17 апрель 2019 148

Як правильно робити тісто на домашню локшину

Мало хто знайомий з дійсним смаком багатьох продуктів харчування. Адже все, з чого готується їжа, можна придбати в найближчому магазині. З одного боку магазинні товари значно скорочують час готування, але з іншого – багато страви, приготовані самостійно від і до, виходять завжди смачніше, так як у них немає добавок і консервантів.

Все перераховане стосується і локшини. Адже багато господинь не хочуть витрачати час на заміс тіста, розкочування і нарізування. А даремно. Приготування локшини не вимагає багато часу.

Класичний рецепт тіста
Інгредієнти Кількість
сіль - щіпка
яйце - 1 шт.
вода - 100 мл
борошно - 140 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Домашня локшина – це неймовірно смачно, швидко і легко. У порівнянні з несмачною покупної, домашня відрізняється ароматом і яскравим смаком, що вже є великим плюсом.

Процес приготування тіста і безпосередньо локшини:

  1. Замісити з інгредієнтів круте тісто;
  2. Накрити і залишити для «відпочинку» на 15 хвилин;
  3. Максимально тонко розкачати і залишити ще на 3 хвилини;
  4. Далі посипати поверхню пласта борошном, скачати в рулет і розрізати поперек. В результаті повинні вийти кільця тесту;
  5. Розгорнути і дати локшині трохи підсохнути.

Існує другий спосіб нарізки локшини. Пласт розрізати на невеликі смужки шириною до 2-х див. Посипаючи борошном, скласти їх стопкою і нарізати.

Як правильно робити локшину

Нарізати тісто можна не тільки вручну, але і за допомогою незамінною на кухні спеціальної машинки для нарізки локшини. Але перед цим пропонуємо ознайомитися з ще одним рецептом приготування тіста, яке виходить жовтим, а бульйон завдяки такій локшині – прозорим.

Спосіб №1: вручну

Необхідні компоненти:

  • борошно – скільки буде потрібно (приблизно 300 г);
  • яйця – 2 шт.

Витрачений час: 1,5 години.

Калорійність: 292 ккал.

Поетапний процес:

  1. Яйця злегка збити (можна з сіллю) до легкої піни і влити в борошно;
  2. Замісити круте тісто;
  3. На 15 хвилин залишити «відпочивати»;
  4. Розділити на 4 частини. 3 з них залишити під рушником, а частину розкачати в тонкий, але не надто пласт. Сушити пласт можна на спинці стільця, попередньо повісивши на нього кухонне рушник;
  5. Сушка повинна відбуватися протягом 15 (максимум 30 хвилин). Щоб не пересушити тісто, пласт необхідно періодично перевертати;
  6. Отриманий коло пласта розділити навпіл і скласти обидві частини один на одного;
  7. Згорнути в 2,5 рази і розрізати навпіл;
  8. Першу половину скласти на другу (або навпаки);
  9. Взяти гострий ніж і почати різати локшину.

Кількість борошна залежить від сорту і розміру яєць. Тому в рецептурі не вказано точну вагу інгредієнта.

Спосіб№2: за допомогою спеціальної машинки

За основу можна взяти попередній рецепт, тільки тісто замісити більш круте.

Технологічний процес:

  1. Готове тісто злегка розкачати в пласт, щоб надати форму;
  2. На лапшерезке на регуляторі товщини встановити цифру 1;
  3. У цьому режимі необхідно розгортати тісто, поки воно придбає еластичність;
  4. При необхідності посипати пласт борошном, щоб не лип до апарату;
  5. Коли тісто стане довгим, його можна розрізати на кілька частин і продовжити розкочування;
  6. Перемістити регулятор на 2, потім на 3 і т. д.;
  7. Завдання господині дійти мінімум до 8 режиму (всього у лапшерізки їх 9);
  8. Як тільки тісто досягне необхідної товщини, пласт потрібно перемістити на праву сторону, де закріплюється насадка для локшини;
  9. У насадки 2 режими: вузький і широкий. Вибрати необхідний, і обертаючи ручку нарізати тісто смужками;
  10. Готовий напівфабрикат розвісити і дати підсохнути.

Сирна запіканка з манки без борошна з курагою або родзинками.

Як приготувати філе кальмарів смачно — читайте нашу добірку рецептів.

Читайте як приготувати неймовірно смачні ліниві голубці в мультиварці.

Кольорова домашня локшина

Весела кольорова локшина порадує не тільки молодших членів родини, але і побавить дорослих. Адже одне їх фарбування здатне перетворити звичайний вечеря в святковий.

Звичайно, для фарбування можна використовувати харчові барвники, але готуємо для дітей, тому все має бути виключно натуральним. Про те, як отримати жовту локшину, розказано вище, а тепер розглянемо спосіб отримання помаранчевої локшини.

Необхідні компоненти:

  • морква – 200 г;
  • борошно – 4 склянки;
  • яйце – 3 шт;
  • масло – 15 г;
  • сіль – 0,5 ч. л.

Витрачений час: 1 год.

Калорійність: 224 ккал.

Етапи приготування:

  1. Моркву нарізати на дрібні шматки, відварити, остудити і подрібнити в пюре;
  2. Перетерти через дрібне сито;
  3. Додавши до морквяного пюре залишилися інгредієнти, вимісити круте тісто;
  4. Розділити на 4 частини, кожну розкачати в пласт і нарізати на локшину;
  5. Смужки і повісити сушити до ламкого стану.

Також в якості барвника можна використовувати сік щавлю (зелений колір) або сік лохини, попередньо погасивши в ній соду (синій відтінок).

Корисні поради

  • щоб запобігти крихкість локшини, необхідно періодично струшувати надлишки борошна;
  • для висихання необов'язково розвішувати вироби. Досить акуратно розкласти їх на кухонному рушнику;
  • зберігати домашню локшину бажано в полотняному мішку;
  • розкачувати тісто потрібно на дерев'яній дошці, а не на пластмасовій;
  • в якості основного інгредієнта, крім пшеничного, можна використовувати рисову, гречану і навіть вівсяну муку;
  • сама смачна локшина виходить при змішуванні трьох видів борошна.

Вдалих постряпушек!

Що ще почитати: