Готуємо корюшка, рецепти приготування, поради
Невелика рибка корюшка, так популярна у жителів північних районів нашої країни, відноситься до сімейства корюшкових.
Загін корюшкообразные.
Це рибка невеликого розміру і з лускою сріблястого кольору.
Тіло її трохи видовжене, вкрите лускою, яка легко спадає.
Існує кілька видів цієї рибки: європейська, зубатая азіатська і прісноводна карликова корюшка.
Інакше її називають снетком.
Від більшості порід риб, вона відрізняється тим, що може існувати тільки в ідеально чистій воді.
Віддає перевагу ця риба, прохолодну воду, тому тримається ближче до дна, де більш прохолодна вода.
Оскільки корюшка – це прохідна риба, то вона йде нереститися в річки.
Є дрібною рибою.
Стандартна довжина дорослої особини, як правило, становить трохи більше 10 див.
Хоча окремі особини виростають до 30 див.
Але вони зустрічаються рідко.
Більше 350 грам ваги рибка не набирає.
Харчується вона, різними рачками, але не гребує різними дрібними рибками і тваринами.
Корисні властивості риби
М'якоть цієї риби, є жирної і дуже ніжною.
Чиститься рибка дуже легко, оскільки луски у корюшки дуже небагато.
Ікра у корюшки відрізняється відмінним смаком.
100 грам м'яса даного продукту, містять всього 4.5 гр. жиру.
Корисного риб'ячого жиру!
А білка в ньому 15.5 грамів!
Калорійність 100 грам корюшки становить 102 кКал.
При термічній обробці (наприклад, запіканні) калорійність м'яса падає до 99 кКал.
Так що корюшка можна використовувати в їжу, не боячись погладшати.
Особливо вона буде корисна в раціоні людей похилого віку.
В ній міститься багато вітамінів D, A та В групи.
Застосування рибки
Більшу частину корюшки видобувають у Фінській затоці.
Ця рибка займає почесне друге місце по видобутку.
Після салаки.
Головним чином з-за розміру тушки.
Велика частина улову цього види риби, в продаж вона надходить в'яленої, солоної, сушеної та копченої.
Менша частина надходить у продаж в морозиві і охолодженому вигляді.
З-за того, що в її ніжному м'ясі, міститься досить багато жиру, для приготування рибки може бути використаний будь-який спосіб.
Як жарка, так і будь-який інший спосіб.
Але фахівці вважають, що найсмачнішою корюшка виходить саме в смаженому вигляді.
Калорійність вареної кукурудзи, що ви знаєте про це? Якщо занадто мало, що б поділиться, заходьте на наш сайт.Тиск? чай каркаде володіє корисними властивостями при тиску, ця статтярозповість вам більш докладно, всю цікаву для вас інформацію.
Чоловікам особливо корисно вживати кріп, чому? Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/chay-karkade-poleznue-svoystva.htmlви знайдете відповідь на це питання.
Процедура приготування рецепту смаженої корюшки, дуже проста:
- почистити луску;
- максимально видалити нутрощі риби;
- запанірувати і посмажити на сковороді.
Соняшникової олії краще не шкодувати.
Від інших видів риби корюшка відрізняється своїм запахом.
Свіжоспіймана риба, як пахне свіжий огірок.
Запах настільки інтенсивний, що якщо в річці водиться корюшка, то це запах на березі відчувається дуже сильно.
Недарма місцеві рибалки жартують, що корюшка – це не риба, а овоч. У сенсі огірок.
Як приготувати смачну рибку
Для приготування страв з корюшки існує досить багато способів.
Ось кілька з них.
Корюшка по-Питерски класична
Як ще один варіант приготування цієї смачної рибки, перегляньте цей відео рецепт корюшки з картоплею. Приємного перегляду!
Самий старий рецепт.
Ще наші бабусі і дідусі готували так цю чудову рибку.
Інгредієнти:
- корюшка свіжа;
- борошно або сухарі;
- сіль і перець на любителя;
- рослинне масло.
Масло, природно, щоб на ньому смажити.
Готуємо:
- Якщо ви знаєте, що риба з ікрою, то голову рибі можна не відрізати. Хоча за рецептом голову слід видалити. Також витягуються всі нутрощі, крім ікри;
- На тарілку насипаємо борошна або панірувальних сухарів і додаємо сіль і перець за смаком;
- На сковорідку наливаємо олію, і ставимо її на середній вогонь;
- Підготовлену рибку тепер слід ретельно обваляти в борошні, потім викласти на сковороду в розжарене масло;
- Обсмажувати рибу слід до тих пір, поки не утвориться скоринка на обох сторонах.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
риба - | 800 г |
ріпчаста цибуля - | 1 головка |
рослинна олія - | для смаження |
спеціальна приправа для риби - | за смаком |
петрушка - | 1 пучок |
молоко для соусу - | 300 мл |
вершкове масло - | 30 г |
біле сухе вино - | 40 мл |
пшеничне борошно - | трохи |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 164 Ккал |
Якщо вам набридла класична смажена корюшка (хоча як так може статися в принципі?) , то можна внести деяку різноманітність у її приготування.
Риба виходить незрівнянною!
Готуємо:
- Беремо головку ріпчастої цибулі і дрібно-дрібно ріжемо.
- Потім порізану цибулю слід обсмажити на сковорідці на рослинній олії;
- Займаємося соусом;
- Вершкове масло (30 г) розтопити на сковорідці, потім до масла, додати трохи борошна, і добре все обсмажити;
- Додаємо молоко 300 мл і все ретельно розмішуємо, слід обов'язково стежити, щоб в соусі не було грудок;
- Довести соус до загусання, попередньо посоливши;
- У сотейник складаєте заздалегідь підготовлену корюшка. Попередньо її слід очистити від луски, випатрати і відрізати голову;
- Зверху на корюшка в сотейник викладаємо обсмажені цибулю;
- Дрібно-дрібно рубаємо ножем петрушку (без стебел – тільки зелень), і додаємо в сотейник;
- Вливаємо 40 мл білого сухого вина. І додаємо пів літра води;
- Приправу для риби і додаємо сіль за смаком;
- Тепер на середньому вогні слід припустити рибу, поки вона не буде готова;
- Після того, як рибка приготувалася, приступаємо до створення соусу;
- Беремо наш білий соус і додаємо в нього бульйон, який утворився при готуванні риби. Доводимо цю суміш до кипіння, далі не варимо, а відразу ж знімаємо з вогню;
- Не зайвим буде процідити.
Все, Страва готова!
Тепер слід приготувати гарнір (природно, картоплю), викласти рибку з гарніром на тарілку і все це полити нашим білим соусом.
Юшка з корюшки
Як же в рецептах приготування риби обійтися без юшки?
Абсолютно нереально!
Отже, готуємо вуха.
Нам потрібні:
- корюшка;
- кілька картоплин;
- головка цибулі ріпчастої;
- петрушка;
- трохи цибулі-порею;
- трохи селери;
- чорний перець;
- лавровий лист і мускатний горіх.
Готуємо:
- набираємо в каструлю воду і ставимо на вогонь;
- Додаємо почищені і нарізані картоплю, цибулю і коріння;
- Після того, як закипіла вода, слід додати кілька горошин чорного перцю, сіль, мускатний горіх і лавровий лист;
- Варимо, поки все не стане м'яким;
- Поки вариться основа бульйону, займаємося корюшкою;
- Очищаємо її і ретельно миємо;
- Коли всі овочі зваряться, у каструлю додаємо підготовлену корюшка;
- Після того, як юшка знову закипить, додаємо порізану петрушку. Всі. Приємного апетиту!
Можна також приготувати корюшка в духовці або зробити з неї котлети, в обох варіантах, блюдо виходить дуже смачним і ситним.
Рекомендуємо спробувати!
Під пиво, звичайно ж підійде в'ялена або солона корюшка, якщо ж ви любите прянощі, можна приготувати корюшка пряного посолу, вийде дуже пікантно і смачно.
Готується корюшка в пряному маринаді, дуже просто:
- Чистимо рибку;
- Складаємо її в миску, засипаємо морською сіллю, даємо настоятися 1 годину;
- Далі, висушуємо за допомогою паперових рушників і пересипаємо пряними спеціями, вже на свій смак;
- Даємо настоятися ще 12-14 годин.
Приємного апетиту!
Кілька корисних порад
- Незважаючи на те, що рибка, відносно легко чиститься, до цієї процедури слід підходити дуже ретельно;
- Після того, як ви видалили луску і нутрощі, слід під проточною водою пробути кожну рибку;
- А то якщо в готовому блюді вам попадеться луска, то буде дуже неприємно;
- Багато воліють в'ялити рибку, так як не існує кращого страви під пиво!;
- Але якщо ви хочете додати рибці пікантний смак, то в розсіл слід додати трохи соєвого соусу.
Смак риби буде дуже цікавий!
Щоб поліпшити аромат і смак риби, при приготуванні додають різні спеції.
Також для риби добре підходять базилік, м'ята перцева, фенхель, розмарин.
Але слід трохи поекспериментувати з добавками, щоб не зіпсувати, а поліпшити смак риби.