28 март 2019 1 547

Як правильно приготувати м'ясо по-бургундськи

Якщо почати згадувати про найбільш таємничих рецептах світової кулінарії, то одним з перших на розум приходить саме м'ясо по-бургундськи. Його дивовижний смак дав йому можливість по праву вважатися окрасою святкового столу. При цьому яловичина, приготовлена таким способом, є дуже ситним блюдом, яке навіть необов'язково вимагає гарніру, але і не заперечує його.

М'ясо по-бургундськи: традиції в приготуванні

Як тільки приходить час для початку приготування яловичини по-бургундськи багато господинь впадають у паніку. Відбувається це із-за того, що рецепт цієї страви досить загадковий і ідеально дається далеко не кожному.

Однак нічого не буде мати значення, як тільки ви спробуєте це чудове національне блюдо Франції, адже тут чудово поєднуються між собою маленькі шматочки яловичини, обсмажені і потушенные з грибами і овочами. Якщо подивитися на це опис, то може здатися, що кінцевий результат може бути зовсім нудним і сухим, однак, Джулія Чайлд у своїй книзі назвала саме його найкращим делікатесом Франції.

З'явився на селянських столах, протягом століть це блюдо зазнало настільки багато змін, що з часом прижилося навіть у найкращих французьких ресторанах світу.

Однак щось залишилося незмінним – це правильна обсмажування м'яса і винний соус, який в оригіналі готується з кращого бургундського вина. Втім, знайти подібне вино в інших країнах досить складно і навіть затратно, тому в більшості своїй кулінари підбирають для яловичини якийсь місцевий спиртний напій, втім, бажано, щоб це було саме червоне вино хорошої якості. Хоча тільки несульфитированное бургундське вино додасть м'ясу той ароматний букет, який перенесе вас на батьківщину страви.

Рецепт нижче використовує два способи приготування м'яса: термічна обробка у вигляді смаження і довгого гасіння робить його настільки ніжним, що можна вибрати навіть найжорсткіші шматочки і все одно отримати максимально м'який результат.

Рулет з листкового тіста з фаршу — цікава закуска, незвичайна і досить проста в приготуванні.

Читайте як приготувати смачну кашу з сочевиці в мультиварці.

Рецепт салату «Чафан» — просто, смачно і корисно.

Покроковий рецепт приготування страви
Інгредієнти Кількість
яловичина або телятина - 500 г
вино сухе червоне - 500 мл
цибулю - ½ Головки
бекон - 50 г
часник - 2 зубці
петрушка - кілька гілочок
слив. масло - 50 г
чебрець - 1 стебло
олів. масло - 1,5 стіл.л.
борошно - 2 чайн. л.
морква - 2 шт.
перець чорний горошок - 4 шт.
шалот - 6 шт.
печериці - 250 г
сіль і перець - за смаком
раст. масло - 1,5 стіл.л.
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 грам: 187 Ккал

Бет-бургиньон – класика французької кухні, незважаючи на те, що є прекрасним блюдом, практично не має оригінального рецепту, тому підходьте до рецептом м'яса по-бургундськи дуже варіативно.

  1. Шматок яловичини наріжте досить великими кубиками. Після цього почищений цибуля ріжеться півкільцями. Часник слід розчавити за допомогою ножа, для цього знадобиться його плоска сторона. Візьміть глибоку миску і викладіть в неї м'ясо, цибулю з часником, а також приправи: чебрець, петрушку, горошини перцю і лавр. Все слід повністю залити червоним вином і залишити в холодильнику маринуватися приблизно на 1 день, щоб м'ясо повністю просякло пахощами. Після цього м'ясо слід дістати з миски і обсушити;
  2. Бекон нарізати дуже дрібними шматочками і обсмажується до золотистої скоринки. Смаження обов'язково слід проводити на оливковій олії, після чого отримати бекон, а в що залишився в сковороді жирі обсмажити вже шматочки яловичини до тих пір, поки не вийде скоринка коричневого кольору. Після цього додайте борошно і готуйте м'ясо ще близько хвилини;
  3. М'ясо перекласти в дуже глибокий сотейник, туди ж відправляється проціджений через марлю маринад. Також в каструлю відправляється бекон. Залиште м'ясо гаситися приблизно на півтори години;
  4. По закінченні цього часу розігрійте сковороду і вилийте на дно суміш двох масел: вершкового і оливкового. Нарізану великими часточками моркву обсмажити і пересипати до м'яса. Наступний етап гасіння займе близько 20 хвилин;
  5. Там же обсмажується цибуля-шалот цільними невеликими цибулинами. Не нарізаними вони вирушають також в сотейник на двадцять хвилин;
  6. Останній крок – це обсмажування нарізаних печериць. Для всієї обжарювання користуйтеся однією і тією ж сковородою, так аромати змішаються. Після того як суміш буде перемішана, слід посолити і поперчити бульйон. М'ясо слід гасити ще близько 25 хвилин, після чого його можна подавати до столу.

Правила подачі яловичини по-бургундськи

М'ясо по-бургундськи загадково ще й тим, що дуже складно з першого погляду зрозуміти, чи є це першим блюдом або основним. Навіть для фахівців це дуже складне питання, на вирішенні якого дуже складно вирішити. На даний момент сходяться на чомусь середньому.

Можливо, саме тому його подають в досить глибоких тарілках, а розливають м'ясо за допомогою ополоника. Але при цьому до нього цілком гарнір можна подати у вигляді рису або картопляного пюре. Посипте м'ясо свіжої нарубаної зеленню, яка додасть страві свіжість.

Корисні поради

  1. Одним з основних правил даного блюда є наявність досить густого соусу, тому буде необхідно трохи загущатися його. Для цього чудово підходить кукурудзяна мука, яка розводиться водою до стану кашки;
  2. М'ясо по-бургундськи гаситься протягом дуже довгого часу саме для того, щоб воно стало м'яким. Однак можна скористатися медом, який дуже сильно скоротить час приготування.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: