Як правильно робити тісто на домашню локшину
Мало хто знайомий з дійсним смаком багатьох продуктів харчування. Адже все, з чого готується їжа, можна придбати в найближчому магазині. З одного боку магазинні товари значно скорочують час готування, але з іншого – багато страви, приготовані самостійно від і до, виходять завжди смачніше, так як у них немає добавок і консервантів.
Все перераховане стосується і локшини. Адже багато господинь не хочуть витрачати час на заміс тіста, розкочування і нарізування. А даремно. Приготування локшини не вимагає багато часу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сіль - | щіпка |
яйце - | 1 шт. |
вода - | 100 мл |
борошно - | 140 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 290 Ккал |
Домашня локшина – це неймовірно смачно, швидко і легко. У порівнянні з несмачною покупної, домашня відрізняється ароматом і яскравим смаком, що вже є великим плюсом.
Процес приготування тіста і безпосередньо локшини:
- Замісити з інгредієнтів круте тісто;
- Накрити і залишити для «відпочинку» на 15 хвилин;
- Максимально тонко розкачати і залишити ще на 3 хвилини;
- Далі посипати поверхню пласта борошном, скачати в рулет і розрізати поперек. В результаті повинні вийти кільця тесту;
- Розгорнути і дати локшині трохи підсохнути.
Існує другий спосіб нарізки локшини. Пласт розрізати на невеликі смужки шириною до 2-х див. Посипаючи борошном, скласти їх стопкою і нарізати.
Як правильно робити локшину
Нарізати тісто можна не тільки вручну, але і за допомогою незамінною на кухні спеціальної машинки для нарізки локшини. Але перед цим пропонуємо ознайомитися з ще одним рецептом приготування тіста, яке виходить жовтим, а бульйон завдяки такій локшині – прозорим.
Спосіб №1: вручну
Необхідні компоненти:
- борошно – скільки буде потрібно (приблизно 300 г);
- яйця – 2 шт.
Витрачений час: 1,5 години.
Калорійність: 292 ккал.
Поетапний процес:
- Яйця злегка збити (можна з сіллю) до легкої піни і влити в борошно;
- Замісити круте тісто;
- На 15 хвилин залишити «відпочивати»;
- Розділити на 4 частини. 3 з них залишити під рушником, а частину розкачати в тонкий, але не надто пласт. Сушити пласт можна на спинці стільця, попередньо повісивши на нього кухонне рушник;
- Сушка повинна відбуватися протягом 15 (максимум 30 хвилин). Щоб не пересушити тісто, пласт необхідно періодично перевертати;
- Отриманий коло пласта розділити навпіл і скласти обидві частини один на одного;
- Згорнути в 2,5 рази і розрізати навпіл;
- Першу половину скласти на другу (або навпаки);
- Взяти гострий ніж і почати різати локшину.
Кількість борошна залежить від сорту і розміру яєць. Тому в рецептурі не вказано точну вагу інгредієнта.
Спосіб№2: за допомогою спеціальної машинки
За основу можна взяти попередній рецепт, тільки тісто замісити більш круте.
Технологічний процес:
- Готове тісто злегка розкачати в пласт, щоб надати форму;
- На лапшерезке на регуляторі товщини встановити цифру 1;
- У цьому режимі необхідно розгортати тісто, поки воно придбає еластичність;
- При необхідності посипати пласт борошном, щоб не лип до апарату;
- Коли тісто стане довгим, його можна розрізати на кілька частин і продовжити розкочування;
- Перемістити регулятор на 2, потім на 3 і т. д.;
- Завдання господині дійти мінімум до 8 режиму (всього у лапшерізки їх 9);
- Як тільки тісто досягне необхідної товщини, пласт потрібно перемістити на праву сторону, де закріплюється насадка для локшини;
- У насадки 2 режими: вузький і широкий. Вибрати необхідний, і обертаючи ручку нарізати тісто смужками;
- Готовий напівфабрикат розвісити і дати підсохнути.
Сирна запіканка з манки без борошна з курагою або родзинками.
Як приготувати філе кальмарів смачно — читайте нашу добірку рецептів.
Читайте як приготувати неймовірно смачні ліниві голубці в мультиварці.
Кольорова домашня локшина
Весела кольорова локшина порадує не тільки молодших членів родини, але і побавить дорослих. Адже одне їх фарбування здатне перетворити звичайний вечеря в святковий.
Звичайно, для фарбування можна використовувати харчові барвники, але готуємо для дітей, тому все має бути виключно натуральним. Про те, як отримати жовту локшину, розказано вище, а тепер розглянемо спосіб отримання помаранчевої локшини.
Необхідні компоненти:
- морква – 200 г;
- борошно – 4 склянки;
- яйце – 3 шт;
- масло – 15 г;
- сіль – 0,5 ч. л.
Витрачений час: 1 год.
Калорійність: 224 ккал.
Етапи приготування:
- Моркву нарізати на дрібні шматки, відварити, остудити і подрібнити в пюре;
- Перетерти через дрібне сито;
- Додавши до морквяного пюре залишилися інгредієнти, вимісити круте тісто;
- Розділити на 4 частини, кожну розкачати в пласт і нарізати на локшину;
- Смужки і повісити сушити до ламкого стану.
Також в якості барвника можна використовувати сік щавлю (зелений колір) або сік лохини, попередньо погасивши в ній соду (синій відтінок).
Корисні поради
- щоб запобігти крихкість локшини, необхідно періодично струшувати надлишки борошна;
- для висихання необов'язково розвішувати вироби. Досить акуратно розкласти їх на кухонному рушнику;
- зберігати домашню локшину бажано в полотняному мішку;
- розкачувати тісто потрібно на дерев'яній дошці, а не на пластмасовій;
- в якості основного інгредієнта, крім пшеничного, можна використовувати рисову, гречану і навіть вівсяну муку;
- сама смачна локшина виходить при змішуванні трьох видів борошна.
Вдалих постряпушек!