Як спекти паску з цукатами та родзинками
З пасками завжди виникають складнощі. Не виходить у нас «набити» руку, тому що ми печемо їх один раз в рік, робимо висновки із своїх промахів, але через рік благополучно забуваємо. Ось тому візьміть на озброєння перевірений класичний рецепт, за яким великодня випічка гарантовано буде виходити з року в рік.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тепле молоко - | 80 мл |
сухі дріжджі - | 7 р |
натуральний мед - | 30 г |
пшеничне борошно - | 410 г |
м'яке вершкове масло - | 120 г |
великі яйця - | 3 штуки |
дрібний цукор - | 50 г |
кухонна сіль - | 10 г |
темний родзинки + різнокольорові цукати (нарізані кубиками) - | по 70 г |
ванілін - | щіпка |
жовток для змазування - | 1 шт. |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 330 Ккал |
Цей рецепт гарний тим, що він універсальний і дуже простий у виконанні. Розрахунок продуктів наведено на чотири невеликих паски.
Приготування паски з цукатами та родзинками:
Крок 1. Готуємо опару. У підігрітому молоці розмішайте 30 г меду, 7 г дріжджів. Потім акуратно введіть у рідину просіяне борошно. Під час просіювання вона збагачується киснем і добре піднімається, тому паски випікаються більш легкі. Накрийте ємність з опарою харчовою плівкою, поставте її на плиті або в інше тепле місце, де не дуже гаряче. Знайте, що при температурі понад 40 ºC дріжджові культури загинуть;
Крок 2. Готуємо тісто. Додайте у готову опару рекомендовані продукти. Починайте з рідких інгредієнтів, а закінчуйте борошном. Не забудьте трохи посолити. Вимішуйте тісто так, щоб воно легко отлипало від ваших долоньок, але при цьому не було крутим;
Крок 3. Растаиваем тісто. Залиште його в спокої на 40 хв., поки воно не збільшиться в об'ємі в 2 рази, потім обімніть його руками, додати цукати, підготовлений ізюм (промити, просушити). В ідеалі, після цього процесу тісто має ще раз підійти. Так воно вийде краще і ніжніше. Але цей етап часто пропускають, через брак часу;
Крок 4. Розкладаємо по формах. Підготуйте їх заздалегідь, вистеливши всередині пергаментом. Закладайте тісто так, щоб воно заповнило половину форми або навіть трохи менше. Після розфасовки залиште майбутні великодні паски на 20 хв. в спокої;
Крок 5. Випікаємо в духовці. При цьому головне – дотриматися температурний режим і не відкривати дверцята духової шафи в процесі випікання. Знайте, що висока температура не підійде, при ній паски «обпадають». Оптимальний варіант – 170 ºC. Коли в процесі випічки верх паски схопиться, її треба змастити збитим жовтком;
Крок 6. Виймаємо паска з печі. Залиште остигати у формі, після цього він виймається легко, тому що при охолодженні випічка трохи зменшується в об'ємі;
Крок 7. Прикрашаємо випічку. Подрібніть цукор пудру, посипте верхівку вироби або зробіть найпростішу глазур. Для цього з'єднайте в мисці цукор з яєчним білком, капнувши суміш трохи свіжого лимонного соку, ретельно збийте;
На замітку: можна зробити різнокольорові паски, якщо глазур капнути трохи вишневого або апельсинового соку. Таке ласощі обов'язково сподобаються дітям.
Готуємо вдома легко і просто паска з мигдалем
Можна фантазувати до нескінченності, додаючи в тісто цукати, родзинки і мигдаль. Але, щоб приготувати легко і просто треба підготувати ці інгредієнти заздалегідь. Родзинки темних сортів гарненько перебрати, залити ненадовго водою, промити і просушити.
Перед додаванням у готове тісто розкочують в невеликій кількості борошна, так він рівномірно розійдеться по всьому куличу.
Горіхи очистити від плівок, для цього їх треба залити окропом, злити і ще раз залити, а коли вода трохи охолоне, очистити ядра, висушити на теплій сковорідці і порубати.
Вам знадобиться на шість невеликих пасок:
- 0,5 кг просіяного борошна;
- щіпка ванільного цукру;
- 0,2 кг білого цукру;
- 100 мл нежирних вершків;
- 10 г дріжджів (сухих);
- 200 г розм'якшеного масла;
- яйце куряче – 4 штуки;
- темний родзинки + цукати – 100 г;
- очищене від плівок мигдаль – 50 г;
- трохи солі.
Час готування активну: 40 хв. Калорійність порційна: 335 ккал.
Як готувати паска з цукатами, мигдалем і родзинками:
- Замішайте опару: з'єднайте молоко з вершками, додайте 100 грам цукрового піску і злегка підігрійте. Розмішайте, щоб цукор розчинився. Додайте 5 г дріжджів, 100 г борошна, розмішайте. Прикрийте ємність з опарою рушником або харчовою плівкою, залиште в теплі на 60 хв.;
- Поки підходить опара, зробіть здобу. Для цього змішайте яйця з цукром, розітріть дочиста, додайте щіпку ваніліну, вершкове масло, збийте;
- Готову опару влити яєчно-масляну суміш, приправте сіллю. Вимішуйте тісто руками до гладкого, однорідного стану. Додайте крупно нарізані цукати, родзинки, мигдаль, перемішайте;
- Тестом заповніть формочки на одну третину, залиште підходити в теплі;
- Поставте в духовку, доведіть температурний режим до 165-170 ºC і випікайте 40 хвилин (це час рекомендовано для невеликої випічки, великі паски випікаються більше 60 хв.);
- Готову випічку остудіть, потім прикрасити цукровою глазур'ю або помадкою, цукатами, горіхами та іншими прикрасами на свій розсуд.
Рецепт паски на сметані з родзинками і цукатами
Заздалегідь підготуйте добавки: темний родзинки переберіть, промийте, обсушити на паперових рушниках, потім залийте коньяком. Приготуйте шафрановую настоянку, додавши щіпку шафрану в чарку горілки.
Вам знадобиться:
- 11 г сухих дріжджів (свіжих – 60г);
- 10 г ванільного цукру;
- 1 кг борошна вищого сорту;
- 2 яйця відбірної категорії;
- 6 яєчних жовтків;
- 0,4 кг дрібного цукру;
- 150 г темного родзинок + цукати;
- 200 г жирної сметани;
- 30 мл коньяку;
- 125 мл молока;
- щіпка солі;
- пачка вершкового масла;
- 2 ст. ложки шафрановою настоянки.
Для глазурі 2 білка + 100 г цукру.
Час готування: пасивне — 3 години, активне — 45 хв. Цінність порції: 340 ккал на 100 р.
Приготування:
- Зробіть опару: змішати 25 г борошна 125 мл теплого молока. Окремо в невеликій кількості рідини розведіть сухі дріжджі і 25 г цукру, додайте їх у молочну суміш, залиште опару в теплі, приблизно, на 60 хв.;
- Жирну сметану, щіпку солі, ванільний і звичайний цукор, добре розітріть і по одному введіть жовтки, 2 яйця, ретельно перемішуючи. Всипте борошно і добре вимісити тісто. Додайте опару, розмішайте, поставте в тепло на 2 години підходити;
- Потім додати м'яке масло, цукати, родзинки, влийте настоянку і всипте решту борошна, добре вимісити, поставте підніматися;
- Тим часом приготуйте форми для пасок, вистеливши їх усередині промасленим пергаментом. Викладіть в них готове тісто так, щоб воно займало одну третину об'єму форми, поставте поруч з плитою;
- Коли тісто у формочки увечится в об'ємі в 2 рази, ставте пасхальне ласощі в піч, випікайте 45 хв. при температурі 165 ºC.
Читайте як приготувати неймовірно смачні, але в той же час пісні бутерброди на кожен день і до святкового столу.
Читайте як приготувати пісний пиріг з картоплею — цікавий рецепт, який можна готувати в період посту.
Як приготувати скумбрію на грилі читайте в нашій статті.
Корисні поради кондитера
Паски з цукатами та родзинками краще всього виходять, коли їх готують за правилами:
- Додайте в тісто сухі дріжджі. По-перше, вони ароматні свіжих, до того ж, гарантовано «працюють»;
- Замішують тісто до еластичного стану, воно повинно легко відділятися від стінок ємності, бути м'яким і трохи блискучим. Міксером можна приготувати його за 10 хв. Якщо вимішувати руками, то доведеться попрацювати набагато довше;
- Не можна ставити ємність в дуже тепле місце. Наприклад, біля гарячої батареї – це зовсім не вдалий варіант. Справа в тому, що температура вище 35-40 ºC вбиває дріжджі;
- Обов'язково растаивайте паски у формах. Якщо заповніть тестом форму на одну третину обсягу, то випічка вийде легкою і пишною, якщо на ½ частину форми, то паска вийде щільним. Знайте, що на великій знадобиться 500 г тіста, на маленькі потрібно по 250 грамів;
- Прикрашати треба тільки повністю остигле ласощі;
- Для прикраси підійде цукрова помадка, її можна купити в кондитерському магазині або зробити самостійно білу глазур. Для цього цукрову пудру збити з білком і лимонним соком;
- Глазур'ю покрити верхівку паски, зверху посипати цукатами, горіхами, карамеллю або іншими прикрасами по вашому смаку.
На великодньому столі обов'язково мусить стояти паска з щільного та пружного тіста. Те, що продають в хлібних магазинчиках, часто просто кекс з родзинками. Великодній пишний паска не такий. Його готують з добре піднявся тесту, в якому тільки якісні інгредієнти і начинка з родзинок, цукатів або горіхів.