Кращі маринади для оселедця домашнього приготування
Оселедець – досить цікавий продукт, оскільки в ній, як і в шоколаді, міститься гормон радості. А маринована оселедець – не просто піднімає настрій, але і дарує чудові смакові відчуття в дні свят і буднів.
Поради щодо вибору риби
Перш, ніж приступити до маринування, слід переконатися, що використовувана для цього оселедець є по-справжньому якісною та свіжою:
- краще, якщо купується оселедець відноситься до тихоокеанським і атлантичним сортів;
- незважаючи на заморозку на рибі не повинно виявитися крижаного панцира;
- м'ясо у відповідних примірників пружне,
- пошкодження можуть бути тільки на лусковому покриві, а на шкірі оселедця їх бути не повинно (як і «іржавих» слідів, які свідчать про те, що жир в рибі окислився);
- очі повинні бути світлими, цілими, опуклими;
- не повинно спостерігатися оттопыривания жабер і плавників;
- у правильної риби зябра пофарбовані в темно-червоний колір, мають пружну структуру, не розвалюються (також від них не повинно виходити гірких або гнильних запахів);
- більш смачними вважаються самці оселедців, яких можна відрізнити по витягнутому і вузькому роті (у самок він круглий);
- найкращий смак дають великі екземпляри, що мають товсту спинку і округлі боки.
Краще відмовитися від покупки оселедця без голови (немає можливості оцінити стан очей і зябер), або, якщо вибору немає, то з ще більшою ретельністю перевірити по всім іншим пунктам.
Щоб приготувати слабосолону оселедець, краще вибрати рибу, володіє очима з червоною райдужкою (вона має більш високу жирність і найкраще підходить для приготування «шуби»). Сильносоленые маринади краще використовувати на нежирної риби з трохи каламутними зіницями (крім іншого це є свідченням того, що в ній є ікра).
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вода - | 1 л |
сіль поварена - | 75 г |
цукор - | 0,1 кг |
перець горошком - | 8 штук |
лист лавра - | 3 штуки |
гвоздика - | 3 штуки |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 37 Ккал |
На те, щоб риба встигла промаринуватися на такому розсолі, знадобиться всього близько доби, хоча при бажанні можна залишити її там і на більш довгий термін. Через кілька днів смак і аромат тільки стане насиченим.
Хід приготування:
- В підходящу каструльку налити води і засипати цукор і сіль;
- Додати перець, гвоздику та лавровий лист;
- Помістити каструлю на плиту, включити газ, почекати поки розсіл закипить;
- Вогонь погасити, дати рідини повністю охолонути (це важливо, оскільки маринад з температурою навіть трохи перевищує кімнатну робить м'ясо оселедця кашеобразным);
- Коли розсіл охолов, а оселедець очищений, вимитий, розрізана на частини (більш дрібні шматки швидше просаливаются) та викладена в банки, можна приступати до маринування;
- В банку з шматками риби залити розсіл (бажано, щоб лавровий лист, перець і гвоздика також туди потрапили);
- Закрити банку знімною кришкою і прибрати на полицю холодильника;
- 24 години потому можна насолоджуватися смаком маринованого оселедця.
Оселедець у прянностях в домашніх умовах
Такий варіант маринування вимагає всього лише 12-ти годин витримки, а після продукт вже цілком готовий до вживання. Правда риба буде слабо просоленої, але, можливо це саме те, що вам потрібно.
Інгредієнти:
- філе оселедця – 800 г;
- вода – 2 л;
- цибулю-шалот – 75 г;
- оцет – 0,2 л;
- сіль – 50 р;
- цукор – 150 г;
- гірчиця (насіння) – ½ чайної ложки;
- перець (горошком) – 7 штук;
- коріандр (насіння) – ½ чайної ложки;
- чебрець – 5 м;
- перець чилі – 1 стручок.
Час приготування: 0,5 години (без урахування 30 хвилин на охолодження розсолу і 12 годин на настоювання).
Калорійність: 36 ккал.
Хід приготування:
- Змішати цукор, сіль і оцет в каструлю, долити води;
- Поставити каструлю на вогонь, дочекатися закипання розсолу, погасити полум'я і закинути в каструлю перець горошком, насіння гірчиці, чебрець і стручок гострого перцю;
- Дочекатися, поки маринад повністю охолоне;
- Поки розсіл охолоджується, філе риби промити, нарізати на невеликі скибочки;
- Зняти верхній шар з лука;
- Нарізати цибулину кільцями;
- Помістити філе і цибульні кільця в скляні банки для заготовок, залити розсолом, маринадом;
- Закрити банки кришками, поставити в холодильник на 12 годин (для яскраво вираженого смаку буде потрібно два-три дні).
Маринад для солоної оселедця з оцтом
Щоб зробити слабосолону оселедець ще більш смачною, можна просто злегка помариновать її з цибулею і яблучним оцтом.
Інгредієнти:
- оселедець слабосолона – 0,6 кг;
- цибуля ріпчаста — 1 штука;
- оцет яблучний — 1 столова ложка;
- олія рослинна — 2 столових ложки;
- цукор — 2 чайні ложки;
- перець чорний горошком – 1 чайна ложка;
- приправа (універсальна) — за смаком;
- окріп (охолоджений) – 50 мл
Час приготування: 20 хвилин (без урахування 2-3 годин на маринування).
Калорійність: 202 ккал.
Хід приготування:
- Перш за все, потрібно підготувати оселедець, розділивши її на частини і витягнувши кістки;
- Нарізати філе на невеликі шматки;
- Почистити і порізати цибулину на кільця;
- Викласти в банку шарами цибулю і оселедець, періодично підсипаючи щіпку приправ;
- Коли всі філе виявиться в банку, викласти зверху перець горошком;
- Залити все оцтом, рослинним маслом і кип'яченою водою;
- Прим'яти філе ложкою, посипати цукром і знову прим'яти;
- Дати рибі помариноваться 2-3 години.
Зберігати таку оселедець в холодильнику можна до 7 днів.
Як замаринувати рибу в томатному соусі
Соус, в якому риба маринується, виходить не менш смачним, ніж сама оселедець. Тому продукти для нього потрібно особливо ретельно.
Інгредієнти:
- оселедець свіжа (велика) – 0,6 г;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- вода – 250 мл;
- сіль – 1 столова ложка;
- цукор – 1 столова ложка;
- оцет столовий (6%) – 50 мл;
- томатна паста – 150 г;
- запашний перець (мелений) – 1 чайна ложка.
Час приготування: 40 хвилин (без урахування 12 годин на маринування).
Калорійність: 110 ккал.
Хід приготування:
- Почистити оселедець (зняти шкірку, вийняти тельбухи, промити, розрізати на досить дрібні шматки;
- Зняти шкірку з цибулі, нарізати його у вигляді півкілець (врахуйте, що при маринуванні обсяг лука стане менше);
- Перемішати рибу з цибулею;
- Можна приступати до приготування маринаду: залити в каструльку воду (250 мл), трохи розігріти;
- Додати солі і цукру, розмішувати поки спеції не розчиняться;
- Додати перцю і оцту, дочекатися поки розсіл охолоне, змішати його з томатною пастою (по густоті повинно вийти схоже на кетчуп);
- Вилити соус до оселедця, все змішати (соус повинен лише трохи прикривати шматочки філе);
- Дати рибі настоятися в холодильнику протягом півдоби (періодично помішуйте її).
Неймовірно смачні вишневий пиріг — рецепт, який вас здивує.
Рецепт класичного шоколадного брауні — спробуйте цей дивовижний десерт.
Пропонуємо вам цікавий рецепт фаршированого болгарського перцю овочами.
Івасів в кисло-солодких яблучках
Щоб додати незвичайних смакових відтінків маринаду, можна додати в нього яблуко і майонез. Цей смак точно зможе вас приємно здивувати.
Інгредієнти:
- яблуко (кисло-солодке) – 1 штука;
- майонез – 100 г;
- корінь хрону – за смаком;
- оселедець солона – 300 р.
Час приготування: 30 хвилин (без обліку 3 годин на маринування).
Калорійність: 230 ккал.
Хід приготування:
- Оселедець помити, позбутися голови, хвоста і плавників, випатрати і ще раз промити в проточній воді;
- Промокнути зайву вологу паперовими серветками, надрізати тушку по лінії хребта, зняти філе;
- Позбутися від дрібних кісточок і зняти шкіру;
- Порізати філе на невеликі шматочки;
- Яблуко вимити витерти, розрізати на дві половини, вийняти насіння;
- Хрін обполоснути і почистити, разом з яблуком натерти на дрібній тертці;
- Суміш з яблука і хрону в окремій чашці з'єднати з майонезом і ретельно змішати;
- Викласти рибу на блюдо, залити розсолом, прикрити за допомогою харчової плівки;
- Дати настоятися 3-4 години.
Риба в маринаді майонезному
Найпростіший і «підручний» рецепт, звичайно всі необхідні для нього інгредієнти можна знайти в холодильнику в достатній кількості в будь-який день.
Інгредієнти:
- цукор – 5 г;
- майонез – 80 г;
- сіль (велика) – 5 г;
- масло рослинне – 30 мл;
- оцет (столовий) – 40 мл;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- оселедець свіжоморожена – 0,5 кг.
Час приготування: 40 хвилин (і 3 години на маринування).
Калорійність: 217 ккал.
Хід приготування:
- Очистити цибулину від верхнього шару, нарізати кільцями;
- Рибу розморозити, відокремити плавники, хвости і голови, вийняти хребет і дрібні кістки;
- Залишився філе помити і порізати на тонкі скибочки;
- Змішати сіль, майонез, цукор, масло і оцет (домогтися утворення однорідної маси);
- Рибу з цибулею викласти у відповідне блюдо, туди ж влити маринад, обережно перемішати;
- Поверх усього встановити гніт і дати філе настоятися протягом трьох годин (на цей час прибрати страву на полицю холодильника).
Як робити маринад для цибулі до оселедця
Маринувати можна не тільки саму оселедець, але і цибулю до неї. Ця апетитна закуска багатьом припаде до смаку.
Інгредієнти:
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- цукор – ½ чайної ложки;
- сіль – ½ чайної ложки;
- оцет — 1 столова ложка;
- окріп – 250 мл;
- рослинна олія – 30 мл
Час приготування: 15-20 хвилин.
Калорійність: 204 ккал.
Хід приготування:
- Почистити цибулину, нашаткувати її на колечка, залити склянкою окропу;
- Злити воду, посолити і посластіть колечка, додати оцет;
- Хвилин через 10 вилити маринад з цибулею прямо на шматочки обробленої риби;
- Перш ніж подавати на стіл частування, потрібно приправити його рослинним маслом.
Відмітна особливість цього рецепта полягають у тому, що немає необхідності довго чекати поки оселедець промаринується.
Рекомендації на замітку
При купівлі цілісної оселедця для маринування, врахуйте, що:
- Вам буде потрібно дуже добре наточенный ніж;
- Для оброблення не можна буде використовувати дерев'яну дошку, оскільки вимити рибний запах з неї просто неможливо;
- Щоб зняти запах риби з пластикових, скляних поверхонь можна протерти їх свіжим лимоном.
Ці невеликі зауваження дозволять вам отримати ще більше задоволення не тільки від самого блюда, але і від процесу її приготування.