Як швидко приготувати оселедець пряного посолу в домашніх умовах
Цілих сім методів засолки оселедця будинку! Ви просто зобов'язані спробувати всі ці рецепти, адже домашнє завжди набагато смачніше і корисніше магазинного. Згодні?
Як правильно вибирати і готувати рибу
Щоб оселедець вийшла смачною і правильної після засолювання, мало знати рецепт гарного маринаду/розсолу. Крім цього, буде ще добре, якщо ви вмієте вибирати свіжу рибу хорошої якості.
Щоб ви не помилилися у виборі, ми створили для вас список правил (або рад) за яким ви зможете вибрати дійсно хороший продукт.
- У свіжої риби, зябра обов'язково повинні бути темно-червоного кольору, ні в якому разі не світлі;
- Другий важливий момент – очі. Саме з цієї причини рекомендується брати цілу тушку. У свіжої оселедця очі опуклі і ясні. Якщо ж вони плоскі і каламутні, то риба явно стоїть не перший тиждень;
- Спробуйте ще злегка натиснути на зябра – нічого не має витікати/виділятися. Якщо тече кров – риба зберігалася в поганих або просто неправильних умовах;
- При натисканні на саме «м'ясо», ви повинні відчувати, що риба пружна. Тобто, вм'ятина від пальця повинна розгладжуватися менш ніж за секунду. Якщо на це йде кілька секунд, риба явно не свіжа;
- Чим товще спинка риби, тим соковитіше і смачніше вона буде, як би ви її не приготували;
- У оселедця свій специфічний аромат. І якщо ви купуєте оселедця, то пхнуть вона може тільки «собою». Ніяких спецій та інших ароматів бути не повинно. Дуже часто виробника додають масу спецій в продукти, щоб скрасити те, що термін вже зійшов;
- Спробуйте понюхати зябра. Вони повинні приємно пахнути, без гіркоти і гнилі. У двох останніх випадках тушу, природно, купувати не можна;
- Попросіть у продавця пакет і через нього візьміть тушу в руки. Якщо вам важко це зробити через те, що риба дуже слизька, то будьте впевнені в тому, що у цього продавця не були дотримані правила зберігання;
- Луска риба повинна бути свого природного кольору. Якщо вона хоч трохи жовта, краще не купувати. Це може бути небезпечно.
Тепер, коли ви вже знавець у виборі оселедця, ви можете сміливо відправлятися в магазин або на ринок для того, щоб вибрати головний інгредієнт правильно. Успіхів!
Готуємо оселедець пряного посолу в домашніх умовах
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кип'яченої води - | 1200 мл |
оселедця - | 3 шт. |
кардамону - | 3 шт. |
солі - | 220 г |
кислоти лимона - | 2 г |
запашного перцю - | 5 шт. |
чорного горошку - | 4 шт. |
гвоздики - | 5 шт. |
насіння коріандру - | 5 шт. |
цукру - | 35 г |
лавра - | 2 аркуша |
Час приготування: 2800 хвилин | Калорійність на 100 грам: 182 Ккал |
Приготування:
- Оселедець промити, видалити голови і хвости, зрізати плавники;
- У сотейник вилити воду і відправити її на плиту;
- Додати сіль, коріандр, запашний і чорний перець, кардамон, гвоздику;
- Туди ж відправити листочки лавра;
- Довести до кипіння, додати лимонну кислоту і повністю її розчинити;
- Зняти Сотейник з вогню і повністю остудити розсіл;
- Помістити рибу в ємність, залити її холодним маринадом і зверху укласти прес, щоб риба не спливала;
- Прибрати рибу засаливаться хоча б на дві доби при кімнатній температурі.
Засолювання цілої туші оселедця
- 850 г оселедця;
- 4 суцвіття гвоздики;
- 1100 мл води;
- 2 листків лавра;
- 35 г цукру;
- 10 шт запашного перцю;
- 65 г солі;
- 6 горошин чорного перцю;
- 15 г коріандру.
Час – 5 хвилин + 5 годин + 3 дні.
Калорійність – 187 калорій.
Приготування:
- В пластиковий контейнер помістить гвоздику, листочки лавра, цукор, запашний і чорний перець, сіль, коріандр;
- Залити спеції і прянощі водою, заважати до розчинення кристалів солі і цукру;
- Помістити туди рибу і тримати при кімнатній температурі п'ять годин;
- Потім прибрати в холодильник хоча б на три дні, але не більше п'яти;
- Коли пройде половина часу, перевернути рибу, щоб вона однаково просолились з обох сторін.
Засолювання замороженої риби
- 750 г замороженої оселедця;
- 35 г цукру;
- 3 гвоздики;
- 1200 мл кип'яченої води;
- 6 г коріандру;
- 8 шт запашного перцю;
- 50 г солі;
- 2 листочки лавра.
Час – 15 хвилин + 15 годин.
Калорійність – 191 калорій.
Приготування:
- На таку кількість риби, швидше за все, піде якраз дві тушки;
- Витягнути їх з морозильної камери і дати їм повністю розморозитися;
- Розморожену рибу промити, за бажанням можна і випатрати;
- Укласти тушки в контейнер або ємність, де буде засаливаться риба;
- Воду налити в сотейник, туди ж цукор, гвоздику, коріандр, запашний перець, сіль і листочки лавра;
- Прибрати сковороду на плиту і довести вміст до кипіння;
- Потім зняти з вогню і повністю остудити маринад;
- Остиглим розсолом залити рибу так, щоб вода повністю покривала;
- Залишити при кімнатній температурі на п'ятнадцять годин;
- Далі прибрати рибку в холодильник і остудити. Тоді вже можна використовувати за призначенням.
Як спекти паску, якщо немає форми — кілька ідей з випікання пасок.
Читайте як приготувати піцу з креветками або іншими морепродуктами.
Візьміть на замітку рецепт шашлику з картоплі — просте і в той же час оригінальне блюдо.
Швидка засолювання
- 2 оселедця;
- 10 г цукру;
- 1100 мл теплої води;
- 5 шт запашного перцю;
- 30 г солі;
- 2 листочки лавра;
- 5 гвоздик.
Час – 10 хвилин + 12 годин.
Калорійність – 174 калорія.
Приготування:
- Якщо ваша риба заморожена, то її необхідно для початку розморозити;
- Тоді добре промити проточною водою, очистити від луски;
- Розпороти туш черева, випатрати їх і знову промити;
- В теплу воду всипати сіль і цукор, туди ж відправити листи лавра, запашний перець і гвоздику, заважати до розчинення солодких і солоних кристалів;
- Викласти туші в ємність, у якій риба буде настоюватися;
- Залити рибу маринадом і накрити, прибрати в холодильник мінімум на дванадцять годин.
Ще один спосіб
- 50 г солі;
- 10 шт чорного горошку;
- 2 туші оселедця;
- 5 гвоздик;
- 1100 мл води;
- 8 шт запашного перцю;
- 4 листків лавра;
- 10 г цукру.
Час – 30 хвилин + 1 година + 2 дні.
Калорійність – 177 калорій.
Приготування:
- Рибу розморозити, якщо вона заморожена і промити проточною водою;
- Помістити тушки в ємність, у якій вони будуть маринуватися;
- Воду закип'ятити в сотейнику, додати сіль, чорний і запашний горошок, гвоздику, цукор і листи лавра;
- Розмішати все так, щоб розчинився цукор і сіль;
- Тоді знову довести до кипіння і потім остудити;
- Залити рибу і не чіпати її одну годину;
- Після цього прибрати хоча б на два дні (не більше семи днів) в холодильник.
Швидкий рецепт
За 36 годин
- 260 г солі;
- 2 оселедця;
- 3 лаврових листа;
- 900 мл води;
- 5 горошин чорного перцю.
Час – 20 хвилин + 1 година 36 годин.
Калорійність – 170 калорій.
Приготування:
- Рибини добре промити під проточною водою;
- Воду закип'ятити, додати в неї сіль та інші спеції, остудити;
- Оселедець укласти в ємність, у якій вона буде засаливаться;
- Залити рибу розсолом і не чіпати протягом години;
- Після цього відправити в холодильник на 36 годин;
- Перед подачею рибу промити, нарізати і подавати.
За 2 години
- 3 тушки оселедця;
- по 12 г солі на тушу;
- по 5 г цукру на тушу.
Час – 15 хвилин + 2 години.
Калорійність – 167 калорій.
Приготування:
- Для початку потрібно розморозити рибу, у разі, якщо вона у вас не свіжо виловлена;
- Далі промити і зрізати голову, хвіст;
- Після цього черево кожної оселедця розпороти і випатрати;
- Знову промити і натерти кожну рибку окремо сіллю і цукром;
- Загорнути кожну тушку окремо в харчову плівку і залишити так на дві години при кімнатній температурі;
- Після цього рибини розкрити, промити від зайвої солі і готово!
Як і з чим подавати закуску
Здається, що засолена оселедець – це вже готове блюдо, до якого нічого не додати. Але ця думка більш ніж помилково.
Як мінімум, буде дуже смачно, якщо засолену рибу порізати скибочками і подати на обід з звичайним картопляним пюре. Це якщо з фантазією вже зовсім погано.
Але, крім цього рибу можна невеликими порціями додавати в салати, подавати рибу як класичну закуску з цибулею та олією. Також можна зробити з філе риби паштет і зробити сендвічі до свята. Або ж загорнути рибу в лаваш замість м'яса, додати овочів, зелені і готово!
Ну, і звичайно, куди без оселедця під шубою або тієї знаменитої класики, коли рибку подають з цибулею в олії, а до неї додають картоплю в мундирах. Пальчики не те, щоб облизати, а відкусити можна!
Загалом, як бачите, куди б ви не додали оселедець, скрізь вона буде смачною, кожне блюдо буде ситним, незвичайним і по-справжньому ароматним!
Ради в допомогу
Якщо у вас заморожена риба, то розморожувати її потрібно поступово. Це означає, що ніякого окропу, духовки і сонця бути не повинно. Для того, щоб риба добре розтанула, її необхідно помістити в друшляк, який, у свою чергу, помістити в миску. Це потрібно для того, щоб риба не вбирала всю ту воду, яка з неї вийшла.
Спробуйте рибу після того, як вона вже настоялася. Якщо занадто солона, ви спокійно можете її промити проточною водою або на крайній випадок вимочити в молоці.
В розсіл можна додавати будь-які спеції за власним смаком. Ті, що додали ми – класика. Ви можете грати зі смаком і ароматами так, як вам буде завгодно.
Деякі люди обов'язково видаляють хвіст і голову, перш ніж солити рибу. Хтось залишає ці частини риби. Інші потрошать рибу перед засолюванням, треті – залишають нутрощі. Ви можете видалити все зайве як мінімум для того, щоб «їстівним» частин риби дісталося більше розсолу. Так як хвіст, голова і потрухи все одно выбросятся.
Щоб вся риба поринула в маринад, поставте зверху невеликий вантаж. Наприклад, це може бути пляшка або банку з водою, поставлена на тарілку, яку ви перевернули догори дном.
Приготуйте оселедець пряного посолу в домашніх умовах обов'язково. Хоча б раз. Хоча б для того, щоб зрозуміти, що приготовлена вдома завжди смачніше, якісніше і просто краще того, що продається. Приємного апетиту!