22 июнь 2019 1 432

Як приготувати салат «Олів'є» з куркою

Улюблений багатьма салат «Олів'є» завжди вважався одним з головних прикрас святкового столу. Кажуть, що салат «Олів'є» був вперше виготовлений у Франції, і найважливішим його інгредієнтом було зварене на пару м'ясо молодого рябчика. Щоб здивувати і порадувати чимось новеньким, досвідчені господині починають сміливо експериментувати.

М'ясних інгредієнтом в салаті буває і курка, і рубана телятина, і варений яловичий язик. Кілька десятиліть тому стало традиційним додавати в салат докторську ковбасу. А деякі майстрині роблять цей салат з додаванням червоної риби або морепродуктів.

У цій статті хочеться зупинитися на рецептах, у яких для приготування «Олів'є» використовується м'ясо кури. Такий салат вважається менш калорійним і дуже ніжним.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
філе курки - 260 р
яйця курячі - 3 шт.
бочкові огірки солоні - 3 шт.
морквина - 1 шт.
відварені картоплини - 4 шт.
горошок - півбанки
перець мелений - за смаком
сіль - щіпка
майонез - за смаком
Час приготування: 110 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Цей рецепт вважається класичним способом приготування салату «Олів'є». Для його приготування відварити в мундирі картоплю і моркву. Зварити яйця курячі яйця. Філе кури вариться протягом 1 години при невеликій потужності варильної поверхні, або протягом 50 хвилин запікається в духовці.

Під час готування м'ясо потрібно трохи посолити. Коли всі інгредієнти зварені, їх потрібно викласти на плоску тарілку великого діаметру і добре остудити. Поки картопля, м'ясо і моркву остигають, можна починати різати маленькими кубиками солоні огірки.

Потім порубати яйця і філе кури, компоненти добре перемішати. Після цього нарізати картоплю і моркву на невеликі шматочки, додати в салат зелений горошок і майонез. Ніжний салат «Олів'є» з куркою можна подавати для гостей.

«Олів'є» з куркою, яблуками і свіжим огірком

Склад:

  • філе кури – 230 г;
  • яйця курячі -2 шт;
  • огірок несолоний – 1 шт;
  • червона цибулина – 1 шт;
  • яблуко «Антонівка» – 1шт;
  • відварені картоплини – 2 шт;
  • півбанки горошку;
  • пір'я зеленої цибулі – за смаком;
  • сіль — маленька щіпка;
  • майонез – за смаком.

Час готування: 1 година 50 хв.

Калорійність 100 г: 220 ккал.

Яскравою родзинкою цього салату вважається свіжий огірок і яблуко з кислинкою. Завдяки використанню цих інгредієнтів салат виходить неймовірно свіжим, весняним, надзвичайно смачним.

Картоплю і м'ясо відварити в різних каструлях в злегка підсоленій воді. Яйця варяться яйця. Дати компонентів страви охолонути і покришити їх маленькими кубиками. Якщо куряче філе куплено з шкіркою, її рекомендують видаляти.

Огірок і яблуко дрібно нарізати, цибулю порізати півкільцями. Деякі господині використовують терте яблуко для приготування цієї страви. Можна готувати його обома способами по своєму смаку.

Коли всі інгредієнти дрібно нарізані, змішати їх в глибокий салатник і додати майонез. Зелена цибуля подавати пір'ям, які добре освіжать цей салат і додадуть йому пікантності. При бажанні пір'я можна дрібно порубати і прикрасити цибулею блюдо.

Яловичина тушкована з картоплею — смачне і ситне блюдо, яке чудово підійде для повсякденного раціону.

Візьміть на замітку рецепт смачного пирога з сиром та вишнями.

Як приготувати трикутники з м'ясом і картоплею — це татарське блюдо, яке готується дуже просто.

Варіант з копченою куркою і солоними огірками

Склад:

  • філе копченої кури – 250 г;
  • яйця — 3 шт;
  • солоний бочковий огірок – 2 шт;
  • варена картопля – 4 шт;
  • морква – 1 шт;
  • півбанки горошку;
  • сіль — маленька щіпка;
  • майонез – за смаком;
  • сметана малої жирності – 2 ст. л.

Час готування: 1 година 45 хв.

Калорійність 100 г: 280 ккал.

Незвичайний смак «Олів'є», приготованого за таким рецептом, надає легкий аромат копченості. Цей салат вийде неймовірно ситним і більш калорійним порівняно з блюдом, м'ясних інгредієнтом якого є відварна кура.

