Прості покрокові рецепти смачних булок на Великдень
Підготовка до великого православного свята Пасха завжди вимагає чимало сил, це стосується і складання пасхального меню. Звичайно, за традицією на столі в цей день повинні бути паски, крашанки, паска з сиру.
Але додатково можна приготувати ще й булки, вони доповнять стіл і урізноманітнюють меню. Тим більше, цю випічку можна робити різноманітних форм, головне, щоб вона передавала відчуття православного свята.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молока - | 750 мл |
масла каноли - | половина склянки |
цукру - | 270 г |
дріжджів в сухому вигляді - | 15 г |
борошна - | кілограм |
пекарського порошку - | щіпка |
соди харчової - | щіпка |
харчової солі - | 2 маленькі ложки |
кориці - | 1 ч. ложка |
родзинок - | половина склянки |
яєць - | 2 шт. |
цукрової пудри для глазурі - | стакан |
кардамону - | щіпка |
мускатного горіха - | щіпка |
меленого перцю - | щіпка |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 г: 275 Ккал |
Як готувати здобні булки на Великдень:
- У каструлю налийте половину літра молока, насипаємо ½ склянки цукру і підливаємо масло каноли;
- Поміщаємо ємність на вогонь і прогріваємо. Рідкі компоненти потрібно довести до кипіння, при цьому необхідно час від часу перемішувати;
- Після цього знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути;
- Насипаємо в рідку суміш дріжджі, можна трохи перемішати;
- Починаємо трохи всипати борошно, при цьому одночасно розмішуємо;
- Насипаємо борошно до отримання густої консистенції;
- Далі замішуємо тісто руками до однорідного стану;
- Накриваємо ємність з тістом рушником і ставимо в тепло на 1 годину;
- Після цього прибираємо рушник, підсипаємо трохи борошна;
- Насипаємо сіль, соду, пекарський порошок;
- Ще раз добре розмішуємо руками тісто;
- У чашку потрібно насипати цукровий пісок, мускатний горіх, кардамон, корицю і запашний перець. Добре розмішуємо;
- Рівну поверхню робочого столу присипаємо невеликою кількістю борошна і викладаємо тісто;
- Розрівнюємо основу руками і присипаємо сухою сумішшю з цукру і спецій;
- Ізюм добре промивається, просушується;
- Викладаємо на поверхню тіста 1/3 частина родзинок;
- Потім складаємо основу навпіл і добре її розрівнюємо руками;
- Присипаємо ще раз сумішшю цукру і прянощів і викладаємо ще половину залишився родзинок;
- Розрівнюємо руками тісто, присипаємо рештою цукру з прянощами і викладаємо залишки родзинок, добре вимішуємо;
- Далі з тіста робимо круглі булочки;
- Деко змащуємо маслом і викладаємо на нього круглі булочки;
- Накриваємо його рушником і залишаємо постояти трохи часу, щоб вони підійшли;
- Далі робимо суміш для змащування. У миску викладаємо один яєчний білок і підливаємо 3 великі ложки молока. Добре перемішуємо;
- Як тільки булочки підійдуть, їх потрібно змастити цією сумішшю;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди деко з булочками;
- Випікаємо протягом 30-40 хвилин;
- Поки випічка печеться, потрібно приготувати глазур. Для цього в чашку розбиваємо одне яйце, засипаємо до нього цукрову пудру і додаємо 1 ст. ложку молока;
- Всі компоненти ретельно збиваємо бенкет допомогою міксера або блендера;
- Як тільки булочки будуть готові, на них потрібно зробити за допомогою глазурі хрестик.
Рецепт смачних булок на дріжджах
Компоненти для приготування:
- 900 грам борошна;
- молоко – 350 мл;
- цукровий пісок – 170 грам для начинки і 1 велика ложка для тіста;
- масло натуральне коров'яче – 100 грам для тіста і 100 грам для начинки;
- дріжджі свіжі – 50 грам;
- 1,5 ст. ложки кориці;
- щіпка солі.
Період приготування – 3-3,5 години.
Калорійність – 280 ккал.
Як потрібно готувати:
- Молоко потрібно прогріти до теплого стану, приблизно до 40 градусів Цельсія;
- У миску насипаємо 1 велику ложку цукрового піску і додаємо дріжджі, розтираємо компоненти за допомогою вилки;
- Заливаємо молоко і розмішуємо;
- Прибираємо опару в тепле місце на півгодини, за цей період на поверхні має утворитися шапочка з піни;
- У чашку просіваємо борошно через сито, додаємо до неї сіль, в центрі робимо невелике поглиблення;
- 100 грам коров'ячого масла викладаємо в каструлю і розтоплюємо на водяній бані до рідкого стану;
- Також масло можна розтопити в мікрохвильовці;
- Яйце викладаємо в миску і розмішуємо виделкою до однорідної структури;
- У центр поглиблення заливаємо збите яйце, далі розтоплене масло і дріжджову опару;
- Далі за допомогою ложки перемішуємо всі компоненти, потім переходимо на ручне замішування;
- У результаті повинно вийти м'яке тісто з еластичною структурою;
- Потім накриваємо ємність з тістом легким рушником і ставимо в тепле місце. Тісто має настоюватися півтора години;
- Масло для начинки потрібно попередньо вийняти з холодильника, нарізати на шматочки і залишити трохи постояти, щоб воно підтануло;
- Далі за допомогою міксера збиваємо на високих обертах масло до пишного стану;
- Не перестаючи збивати, додаємо по 1 ст. ложці цукровий пісок і корицю;
- Збиваємо все до отримання пишної однорідної маси з консистенцією;
- Присипаємо поверхню столу невеликою кількістю борошна і викладаємо на нього тісто, що піднялося;
- Поділяємо тісто на 4-5 частин;
- Кожну частину розгортаємо в прямокутний пласт і змащуємо начинкою;
- Пласти, змащені кремом, звертаємо у вигляді рулету;
- Далі рулети розрізаємо уздовж, але не до кінця приблизно на 3-4 см;
- Розрізані частини рулету переплітаємо між собою, робимо мотанку, яку з'єднуємо у вигляді кола і обидва кінця защипуємо;
- Деко змащуємо маслом і викладаємо на нього булки. Залишаємо постояти 30 хвилин, щоб тісто підійшло;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів;
- Булки змащуємо залишками крему і поміщаємо в духовку;
- Випікаємо великодні булочки протягом 1 години, на поверхні має утворитися рум'яна кірочка;
- Після цього виймаємо деко, залишаємо остигати хвилин 20;
- Далі викладаємо булочки на велику плоску тарілку, в центр кожної булки можна помістити фарбоване яйце.
Що можна приготувати смачного на святковий великодній стіл читайте в нашій статті.
Як приготувати мармурові яйця читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти сирну паску без випічки — просто і смачно.
Ванільні булочки на Великдень
Складові інгредієнти:
- половина склянки кефіру з жирністю 1 %;
- одне куряче яйце і жовток;
- половина склянки цукрового піску;
- 40 грам натурального коров'ячого масла;
- 10 грам свіжих пресованих дріжджів;
- 50 мл рослинного масла;
- 1 ч. ложка тертої цедри лимона;
- 280 грам борошна;
- пакетик ванільного цукру;
- 130 грам родзинок.
Компоненти для глазурі:
- 1 яєчний білок;
- 50 грам цукрової пудри;
- щіпка солі кухонної;
- одна упаковка кольоровий кондитерської посипання.
Час на приготування – 3,5 години.
Калорійність – 275 ккал.
Як потрібно робити:
- Кефір краще прогріти до теплого стану, приблизно до 30-40 градусів Цельсія;
- У миску насипати 1 ст. ложку цукру, додаємо дріжджі і розтираємо вилкою;
- Потім наливаємо теплий кефір дріжджовий суміші і добре розмішуємо;
- Додаємо в рідку суміш третю частину борошна і перемішуємо. Готова опара по консистенції повинна нагадувати тісто на оладки;
- Потім накриваємо опару рушником і прибираємо настоюватися в тепле місце. Приблизно через хвилин 20-30 на поверхні має утворитися піна;
- У миску розбиваємо одне куряче яйце і збиваємо його віночком;
- Друге розбиваємо яйце, поділяємо білок і жовток, жовток викладаємо в чашку, а білок поміщаємо в холодильник;
- Ретельно розмішуємо опару, щоб вона осіла. Заливаємо в неї збите яйце;
- Потім викладаємо шматочок розм'якшеного коров'ячого масла, насипаємо цукровий пісок і ванільний порошок. Також на цьому етапі можна додати протерту цедру лимона;
- Всі компоненти ретельно розмішуємо до рівномірної структури;
- Борошно просіваємо і всипаємо частинами в рідку суміш;
- Спочатку замішуємо ложкою, а вже як маса стане густою, переходимо на ручне замішування тіста;
- Тісто потрібно місити ретельно протягом 10 хвилин, у процес вимішування підливаємо трохи рослинного масла;
- Заздалегідь потрібно промити і розпарити родзинки, просушуємо його на рушник;
- Тісто потрібно трохи прим'яти, і викладаємо на нього родзинки;
- Далі знову замішуємо, але місити не треба занадто довго, головне щоб родзинки рівномірно розподілився по основі;
- Після цього ємність потрібно накрити рушником, яке попередньо складаємо у кілька шарів і прибираємо настоюватися в тепле місце приблизно на 1-1,5 години;
- Після цього з тіста робимо невеликі круглі булочки;
- Деко змащуємо олії і викладаємо булочки;
- Даємо їм настоятися ще хвилин 30;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів;
- До жовтка підливаємо 1 ст. ложку води і розмішуємо виделкою. Змащуємо цією сумішшю верх булочок;
- Ставимо деко в духовку і залишаємо випікатися протягом 20 хвилин;
- У миску з охолодженим білком додаємо сіль і добре збиваємо;
- Поступово додаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати віночком;
- У результаті повинна вийти пишна суміш для помазки булочок;
- Як тільки булочки будуть готові, їх потрібно вийняти і залишити остигати;
- Далі змащуємо їх глазур'ю, присипаємо кольоровою посипкою.
Чим і як прикрасити великодню випічку
Важливо правильно і красиво прикрасити булки, щоб вони виглядали по-великодньому. У цьому допоможуть наступні рекомендації:
- для помазки можна використовувати глазур, яка готується з яєчного білка і цукрової пудри. Вона повинна вийти білосніжною і пишною, тому її потрібно збивати блендером або міксером;
- глазур'ю на поверхні булочок можна зробити хрестики, різноманітні візерунки;
- після покриття випічки глазур'ю, її можна присипати кольоровою посипкою;
- додатково в глазур можна додати харчовий барвник, який додасть яскравість і барвистість випічці.
Корисні поради
- для тесту можна використовувати сухі або сирі дріжджі. Для того, щоб воно добре підійшло, краще зробити опару;
- щоб підійшло тісто має мінімум півтори години;
- булочки можна робити різних форм – плетінки, косички, круглі, хрестики;
- особливу увагу варто приділити декорування, воно повинно бути виконане в стилі свята Великодня.
Приготування булок на Великдень — це захоплюючий процес, під час якого кожна господиня може поекспериментувати і внести свої доповнення. Головне правильно зробити тісто, щоб воно піднялося, а форма булочок може бути будь-яка. А от з їх оформленням вам з радістю зможуть допомогти діти, тому що вони дуже люблять цей процес.