28 апрель 2019 4 335

Секрети приготування паски на жовтках

Одним з головних атрибутів Пасхи є паска, який символізує початок нового життя. Проте не кожна господиня може похвалитися перед гостями по-справжньому смачною пасхальною випічкою власного приготування. Вирішити проблему просто. Досить скористатися перевіреними рецептами паски і дізнатися основні секрети його приготування.

Солодка здоба на топленому маслі
Інгредієнти Кількість
просеянная борошно - 2 кг
молоко - 500 мл
жовтки - 8 шт.
дріжджі (сухі) - 20 г
цукор - 2 ст.
топлене вершкове масло - 200 г
масло рослинне - 100 мл
родзинки, цукати - 250-300 г
ванільний цукор - 20 г
яєчний білок (знадобиться для глазурі) - 1 шт.
сік лимона - 2 ч. л.
цукрова пудра - 250 г
сіль - кілька щіпок
посипка - для прикраси
Час приготування: 420 хвилин Калорійність на 100 грам: 320 Ккал

Розглянемо перший покроковий рецепт, випічка з нього, безсумнівно, вам сподобається.

Для приготування опари в 200 мл підігрітого до 30-380З молока всипати дріжджі, цукровий пісок (2 ст. л.) і борошно (1 ст. л.). Заготовку для тіста затягнути харчовою плівкою і приблизно годину витримати в теплі. Опара збільшиться вдвічі в обсязі і почне осідати.

Для здобної частини тіста жовтки змішують з сіллю, цукром, в т. ч. ванільним. Суміш розтирається дочиста і подвоєння в обсязі, з'єднується з топленим маслом, теплим молоком і половиною масла рослинного.

Жовтки обережно вливаються в опару, порціями додається просеянная борошно.

Вимішувати тісто для пасок слід до м'якості і «слухняності».

Тісто накрити і залишити на 3-4 години, періодично обминаючи його, випускаючи утворився вуглекислий газ.

Цукати і родзинки слід обваляти в борошні і вмішати в тісто.

Тісто знову поставити в тепло на 3 години або відправити в холодильник на ніч, після чого трохи вимісити на столі. Форми змастити маслом, притрусити борошном і встелити їх дно пергаментним папером.

Форми заповнюють тістом на половину і залишають на годину в теплому місці. Випікається здоба в розігрітій до 1800С духовці від 30 хвилин до години. Готовність паски перевіряють за допомогою зубочистки.

Готову випічку вийняти з форми, провівши по стінках ножем, поставити на решітку, накрити рушником і дати охолонути. Прикрасити глазур'ю (білок збовтати виделкою, з'єднати з пудрою, додати сік лимона). Паски швидко змастити глазур'ю і прикрасити за смаком.

Паска на жовтках і молоці

Приготувати повітряний, солодкий і смачний паска на жовтках і молоці зможе будь-яка господиня. Знадобляться наступні складові:

  • молоко — 1000 мл;
  • борошно — близько 3-х кг;
  • жовтки — 20 шт.;
  • цукровий — 1 кг;
  • дріжджі — 100 гр;
  • маргарин — 250 гр;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • вершкове масло (бажано домашнє) — 200 гр;
  • сметана — 3-4 ст. л.;
  • міцний алкоголь (горілка, коньяк) — 1 ст. л.;
  • ванілін — 0.5 ч. л.;
  • курага — 200 гр;
  • родзинок — 300 гр;
  • сіль — 1 ст. л.

Час приготування великоднього здоби: 6 годин.

Калорійність святкової здоби: 330 ккал/100 гр.

Опару з молока (30-380С), дріжджів, півсклянки цукру і кілька ложок борошна залишити в теплі до появи пухирців і збільшення обсягу вдвічі (близько години). Масло з маргарином розтопити, остудити.

Жовтки ретельно збити з цукром, додати ванілін і з'єднати з масляною сумішшю. Додати рослинне масло і сметану, посолити. Жовткову суміш змішати з опарою, додати просіяне борошно (2 кг) і залишити в теплі на годину.

У тісто додати борошно і вимісити до стану, коли тісто злегка липне до рук. Знову залишити підходити.

Дрібно нарізану курагу і родзинки залити алкоголем, пом'яти руками, додати ложку борошна і з'єднати з тестом. Заповнити змащені форми на третину-половину тестом, витримати близько години і поставити в духовку, нагріту до 1800С на 40-60 хвилин.

Готовність перевірити за допомогою дерев'яної шпажки. Вийняти паски з форм, повністю остудити. Прикрасити випічку можна глазур'ю і рубаним мигдалем.

Царський паска на вершках

Царський частування можна приготувати на великодній стіл на власне кухні. Для паски знадобляться такі продукти:

  • вершки — 550 мл;
  • дріжджі — 50 гр;
  • просеянная борошно — 1.2 кг;
  • жовтки — 15;
  • цукровий пісок — 200 гр;
  • масло вершкове — 200 гр;
  • цукати і родзинки — по 100 гр;
  • мигдаль (очищений, підсушений в духовці і порубаний ножем) — 50 гр;
  • кардамон — 8-10 зерняток;
  • щіпка меленого мускатного горіха;
  • сухарі панірувальні і олія для змащування форми.

Час готування: 3.5 години.

Калорійність випічки: 320 ккал/100 гр.

У склянці (250 мл) розігрітих до 350З вершків розвести дріжджі, всипати 40 гр. борошна і замісити тісто. Залишити опару в теплі на півгодини. Масло розтопити, дати йому охолонути, з'єднати з жовтками і цукром, збити до незначного збільшення в об'ємі.

З'єднати розпарений в склянці окропу родзинки, нарізані цукати, мускатний горіх, мигдаль і подрібнені зерна кардамону. З'єднати опару з жовтковою сумішшю, додати вершки, борошно, підготовлений родзинки з цукатами, мигдалем і спеціями. Тісто ретельно вимішують (не менше 20-ти хвилин) і залишають на 1-1.5 години в теплі.

Знову вимісити тісто (5 хвилин), розкласти у змащені і присипані сухарями форми і поставити в попередньо розігріту до 1600градусів духовку на 15 хвилин. Після чого температуру духовки збільшують до 1900С, здобу накривають фольгою і доводять до готовності (від 15 до 30 хвилин).

Паски виймають з духовки, укладають на бік на 3-4 хвилини, виймають з форми і дають повністю охолонути у перевернутому стані, після чого прикрашають за смаком.

Як приготувати глазур з желатином для пасок — така помадка не липне, дуже швидко сохне і не кришиться. Спробуйте!

Навчіться правильно заварювати зелений чай. Рецепти тут.

Прості рецепти пирогів з фото і різноманітними начинками. Ці рецепти підкорять вас.

Великодня випічка від Юлії Висоцької

Рецепт паски від відомого кулінара досить простий, а результат перевершує всі очікування. Слід підготувати наступні продукти:

  • молоко — 150 мл;
  • яйця — 6 шт.;
  • борошно — 600 гр;
  • цукор — 160 г;
  • дріжджі — 40 гр;
  • топлене масло — 160 г;
  • ванілін — 1 ч. л.;
  • щіпка солі;
  • цукати, родзинки, горіхи — за смаком;
  • соняшникова олія або промаслений папір для форм.

Час приготування: 3 години.

Калорійність: 320 ккал/100 гр.

З'єднати підігріте до 300С молоко з двома ложками цукру, дріжджами і склянкою борошна. Змішати, накрити і залишити в теплі на півгодини. У підійшла опару влити масло (топлене), розтерті жовтки з цукровим піском, додати ванілін і посолити.

Всипати решту борошна і охолоджені збиті в стійку піну білки. Тісто залишити для підйому на годину. Після чого з'єднати з горіхами, розпареним родзинками, нарізаними невеликими кубиками цукатами, ретельно вимісити.

Заповнити на ½ тестом змащені маслом форми і через 20 хвилин помістити в розігріту до 1700 С духовку. Час випікання становить від 40 до 60 хвилин. Прикрасити паску за смаком — глазур'ю, посипкою, сухофруктами.

Господині на замітку

  1. Полегшити процес вимішування тіста для пасок на жовтках допоможе рослинне масло, яким можна змащувати руки;
  2. Не варто поспішати при приготуванні здобного тіста. Чим довше його місити, тим якісніше вийде випічка;
  3. Зберігати паски слід в застеленому рушником каструлі. Це дозволить зберегти свіжість здоби не менше тижня;
  4. До вибору продуктів для паски варто підходити відповідально. Мука повинна бути виключно вищого сорту, яйця свіжими і домашніми, а вершкове масло — натуральний.

Головним секретом можна назвати гарний настрій, від якого і залежить, яким вийде головне блюдо великоднього столу. Освоївши прості рецепти, ви зможете щороку радувати своїх близьких якісної домашньої здобою власного приготування.

Що ще почитати: