07 март 2019 9 849

Як правильно фарбувати яйця чаєм каркаде

Багато при фарбуванні яєць відмовляються від покупних барвників, вибираючи натуральні і домашні. Однак не завжди вони є настільки нешкідливими, як ви очікуєте. Наприклад, фарбувати яйця чаєм каркаде не можна.

Чому не можна фарбувати яйця чаєм каркаде

Чай каркаде містить кислоту, що помітно з його кислого смаку. А що щодо яєчної шкаралупи? До її складу входять:

  • 90% карбонату кальцію;
  • мідь;
  • фтор;
  • залізо;
  • сірка та інші мікроелементи.

При взаємодії всіх елементів чай розчиняє верхній шар шкаралупи, окрашиваясь в синій колір і тим самим забарвлюючи яйця.

Перевірити це легко: додайте в чай соду. Він відразу набуває синього відтінку. А якщо додати трохи лимонної кислоти, рідина знову стане червоною. Однак такої цікавої хімією краще займатися в пробірці, а не в шлунку.

Як зменшити шкоду

Незважаючи на небезпеку, багато хто все одно хочуть фарбувати яйця каркаде, тому їм необхідно знати, як звести до мінімуму шкоду такого натурального барвника. Варто розуміти, що вам доведеться вибирати між корисністю і яскравістю кольору. Щоб зменшити шкоду, що наноситься каркаде, потрібно зробити середовище найменш кислою. Насамперед, утримайтеся від використання лимонної кислоти соку.

Можна додати в чай трохи соди. Так частина кислоти прореагує з содою, а не з карбонатом кальцію в шкаралупі. Тільки будьте готові до того, що замість яскравого блакитного кольору ви отримаєте блідо-блакитний.

Фарбуємо яйця каркаде правильно — рецепт

Фарбують зазвичай білі варені яйця. Для фарбування каркаде його необхідно заварити, як звичайний чай. У майже киплячу воду опустіть чайні пакетики або всипте 2 – 3 ч. л. сухого листя. Дайте відвару настоятися 10 – 15 хвилин, щоб чай набрався фортеці.

Опустіть продукт в чай на 2 – 3 хвилини.

Стежте, щоб рідина повністю покривала яйця, інакше залишаться світлі плями. Дістаньте продукт, обсушіть його паперовим рушником і знову відправте у воду. Повторюйте процедуру до тих пір, поки результат вам не сподобається.

Другий спосіб фарбування яєць передбачає прокип'ятити їх у чайному настої 3 – 5 хвилин. Однак тут треба бути акуратним. Якщо їх перетримати, вони придбають сірий колір. І тоді навряд чи вдасться поставити їх на святковий стіл.

За допомогою чаю каркаде продукту можна додати червоний відтінок. Для цього в чай потрібно додати трохи лимонної кислоти. Якщо її немає, можна використовувати лимонний сік. Тоді шкаралупа придбає красивий червоний відтінок. Тільки треба врахувати, що кислотне середовище в цьому випадку стає ще більш агресивною.

Якщо ви хочете додати візерунки, можна використовувати малярний скотч або тонку медичну гумку. Ними потрібно в хаотичному порядку обмотати поверхню, а після фарбувати звичайним способом. Слідкуйте за тим, щоб гумка щільно прилягала до поверхні, інакше візерунок вийде розмитим.

Можна також вирізати фігури з дуже щільного паперу і приліпити їх до поверхні. Тоді при фарбуванні ці місця залишаться більш блідими у порівнянні з усією поверхнею.

Пісний рецепт торта стане в нагоді, якщо ви хочете порадувати сім'ю чимось смачненьким в пісні дні.

Що можна приготувати з свинини — рецепти святкових та повсякденних страв на будь-який смак.

Як запекти курку в рукаві — кілька рецептів, щоб приготувати смачний обід.

Корисні поради для господинь

Натуральні барвники – варіант досить нестабільний. Іноді колір виходить яскравим, а іноді зовсім блідим. Щоб звести нанівець такі неприємності, потрібно слідувати декільком простим радам.

Для початку поверхню потрібно протерти спиртом. Це знежирює її, і фарба схоплюється міцніше і лягає рівним шаром.

Для додання яскравості можна додати лимонну кислоту або сік. При використанні будь-якого барвника вона роз'їдає верхній шар шкаралупи, роблячи її більш сприйнятливою до фарбування. Однак у випадку з каркаде потрібно пам'ятати, що фінальний колір може вийти не зовсім таким, як ви очікуєте.

Щоб домогтися більш яскравого кольору, приберіть продукт в красящем розчині в холодильник на одну ніч. Однак будьте акуратні: каркаде може перетворити колір з блакитного в сірий.

Крім того, чим більше барвника використовується, тим насиченішим буде колір. У нашому випадку чим міцніше чай, тим яскравішими будуть яйця. Тому подбайте про те, щоб покласти досить листя у воду і дати чаю час для того, щоб настоятися.

Після фарбування і перед подачею на стіл, їх потрібно натерти з допомогою паперового рушника і змастити соняшниковою або оливковою олією. Так вони будуть блищати на столі.

Існує кілька способів зварити яйця так, щоб вони не лопнули.

  • за годину до варіння яйця потрібно вийняти з холодильника і залишити при кімнатній температурі. Різниця в температурах буде менше і яйця не лопнуть;
  • додайте у воду ложку солі;
  • з допомогою голки зробіть невелику дірочку на кінці яйця.

І в ув'язненні...

Вибираючи натуральні барвники, більшість людей вірить, що таким чином зводять нанівець шкоду від фарбування яєць. Тим не менш, до будь-якої справи треба підходити з розумом. Чай каркаде негативно впливає на оболонку яйця. Тому перед фарбуванням потрібно ретельно все зважити і вирішити, який барвник краще вибрати.

Що ще почитати: