14 июнь 2019 2 512

Як смачно приготувати оселедець з картоплею

Оселедець – один з тих продуктів, який можна використовувати в багатьох стравах, і не тільки повсякденних, але і в якості доповнення до святкового столу. Готується вона дуже просто, а з тарілок зникає миттєво.

Оселедець з картоплею і цибулею
Інгредієнти Кількість
картопля - 10-12 шт.
цибулю - 3 шт.
масло рослинне - 4 ст. л.
оселедець - 3 шт.
оцет - за смаком
зелень - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 144 Ккал

Проста і ситна закуска, яка добре поєднується зі свіжим салатом. Сама важка частина — оброблення риби, але і цього можна уникнути, купивши вже заготовлену оселедець в магазині.

Оселедець солимо або використовуємо вже солону. Розбираємо рибу і ріжемо філе поперек невеликими шматочками.

Відварюємо картоплю в мундирі і охолоджуємо. Краще всього помістити його в холодильник на кілька годин, після чого він стане більш щільним, і не буде розсипатися. Нарізаємо невеликими кубиками.

Шаткуємо цибулю великими кільцями і складаємо всі інгредієнти в окрему ємність. Додаємо масло і оцет. Солимо і добре все перемішуємо. Даємо оселедця настоятися кілька хвилин. Прикрашаємо страву зеленню і подаємо на стіл.

 

Запечена оселедець з картоплею

Запечена оселедець з картоплею в духовці – досить незвичайне блюдо, але при цьому, і таке ж смачне. Перед приготуванням всі продукти краще підготувати заздалегідь, а потім вже класти їх у форму для запікання. Рибу слід попередньо заморозити, щоб її легше було чистити і видаляти кістки.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі;
  • помідори — 3 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • сир — 200 г;
  • 1-2 яйця;
  • сметана — 1 ст. ложка;
  • оселедець — 2 шт. середнього розміру;
  • 100 мл води;
  • сіль;
  • масло рослинне (для того, щоб змастити форму для запікання).

Час приготування: 40 – 60 хвилин.

Калорійність страви – 182 ккал на 100 р.

Чистимо рибу, видаляємо кістки і розбираємо філе на невеликі порції. Нарізаємо цибулю великими кільцями (як можна тонше, для того щоб він встиг приготуватися). Томати шаткуємо кубиками або кружечками. Сир і картоплю тремо на крупній тертці. Робимо заливку для риби. В окремій ємності збиваємо яйця, сметану, вливаємо трохи води, солимо і перчимо. Збиваємо все до утворення однорідної маси.

Переходимо до приготування самої оселедця. Попередньо змащуємо форму маслом і викладаємо всі інгредієнти шарами. Перший шар – картопля. Другим шаром викладаємо рибу, а зверху кладемо цибулю і помідори. Заливаємо все раніше приготовленою заливкою і присипаємо натертим сиром. Ставимо рибу в розігріту духовку на 30-35 хвилин і готуємо при температурі 220 градусів.

Блюдо виходить ніжне, смачне і поживне. Приємного апетиту!

Запечена оселедець у фользі з картоплею

Для приготування знадобляться:

  • 1 середня оселедець (400 г);
  • 2 великі картоплини;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • свіжа зелень;
  • твердий сир — 50г;
  • сіль, перець за смаком;
  • соняшникова олія (для змащування фольги).

Час приготування: півтори години.

Калорійність на 100 г — 184 ккал.

Чистимо рибу, видаляємо нутрощі, зябра і кістки. Картоплю і цибулю промиваємо та нарізаємо кубиками середнього розміру. Дрібно рубаємо зелень і додаємо до овочів. Перемішуємо всі інгредієнти в окремій посудині, солимо і перчимо. Посипаємо рибу сіллю і перцем (при бажанні, можна використовувати і додаткові приправи). На змащену маслом фольгу кладемо оселедець і викладаємо овочі.

Загортаємо фольгу і акуратно защипуємо краю, щоб не витікав сік. Рукав з фольги покласти на деко, краями вгору, і відправляємо в духовку на 1 годину з температурою 200 градусів.

Після закінчення години, розгортаємо фольгу, присипаємо рибу натертим сиром і назад, не завертаючи, ставимо в духовку ще на 5 хвилин. Готово — оселедець з картоплею в фользі в духовці вийшла відмінною. Пробуйте!

Тушкована картопля з м'ясом або овочами в каструлі — візьміть на замітку цей рецепт.

Пісний пиріг з ягодами — страва, яку легко приготувати і до того ж воно дуже калорійне.

Читайте як приготувати рибні котлети на пару — спробуйте приготувати це корисне, дієтичне блюдо за нашими рецептами.

Салат з оселедця з картоплею і яйцями

Дуже простий у приготуванні, але при цьому смачний і ситний салат.

Інгредієнти для 6-8 порцій:

  • кілька середніх филейных частин оселедця;
  • 300-400 г картоплі;
  • 2 яйця;
  • свіжа зелень;
  • спеції;
  • майонез (можна використовувати масло).

Час приготування: 20-40 хвилин.

Калорійність салату — всього 178 ккал на 100 р.

Відварити картоплю. Остудити і очистити від шкірки. Нарізати кубиками середнього розміру. Філе нарізати теж кубиками, посолити і поперчити. Дрібно рубаємо зелень. Зварені яйця нарізаємо на дрібні кубики. Перемішуємо всі інгредієнти і заправляємо майонезом або олією. Перекладаємо салат в окрему тарілку, прикрашаємо все зеленню і подаємо на стіл.

Листковий салат з оселедця з картоплею і огірками

Оригінальний і смачний салат. Його ще називають «Російським» за ситність і багатогранний смак.

Інгредієнти:

  • 1 філе слабосоленої оселедця;
  • 2 яйця;
  • 2 огірка;
  • 1-2 варених картоплі;
  • цибуля зелена;
  • майонез;
  • сіль і спеції.

Час приготування: 1 годину і пару годин, щоб салат встиг охолонути і настоятися.

Калорійність салату: 170 ккал на 100 р.

Ставимо варитися картоплю і яйця. В цей час займаємося очищенням оселедця. Чистимо рибу і видаляємо якомога більше кісток. Після чого нарізаємо часточками. Коли картопля звариться, даємо йому охолонути й нарізаємо кубиками. Те ж саме робимо з огірками. Приступаємо до приготування самого салату. Він буде листковим, кожен шар необхідно добре промащувати майонезом.

У салатницю щільно укладаємо оселедець. Не забуваємо про майонез, зверху насипаємо зелень. Далі викладаємо кубики картоплі і знову наносимо шар майонезу. Наступний шар — огірок. Зверху яйця натираємо на крупній тертці і змащуємо все майонезом (замість суцільного шару можна зробити сітку з майонезу). Залишилися огірки та зелень можна використовувати для прикраси. Відправляємо салат в холодильник на пару годин, щоб він остудилося, а після — подаємо на стіл. Салат готовий!

Корисні поради

  1. Вибираючи оселедець, дивіться, щоб у неї була товста спинка. Така риба буде смачнішою.
  2. Перевірити свіжість риби дуже легко. Досить просто опустити її у воду. Якщо продукт свіжий, вона одразу потоне.
  3. Краще всього віддати перевагу тихоокеанської оселедця, вона вважається найкориснішою.
  4. Завжди купуйте рибу з головою і зябрами, за ним можна визначити якість продукту.
  5. Зберігати рибу потрібно в розсолі і скляній ємності.
  6. Під час готування, відразу не видаляйте голову риби. Це додасть насиченості соусу і додасть більш яскравий смак овочів. Головне не забудьте спочатку видалити зябра, інакше страва буде гірчити.
  7. Не чистіть оселедець на дерев'яній поверхні, вона швидко вбере запах риби.
  8. Часто оселедець трапляється надто солоною, і для того, щоб від цього позбутися, її вимочують у воді. Також можна використовувати міцний чай (якщо риба пухка, таке вимочування додасть їй більшої пружності) або молоко.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: