Як приготувати салат «Олів'є» з куркою
Улюблений багатьма салат «Олів'є» завжди вважався одним з головних прикрас святкового столу. Кажуть, що салат «Олів'є» був вперше виготовлений у Франції, і найважливішим його інгредієнтом було зварене на пару м'ясо молодого рябчика. Щоб здивувати і порадувати чимось новеньким, досвідчені господині починають сміливо експериментувати.
М'ясних інгредієнтом в салаті буває і курка, і рубана телятина, і варений яловичий язик. Кілька десятиліть тому стало традиційним додавати в салат докторську ковбасу. А деякі майстрині роблять цей салат з додаванням червоної риби або морепродуктів.
У цій статті хочеться зупинитися на рецептах, у яких для приготування «Олів'є» використовується м'ясо кури. Такий салат вважається менш калорійним і дуже ніжним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе курки - | 260 р |
яйця курячі - | 3 шт. |
бочкові огірки солоні - | 3 шт. |
морквина - | 1 шт. |
відварені картоплини - | 4 шт. |
горошок - | півбанки |
перець мелений - | за смаком |
сіль - | щіпка |
майонез - | за смаком |
Час приготування: 110 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Цей рецепт вважається класичним способом приготування салату «Олів'є». Для його приготування відварити в мундирі картоплю і моркву. Зварити яйця курячі яйця. Філе кури вариться протягом 1 години при невеликій потужності варильної поверхні, або протягом 50 хвилин запікається в духовці.
Під час готування м'ясо потрібно трохи посолити. Коли всі інгредієнти зварені, їх потрібно викласти на плоску тарілку великого діаметру і добре остудити. Поки картопля, м'ясо і моркву остигають, можна починати різати маленькими кубиками солоні огірки.
Потім порубати яйця і філе кури, компоненти добре перемішати. Після цього нарізати картоплю і моркву на невеликі шматочки, додати в салат зелений горошок і майонез. Ніжний салат «Олів'є» з куркою можна подавати для гостей.
«Олів'є» з куркою, яблуками і свіжим огірком
Склад:
- філе кури – 230 г;
- яйця курячі -2 шт;
- огірок несолоний – 1 шт;
- червона цибулина – 1 шт;
- яблуко «Антонівка» – 1шт;
- відварені картоплини – 2 шт;
- півбанки горошку;
- пір'я зеленої цибулі – за смаком;
- сіль — маленька щіпка;
- майонез – за смаком.
Час готування: 1 година 50 хв.
Калорійність 100 г: 220 ккал.
Яскравою родзинкою цього салату вважається свіжий огірок і яблуко з кислинкою. Завдяки використанню цих інгредієнтів салат виходить неймовірно свіжим, весняним, надзвичайно смачним.
Картоплю і м'ясо відварити в різних каструлях в злегка підсоленій воді. Яйця варяться яйця. Дати компонентів страви охолонути і покришити їх маленькими кубиками. Якщо куряче філе куплено з шкіркою, її рекомендують видаляти.
Огірок і яблуко дрібно нарізати, цибулю порізати півкільцями. Деякі господині використовують терте яблуко для приготування цієї страви. Можна готувати його обома способами по своєму смаку.
Коли всі інгредієнти дрібно нарізані, змішати їх в глибокий салатник і додати майонез. Зелена цибуля подавати пір'ям, які добре освіжать цей салат і додадуть йому пікантності. При бажанні пір'я можна дрібно порубати і прикрасити цибулею блюдо.
Яловичина тушкована з картоплею — смачне і ситне блюдо, яке чудово підійде для повсякденного раціону.
Візьміть на замітку рецепт смачного пирога з сиром та вишнями.
Як приготувати трикутники з м'ясом і картоплею — це татарське блюдо, яке готується дуже просто.
Варіант з копченою куркою і солоними огірками
Склад:
- філе копченої кури – 250 г;
- яйця — 3 шт;
- солоний бочковий огірок – 2 шт;
- варена картопля – 4 шт;
- морква – 1 шт;
- півбанки горошку;
- сіль — маленька щіпка;
- майонез – за смаком;
- сметана малої жирності – 2 ст. л.
Час готування: 1 година 45 хв.
Калорійність 100 г: 280 ккал.
Незвичайний смак «Олів'є», приготованого за таким рецептом, надає легкий аромат копченості. Цей салат вийде неймовірно ситним і більш калорійним порівняно з блюдом, м'ясних інгредієнтом якого є відварна кура.
Для початку картопля, морква і яйця відварити до повної готовності.
Копчену куру порізати тонкою соломкою або невеликими брусочками.
Остиглий картоплю і моркву очистити і порізати кубиками, яйця порубати.
До нарізаним компонентів додати горошок. Майонез і сметану змішати в окремій ємності і додати в салат.
Інгредієнти перемішати, дати салату настоятися кілька годин у холодильнику. Після цього можна частувати смачною стравою близьких і гостей.
Дієтичний рецепт
Склад:
- філе курки – 200 г;
- перепелині яйця — 8-10 шт;
- огірок несолоний – 1 шт;
- картоплини – 3 шт;
- горошок – 6 ст. л.;
- сіль — маленька щіпка;
- пір'я зеленої цибулі – за бажанням;
- майонез – за смаком.
Час готування: 1 година 45 хв.
Калорійність 100 г: 210 ккал.
Салат «Олів'є» з куркою та перепелиними яйцями прийнято вважати дієтичним. Невисока калорійність салату досягається за рахунок корисних яєць перепілок, використання в салаті вареного курячого філе і свіжого огірка.
Завдяки свіжому смаку і яскравому зеленому кольору огірка і пір'я цибулі цей салат іноді називають «весняним олів'є». Для його приготування відварити яйця протягом 6 хвилин, дати їм охолонути.
Куру і картоплини відварюють в підсоленій воді. Огірок потрібно нарізати брусочками, змішати його з горошком. Коли охолоне м'ясо і картоплю, порізати їх на шматочки.
Перепелині яйця дрібно покришити, порізати пір'я цибулі маленькими кружечками. Всі компоненти салату перемішати в глибокій ємності і заправити майонезом. Апетитна страва може подаватися на стіл.
Кулінарні поради
- Для приготування салату «Олів'є» можна використовувати не тільки відварне філе кури, але і копчену грудку або шматочки курки, приготованої на грилі.
- Цікавим виходить смак цієї страви, якщо в нього додають м'ясо ніжок кури, запечених у фользі в духовці. Перед запіканням додати до курячих лапок кілька часточок тертого часнику, який додасть пікантності приготовленого м'яса та салату в цілому.
- Деякі досвідчені господині радять потримати курячі лапки перед запіканням протягом 1 години в ароматної суміші, до складу якої входить рівна кількість аджики, невисокої жирності сметани і майонезу.
- Зварені овочі остуджувати потрібно тільки при кімнатній температурі, виклавши їх на тарілку великого діаметру. Гарячими або теплими овочі кришити в салат не рекомендується. Якщо не дотримуватися цієї поради, смак готового «Олів'є» буде змінено.
- Приготований «Олів'є» можна заправити спеціально приготованим в домашніх умовах соусом. Суміш лимонного соку, гірчиці і часнику зроблять страва особливо смачним.
- Для того, щоб страва не втратила своїх смакових якостей, заправляти його радить безпосередньо перед початком званого обіду або святкового вечері.
- Незважаючи на те, що салат по знайомому кожному рецептом передбачає використання м'яса, деякі господині, які бажають здивувати своїх гостей і спробувати що-небудь новеньке, це блюдо прикрашають червоною ікрою. Можливо, поєднання ікри і курячого м'яса в одному блюді сподобається не кожному, але такий салат обов'язково порадує своїм святковим виглядом і оригінальністю.
- Цікаве рішення подавати страву «Олів'є з куркою» у невеликих тарталетках. Акуратні маленькі порції салату будуть оцінені гостями по достоїнству, а хрустке тісто замінить хліб.
- Новий винятковий смак додадуть салату ягоди винограду без кісточок, порізані на рівні часточки. Їх можна використовувати як невеликі прикраси, або додавати в салат як окремий компонент.
- Щоб візуально змінити улюблене блюдо, можна порізати компоненти, що входять до його складу не дрібними кубиками, а витонченою тонкою соломкою або витягнутими акуратними брусочками.
- Дуже добре освіжає салат потерте на дрібній тертці зелене яблуко. Важливо при цьому використовувати тільки той сорт яблук, в якому є пікантна кислинка.
Неймовірно смачне блюдо, яке знають великі і маленькі, десятиліттями прикрашають святкові столи. І складно уявити замість «Олів'є» якийсь інший салат, адже з ним пов'язані старі добрі традиції, які ріднять цілі покоління.