Секрети приготування паски на жовтках
Одним з головних атрибутів Пасхи є паска, який символізує початок нового життя. Проте не кожна господиня може похвалитися перед гостями по-справжньому смачною пасхальною випічкою власного приготування. Вирішити проблему просто. Досить скористатися перевіреними рецептами паски і дізнатися основні секрети його приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
просеянная борошно - | 2 кг |
молоко - | 500 мл |
жовтки - | 8 шт. |
дріжджі (сухі) - | 20 г |
цукор - | 2 ст. |
топлене вершкове масло - | 200 г |
масло рослинне - | 100 мл |
родзинки, цукати - | 250-300 г |
ванільний цукор - | 20 г |
яєчний білок (знадобиться для глазурі) - | 1 шт. |
сік лимона - | 2 ч. л. |
цукрова пудра - | 250 г |
сіль - | кілька щіпок |
посипка - | для прикраси |
Час приготування: 420 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Розглянемо перший покроковий рецепт, випічка з нього, безсумнівно, вам сподобається.
Для приготування опари в 200 мл підігрітого до 30-380З молока всипати дріжджі, цукровий пісок (2 ст. л.) і борошно (1 ст. л.). Заготовку для тіста затягнути харчовою плівкою і приблизно годину витримати в теплі. Опара збільшиться вдвічі в обсязі і почне осідати.
Для здобної частини тіста жовтки змішують з сіллю, цукром, в т. ч. ванільним. Суміш розтирається дочиста і подвоєння в обсязі, з'єднується з топленим маслом, теплим молоком і половиною масла рослинного.
Жовтки обережно вливаються в опару, порціями додається просеянная борошно.
Вимішувати тісто для пасок слід до м'якості і «слухняності».
Тісто накрити і залишити на 3-4 години, періодично обминаючи його, випускаючи утворився вуглекислий газ.
Цукати і родзинки слід обваляти в борошні і вмішати в тісто.
Тісто знову поставити в тепло на 3 години або відправити в холодильник на ніч, після чого трохи вимісити на столі. Форми змастити маслом, притрусити борошном і встелити їх дно пергаментним папером.
Форми заповнюють тістом на половину і залишають на годину в теплому місці. Випікається здоба в розігрітій до 1800С духовці від 30 хвилин до години. Готовність паски перевіряють за допомогою зубочистки.
Готову випічку вийняти з форми, провівши по стінках ножем, поставити на решітку, накрити рушником і дати охолонути. Прикрасити глазур'ю (білок збовтати виделкою, з'єднати з пудрою, додати сік лимона). Паски швидко змастити глазур'ю і прикрасити за смаком.
Паска на жовтках і молоці
Приготувати повітряний, солодкий і смачний паска на жовтках і молоці зможе будь-яка господиня. Знадобляться наступні складові:
- молоко — 1000 мл;
- борошно — близько 3-х кг;
- жовтки — 20 шт.;
- цукровий — 1 кг;
- дріжджі — 100 гр;
- маргарин — 250 гр;
- олія соняшникова 50 мл;
- вершкове масло (бажано домашнє) — 200 гр;
- сметана — 3-4 ст. л.;
- міцний алкоголь (горілка, коньяк) — 1 ст. л.;
- ванілін — 0.5 ч. л.;
- курага — 200 гр;
- родзинок — 300 гр;
- сіль — 1 ст. л.
Час приготування великоднього здоби: 6 годин.
Калорійність святкової здоби: 330 ккал/100 гр.
Опару з молока (30-380С), дріжджів, півсклянки цукру і кілька ложок борошна залишити в теплі до появи пухирців і збільшення обсягу вдвічі (близько години). Масло з маргарином розтопити, остудити.
Жовтки ретельно збити з цукром, додати ванілін і з'єднати з масляною сумішшю. Додати рослинне масло і сметану, посолити. Жовткову суміш змішати з опарою, додати просіяне борошно (2 кг) і залишити в теплі на годину.
У тісто додати борошно і вимісити до стану, коли тісто злегка липне до рук. Знову залишити підходити.
Дрібно нарізану курагу і родзинки залити алкоголем, пом'яти руками, додати ложку борошна і з'єднати з тестом. Заповнити змащені форми на третину-половину тестом, витримати близько години і поставити в духовку, нагріту до 1800С на 40-60 хвилин.
Готовність перевірити за допомогою дерев'яної шпажки. Вийняти паски з форм, повністю остудити. Прикрасити випічку можна глазур'ю і рубаним мигдалем.
Царський паска на вершках
Царський частування можна приготувати на великодній стіл на власне кухні. Для паски знадобляться такі продукти:
- вершки — 550 мл;
- дріжджі — 50 гр;
- просеянная борошно — 1.2 кг;
- жовтки — 15;
- цукровий пісок — 200 гр;
- масло вершкове — 200 гр;
- цукати і родзинки — по 100 гр;
- мигдаль (очищений, підсушений в духовці і порубаний ножем) — 50 гр;
- кардамон — 8-10 зерняток;
- щіпка меленого мускатного горіха;
- сухарі панірувальні і олія для змащування форми.
Час готування: 3.5 години.
Калорійність випічки: 320 ккал/100 гр.
У склянці (250 мл) розігрітих до 350З вершків розвести дріжджі, всипати 40 гр. борошна і замісити тісто. Залишити опару в теплі на півгодини. Масло розтопити, дати йому охолонути, з'єднати з жовтками і цукром, збити до незначного збільшення в об'ємі.
З'єднати розпарений в склянці окропу родзинки, нарізані цукати, мускатний горіх, мигдаль і подрібнені зерна кардамону. З'єднати опару з жовтковою сумішшю, додати вершки, борошно, підготовлений родзинки з цукатами, мигдалем і спеціями. Тісто ретельно вимішують (не менше 20-ти хвилин) і залишають на 1-1.5 години в теплі.
Знову вимісити тісто (5 хвилин), розкласти у змащені і присипані сухарями форми і поставити в попередньо розігріту до 1600градусів духовку на 15 хвилин. Після чого температуру духовки збільшують до 1900С, здобу накривають фольгою і доводять до готовності (від 15 до 30 хвилин).
Паски виймають з духовки, укладають на бік на 3-4 хвилини, виймають з форми і дають повністю охолонути у перевернутому стані, після чого прикрашають за смаком.
Як приготувати глазур з желатином для пасок — така помадка не липне, дуже швидко сохне і не кришиться. Спробуйте!
Навчіться правильно заварювати зелений чай. Рецепти тут.
Прості рецепти пирогів з фото і різноманітними начинками. Ці рецепти підкорять вас.
Великодня випічка від Юлії Висоцької
Рецепт паски від відомого кулінара досить простий, а результат перевершує всі очікування. Слід підготувати наступні продукти:
- молоко — 150 мл;
- яйця — 6 шт.;
- борошно — 600 гр;
- цукор — 160 г;
- дріжджі — 40 гр;
- топлене масло — 160 г;
- ванілін — 1 ч. л.;
- щіпка солі;
- цукати, родзинки, горіхи — за смаком;
- соняшникова олія або промаслений папір для форм.
Час приготування: 3 години.
Калорійність: 320 ккал/100 гр.
З'єднати підігріте до 300С молоко з двома ложками цукру, дріжджами і склянкою борошна. Змішати, накрити і залишити в теплі на півгодини. У підійшла опару влити масло (топлене), розтерті жовтки з цукровим піском, додати ванілін і посолити.
Всипати решту борошна і охолоджені збиті в стійку піну білки. Тісто залишити для підйому на годину. Після чого з'єднати з горіхами, розпареним родзинками, нарізаними невеликими кубиками цукатами, ретельно вимісити.
Заповнити на ½ тестом змащені маслом форми і через 20 хвилин помістити в розігріту до 1700 С духовку. Час випікання становить від 40 до 60 хвилин. Прикрасити паску за смаком — глазур'ю, посипкою, сухофруктами.
Господині на замітку
- Полегшити процес вимішування тіста для пасок на жовтках допоможе рослинне масло, яким можна змащувати руки;
- Не варто поспішати при приготуванні здобного тіста. Чим довше його місити, тим якісніше вийде випічка;
- Зберігати паски слід в застеленому рушником каструлі. Це дозволить зберегти свіжість здоби не менше тижня;
- До вибору продуктів для паски варто підходити відповідально. Мука повинна бути виключно вищого сорту, яйця свіжими і домашніми, а вершкове масло — натуральний.
Головним секретом можна назвати гарний настрій, від якого і залежить, яким вийде головне блюдо великоднього столу. Освоївши прості рецепти, ви зможете щороку радувати своїх близьких якісної домашньої здобою власного приготування.