12 июнь 2019 1 535

Як приготувати незвичайний плов з морепродуктами

Плов з різними морепродуктів в своєму складі — смачне, вишукане, а також незвичайна для повсякденного столу і оригінальне блюдо, що відноситься до витонченої середземноморської кухні.

Це блюдо подають в ресторанах, готують в якості основного на святковий стіл. Для того щоб спробувати плов і оцінити його незвичайні смакові якості, зовсім необов'язково витрачати великі гроші на похід у ресторан або поїздку в інші країни – страву можна приготувати своїми руками, використовуючи наявні рецепти.

Незважаючи на гадану складність процесу, порадувати пловом з морепродуктів рідних або гостей зможе будь-яка господиня. Компоненти для нього доступні для придбання, тому нічого не доведеться шукати спеціально.

Особливості приготування морепродуктів

Для того щоб плов з морепродуктів в складі вийшов смачним і ароматним, необхідно враховувати, що кожен з видів дарів моря має свої особливості приготування. Найпопулярнішими є такі морепродукти:

  • креветки (варити не більше 7 хвилин, смажити 5-7 хвилин очищеними або в панцирі);
  • устриці (не піддаються термічній обробці, їх додають в плов за 1-2 хвилини перед подачею);
  • мідії (слід варити або смажити 5 хвилин);
  • восьминоги (їх можна варити, як термічної обробки слід помістити морепродукт в киплячу воду на 3 секунди, повторивши операцію 5 разів);
  • кальмари (варяться очищеними протягом 5 хвилин);
  • краби (можна варити, тушкувати або смажити на грилі).

Також можна використовувати готове крабове м'ясо або його імітацію. Рідше в домашній кулінарії використовуються омари, лобстери і лангусти, так як їх вартість висока. Якщо вдалося придбати лобстера, то готувати його слід 4-7 хвилин в залежності від розмірів. Основний вид термічної обробки – обсмажування, готовність визначається непрозорістю м'яса.

Дуже важливо правильно вибрати морепродукти. Після того як вони розморозяться, слід звернути увагу на наступні параметри:

  • відсутність стороннього запаху (тільки морській);
  • закриті створки у мідій;
  • блискучий панцир у креветок, омарів, лангустів.

Також черевце у креветок має бути пружне, а раковини мідій під час варіння повинні розкритися. Якщо є найменші підозри, що несвіжий продукт, то слід відмовитися від їх вживання, так як можна сильно отруїтися.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
рис (довгозерний або спеціальний для плову) - 400 г
суміш різних морепродуктів - 0,5 кг
морква свіжа або заморожена - 150 г)
цибулю білий або жовтий - 2 шт.
часник (свіжий) - 3-5 часточок
олія оливкова або бавовняне - 40 мл
зелень свіжа - 100 г
вино біле (сухе) - 120 мл
зелений горошок (свіжий або заморожений) - 100 г
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 147 Ккал

Кроки приготування плову з морепродуктів:

  1. Овочі (морква і цибуля) свіжі почистити, промити теплою водою, порізати кубиком або кільцями;
  2. Зробити піджарку з овочів, використовуючи невелику кількість олії (овочі повинні придбати характерний золотистий відтінок і стати м'якими);
  3. Часник розчавити в пресі або подрібнити ножем, додати його до піджарки, також помістити в ємність і зелений горошок;
  4. Загасити ці інгредієнти під закритою кришкою ще 3-5 хвилин;
  5. Морепродукти (якщо вони не тільки що виловлені) розморозити, промити, очистити за необхідності, переконатися в їх свіжості, додати в сковороду до овочів;
  6. Додати сіль і спеції, перемішати;
  7. Влити в сковороду з інгредієнтами вино і тушкувати вміст ще близько 5 хвилин;
  8. Рис, який буде використовуватися для приготування плову, слід промити в холодній воді, поки вода не стане прозорою);
  9. Всипати його в ємність до морепродуктів і овочів;
  10. Додати 400 мл води (можна окропу, довести до кипіння на середньому нагріві, потім зменшити силу нагріву і накрити кришкою сковороду (або казан);
  11. Гасити всі використовувані компоненти потрібно 20 хвилин (рис повинен стати м'яким і розсипчастим);
  12. Після приготування ємність слід зняти з нагріву і залишити ще на деякий час з закритою кришкою, щоб продукти просочилися соками і ароматами.

Подавати плов слід гарячим. Для прикраси використовується свіжа зелень.

Пісний плов з морепродуктів в казані

Для приготування пісного плову потрібні такі інгредієнти:

  • рис (з довгим зерном) – 400 г;
  • цибуля ріпчаста (свіжий, жовтий) – 2 шт;
  • морква – 2 шт (можна використовувати вже натерту заморожену);
  • асорті з дарів моря – 0,5 кг;
  • соус соєвий – 15 мл;
  • вода (звичайна питна, негазована) – 400 мл;
  • приправа шафран – на смак.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність пісного страви (на 100 г в одній порції) – 110 ккал.

Кроки приготування:

  1. Овочі очистити, промити, подрібнити, як подобається господарці;
  2. Обсмажити овочі (потрібно трохи рослинного масла);
  3. Додати до них розморожені морепродукти (гасити 7-10 хвилин);
  4. Промити рис (вода після останнього промивання не повинна бути каламутною);
  5. Всі інгредієнти покласти в казан;
  6. Додати до них воду, соєвий соус, шафран, тушкувати, поки рис не стане м'яким і розсипчастим.

Подавати гарячим. Необхідно витримати страву під кришкою після приготування ще кілька хвилин.

Варіація страви по-японськи

Японці дуже люблять рис і морепродукти, які є національною їжею. Не дивно, що існує рецепт, який дозволяє приготувати незвичайний, ароматний і дуже смачний плов, який прикрасить собою будь-яку трапезу. Для реалізації рецепту потрібно мати в наявність такі інгредієнти:

  • рис (довге зерно) – 300 г;
  • перець солодкий – 1 шт;
  • морепродукти (коктейль) – ½ кг;
  • часник (якщо немає свіжого, замінюється гранульованим)– за смаком;
  • цибулю і моркву – по 2 шт;
  • свіжі щільні червоні томати – 3 шт. (середнього розміру);
  • олія оливкова – 30 мл;
  • приправи (перець мелений) сіль дрібна – за смаком;
  • зелень – за смаком.

Час приготування – 50-60 хвилин.

Калорій в плові з морепродуктів на 100 г – 138 ккал.

Кроки приготування:

  1. Дари моря обробити (розморозити, промити, перевірити на свіжість), обсмажити;
  2. Підготувати овочі (промити, почистити і подрібнити;
  3. Помідори вимити. Один бланшувати і очистити від шкірки;
  4. Помідори (свіжий і бланшований) порізати на дрібний кубик;
  5. Овочі (все) обсмажити в окремій сковороді до готовності, потім тушкувати ще 7-10 хвилин;
  6. Рис покласти до овочів (попередньо добре промитий), додати воду (близько 0,5 л), морепродукти і тушкувати до готовності під закритою кришкою;
  7. Після приготування залишити настоюватися без підігріву ще 15 хвилин.

Подавати гарячим, посипати зеленню, можна додати гарнір зі свіжих овочів.

Торт «Кучерявий хлопчик» — дуже незвичайний і смачний, спробуйте приготувати.

Як загасити кортошку з м'ясом в казані — її теж треба вміти приготувати.

Дріжджове тісто для піци — пишне і ніжне. Рецепт тут.

Іспанська рецепт плову з морепродуктами «Паелья»

Іспанці також готують страви, які поєднують в собі ситність рису і користь овочів. Варіант з морепродуктів носить назву «Паелья» і є дуже популярним у країні, а також по всьому світу. Для приготування страви в домашніх умовах господиня повинна переконатися в наявності на кухні наступних інгредієнтів:

  • рис (круглий зерно) – 240 г;
  • морепродуктів (на вибір) – 200 г;
  • цибуля ріпчаста (ароматний білий) – 1 шт;
  • квасоля стручкова (свіжа) – 100 г;
  • помідор свіжий соковитий – 1-2 шт;
  • перець солодкий – 1 шт;
  • курячий бульйон – 0,2 л;
  • оливкова олія – 20 мл;
  • сіль, чорний перець, куркума – за смаком.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність «Страви» — 143 ккал/100 р.

Кроки приготування:

  1. Помідор очистити від шкірки;
  2. Моркву і цибулю очистити і порізати;
  3. Морепродукти розморозити, промити;
  4. Перець помити, вийняти серцевину з насінням, порізати дрібно;
  5. Рис промити до чистої води;
  6. у глибокій ємності (казані або сковороді) обсмажити цибулю до готовності, а потім додати до нього всі інші підготовлені овочі, тушкувати 5 хвилин;
  7. Додати до засмажки морепродукти та продовжити процес тушкування до готовності (час розраховується, виходячи з виду використовуваного морепродукта);
  8. Потім в ємність слід додати сіль, спеції, бульйон (заздалегідь зварений) і при необхідності воду;
  9. Після цього до всіх інгредієнтів додається рис.

Процес гасіння проводиться до готовності рису. Подача проводиться гарячим, можна прикрасити зеленню.

Як готувати страву в мультиварці

Для того щоб приготувати ситна та поживна страва в мультиварці, буде потрібно набір з наступних інгредієнтів:

  • креветки – 500 г;
  • рис – 350 г;
  • морква – 1 шт;
  • цибуля (білий або жовтий) – 1 шт;
  • рослинне масло – 20 мл;
  • приправи (з обов'язкових – сіль, зіра, чорний перець, інші на вибір) – за смаком;
  • ізюм (за бажанням) – 30 р.

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність (на 100 г плову) – 81 ккал.

Рецепт плову з морепродуктів в мультиварці за етапами:

  1. У чашу налити масло рослинне;
  2. Креветки розморозити, промити, очистити від панцирів, помістити в чашу, готувати на режимі «смаження» 5 хвилин;
  3. Рис промити, додати до креветок;
  4. Овочі почистити, порізати, додати до решти інгредієнтів разом з приправами, додати 150 мл води;
  5. Виставити програму «Плов» або «Тушкування» на 40 хвилин.

Після приготування залишити ще на 20 хвилин на підігріві.

Порада: для приготування плову слід використовувати глибокі ємності – ідеально казан або, як варіант – гусятниця. Допускається і велика глибока сковорода. Приготування проводиться під кришкою. Приправи для плову – барбарис та зіра.

Що ще почитати: