Як приготувати м'ясо по-степовому з свинини
Свинина по-степовому – це відбивні зі свинячого м'яса, прожарені або запечені в картопляному клярі. На даний момент важко пояснити, який зв'язок між цією стравою і жителями степів, але на смак воно по-справжньому відмінне. Тому краще витратити час на вивчення самого рецепту, а не історії його походження.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| свинина - | 0,5 кг | 
| картопля - | 0,5 кг | 
| цибуля ріпчаста - | 1 штука | 
| яйце - | 2 штуки | 
| борошно - | 2 столових ложки | 
| зубчик часнику - | 2 штуки | 
| сметана - | 0,2 кг | 
| олія соняшникова - | 30 мл | 
| сіль, перець - | за смаком | 
| Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 184 Ккал | 
Хід приготування:
- Свинину промити, промокнути паперовими серветками, або просто трохи просушити, виклавши на обробну дошку;
 - Прибрати з м'яса наявні жирові прошарки, пленочки і інші «надмірності»;
 - М'ясну м'якоть розлити на кілька пластів (порцій), що мають товщину до 1см;
 - Обернути кожен шматочок в харчову плівку* і приступити до отбиванию заготовок (обробляти м'ясо треба з обох сторін); 

 - Отримані відбивні посипати сіллю, перцем, а також будь-якими приправами на свій смак;
 - Цибулю очистити і дрібно нашаткувати;
 - Позбавити картоплю від шкірки, подрібнити з допомогою великої терки, весь виділився при цьому сік злити; 

 - Картопляну кашку з'єднати з цибулею, борошном, двома столовими ложками сметани, всі компоненти ретельно перемішати;
 - Вбити в тісто для кляру пару яєць і видавити туди ж заготовлені часникові зубчики, все посолити, поперчити і добре вимісити; 

 - Кожну порцію відбивних покрити кляром так, щоб тісто з картопляної стружкою огортало м'ясо з усіх боків; 

 - Заготовки для свинини по-степовому викласти на заздалегідь розігріту сковорідку, в яку залито соняшникова олія (готувати на полум'я середньої сили); 

 - Після того, як нижня сторона кожній порції виявиться помітно підсмаженої, відбивні можна перевертати; 

 - Дочекавшись, коли друга сторона теж підсмажиться, викласти шматочки м'яса в форму для запікання (щоб свинина вийшла в підсумку більш соковитою, потрібно покрити її шаром сметани); 

 - Відправити форму в духовку і доготавливать відбивні ще протягом третини години (температура: 180C); 

 - До столу страву можна подавати в гарячому вигляді, а можна дати йому трохи охолонути.
 
*Завдяки плівці шматочки м'яса не будуть розлітатися по сторонам в момент удару, а значить, мити всю кухню згодом не доведеться.
Святковий варіант страви
Щоб прикрасити святковий стіл, необов'язково розставляти свічки або по-особливому складати серветки. Достатньо запропонувати гостям по-справжньому неперевершене м'ясне блюдо, і святковий настрій разом з задоволеним гомоном гостей миттєво наповнять стіни приміщення, в якому ви перебуваєте.
Як не дивно, але для такого чарівництва не потрібні ніякі заморські продукти – тільки все саме просте і доступне. Крім того, часу на це йде зовсім небагато, так чому б не порадувати себе і оточуючих?
Інгредієнти:
- стейк свинячий — 6 штук;
 - цибуля ріпчаста – 1 штука;
 - картопля — 8 штук;
 - зубчик часнику – 4 штуки;
 - яйце — 2 штуки;
 - сметана — 0,2 кг;
 - борошно – 2 столові ложки;
 - вершки — 0,2 л;
 - олія соняшникова – 30 мл;
 - зелень кропу, петрушки— 70 г;
 - сіль, перець – за смаком.
 
Час приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 161 кКал.
Як готувати м'ясо по-степовому з свинини на свято:
- Кожен стейк ретельно промити, підсушити, відбити з обох сторін (правильно відбитий шматок свинини збільшується в розмірах майже в два рази);
 - Кожен з стейків розрізати на дві рівні частини, посолити, поперчити;
 - Цибулину очистити і порізати на невеликі кубики, а після висипати в досить глибоку ємність;
 - З картоплі зняти шкірку, самі картоплини помити і подрібнити за допомогою великої терки;
 - Картопляну стружку перекласти до цибульним кубиків;
 - Вбити в картопляно-цибульну суміш яйця, всипати борошно, розбавити трьома столовими ложками сметани, дрібно нашаткованої зеленню і часником;
 - Приправити тісто сіллю і перцем, все ретельно перемішувати, поки маса не стане однорідною;
 - Вийшла суміш рівномірно покрити кожну частину відбивною (в результаті все стейки повинні немов би покритися «шубою»);
 - Налити в сковорідку олію, почекати поки воно добре розігріється і викласти поверх нього порційні шматочки свинини;
 - З обох сторін смажити відбивні, поки не з'явиться рум'яна кірочка;
 - Напівготове м'ясо викласти на дно форми для запікання;
 - Змішати залишки сметани з запасом вершків, а потім залити цим соусом шматочки м'яса;
 - Форму прикрити фольгою і прибрати в духовку, де страва буде доготавливаться протягом 45 хвилин при температурі 200C (через півгодини від початку готування фольгу потрібно прибрати, щоб у м'яса з'явилася хрустка скоринка);
 - Готову страву можна подавати на стіл.
 
Самий швидкий рецепт свинини по-степовому
Іноді час підтискає, але годувати своїх близьких чим попало все одно не хочеться. Для таких випадків існує спеціальний швидкий рецепт свинини по-степовому.
Інгредієнти:
- свиняча вирізка – 0,8 г;
 - картопля – 2 штуки;
 - яйце – 2 штуки;
 - борошно – 3 столові ложки;
 - сметана – 3 столових ложки;
 - вершки – 250 мл;
 - цибуля ріпчаста – 1 штука;
 - зубчик часнику – 5 штук;
 - зелень петрушки, цибулі і кропу – за смаком;
 - сіль, перець – за смаком.
 
Час приготування: 35 хвилин.
Калорійність: 204 кКал.
Хід приготування:
- М'ясо нарізати на шматки і відбити;
 - Перейти до приготування начинки: великою теркою натерти очищені картоплини, очистити і нарізати ріпчасту цибулю;
 - Нашаткувати зелень, висипати її до цибулі і картоплі;
 - Туди ж додати борошна, сметани, часнику, а також вбити яйця, ретельно вимісити тісто;
 - Відбивні покрити «шубкою», але тільки з одного боку;
 - Викласти шматочки свинини на розігріту сковорідку з олією, дати їм підрум'янитися;
 - Вкласти запашні стейки на деко, полити вершками і на 10 хвилин поставити доготавливаться в духову шафу;
 - Через зазначений час страву можна подавати на стіл і братися за їжу.
 
Корисні поради
Кілька рекомендацій для недосвідчених кулінарів:
- два сусідніх шматочка м'яса на сковорідці повинні відстояти один від одного щонайменше на 2 см, в іншому випадку, на смак м'ясо буде схоже не на смажене, а на варене;
 - щоб уникнути пригорання м'яса, слід готувати в абсолютно сухій сковорідці, дно якої покрито маслом;
 - під час смаження стейки не варто накривати кришкою, інакше скоринка не зможе затвердіти, а м'ясо вийде пареним, замість смаженого.
 
В якості доповнення для свинини по-степовому можна використовувати свіжі або консервовані овочі, а також салати. Але можна обійтися і без супутніх інгредієнтів, оскільки страва відразу йде в комплекті з власної картопляної «обгорткою», здатної замінити будь-який гарнір.







