29 март 2019 921

Прості покрокові рецепти смачних булок на Великдень

Підготовка до великого православного свята Пасха завжди вимагає чимало сил, це стосується і складання пасхального меню. Звичайно, за традицією на столі в цей день повинні бути паски, крашанки, паска з сиру.

Але додатково можна приготувати ще й булки, вони доповнять стіл і урізноманітнюють меню. Тим більше, цю випічку можна робити різноманітних форм, головне, щоб вона передавала відчуття православного свята.

Простий рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
молока - 750 мл
масла каноли - половина склянки
цукру - 270 г
дріжджів в сухому вигляді - 15 г
борошна - кілограм
пекарського порошку - щіпка
соди харчової - щіпка
харчової солі - 2 маленькі ложки
кориці - 1 ч. ложка
родзинок - половина склянки
яєць - 2 шт.
цукрової пудри для глазурі - стакан
кардамону - щіпка
мускатного горіха - щіпка
меленого перцю - щіпка
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 г: 275 Ккал

Як готувати здобні булки на Великдень:

  1. У каструлю налийте половину літра молока, насипаємо ½ склянки цукру і підливаємо масло каноли;
  2. Поміщаємо ємність на вогонь і прогріваємо. Рідкі компоненти потрібно довести до кипіння, при цьому необхідно час від часу перемішувати;
  3. Після цього знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути;
  4. Насипаємо в рідку суміш дріжджі, можна трохи перемішати;
  5. Починаємо трохи всипати борошно, при цьому одночасно розмішуємо;
  6. Насипаємо борошно до отримання густої консистенції;
  7. Далі замішуємо тісто руками до однорідного стану;
  8. Накриваємо ємність з тістом рушником і ставимо в тепло на 1 годину;
  9. Після цього прибираємо рушник, підсипаємо трохи борошна;
  10. Насипаємо сіль, соду, пекарський порошок;
  11. Ще раз добре розмішуємо руками тісто;
  12. У чашку потрібно насипати цукровий пісок, мускатний горіх, кардамон, корицю і запашний перець. Добре розмішуємо;
  13. Рівну поверхню робочого столу присипаємо невеликою кількістю борошна і викладаємо тісто;
  14. Розрівнюємо основу руками і присипаємо сухою сумішшю з цукру і спецій;
  15. Ізюм добре промивається, просушується;
  16. Викладаємо на поверхню тіста 1/3 частина родзинок;
  17. Потім складаємо основу навпіл і добре її розрівнюємо руками;
  18. Присипаємо ще раз сумішшю цукру і прянощів і викладаємо ще половину залишився родзинок;
  19. Розрівнюємо руками тісто, присипаємо рештою цукру з прянощами і викладаємо залишки родзинок, добре вимішуємо;
  20. Далі з тіста робимо круглі булочки;
  21. Деко змащуємо маслом і викладаємо на нього круглі булочки;
  22. Накриваємо його рушником і залишаємо постояти трохи часу, щоб вони підійшли;
  23. Далі робимо суміш для змащування. У миску викладаємо один яєчний білок і підливаємо 3 великі ложки молока. Добре перемішуємо;
  24. Як тільки булочки підійдуть, їх потрібно змастити цією сумішшю;
  25. Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди деко з булочками;
  26. Випікаємо протягом 30-40 хвилин;
  27. Поки випічка печеться, потрібно приготувати глазур. Для цього в чашку розбиваємо одне яйце, засипаємо до нього цукрову пудру і додаємо 1 ст. ложку молока;
  28. Всі компоненти ретельно збиваємо бенкет допомогою міксера або блендера;
  29. Як тільки булочки будуть готові, на них потрібно зробити за допомогою глазурі хрестик.

Рецепт смачних булок на дріжджах

Компоненти для приготування:

  • 900 грам борошна;
  • молоко – 350 мл;
  • цукровий пісок – 170 грам для начинки і 1 велика ложка для тіста;
  • масло натуральне коров'яче – 100 грам для тіста і 100 грам для начинки;
  • дріжджі свіжі – 50 грам;
  • 1,5 ст. ложки кориці;
  • щіпка солі.

Період приготування – 3-3,5 години.

Калорійність – 280 ккал.

Як потрібно готувати:

  1. Молоко потрібно прогріти до теплого стану, приблизно до 40 градусів Цельсія;
  2. У миску насипаємо 1 велику ложку цукрового піску і додаємо дріжджі, розтираємо компоненти за допомогою вилки;
  3. Заливаємо молоко і розмішуємо;
  4. Прибираємо опару в тепле місце на півгодини, за цей період на поверхні має утворитися шапочка з піни;
  5. У чашку просіваємо борошно через сито, додаємо до неї сіль, в центрі робимо невелике поглиблення;
  6. 100 грам коров'ячого масла викладаємо в каструлю і розтоплюємо на водяній бані до рідкого стану;
  7. Також масло можна розтопити в мікрохвильовці;
  8. Яйце викладаємо в миску і розмішуємо виделкою до однорідної структури;
  9. У центр поглиблення заливаємо збите яйце, далі розтоплене масло і дріжджову опару;
  10. Далі за допомогою ложки перемішуємо всі компоненти, потім переходимо на ручне замішування;
  11. У результаті повинно вийти м'яке тісто з еластичною структурою;
  12. Потім накриваємо ємність з тістом легким рушником і ставимо в тепле місце. Тісто має настоюватися півтора години;
  13. Масло для начинки потрібно попередньо вийняти з холодильника, нарізати на шматочки і залишити трохи постояти, щоб воно підтануло;
  14. Далі за допомогою міксера збиваємо на високих обертах масло до пишного стану;
  15. Не перестаючи збивати, додаємо по 1 ст. ложці цукровий пісок і корицю;
  16. Збиваємо все до отримання пишної однорідної маси з консистенцією;
  17. Присипаємо поверхню столу невеликою кількістю борошна і викладаємо на нього тісто, що піднялося;
  18. Поділяємо тісто на 4-5 частин;
  19. Кожну частину розгортаємо в прямокутний пласт і змащуємо начинкою;
  20. Пласти, змащені кремом, звертаємо у вигляді рулету;
  21. Далі рулети розрізаємо уздовж, але не до кінця приблизно на 3-4 см;
  22. Розрізані частини рулету переплітаємо між собою, робимо мотанку, яку з'єднуємо у вигляді кола і обидва кінця защипуємо;
  23. Деко змащуємо маслом і викладаємо на нього булки. Залишаємо постояти 30 хвилин, щоб тісто підійшло;
  24. Прогріваємо духовку до 180 градусів;
  25. Булки змащуємо залишками крему і поміщаємо в духовку;
  26. Випікаємо великодні булочки протягом 1 години, на поверхні має утворитися рум'яна кірочка;
  27. Після цього виймаємо деко, залишаємо остигати хвилин 20;
  28. Далі викладаємо булочки на велику плоску тарілку, в центр кожної булки можна помістити фарбоване яйце.

Що можна приготувати смачного на святковий великодній стіл читайте в нашій статті.

Як приготувати мармурові яйця читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти сирну паску без випічки — просто і смачно.

Ванільні булочки на Великдень

Складові інгредієнти:

  • половина склянки кефіру з жирністю 1 %;
  • одне куряче яйце і жовток;
  • половина склянки цукрового піску;
  • 40 грам натурального коров'ячого масла;
  • 10 грам свіжих пресованих дріжджів;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 1 ч. ложка тертої цедри лимона;
  • 280 грам борошна;
  • пакетик ванільного цукру;
  • 130 грам родзинок.

Компоненти для глазурі:

  • 1 яєчний білок;
  • 50 грам цукрової пудри;
  • щіпка солі кухонної;
  • одна упаковка кольоровий кондитерської посипання.

Час на приготування – 3,5 години.

Калорійність – 275 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Кефір краще прогріти до теплого стану, приблизно до 30-40 градусів Цельсія;
  2. У миску насипати 1 ст. ложку цукру, додаємо дріжджі і розтираємо вилкою;
  3. Потім наливаємо теплий кефір дріжджовий суміші і добре розмішуємо;
  4. Додаємо в рідку суміш третю частину борошна і перемішуємо. Готова опара по консистенції повинна нагадувати тісто на оладки;
  5. Потім накриваємо опару рушником і прибираємо настоюватися в тепле місце. Приблизно через хвилин 20-30 на поверхні має утворитися піна;
  6. У миску розбиваємо одне куряче яйце і збиваємо його віночком;
  7. Друге розбиваємо яйце, поділяємо білок і жовток, жовток викладаємо в чашку, а білок поміщаємо в холодильник;
  8. Ретельно розмішуємо опару, щоб вона осіла. Заливаємо в неї збите яйце;
  9. Потім викладаємо шматочок розм'якшеного коров'ячого масла, насипаємо цукровий пісок і ванільний порошок. Також на цьому етапі можна додати протерту цедру лимона;
  10. Всі компоненти ретельно розмішуємо до рівномірної структури;
  11. Борошно просіваємо і всипаємо частинами в рідку суміш;
  12. Спочатку замішуємо ложкою, а вже як маса стане густою, переходимо на ручне замішування тіста;
  13. Тісто потрібно місити ретельно протягом 10 хвилин, у процес вимішування підливаємо трохи рослинного масла;
  14. Заздалегідь потрібно промити і розпарити родзинки, просушуємо його на рушник;
  15. Тісто потрібно трохи прим'яти, і викладаємо на нього родзинки;
  16. Далі знову замішуємо, але місити не треба занадто довго, головне щоб родзинки рівномірно розподілився по основі;
  17. Після цього ємність потрібно накрити рушником, яке попередньо складаємо у кілька шарів і прибираємо настоюватися в тепле місце приблизно на 1-1,5 години;
  18. Після цього з тіста робимо невеликі круглі булочки;
  19. Деко змащуємо олії і викладаємо булочки;
  20. Даємо їм настоятися ще хвилин 30;
  21. Прогріваємо духовку до 180 градусів;
  22. До жовтка підливаємо 1 ст. ложку води і розмішуємо виделкою. Змащуємо цією сумішшю верх булочок;
  23. Ставимо деко в духовку і залишаємо випікатися протягом 20 хвилин;
  24. У миску з охолодженим білком додаємо сіль і добре збиваємо;
  25. Поступово додаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати віночком;
  26. У результаті повинна вийти пишна суміш для помазки булочок;
  27. Як тільки булочки будуть готові, їх потрібно вийняти і залишити остигати;
  28. Далі змащуємо їх глазур'ю, присипаємо кольоровою посипкою.

Чим і як прикрасити великодню випічку

Важливо правильно і красиво прикрасити булки, щоб вони виглядали по-великодньому. У цьому допоможуть наступні рекомендації:

  • для помазки можна використовувати глазур, яка готується з яєчного білка і цукрової пудри. Вона повинна вийти білосніжною і пишною, тому її потрібно збивати блендером або міксером;
  • глазур'ю на поверхні булочок можна зробити хрестики, різноманітні візерунки;
  • після покриття випічки глазур'ю, її можна присипати кольоровою посипкою;
  • додатково в глазур можна додати харчовий барвник, який додасть яскравість і барвистість випічці.

Корисні поради

  • для тесту можна використовувати сухі або сирі дріжджі. Для того, щоб воно добре підійшло, краще зробити опару;
  • щоб підійшло тісто має мінімум півтори години;
  • булочки можна робити різних форм – плетінки, косички, круглі, хрестики;
  • особливу увагу варто приділити декорування, воно повинно бути виконане в стилі свята Великодня.

Приготування булок на Великдень — це захоплюючий процес, під час якого кожна господиня може поекспериментувати і внести свої доповнення. Головне правильно зробити тісто, щоб воно піднялося, а форма булочок може бути будь-яка. А от з їх оформленням вам з радістю зможуть допомогти діти, тому що вони дуже люблять цей процес.

Що ще почитати: