04 июнь 2019 3 530

Популярні рецепти тесту для великодніх пасок

Вирішили спекти до свята Великодня паска, але не знаєте, як його приготувати? Ми підкажемо, як краще підготувати тісто для паски, щоб готова випічка була дивовижно смачною.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно пшеничне в/с - 900 г
свіжі яйця курячі - 5 шт.
молоко коров'яче - 0,5 л
цукровий пісок - 0,3 кг
сухі інстантні дріжджі - 20 г (2 пакетики)
масляна суміш - 200 г (100 г маргарину та масла)
жирна сметана - 100 мл
родзинки «Киш-миш» - 60 г
цукати - 100 г
ванілін - щіпка
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 331 Ккал

Серед безлічі існуючих рецептів найбільшим попитом користується саме класичний паску. Згідно класичним рецептом приготування до складу даного паски входить лише здоба, цукати і родзинки.

Але, незважаючи на всю його простоту – виріб виходить просто прекрасним і неповторним на смак! Найголовніший момент – приготування великодніх пасок не терпить поспіху.

Так що вам необхідно буде заздалегідь підготувати і виділити, як мінімум, півдня вільного часу. Отже, приступимо.

Приготування:

  1. Перше, що необхідно зробити – це приготувати опару для тіста. Для цього в підігрітому до 35-400С молоці необхідно розчинити 75 г цукру і дріжджі. Потім поступово ввести 1 склянку просіяного борошна і вимісити масу до однорідності. Накрийте тару з підготовленими інгредієнтами тканинною серветкою і поставте в тепле місце. Через 20-25 хвилин опара буде готова, на її поверхні з'явиться характерна пінна шапочка. На даному етапі масу необхідно вимісити і знову, накривши серветкою, прибрати в тепле місце. Повторіть описані вище дії ще 2 рази;
  2. Свіжі курячі яйця (4 шт) розділіть на білки і жовтки, а 1 залиште цілим. Білки приберіть в холодильник – вони вам знадобляться при приготуванні глазурі, для прикраси готових кличей. З'єднайте жовтки, ціле яйце і залишився цукровий пісок. Збийте за допомогою віночка;
  3. Далі введіть в масу сметану, щіпку солі і ванілін. Ще раз ретельно збийте до однорідності;
  4. Потім необхідно змішати отриману яєчну суміш з готової опарою. Постійно вимішуючи масу, приступайте до поступового підсипання до неї просіяного борошна;
  5. Вимішувати тісто до тих пір, поки воно не перестане відставати від рук, але пам'ятайте, що занадто «забите» борошном тісто позбавить готові паски необхідної пишноти і м'якості. Саме тому, при приготуванні тіста для пасок, краще трохи недосипати борошна, ніж пересипати;
  6. В приготоване тісто додайте злегка подтаявшую масляну суміш (маргарин + масло) і продовжуйте процес вимішування, але вже переклавши тісто на припыленную борошном робочу поверхню;
  7. Ретельно вимісити тісто накрийте рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці. Воно повинно підійти і збільшитися в розмірах, як мінімум, удвічі. Тісто необхідно обім'яти і знову, накривши рушником, залишити підходити. Дані дії повторіть 2-3 рази;
  8. Після останнього обминания, тісто для пасок, приготовлене по традиційному рецепті – готово.

Тісто на великодні паски в духовці

Традиція пекти на Великдень святкові паски з'явилася досить давно і міцно вкоренилася у багатьох сім'ях. Їх головна відмінність від інших видів випічки криється саме в приготуванні тіста. Воно відрізняється своєю особливою насолодою і здобою.

Причина криється в історії. Великдень – свято воскресіння Ісуса. Згідно біблії, за життя він вживав виключно прісні коржі, а після Воскресіння – здобні, дріжджові.

Тому люди, радіючи Воскресіння, готують в це свято здобну, максимально солодку і наповнену цукатами (родзинками) випічку – паски.

Нижче представлений простий рецепт приготування великодніх пасок в домашніх умовах.

Інгредієнти для приготування тіста:

  • мука в/с – 4 ст.;
  • цукор-пісок – 1 ст.;
  • незбиране молоко – 250 мл;
  • яйця – 5 шт.;
  • маргарин – 200 г;
  • сіль поварена;
  • дріжджі – 40-50 г;
  • родзинки – 200 р.

Тривалість приготування: 2 ч.

Калорійність на 100 г: 314 кКал.

Приготування:

  1. Молоко розділіть на дві частини (1:3). Меншу частину підігрійте до 370С і розведіть в ній 2-3 ст. л. цукрового піску і дріжджі. Відставте на час в сторону і займіться підготовкою інших інгредієнтів;
  2. Розпустіть маргарин і з'єднайте з рештою молоком – температура суміші так само повинна становити не менше 370С. Додайте решту цукру і дрібку солі. Ретельно перемішайте;
  3. Потім введіть в отриману суміш молоко з розпущеним до того часу дріжджами, вимішайте і приступайте до поступового запровадження просіяного борошна, не припиняючи процесу перемішування. Замішане тісто накрийте рушником і поставте у тепле місце – йому необхідно підійти;
  4. Ізюм залийте окропом. Відокремте білки від жовтків. З білків ви приготуєте глазур для прикраси готових пасок, а жовтки і розпарений ізюм підмішайте підійшов до тесту і знову його вимісіть. Дайте йому ще двічі підійти;
  5. Готовим тестом наполовину наповніть змащені маслом форми для випікання і, почекавши період расстойки, відправляйте в духовку.

Рецепт олександрійського тесту

Паски, приготовані за рецептом олександрійського тіста, виходять надзвичайно ароматними та смачними (за рахунок приготування на основі топленого молока), довго не черствіє. М'якуш виходить легким, у міру ніжним і немов злегка вологим, як ніби чимось просочений.

Але, все ж головна перевага полягає в тому, що з найпростішою технологією приготування олександрійського тесту впорається навіть початківець кулінар.

Інгредієнти для приготування:

  • молоко топлене – 05, л;
  • дріжджі швидкодіючі – 10 г;
  • цукор – 0,5 кг;
  • борошно пшеничне – 1,5 кг;
  • яйця курячі – 7 шт.;
  • вершкове масло – 0,3 кг;
  • ваніль – на кінчику ножа;
  • родзинки – 180 р.

Час приготування: 2 ч.

Калорійність на 100 г: 317 кКал.

Приготування олександрійського тесту для паски:

  1. У велику миску вбийте курячі яйця, додайте до них цукор і ретельно розітріть за допомогою віночка;
  2. У теплому молоці розведіть дріжджі, а потім влийте цю суміш до збитим яйцям. Вимісіть до однорідності;
  3. Так само введіть в приготовану масу злегка легка олія. Перемішавши опару до однорідності, накрийте її серветкою і приберіть на 1-2 години в тепле місце;
  4. У готову опару введіть просіяне борошно і розпарений ізюм. Замісіть однорідне тісто еластичне;
  5. Дайте тісту кілька разів піднятися, періодично його обминаючи. Після цього, розділіть тісто на частини і приступайте до формування і випікання пасок.

Заварне тісто для пасок

Паска – це святковий здобний хліб, який за старовинним рецептом готують з заварного тіста. Даний рецепт вважається найбільш стародавнім, їм досі користуються священнослужителі у храмах, так і багато хазяєчки. І не дивно, адже випічка з заварного тіста виходить смачною і не черствіє протягом декількох днів.

Інгредієнти:

  • борошно – 0,6 кг;
  • дріжджі «живі» — 50 р;
  • незбиране молоко – 500 мл;
  • маргарин – 200 г;
  • яйця – 10 шт.;
  • цукор – 300 г;
  • сіль кам'яна – щіпка;
  • ванілін;
  • ізюм світлий – 100 г;
  • цедра лимонна – 1 ст. л.

Тривалість приготування: 3 ч.

Калорійність на 100 г: 316 кКал.

Приготування:

  1. Приготуйте опару: 100 мл теплого молока з'єднайте з 25 г цукру і дріжджами. Розітріть до однорідності і відставте в сторону;
  2. Борошно просійте в широкий таз. Залишилося молоко доведіть до кипіння, а потім тонкою цівкою влийте в борошно, перемішуючи масу міксером;
  3. Коли заварне тісто охолоне, введіть в нього опару, вимісіть, накрийте харчовою плівкою і залиште на 30-40 хвилин;
  4. Тим часом яйця розділити на білки і жовтки. Білки використовуйте для прикраси випічки, а жовтки розітріть з цукром дочиста. Введіть збиті жовтки в опару і залиште ще на 30 хвилин;
  5. Після введіть розм'якшений маргарин, щіпку солі, родзинки, ванілін і лимонну цедру. Заварне тісто треба вимісити і, накривши плівкою, залишити дозрівати ще на 1-1,5 години;
  6. Готове тісто розділіть на частини, наповніть ним форми для випікання (обов'язково змастіть верх тіста водою) і приступайте до випікання.

Скільки часу вариться перлова крупа — як приготувати кашу швидко і смачно.

Як приготувати смачний шоколадний брауні в мультиварці читайте в нашій статті.

Страви з свинини в духовці — кілька смачних і незвичайних рецептів на кожен день.

Рецепт віденського тесту для паски

Представляємо вашій увазі рецепт віденського тесту. Це, мабуть, самий вдалий рецепт, за яким, у вас без особливих клопотів вийде спекти смачний і ароматний паска.

Інгредієнти:

  • яйця – 12 шт.;
  • мука – 3 кг;
  • молоко коров'яче незбиране – 1 л;
  • цукор-пісок – 1 кг;
  • дріжджі пресовані – 100 г;
  • спред – 0,6 кг;
  • родзинки і цукати – 0,3 кг;
  • сіль;
  • ванілін.

Тривалість приготування: 12 год.

Калорійність на 100 г: 313 кКал.

Приготування:

  1. Яйця збийте з цукром, потім введіть до них розм'якшений спред, дріжджі і молоко. Накрийте опару плівкою і приберіть в тепле місце на 10 годин для бродіння. Краще цей процес робити з вечора;
  2. Після закінчення зазначеного часу, опара буде готова. Введіть в неї родзинки, щедру щіпку солі і просіяне борошно. Замісіть тісто (воно має відставати від рук);
  3. Віденське тісто готове. Приступайте до наповнення формочок, але пам'ятайте, що тісто підніметься, щонайменше вдвічі, тому наповнюйте їх тільки наполовину.

Тісто для паски пасхального в хлібопічці

Тісто для паски дуже швидко і без клопоту можна приготувати за допомогою хлібопічки. Цей диво-агрегат робить все самостійно – потрібно всього лише завантажити в нього всі необхідні інгредієнти і включити. Через 1,5 години здобне тісто буде повністю готове, вам залишиться тільки розкласти його по формах і приступити до випікання.

Інгредієнти:

  • молоко – 200 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • цукор – 175 г;
  • борошно – 04 кг;
  • сіль;
  • масло – 20 г;
  • швидкорозчинні дріжджі – 3 ч. л.;
  • цукати – 120 г;
  • ванільний цукор – 1 пакетик.

Приготування:

  1. У ємність хлібопічки влийте підігріте молоко, слідом введіть яйця і шматочок розм'якшеного масла;
  2. Всипте борошно, сіль і цукор. В середині зробіть поглиблення і всипте в нього дріжджі;
  3. Накрийте хлібопічку кришкою, виставте режим «Швидкий» або ж «Випічка білого хліба» (світла скоринка, вага 700-750 г);
  4. Після сигналу про закінчення замішування, додайте в тісто цукати. Після цього, до закінчення приготування кришку більше не відкривайте.

Яйця, для приготування тіста краще брати домашні, з яскраво-жовтими жовтками. Тоді тісто придбає гарний бурштиновий відтінок. Для додання пікантності, родзинки можна вимочувати не в окропі, а в міцних алкогольних напоях. Таких як: ром, бренді, віскі або коньяк.

Світлої Пасхи!

Що ще почитати: