проводити за рекомендованою технологією.

Читайте як приготувати дивно повітряний кекс на йогурті цей десерт стане родзинкою вашого свята.

Як приготувати святкову свинину з чорносливом читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати вишуканий суп-пюре з печериць з вершками.

Як загустити вершки

У деяких рецептах приготування крему необхідно використання загусників, серед яких:

  • желатин;
  • лимонний сік;
  • білок.

Желатин додається з розрахунку 6 г на 250 мл вершків. Перш ніж додати загусник, його слід спеціальним чином підготувати. Желатин слід залити теплою водою, потім почекати набухання.

Для прискорення процесу можна підігріти рідину з желатином на водяній бані. Можна розчинити желатин відразу в вершках. Для цього 1/3 від загального обсягу слід вилити в окрему ємність, потім покласти желатин і також чекати набухання.

Потім можна з'єднати рідини в одній ємності і почати процес збивання.

Якщо використовується для процесу загустіння лимонний сік, то в цьому випадку можна домогтися гарних результатів, використовуючи менш жирні вершки – від 10%, тому цей варіант зможе врятувати ситуацію, якщо були придбані вершки, невідповідні для збивання.

Рекомендовані пропорції: на 225 мл вершків потрібно 1 столова ложка свіжого лимонного соку. Додавати його слід безпосередньо в момент, збиваючи (на цей час швидкість слід трохи збільшити).

Білок також може бути використаний для закустения майбутнього крему з вершків. Для цього потрібно акуратно, не допускаючи попадання до складу жовтка, відокремити білок.

Потім його необхідно помістити в ємність і охолодити протягом 15 хвилин. Після цього слід збити окремо вершки і білок, а потім з'єднати обидві маси, збиваючи ще кілька хвилин до отримання однорідного і ніжного складу.

Корисні поради

Якщо придбані вершки не збиваються, то слід подивитися на відсоток їх жирності, склад (ніяких сторонніх інгредієнтів у них бути не повинно).

Заморожувати вершки не можна, оскільки кристалики льоду порушать структуру.

Ємності для збивання не повинні окислюватися, тому вибирати слід пластик або нержавійку, а також скло. Збиті вершки готуються безпосередньо перед подачею.

Що ще почитати: