11 март 2019 3 266

Як посмажити сир різних сортів в клярі

Смажений сир — це блюдо, яке користується великою популярністю у зарубіжних країнах, подається в якості закуски. Існує декілька його різновидів. Вони розрізняються сортами використовуваного сиру, а також способами і часом приготування.

Рецепт приготування твердого сиру в клярі покроково
Інгредієнти Кількість
будь сир твердих сортів - 400 г
яйця (курячі) - 2 шт.
борошно вищого сорту - 7 ст. л.
вода - 2,5 ст. л.
сіль - 0,5 ч. л.
перець (будь-який вид меленого) - 0,5 ч. л.
приправи - за бажанням
Рослинна олія - на етап обжарювання
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 320 Ккал

Базове приготування такої закуски передбачає використання твердого сиру. Під кляром ж мається на увазі тісто рідкої консистенції, в якому вмочують продукт перед його обсмажуванням. Таким чином, закуска набуває хрустку скоринку.

Температура курячих яєць, що використовуються у перших етапах готування, повинна бути кімнатної. Тому важливо заздалегідь дістати їх з холодильника. Потім можна збити яйця. Необов'язково використовувати міксер, цілком підійде вилка або віночок.

До збитим яєць потрібно додати інші сухі компоненти і воду. Важливо робити це послідовно, а також ретельно перемішувати інгредієнти між собою. В якості додаткових спецій відмінно підійдуть кмин, червоний перець, базилік. Без приправ тісто буде мати нейтральний смак. Підсумкова консистенція тіста повинна бути рідкою. Так, кляр готовий.

Твердий сир необхідно порізати у формі брусків, після чого можна переходити до його обсмажуванню.

Для цього рясно налити в сковороду олію, щоб сирні бруски могли обсмажитися з усіх сторін, і розігріти її.

Умочуючи скибочки в клярі, важливо дати надлишків тесту стекти, бо як рідка консистенція не дозволяє йому відразу рівномірно розподілитися по сиру.

Обсмажувати сирні бруски слід за 2-3 хвилини, і вони придбають хрустку рум'яну скоринку.

Подавати твердий сир в клярі бажано в холодному вигляді разом з будь-яким соусом. Тане в роті сирна начинка відмінно буде поєднуватися з алкоголем, а також іншими гарячими і холодними напоями.

 

Як посмажити сирні палички у фритюрі

Щоб приготувати цю страву, слід підготувати наступні інгредієнти:

  1. Сир твердих сортів – 350-400 г;
  2. Яйця курячі (середнього розміру) — 1 шт.;
  3. Борошно вищого сорту (пшеничне) – 100 г;
  4. Вода — близько 50 мл;
  5. Сухарі для панірування — 50 г;
  6. Сіль – 0,5-1 ч. л.;
  7. Перець (червоний або чорний) мелений – 0,5 ч. л.;
  8. Інші приправи на розсуд;
  9. Рослинне масло – для обсмажування.

Час приготування в цілому не перевищить 30 хвилин.

Калорійність сирних паличок в паніровці — 275 ккал/100 р.

Для тіста слід збити яйця кімнатної температури з пшеничного борошном, водою, сіллю і приправами, використовуючи вилку або віночок. Твердий сир порізати на бруски, але бажано використовувати бруски меншого розміру, ніж у першому рецепті.

Підготувати дві глибокі миски, в одній з яких знаходиться кляр, а в другій — сухарі для панірування. Також обсмажувати у фритюрі набагато зручніше, ніж в сковороді, бо в першому випадку кляр буде рівніше розподілятися по брусках сиру. Необхідно розігріти масло у фритюрі.

Обсмажувати скибочки в такому порядку: спочатку обмокнуть перший шматок в клярі, потім обваляти його в паніровці, після чого надіслати на обжарку в киплячу олію. Час обжарювання — до 2 хвилин, до цього часу сирні палички повинні придбати рум'яну скоринку.

Подавати сирні палички на стіл слід в охолодженому вигляді. До них можна підібрати будь-який соус в залежності від уподобань.

Рецепт адигейського сиру

Як вже було сказано раніше, рецепти цієї страви можуть змінюватись в залежності від сорту використовуваного продукту. Наприклад, можна використовувати адигейський сир. Незважаючи на його корисні властивості, він містить небагато калорій, що дозволяє їсти його навіть під час дотримуватися дієт.

Для готування адигейського сиру в клярі будуть потрібні:

  1. Сир адигейський — 600 г;
  2. Яйця (курячі, середні) — 4 шт.;
  3. Борошно вищого сорту (пшеничне) — 4 ст. л.;
  4. Сухарі для панірування — 300 г;
  5. Сіль – 1 ч. л.;
  6. Перець мелений (червоний/чорний) – 0,5 ч. л.;
  7. Будь-які інші приправи;
  8. Рослинне масло – для обсмажування.

Процес приготування займає півгодини.

Калорійність смаженого адигейського сиру невисока — всього 260 ккал/100 р.

Замішати тісто звичайним чином: курячі яйця збити з усіма сухими інгредієнтами, крім панірування. Важливо додавати сухі інгредієнти до яєць послідовно, ретельно розмішуючи тісто.

Адигейський сир порізати брусками/широкими смужками.

Обсмажувати його можна як в сковороді, так і у фритюрі. В обох випадках попередньо розігріти олію, а потім застосувати наступну послідовність у обжарке: обмокнуть смужку в тексті, потім обваляти в паніровці, і обсмажувати з усіх боків деякий час, поки блюдо не знайде рум'яну скоринку.

Перед подачею готовий сир можна розташувати на паперовому рушник для того, щоб з нього стекли надлишки олії.

Подавати до столу таку закуску можна не тільки в холодному, але і в гарячому вигляді при бажанні.

Читайте як приготувати м'ясо по-степовому. Спробуйте приготувати м'ясо в хрусткій картопляної скоринці.

Читайте як приготувати рибні котлети на пару в духовці.

Спробуйте приготувати вишукані кальмари в сметанному соусі.

Смажений сулугуні до пива

Сулугуні — різновид сиру, яка широко використовується грузинами в кулінарних рецептах. Його відмінність від інших сортів — пікантний смаковий відтінок, чудово поєднується з пивом. Існує кілька варіантів його обсмажування — в клярі і в лаваші.

Для реалізації рецепта знадобляться:

  1. Сир сулугуні — 500 г;
  2. Борошно вищого сорту (пшеничне) — 6 ст. л.;
  3. Курячі яйця (розмір — середній) — 2 шт.;
  4. Сіль – 1/2 ч. л.;
  5. Чорний перець – 0,5 ч. л.;
  6. Різні спеції;
  7. Рослинне масло – на етап обсмажування.

Приготування зазвичай займає 25-30 хвилин.

Калорійність страви — 325 ккал/100 р.

Перед використанням сиру сулугуні в рецепті слід спочатку його потримати в морозилці для того, щоб згодом він не розтікався в період обсмажування. Поміщати сулугуні в морозилку треба вже в порізаному вигляді. Оптимальна форма — бруски.

У той час, поки сулугуні знаходиться на заморожуванні, можна приготувати тісто. Для цього змішати яйця кімнатної температури з борошном, сіллю і спеціями за смаком за допомогою виделки або віночка.

Розігрів масло в сковороді або у фритюрі, можна перейти до обжарке, попередньо занурюючи сулугуні в кляр.

В якості додаткової закуски до смаженого сиру можна використовувати салати, а ідеальний напій для цієї страви — охолоджене пиво.

Рецепт ковбасного сиру

Ковбасний сир ідеально поєднується з різними алкогольними напоями, до того ж, дуже поживний і може швидко позбавити від почуття голоду.

Отже, знадобляться:

  1. Сир ковбасний копчений — 500 г;
  2. Курячі яйця середні — 3 шт.;
  3. Борошно вищого сорту (пшеничне) — 175 г;
  4. Сухарі для панірування — 100 г;
  5. Сіль – 0,5 ч. л.;
  6. Перець (мелений чорний) – 0,5 ч. л.;
  7. Інші спеції за необхідності;
  8. Рослинна олія – для фритюру.

На процес готування піде 30 хвилин.

Калорійність такого сиру в клярі — 350 ккал/100 р.

Щоб приготувати тісто, необхідно замішати яйця кімнатної температури з сіллю, борошном і улюбленими приправами. Якщо використовувати куркуму, то підсумкове блюдо придбає дуже гарний відтінок.

Порізати ковбасний сир круглими скибочками і перейти до обжарке.

Помістити скибочки, потім обваляти в паніровці. Можна виконати цей процес кілька разів, тоді паніровка вийде дуже щільною і не дасть можливість сиру витікати під час обсмажування. Готувати страву можна як у фритюрі, так і в сковороді, у другому випадку слід використовувати стільки олії, щоб скибочки вільно плавали в ньому. Час смаження — не більше 2 хвилин.

Ковбасний сир в клярі виступить ідеальним поєднанням не тільки для пива, але і для коньяку, віскі і будь-якого сорту вина.

Вивчивши популярні способи приготування даного страви, можна прийти до наступних висновків:

  1. Готуючи закуску, необов'язково використовувати тільки сири твердих сортів;
  2. Смажити сир в клярі можна, використовуючи фритюр або сковорідку з великою кількістю масла;
  3. Важливо використовувати яйця кімнатної температури;
  4. Щоб сир не витікав під час приготування, можна використовувати спосіб подвійний або потрійний панірування;
  5. Додати кляру особливий смак допомагають спеції.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: