Як смачно приготувати оселедець з картоплею
Оселедець – один з тих продуктів, який можна використовувати в багатьох стравах, і не тільки повсякденних, але і в якості доповнення до святкового столу. Готується вона дуже просто, а з тарілок зникає миттєво.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопля - | 10-12 шт. |
цибулю - | 3 шт. |
масло рослинне - | 4 ст. л. |
оселедець - | 3 шт. |
оцет - | за смаком |
зелень - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 144 Ккал |
Проста і ситна закуска, яка добре поєднується зі свіжим салатом. Сама важка частина — оброблення риби, але і цього можна уникнути, купивши вже заготовлену оселедець в магазині.
Оселедець солимо або використовуємо вже солону. Розбираємо рибу і ріжемо філе поперек невеликими шматочками.
Відварюємо картоплю в мундирі і охолоджуємо. Краще всього помістити його в холодильник на кілька годин, після чого він стане більш щільним, і не буде розсипатися. Нарізаємо невеликими кубиками.
Шаткуємо цибулю великими кільцями і складаємо всі інгредієнти в окрему ємність. Додаємо масло і оцет. Солимо і добре все перемішуємо. Даємо оселедця настоятися кілька хвилин. Прикрашаємо страву зеленню і подаємо на стіл.
Запечена оселедець з картоплею
Запечена оселедець з картоплею в духовці – досить незвичайне блюдо, але при цьому, і таке ж смачне. Перед приготуванням всі продукти краще підготувати заздалегідь, а потім вже класти їх у форму для запікання. Рибу слід попередньо заморозити, щоб її легше було чистити і видаляти кістки.
Інгредієнти:
- 0,5 кг картоплі;
- помідори — 3 шт.;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- сир — 200 г;
- 1-2 яйця;
- сметана — 1 ст. ложка;
- оселедець — 2 шт. середнього розміру;
- 100 мл води;
- сіль;
- масло рослинне (для того, щоб змастити форму для запікання).
Час приготування: 40 – 60 хвилин.
Калорійність страви – 182 ккал на 100 р.
Чистимо рибу, видаляємо кістки і розбираємо філе на невеликі порції. Нарізаємо цибулю великими кільцями (як можна тонше, для того щоб він встиг приготуватися). Томати шаткуємо кубиками або кружечками. Сир і картоплю тремо на крупній тертці. Робимо заливку для риби. В окремій ємності збиваємо яйця, сметану, вливаємо трохи води, солимо і перчимо. Збиваємо все до утворення однорідної маси.
Переходимо до приготування самої оселедця. Попередньо змащуємо форму маслом і викладаємо всі інгредієнти шарами. Перший шар – картопля. Другим шаром викладаємо рибу, а зверху кладемо цибулю і помідори. Заливаємо все раніше приготовленою заливкою і присипаємо натертим сиром. Ставимо рибу в розігріту духовку на 30-35 хвилин і готуємо при температурі 220 градусів.
Блюдо виходить ніжне, смачне і поживне. Приємного апетиту!
Запечена оселедець у фользі з картоплею
Для приготування знадобляться:
- 1 середня оселедець (400 г);
- 2 великі картоплини;
- 1 цибулина середнього розміру;
- свіжа зелень;
- твердий сир — 50г;
- сіль, перець за смаком;
- соняшникова олія (для змащування фольги).
Час приготування: півтори години.
Калорійність на 100 г — 184 ккал.
Чистимо рибу, видаляємо нутрощі, зябра і кістки. Картоплю і цибулю промиваємо та нарізаємо кубиками середнього розміру. Дрібно рубаємо зелень і додаємо до овочів. Перемішуємо всі інгредієнти в окремій посудині, солимо і перчимо. Посипаємо рибу сіллю і перцем (при бажанні, можна використовувати і додаткові приправи). На змащену маслом фольгу кладемо оселедець і викладаємо овочі.
Загортаємо фольгу і акуратно защипуємо краю, щоб не витікав сік. Рукав з фольги покласти на деко, краями вгору, і відправляємо в духовку на 1 годину з температурою 200 градусів.
Після закінчення години, розгортаємо фольгу, присипаємо рибу натертим сиром і назад, не завертаючи, ставимо в духовку ще на 5 хвилин. Готово — оселедець з картоплею в фользі в духовці вийшла відмінною. Пробуйте!
Тушкована картопля з м'ясом або овочами в каструлі — візьміть на замітку цей рецепт.
Пісний пиріг з ягодами — страва, яку легко приготувати і до того ж воно дуже калорійне.
Читайте як приготувати рибні котлети на пару — спробуйте приготувати це корисне, дієтичне блюдо за нашими рецептами.
Салат з оселедця з картоплею і яйцями
Дуже простий у приготуванні, але при цьому смачний і ситний салат.
Інгредієнти для 6-8 порцій:
- кілька середніх филейных частин оселедця;
- 300-400 г картоплі;
- 2 яйця;
- свіжа зелень;
- спеції;
- майонез (можна використовувати масло).
Час приготування: 20-40 хвилин.
Калорійність салату — всього 178 ккал на 100 р.
Відварити картоплю. Остудити і очистити від шкірки. Нарізати кубиками середнього розміру. Філе нарізати теж кубиками, посолити і поперчити. Дрібно рубаємо зелень. Зварені яйця нарізаємо на дрібні кубики. Перемішуємо всі інгредієнти і заправляємо майонезом або олією. Перекладаємо салат в окрему тарілку, прикрашаємо все зеленню і подаємо на стіл.
Листковий салат з оселедця з картоплею і огірками
Оригінальний і смачний салат. Його ще називають «Російським» за ситність і багатогранний смак.
Інгредієнти:
- 1 філе слабосоленої оселедця;
- 2 яйця;
- 2 огірка;
- 1-2 варених картоплі;
- цибуля зелена;
- майонез;
- сіль і спеції.
Час приготування: 1 годину і пару годин, щоб салат встиг охолонути і настоятися.
Калорійність салату: 170 ккал на 100 р.
Ставимо варитися картоплю і яйця. В цей час займаємося очищенням оселедця. Чистимо рибу і видаляємо якомога більше кісток. Після чого нарізаємо часточками. Коли картопля звариться, даємо йому охолонути й нарізаємо кубиками. Те ж саме робимо з огірками. Приступаємо до приготування самого салату. Він буде листковим, кожен шар необхідно добре промащувати майонезом.
У салатницю щільно укладаємо оселедець. Не забуваємо про майонез, зверху насипаємо зелень. Далі викладаємо кубики картоплі і знову наносимо шар майонезу. Наступний шар — огірок. Зверху яйця натираємо на крупній тертці і змащуємо все майонезом (замість суцільного шару можна зробити сітку з майонезу). Залишилися огірки та зелень можна використовувати для прикраси. Відправляємо салат в холодильник на пару годин, щоб він остудилося, а після — подаємо на стіл. Салат готовий!
Корисні поради
- Вибираючи оселедець, дивіться, щоб у неї була товста спинка. Така риба буде смачнішою.
- Перевірити свіжість риби дуже легко. Досить просто опустити її у воду. Якщо продукт свіжий, вона одразу потоне.
- Краще всього віддати перевагу тихоокеанської оселедця, вона вважається найкориснішою.
- Завжди купуйте рибу з головою і зябрами, за ним можна визначити якість продукту.
- Зберігати рибу потрібно в розсолі і скляній ємності.
- Під час готування, відразу не видаляйте голову риби. Це додасть насиченості соусу і додасть більш яскравий смак овочів. Головне не забудьте спочатку видалити зябра, інакше страва буде гірчити.
- Не чистіть оселедець на дерев'яній поверхні, вона швидко вбере запах риби.
- Часто оселедець трапляється надто солоною, і для того, щоб від цього позбутися, її вимочують у воді. Також можна використовувати міцний чай (якщо риба пухка, таке вимочування додасть їй більшої пружності) або молоко.
Приємного апетиту!