Як робити сир сулугуні в домашніх умовах
Грузинська народна кухня славиться численними національними стравами, згадка про яких вже викликає апетит у справжніх гурманів. Сулугуні — одне з них. Цей сир пробували багато. Він доступний у продажу у вигляді тонких смужок або кісок. Але насправді його справжній вигляд — це зовсім не копчені палички, а м'який, округлий, злегка сплющені шматок сиру.
Що це за сир, і з чим його поєднувати?
Сулугуні — це грузинський сир. Готують його в спеціальному соляному розсолі або виноградному соку, від чого він набуває пружну, але разом з тим, м'яку структуру. Його неповторний смак дозволяє вживати його як самостійний продукт, так і додаючи в різні страви, наприклад, в хачапурі. Особливий акцент він додасть м'ясних і рибних страв. Крім того, сулугуні часто використовують як начинку для пирогів, кукурудзяних коржів, або як один з компонентів салатів.
Як і будь-сир сулугуні відмінно поєднуємо з вином. Прекрасне доповнення він складе оливкам, бобовим, огірках.
Для приготування грузинського сиру підходять практично всі види молока: коров'яче, козяче, овече, але традиційний рецепт передбачає використання саме овечого. Однак, для створення сулугуні в промислових масштабах все–таки використовують більш популярні види молока, і це анітрохи не применшує його смаку. А ось для делікатесного варіанти сиру, з більш насиченим і вишуканим смаком, використовують молоко буйволів.
Тонкощі приготування
Для того, щоб покуштувати воістину традиційного сулугуні, необхідно вирушити на його батьківщину, де його отримання враховує всі тонкощі і вимоги до процесу приготування.
Головною вимогою при створенні сулугуні є додавання ферменту пепсину, який можна придбати в аптеці. Крім того, приділіть увагу вибору молока: воно повинно бути домашнім, використовуватися тільки в сирому вигляді. Покупне пастеризоване молоко, а тим більше знежирене, може послужити причиною того, що сир не вийде.
З підручних матеріалів обов'язково стане у нагоді марлеву тканину, за допомогою якої знадобиться віджати отриманий сир від сироватки.
Приготувати сулугуні в домашніх умовах теж можливо, а правильне дотримання всіх рецептурних рекомендацій гарантує отримання неповторного, ніжного сиру.
Що таке прошутто, ніж таке м'ясо відрізняється від хамона і скільки коштує.
Рецепт торта «Кучерявий хлопчик» — покрокові фото і рекомендації по приготуванню.
Рецепти смачних салатів без майонезу в нашій статті.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
коров'яче молоко - | 8 літрів |
пепсин рідкий - | 3 мл |
сіль - | 300 г |
Час приготування: 900 хвилин | Калорійність на 100 грам: 285 Ккал |
Для любителів сиру сулугуні, вирішили відтворити цей варіант грузинської страви, варто набратися терпіння, оскільки процес дуже трудомісткий.
Як готувати:
- У підготовлену заздалегідь глибоку ємність (каструлю) наливають молоко і нагрівають до температури в 35⁰;
- Після, в нагріте молоко додають пепсин, перемішують і залишають в теплому місці на 1 годину;
- Як тільки молоко згорнеться і перетворитися в щільні грудки, їх треба зібрати і покласти в марлю, а потім підвісити на 1 годину, щоб стекли надлишки рідини. Залишилася в каструлі сироватку виливати не треба, вона ще стане в нагоді;
- Після години, тестують сир на готовність: для цього від нього відламують невеликий шматочок і опускають його в гарячу воду на кілька хвилин. Якщо сир після цього тягнеться, то він готовий, якщо кришиться, то залишають ще на деякий час;
- Як тільки сир стане еластичним, його нарізають на великі пласти і поміщають в ємність з холодною водою на 20 хвилин, щоб припинити процес бродіння;
- Тепер сулугуні необхідно порізати у вигляді невеликих кубиків, покласти їх в алюмінієвий посуд і залити гарячою водою температури не вище 65⁰;
- Як тільки сир почне трохи плавитися — злийте воду і налийте нову. Повторювати цю процедуру треба до тих пір, поки в мисці не з'явиться однорідна еластична сирна маса;
- Далі готується розсіл: для цього сироватку з каструлі перемішують з сіллю;
- Сулугуні поміщають в розсіл і залишають на 12 годин;
- Як тільки пройде зазначений час, сир відправляють на кілька годин у холодильник, а після його можна вживати.
Сир сулугуні на сметані в домашніх умовах
Для приготування сулугуні за даним рецептом, знадобиться сметана підвищеної жирності (більше 30%).
Інгредієнти:
- сметана — 230 мл;
- молоко — 2,2 літра;
- яйце куряче — 4 шт;
- кріп свіжий — 1 пучок;
- сіль — 40 г;
- приправи — на розсуд.
Час приготування — 7-8 годин.
Калорійність продукту на 100 г складе 290 кКал.
Рецепт приготування сиру сулугуні на сметані по кроках:
- Молоко наливають у глибоку каструлю і підігрівають на помірному вогні до появи перших бульбашок. Після вогонь послаблюють і, помішуючи, насипають сіль;
- В іншу ємність переливають сметану, забивають в неї яйця і все ретельно перемішують, доводячи до однорідної консистенції;
- Отриману суміш не поспішаючи додають у молоко;
- Кріп миють, дрібно нарізають і відправляють до молока, можна додати і приправи;
- Як тільки молоко почне згортатися, перетворюючись в сир, його ще кілька хвилин (5-6) томити на повільному вогні;
- Отриманий сир викладають на марлю, розстелену на друшляку. На 25 хвилин продукт залишають, щоб стекла вся рідина;
- Далі, марлю згортають у вигляді мішка, вручну віджимають залишки рідини, а потім укладають в глибоку ємність, накривають тарілкою, поверх якої ставлять бутель з водою (5 літрів);
- Залишають сир в такому положенні на 3-5 годин, періодично зливаючи накопичується рідина;
- Готовий сулугуні, перед подачею, варто деякий час потримати в холодильнику.
Плавлений сулугуні в домашніх умовах
Для приготування такого виду сулугуні необхідно наступне:
- молоко — 2,8–3 літри;
- пепсин — на кінчику ножа;
- звичайна вода — 1,9 літра;
- сіль — 70 р.
Приготування займе 15-16 годин.
100 г плавленого сулугуні містить 290 кКал.
Як робити плавлений сир сулугуні в домашніх умовах:
- Молоко, перелитое в каструлю, доводять так 45⁰;
- Пепсин розчиняють 25 мл холодної води;
- Далі, розчинений пепсин вливають до молока, перемішують. Вогонь вимикають, каструлю накривають кришкою і залишають на півгодини;
- Через 30 хвилин сир пробують на еластичність: проводять ножем або ложкою по його поверхні; якщо вона «пружинить», то сир розрізають і залишають ще на 25 хвилин, а потім перемішують;
- Далі, сир викладають на марлю, відтискають рідину і залишають в підвішеному стані на 1,5 години;
- Тим часом, в воді розчиняють сіль, і після, занурюють в цей розсіл сир. Залишають його на 5 годин при кімнатній температурі;
- Через час, сир нарізають і заливають окропом, до повного її занурення;
- В окропі сир почне плавитися, тому його потрібно помішувати, щоб домогтися однорідності продукту;
- Потім, сир знову потрібно підвісити в марлі на 1,5 години;
- Після, готують новий соляний розчин і поміщають в нього сулугуні на 6 годин. Після чого він повністю готовий до вживання
Сулугуні з лимонним соком
Додавання соку лимона в процесі приготування грузинського сулугуні сприяє швидкому виділенню сироватки від сиру.
Щоб приготувати сулугуні на його основі, будуть потрібні наступні компоненти:
- молоко — 2 літри;
- лимонний сік — 60 мл;
- йодована сіль — 75 р.
На приготування піде — 8 годин.
270 кКал на 100 р сиру.
Рецепт домашнього сулугуні з лимонним соком покроково:
- Молоко розігрівають в каструлі до 40⁰;
- Як тільки з'явитися перші бульбашки, в молоко вливають лимонний сік і 15 г солі (це прискорить відокремлення сиру від сироватки);
- При утворенні перших сирних пластівців на поверхні молока, вогонь вимикають, каструлю накривають кришкою і тримати 5 хвилин;
- Сир збирають і викладають на підготовлену заздалегідь марлю. У неї загортають сир і залишають в підвішеному стані на 1,5 години;
- Поки залишки сироватки стікають з сиру, готують нову порцію розсолу з решти 60 г солі і 2 літрів води. Краще приступати до його виготовлення, як тільки сироватка почне все рідше стікати;
- Через відведені 1,5 години, сир дістають з марлі і поміщають в розсіл. Залишають його там на 6 годин. Після чого, готовий сир повністю готовий.
Корисні поради
- Для тих, хто не любить довго чекати або просто віддає перевагу насолоджуватися молодим сиром сулугуні, процес приготування можна завершити, як тільки молоко утворює сирну масу. Її збирають і відкидають на марлю, методом віджимання прибирають залишки сироватки. Сир готовий до вживання і не вимагає подальшої витримки в розсолі;
- А ось розсіл буде потрібно для отримання цього сулугуні. Так що для того, щоб спробувати справжній смак сиру, доведеться набратися терпіння;
- Якщо ж сулугуні потрібно в якості начинки для різної випічки, то його можна подрібнити і залишити на деякий час в теплому середовищі. Він почне плавитися, що і потрібно для використання його як начинки;
- Сулугуні смачний не тільки у своєму первозданному вигляді, але і в якості смаженого страви. Для цього, в жаростійкий посуд (сковорідку з товстим дном) кладуть шматочок вершкового масла і розтоплюють його на вогні. Сир, тим часом, нарізається, обвалюється в борошні і відправляється на сковорідку. Накривши міцної тарілкою, 3 хвилини його обсмажують з одного боку, додаючи при цьому трохи борошна, а потім 2 хвилини — з іншого боку, все також присипаючи борошном. Обсмажений сулугуні подають з дрібно нарубаної зеленню і приправляють невеликою кількістю соку лимона.
Як видно, покуштувати грузинського сиру можна не покидаючи стін рідного дому. Приготування сулугуні внесе різноманітність в раціон, доповнить різні страви і стане відмінною самостійною закускою.
Єдиний мінус — потрібно великий обсяг молока. Але сулугуні воістину виправдовує ці витрати. До того ж, він не тільки смачний, але і дуже корисний.
Сир насичений різноманітним комплексом вітамінів, його рекомендують як реабілітаційний продукт після перенесеної вірусної хвороби, він прискорить відновлення сил.
А ось людям, які ведуть регулярний підрахунок калорій, не варто зловживати сулугуні, так як він дуже калорійний.