Для початку картопля, морква і яйця відварити до повної готовності.

Копчену куру порізати тонкою соломкою або невеликими брусочками.

Остиглий картоплю і моркву очистити і порізати кубиками, яйця порубати.

До нарізаним компонентів додати горошок. Майонез і сметану змішати в окремій ємності і додати в салат.

Інгредієнти перемішати, дати салату настоятися кілька годин у холодильнику. Після цього можна частувати смачною стравою близьких і гостей.

Дієтичний рецепт

Склад:

  • філе курки – 200 г;
  • перепелині яйця — 8-10 шт;
  • огірок несолоний – 1 шт;
  • картоплини – 3 шт;
  • горошок – 6 ст. л.;
  • сіль — маленька щіпка;
  • пір'я зеленої цибулі – за бажанням;
  • майонез – за смаком.

Час готування: 1 година 45 хв.

Калорійність 100 г: 210 ккал.

Салат «Олів'є» з куркою та перепелиними яйцями прийнято вважати дієтичним. Невисока калорійність салату досягається за рахунок корисних яєць перепілок, використання в салаті вареного курячого філе і свіжого огірка.

Завдяки свіжому смаку і яскравому зеленому кольору огірка і пір'я цибулі цей салат іноді називають «весняним олів'є». Для його приготування відварити яйця протягом 6 хвилин, дати їм охолонути.

Куру і картоплини відварюють в підсоленій воді. Огірок потрібно нарізати брусочками, змішати його з горошком. Коли охолоне м'ясо і картоплю, порізати їх на шматочки.

Перепелині яйця дрібно покришити, порізати пір'я цибулі маленькими кружечками. Всі компоненти салату перемішати в глибокій ємності і заправити майонезом. Апетитна страва може подаватися на стіл.

Кулінарні поради

  1. Для приготування салату «Олів'є» можна використовувати не тільки відварне філе кури, але і копчену грудку або шматочки курки, приготованої на грилі.
  2. Цікавим виходить смак цієї страви, якщо в нього додають м'ясо ніжок кури, запечених у фользі в духовці. Перед запіканням додати до курячих лапок кілька часточок тертого часнику, який додасть пікантності приготовленого м'яса та салату в цілому.
  3. Деякі досвідчені господині радять потримати курячі лапки перед запіканням протягом 1 години в ароматної суміші, до складу якої входить рівна кількість аджики, невисокої жирності сметани і майонезу.
  4. Зварені овочі остуджувати потрібно тільки при кімнатній температурі, виклавши їх на тарілку великого діаметру. Гарячими або теплими овочі кришити в салат не рекомендується. Якщо не дотримуватися цієї поради, смак готового «Олів'є» буде змінено.
  5. Приготований «Олів'є» можна заправити спеціально приготованим в домашніх умовах соусом. Суміш лимонного соку, гірчиці і часнику зроблять страва особливо смачним.
  6. Для того, щоб страва не втратила своїх смакових якостей, заправляти його радить безпосередньо перед початком званого обіду або святкового вечері.
  7. Незважаючи на те, що салат по знайомому кожному рецептом передбачає використання м'яса, деякі господині, які бажають здивувати своїх гостей і спробувати що-небудь новеньке, це блюдо прикрашають червоною ікрою. Можливо, поєднання ікри і курячого м'яса в одному блюді сподобається не кожному, але такий салат обов'язково порадує своїм святковим виглядом і оригінальністю.
  8. Цікаве рішення подавати страву «Олів'є з куркою» у невеликих тарталетках. Акуратні маленькі порції салату будуть оцінені гостями по достоїнству, а хрустке тісто замінить хліб.
  9. Новий винятковий смак додадуть салату ягоди винограду без кісточок, порізані на рівні часточки. Їх можна використовувати як невеликі прикраси, або додавати в салат як окремий компонент.
  10. Щоб візуально змінити улюблене блюдо, можна порізати компоненти, що входять до його складу не дрібними кубиками, а витонченою тонкою соломкою або витягнутими акуратними брусочками.
  11. Дуже добре освіжає салат потерте на дрібній тертці зелене яблуко. Важливо при цьому використовувати тільки той сорт яблук, в якому є пікантна кислинка.

Неймовірно смачне блюдо, яке знають великі і маленькі, десятиліттями прикрашають святкові столи. І складно уявити замість «Олів'є» якийсь інший салат, адже з ним пов'язані старі добрі традиції, які ріднять цілі покоління.

Що ще почитати: