20 июнь 2019 14 507

Як правильно зробити повітряний попкорн в духовці

Про користь попкорну відомо небагатьом, а разом з тим, повітряний, хрусткий снек проводиться із злаків, які самі по собі організму дуже корисні, до того ж, у ньому міститься безліч вітамінів і мінералів, а ось калорій – мінімум, всього близько 300 на 100 грамів зерен.

Щоб отримати гарантовано якісний і відповідний всім продукт, його варто приготувати своїми руками. Як це зробити на домашній кухні? Основні способи ви знайдете в цій статті.

Чи можна робити попкорн в духовці

Незважаючи на велику кількість готових варіантів, які легко можна довести до готовності у звичайній мікрохвильової печі, у духовій шафі зробити попкорн теж дуже просто. Для початку перевірте, чи добре регулюється температура у вашому домашньому устаткуванні – для безпеки і впевненості в успіху кінцевого результату.

Другий важливий нюанс – правильно обрана посуд. Для того, щоб всі частинки майбутнього попкорну розкрилися повністю, готувати їх потрібно в щільно закритій тарі. До того ж, посуд повинна підходити для готування в духовці, не мати пластикових деталей і не луснути від високої температури.

Третє, на що варто звернути увагу – якість заготовки. Підійдуть не всі сорти кукурудзи, і вже точно не варто використовувати кормові види. Краще всього зупинити свій вибір на таких сортах, як Гостинець, Рисова, Жери-жери і Малюк – в них міститься оптимальне поєднання вологи, крохмалю і клітковини, яка при підігріві роздувається і лопає оболонку.

Базовий спосіб
Інгредієнти Кількість
кукурудзяні зерна - 100 г
рослинна олія - 2 столових ложки
сіль - ½ Чайної ложки
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Після дотримання всіх описаних вище вимог можна приступати до процесу смаження. За основу варто взяти базовий рецепт, як найменш трудомісткий і найшвидший. Отже, візьміть ручку і зошит, прийшов час записувати, як приготувати попкорн в духовці.

Налийте масло в сковороду або сотейник, всипте зерна і сіль. Накрийте кришкою і ретельно перемішайте (можна просто потрусити). Нагрівання духовки поставте на 200-220 градусів і почекайте, поки внутрішня частина печі добре прогріється. Деко встановіть на середній рівень, на нього помістіть сковороду і щільно притисніть кришку.

Готовність повітряної кукурудзи можна визначити, як візуально, якщо у вас прозора кришка, так і на звук: лопаються зернятка голосно, і по мірі наростання частоти «пострілів», все більша кількість попкорну виявиться готовим. Коли стріляти зерна стануть трохи рідше, вимкніть духовку, щоб уникнути пригорання готового продукту.

Читайте як приготувати пельмені з рибою — спробуйте приготувати це блюдо, незважаючи на незвичайну начинку воно виходить не менш смачним.

Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачного і корисного сирного морозива — рецепт десерту тут.

Суп з морської капусти — рецепт з фото і пошагомыми підказками.

Як зробити попкорн в пакеті

На полицях супермаркетів нерідко можна побачити напівфабрикат для попкорну, упакований у спеціальні пакети з паперу. Вдома теж можна самостійно зробити такі упаковки і доводити їх до готовності в духовці.

Варіантів пакетів для виробництва домашніх кукурудзяних снеків може бути два:

  1. Склейте пакет з промасленого пекарського пергаменту і помістіть всередину 100 грам зерен. Потім щільно зав'яжіть або заклейте його;
  2. Підійде і звичайний поліетиленовий рукав, призначений для запікання. З ним можна поступити так само, як і у випадку з іншими стравами: відміряйте потрібну довжину, відріжте пакет і щільно завязите або скріпіть спеціальними затискачами один край. Зерна злегка збризніть маслом, посоліть і покладіть в пакет. Загерметизуйте другий край і притрусіть пакет, щоб вміст перемішалося.

Час приготування: 25-30 хвилин.

Калорійність: 300 кКал/100 г.

Укладіть пакет в ємність з високими бортами і поставте в духовку, нагріту до 200 градусів. Щоб зерна розкривалися рівномірно, за допомогою прихваток кілька разів переверніть пакет в процесі приготування.

Після того, як більша частина попкорну буде готова, дістаньте упаковку з печі і залиште ще на деякий час закритої: висока температура всередині дасть можливість дійти до готовності залишилася кукурудзі. Потім надріжте пакет і викладіть вміст у посуд для подавання.

Карамельний попкорн

Не всім по душі солонуватий присмак звичайного попкорну, а ось його карамельна варіація точно сподобається! Такий продукт можна використовувати не тільки у вигляді снека, але і як корисний і смачний десерт, який можна давати безбоязно навіть дітям.

За основу візьміть вже описаний базовий рецепт, а ось доповнити його можна ароматним карамельним сиропом. Для його приготування потрібні:

  • тростинний коричневий цукор – 2 склянки (приблизно 400 грамів);
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • вершкове масло – 200 грамів;
  • кукурудзяний сироп – ½ склянки;
  • патока – 1 столова ложка;
  • сода – ½ чайної ложки;
  • смажений арахіс – 1 стакан.

Час приготування: 1,5 години.

Калорійність: 500 кКал/100 г.

Для основи карамельного сиропу нагрійте в сотейнику вершкове масло, додайте цукор, патоку, сіль і кукурудзяний сироп. Ретельно вимішуйте суміш і тримайте на середній температурі до закипання. Як тільки почне кипіти, заважайте ще 5 хвилин, а потім зніміть ємність з вогню.

Додайте в остигає сироп соду і знову перемішайте, поки маса не перестане давати піну і не посвітлішає. Окремо в блендері подрібніть арахіс в крихту. Якщо блендера немає, можна скласти горіхи в пакет тонким шаром, зав'язати і прокатати поверх качалкою або відбити молотком.

Застеліть деко пергаментним шаром паперу і злегка змастіть маслом. Викладіть поверх готовий попкорн, розподіліть рівномірно. Полийте зверху карамеллю і посипте арахісової крихтою.

Залиште підсихати в теплому сухому місці або відправте в духовку на 1 годину на режимі конвекції та при температурі 120-150 градусів. За цей час потрібно хоча б 3-4 рази перемішати кукурудзяні пластівці в листі дерев'яною лопаткою, щоб розподілити карамель. Після підсушування перемістіть повітряну кукурудзу в порційні картонні відерця або миски.

Як готувати попкорн з цукром і корицею

У приготуванні солодкого попкорну є свої нюанси, адже при нагріванні солодка складова може легко карамелізуватися і пригоріти ще до того, як всі пластівці дійдуть до готовності. Цей рецепт дозволить приготувати солодкий перекус без проблем. А основою його стане все той же базовий рецепт створення домашньої повітряної кукурудзи.

Крім уже перерахованих вище інгредієнтів вам знадобиться:

  • цукрова пудра – 100 грамів;
  • кориця – ½ палички або ½ чайної ложки меленої;
  • какао (за бажанням) – 2 столових ложки.

Час приготування: 35-40 хвилин.

Калорійність: близько 350 кКал/100 г.

Готуйте попкорн в духовці за звичайною технологією. Коли закладіть всі продукти в сковороду і поставите в піч, змішайте в мисці цукрову пудру, корицю і какао (якщо хочете додати шоколадний присмак).

Як тільки основні удари при розкритті зерен припиняться, дістаньте з духовки попкорн, відкрийте кришку і посипте рівномірно цукрово-коричної сумішшю. Закрийте кришку і перемішайте все, струсивши сковороду. Поверніть попкорн в духовку ще на 5 хвилин, а потім діставайте і розкладайте по коробках або мисках для подачі.

У цьому варіанті обов'язково варто використовувати саме дрібну пудру замість цукрового піску – вона краще розподілиться по поверхні пластівців і не буде обсипатися. До того ж, пудра повільніше карамелізується, і ваша солодкість не пригорить.

Рецепт солоного попкорну з сирним смаком

Щоб отримати ароматний сирний снек з корисних злаків, не треба винаходити велосипед! Просто спробуйте зробити дві прості варіації улюбленого попкорну з сиром! Один з них готується дуже швидко, зате другий здивує своєю натуральністю і користю.

Для першого варіанта нам потрібні:

  • кукурудза – 100 грамів;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • масло вершкове – 1 чайна ложка;
  • масло рослинне – 1 чайна ложка;
  • рідкий харчовий ароматизатор «Сир» — 2-3 краплі.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 300 кКал/100 г.

Готуйте попкорн в сковороді з базовим рецептом, але замініть просте рослинне масло на суміш з розтопленого вершкового з рослинним. Солі можна додати більше, ніж у звичайному рецепті. Коли попкорн розкриється, дістаньте його з ємності і збризніть ароматизатором з сирним смаком і ароматом, після чого гарненько перемішайте.

Другий варіант:

  • кукурудза – 100 грамів;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • олія рослинна – 2 столових ложки;
  • сир твердих сортів – 50 грамів.

Кукурудзу готуйте під кришкою, змішану з маслом і сіллю, близько 20 хвилин. Сир натріть на дрібну тертку. Коли майже всі зерна вибухнуть, дістаньте попкорн, посипте сиром і перемішайте. Поверніть в духовку ще на 2-3 хвилини.

Сир вибирайте максимально твердий: добре підійде пармезан, грана-падано або пекоріно. А якщо хочете отримати суперсырный смак і запах в готовому вигляді, міксуйте обидва рецепта, використовуючи як сирну крихту, так і додаткові ароматизатори.

Корисні поради

Існує пара хитрощів, які допоможуть вам приготувати ідеальний попкорн для себе і своїх друзів.

  1. Вибирайте цілі зерна, які не піддавалися пересихання – лише з них вийде відмінний і ніжний попкорн;
  2. Визначити, чи підходить сорт кукурудзи для попкорну можна на око: кращі зернятка будуть гладкими, наче лакованими;
  3. Не використовуйте для приготування пальмову, кокосову або арахісове масло – в них багато шкідливих речовин, так і калорійність такого попкорну буде вище, ніж при використанні звичайного соняшникової або оливкової;
  4. В якості добавок в снеки можна використовувати не тільки вже описані інгредієнти. Спеції, шоколадна крихта, соуси допоможуть додати попкорну незвичайний смак.

Завдяки нашим рецептами, ви завжди зможете швидко забезпечити себе і своїх гостей чудовим і ситним перекусом – попкорном.

Що ще почитати: