13 апрель 2019 948

Білорибиця — що за риба, чим корисна і як її смачно готувати

На порядку денному – поповнення знань в кулінарній сфері. Сьогодні дізнаємося, що з себе представляє риба, білорибиця. У продажу її частіше можна зустріти заморожену (копчену, солону). Все тому, що її біле м'ясо дуже ніжне і жирне, не терпить тривалого зберігання в охолодженому вигляді.

Що за риба, де живе, чим корисна?

Білорибиця – це велика хижа риба, яка відноситься до підродини сиговые (сімейство лососевих). Це напівпрохідна риба з маленькою головою, великим ротом, забезпеченим дрібними гострими зубами (нижня щелепа помітно видається вперед), подовженим, сплюснутым з боків, тулубом.

Все тіло вкрите крупною сріблястою лускою, спина більш темного: від голубувато-зеленого до коричневого кольору, черевце біле. Окремі дорослі особини досягають в довжину до 1,5 метрів і ваги у 50 кг. В середньому розмір промислових представників виду близько метра, а вага в межах 18-20 кг. Розрізняють кілька підвидів білорибиці:

  1. Білорибиця справжня (Stedonus leucichthys leucichthys) мешкає виключно в басейні Каспію, нереститься в Волзі;
  2. Нельма (Stedonus leucichthys nelma) – основний ареал проживання річки Сибіру (Об, Лена, Єнісей), басейн Північного Льодовитого океану. Водиться не тільки в Євразії, але і в Північній Америці (басейни річок Маккензі та Юкон).

Їжею для обох підвидів служить більш дрібна рибка: молоді оселедця, щуки, окуні, бички. Не гребує молодняком свого виду. Статеве дозрівання наступає у віці 6-7 років (у самців на рік раніше), нерест раз в 2-3 року. Середня тривалість життя 12 років.

Цей чудовий продукт з високим вмістом поліненасичених жирних кислот, вітамінів і мінеральних речовин, характеризується низькою калорійністю, і рекомендований дієтологами для вживання при зниженні ваги.

Протипоказання і застереження

Основним протипоказанням для прийому в їжу Нельми служить алергічна реакція на цей вид або рибу в цілому. При безсумнівній величезну користь продукту не варто ним зловживати понад міру. Переїдання може призвести до проблем у роботі шлунково-кишкового тракту, порушення в роботі підшлункової залози і печінки.

Особливу увагу слід приділити вибору Нельми. Оцепите зовнішній вигляд, значення мають:

  • незамутнений погляд, запах;
  • стан зябер (рожеві або червоні), якщо зможете розгледіти;
  • луска і плавники (луска гладка, блискуча, без колірних змін, а плавці цільні, прилягають до тушки);
  • остерігайтеся підміни на дешевого товстолобика, звертайте увагу на ціну (делікатес не буває дешевим).

Особливості приготування білорибиці

Як смачно приготувати білорибицю? Нельма хороша в будь-якому вигляді. Її варять, парять, запікають, смажать, солять і коптять. Вона абсолютно невибаглива, готується швидко і при цьому володіє відмінним смаком.

Продукт по праву вважається делікатесом, з цим пов'язана його висока вартість і обмежена присутність на прилавках. Якщо вам пощастило придбати цінного представника сигових, то ви, насамперед, повинні дбайливо поставитися до використання всіх частин тушки (якщо це целиковая рибина або тушка).

З голови, плавників, хвоста можна зварити запашну юшку, а ніжне біле м'ясо приготувати за обраним вами рецептом.

Покрокової рецепт юшки
Інгредієнти Кількість
нельми (голова і хвіст) - 0,5 кг
картоплин - 6 середніх
цибулин - 2 невеликих
моркви - 1 шт.
запашного перцю - 6-8 горошин
лавра - 3-4 аркуша
свіжої зелені - пучок
рильця шафрану - за смаком
морської солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 24 Ккал

Приготування юшки покроково:

  1. Голову (видаляємо зябра) і хвіст рибини (видалити луску) ретельно помийте в прохолодній проточній воді. Покладіть їх у каструлю і залийте 3 літрами фільтрованої води. Посоліть, поставте на невеликий вогонь і варіть до утворення піни;
  2. Зніміть піну ложкою і додайте в каструлю листочки лавра, перець горошком і одну цибулину. Варіть близько півгодини;
  3. Вийміть з бульйону всі добавки і засипте в каструлю очищені і дрібно нарізані цибулю, моркву і картоплю. Варіть під кришкою на невеликому вогні ще близько 20 хвилин;
  4. Покладіть в юшку шафран за 5 хвилин до готовності;
  5. Добре вимийте і дрібно нарубаєте зелень, прикрасьте їй готову страву, розкладене по порційних тарілках.

Нельма у фользі в духовці

Інгредієнти:

  • 1 тушка Нельми (близько 800 грам);
  • 1 лимон;
  • 1-2 зубчики часнику;
  • 2 середніх цибулини;
  • 3 столових ложки оливкової олії;
  • 1 помідор;
  • 1 болгарський перець;
  • 2 невеликих морквини;
  • приправи для риби на ваш смак;
  • дрібка морської солі;
  • пучок петрушки.

Загальний час на приготування страви 60-70 хвилин. Калорійність: на одну стограмову порцію припадає 86 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Рибну тушку промити, очистити черевну порожнину від залишків нутрощів, зняти луску. Просушити за допомогою паперових рушників;
  2. Часникові часточки пропустити через часникодавку, додати приправи для риби, сіль. Щедро натерти сумішшю рибну тушку зовні і всередині. Збризнути соком, вичавленим з половини лимона, залишити маринуватися 25-30 хвилин;
  3. Очистити і вимити овочі: морква, цибуля, болгарський перець. Нарізати чверть кільцями цибулини, моркву кружечками, а болгарський перець короткою соломкою і обсмажити на сковороді в оливковій олії. Посолити, дати охолонути;
  4. Залишилася половинку лимона і помідор порізати півкільцями;
  5. Форму для запікання вистелити фольгою в 2 шари (відрізати з запасом, щоб можна було загнути краї і закрити рибу), змастити оливковою олією;
  6. Зробити у бічній частині Нельми надрізи (під кутом), Викласти тушку на фольгу і начинити черевце, чергуючи скибочки помідора і лимона, на які, в свою чергу, викласти пасеровані овочі. В бічні надрізи вставити, залишилися півкільця лимона і томата;
  7. Дрібно порізати промиту зелень і посипати їй фаршировану рибну тушку;
  8. Загнути краї фольги, поставити в прогрітий духовку запікатися на півгодини.

Як засолити

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг замороженого філе Нельми;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1 столова ложка солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 2-3 лаврових листа;
  • спеції для риби (за бажанням або не додавати);
  • 5-8 гілочок молодого кропу.

Загальний час на приготування рибної закуски складе трохи більше 24 годин. Калорійність: на 100 грам 78 ккал.

Хід робіт:

  1. Філе розморозити при кімнатній температурі, промити, просушити;
  2. Очистити головки ріпчастої цибулі від шкірки і нашаткувати тонкими півкільцями;
  3. На дно емальованої (керамічної, скляної) форми викласти одну цибулину, рівномірно розподіляючи нарізку по тарі;
  4. Розламати сухі листочки лавра руками на 4-5 частин кожен, половину брухту розкласти по луку;
  5. Філе посолити, обсипати спеціями (за бажанням), зверху припорошити цукром і обкласти залишилася цибулевої нарізкою і лаврушкой;
  6. Накрити форму з засоленим філе кришкою (якщо є можливість, поставити під гніт) і відправити доходити добу на нижню полицю в холодильнику;
  7. Через день вийняти філе з засолочной форми, очистити від усього зайвого (цибуля, лавр, залишки солі, цукру). Нарізати невеликими скибочками, викласти на тарілку, посипати свіжим кропом і подавати в такому вигляді до столу.

Як варити макарони щоб вони не злиплися читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати ніжну тріску по-польськи в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти домашнього морозива з йогурту — в літню спеку обов'язково приготуйте це чудове ласощі.

Сподіваємося, що ці рецепти приготування білорибиці вам знадобляться, і ви зможете порадувати своїх близьких новими стравами.

Що ще почитати: