Як приготувати незвичайний плов з морепродуктами
Плов з різними морепродуктів в своєму складі — смачне, вишукане, а також незвичайна для повсякденного столу і оригінальне блюдо, що відноситься до витонченої середземноморської кухні.
Це блюдо подають в ресторанах, готують в якості основного на святковий стіл. Для того щоб спробувати плов і оцінити його незвичайні смакові якості, зовсім необов'язково витрачати великі гроші на похід у ресторан або поїздку в інші країни – страву можна приготувати своїми руками, використовуючи наявні рецепти.
Незважаючи на гадану складність процесу, порадувати пловом з морепродуктів рідних або гостей зможе будь-яка господиня. Компоненти для нього доступні для придбання, тому нічого не доведеться шукати спеціально.
Особливості приготування морепродуктів
Для того щоб плов з морепродуктів в складі вийшов смачним і ароматним, необхідно враховувати, що кожен з видів дарів моря має свої особливості приготування. Найпопулярнішими є такі морепродукти:
- креветки (варити не більше 7 хвилин, смажити 5-7 хвилин очищеними або в панцирі);
- устриці (не піддаються термічній обробці, їх додають в плов за 1-2 хвилини перед подачею);
- мідії (слід варити або смажити 5 хвилин);
- восьминоги (їх можна варити, як термічної обробки слід помістити морепродукт в киплячу воду на 3 секунди, повторивши операцію 5 разів);
- кальмари (варяться очищеними протягом 5 хвилин);
- краби (можна варити, тушкувати або смажити на грилі).
Також можна використовувати готове крабове м'ясо або його імітацію. Рідше в домашній кулінарії використовуються омари, лобстери і лангусти, так як їх вартість висока. Якщо вдалося придбати лобстера, то готувати його слід 4-7 хвилин в залежності від розмірів. Основний вид термічної обробки – обсмажування, готовність визначається непрозорістю м'яса.
Дуже важливо правильно вибрати морепродукти. Після того як вони розморозяться, слід звернути увагу на наступні параметри:
- відсутність стороннього запаху (тільки морській);
- закриті створки у мідій;
- блискучий панцир у креветок, омарів, лангустів.
Також черевце у креветок має бути пружне, а раковини мідій під час варіння повинні розкритися. Якщо є найменші підозри, що несвіжий продукт, то слід відмовитися від їх вживання, так як можна сильно отруїтися.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рис (довгозерний або спеціальний для плову) - | 400 г |
суміш різних морепродуктів - | 0,5 кг |
морква свіжа або заморожена - | 150 г) |
цибулю білий або жовтий - | 2 шт. |
часник (свіжий) - | 3-5 часточок |
олія оливкова або бавовняне - | 40 мл |
зелень свіжа - | 100 г |
вино біле (сухе) - | 120 мл |
зелений горошок (свіжий або заморожений) - | 100 г |
сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 147 Ккал |
Кроки приготування плову з морепродуктів:
- Овочі (морква і цибуля) свіжі почистити, промити теплою водою, порізати кубиком або кільцями;
- Зробити піджарку з овочів, використовуючи невелику кількість олії (овочі повинні придбати характерний золотистий відтінок і стати м'якими);
- Часник розчавити в пресі або подрібнити ножем, додати його до піджарки, також помістити в ємність і зелений горошок;
- Загасити ці інгредієнти під закритою кришкою ще 3-5 хвилин;
- Морепродукти (якщо вони не тільки що виловлені) розморозити, промити, очистити за необхідності, переконатися в їх свіжості, додати в сковороду до овочів;
- Додати сіль і спеції, перемішати;
- Влити в сковороду з інгредієнтами вино і тушкувати вміст ще близько 5 хвилин;
- Рис, який буде використовуватися для приготування плову, слід промити в холодній воді, поки вода не стане прозорою);
- Всипати його в ємність до морепродуктів і овочів;
- Додати 400 мл води (можна окропу, довести до кипіння на середньому нагріві, потім зменшити силу нагріву і накрити кришкою сковороду (або казан);
- Гасити всі використовувані компоненти потрібно 20 хвилин (рис повинен стати м'яким і розсипчастим);
- Після приготування ємність слід зняти з нагріву і залишити ще на деякий час з закритою кришкою, щоб продукти просочилися соками і ароматами.
Подавати плов слід гарячим. Для прикраси використовується свіжа зелень.
Пісний плов з морепродуктів в казані
Для приготування пісного плову потрібні такі інгредієнти:
- рис (з довгим зерном) – 400 г;
- цибуля ріпчаста (свіжий, жовтий) – 2 шт;
- морква – 2 шт (можна використовувати вже натерту заморожену);
- асорті з дарів моря – 0,5 кг;
- соус соєвий – 15 мл;
- вода (звичайна питна, негазована) – 400 мл;
- приправа шафран – на смак.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність пісного страви (на 100 г в одній порції) – 110 ккал.
Кроки приготування:
- Овочі очистити, промити, подрібнити, як подобається господарці;
- Обсмажити овочі (потрібно трохи рослинного масла);
- Додати до них розморожені морепродукти (гасити 7-10 хвилин);
- Промити рис (вода після останнього промивання не повинна бути каламутною);
- Всі інгредієнти покласти в казан;
- Додати до них воду, соєвий соус, шафран, тушкувати, поки рис не стане м'яким і розсипчастим.
Подавати гарячим. Необхідно витримати страву під кришкою після приготування ще кілька хвилин.
Варіація страви по-японськи
Японці дуже люблять рис і морепродукти, які є національною їжею. Не дивно, що існує рецепт, який дозволяє приготувати незвичайний, ароматний і дуже смачний плов, який прикрасить собою будь-яку трапезу. Для реалізації рецепту потрібно мати в наявність такі інгредієнти:
- рис (довге зерно) – 300 г;
- перець солодкий – 1 шт;
- морепродукти (коктейль) – ½ кг;
- часник (якщо немає свіжого, замінюється гранульованим)– за смаком;
- цибулю і моркву – по 2 шт;
- свіжі щільні червоні томати – 3 шт. (середнього розміру);
- олія оливкова – 30 мл;
- приправи (перець мелений) сіль дрібна – за смаком;
- зелень – за смаком.
Час приготування – 50-60 хвилин.
Калорій в плові з морепродуктів на 100 г – 138 ккал.
Кроки приготування:
- Дари моря обробити (розморозити, промити, перевірити на свіжість), обсмажити;
- Підготувати овочі (промити, почистити і подрібнити;
- Помідори вимити. Один бланшувати і очистити від шкірки;
- Помідори (свіжий і бланшований) порізати на дрібний кубик;
- Овочі (все) обсмажити в окремій сковороді до готовності, потім тушкувати ще 7-10 хвилин;
- Рис покласти до овочів (попередньо добре промитий), додати воду (близько 0,5 л), морепродукти і тушкувати до готовності під закритою кришкою;
- Після приготування залишити настоюватися без підігріву ще 15 хвилин.
Подавати гарячим, посипати зеленню, можна додати гарнір зі свіжих овочів.
Торт «Кучерявий хлопчик» — дуже незвичайний і смачний, спробуйте приготувати.
Як загасити кортошку з м'ясом в казані — її теж треба вміти приготувати.
Дріжджове тісто для піци — пишне і ніжне. Рецепт тут.
Іспанська рецепт плову з морепродуктами «Паелья»
Іспанці також готують страви, які поєднують в собі ситність рису і користь овочів. Варіант з морепродуктів носить назву «Паелья» і є дуже популярним у країні, а також по всьому світу. Для приготування страви в домашніх умовах господиня повинна переконатися в наявності на кухні наступних інгредієнтів:
- рис (круглий зерно) – 240 г;
- морепродуктів (на вибір) – 200 г;
- цибуля ріпчаста (ароматний білий) – 1 шт;
- квасоля стручкова (свіжа) – 100 г;
- помідор свіжий соковитий – 1-2 шт;
- перець солодкий – 1 шт;
- курячий бульйон – 0,2 л;
- оливкова олія – 20 мл;
- сіль, чорний перець, куркума – за смаком.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність «Страви» — 143 ккал/100 р.
Кроки приготування:
- Помідор очистити від шкірки;
- Моркву і цибулю очистити і порізати;
- Морепродукти розморозити, промити;
- Перець помити, вийняти серцевину з насінням, порізати дрібно;
- Рис промити до чистої води;
- у глибокій ємності (казані або сковороді) обсмажити цибулю до готовності, а потім додати до нього всі інші підготовлені овочі, тушкувати 5 хвилин;
- Додати до засмажки морепродукти та продовжити процес тушкування до готовності (час розраховується, виходячи з виду використовуваного морепродукта);
- Потім в ємність слід додати сіль, спеції, бульйон (заздалегідь зварений) і при необхідності воду;
- Після цього до всіх інгредієнтів додається рис.
Процес гасіння проводиться до готовності рису. Подача проводиться гарячим, можна прикрасити зеленню.
Як готувати страву в мультиварці
Для того щоб приготувати ситна та поживна страва в мультиварці, буде потрібно набір з наступних інгредієнтів:
- креветки – 500 г;
- рис – 350 г;
- морква – 1 шт;
- цибуля (білий або жовтий) – 1 шт;
- рослинне масло – 20 мл;
- приправи (з обов'язкових – сіль, зіра, чорний перець, інші на вибір) – за смаком;
- ізюм (за бажанням) – 30 р.
Час приготування – 45 хвилин.
Калорійність (на 100 г плову) – 81 ккал.
Рецепт плову з морепродуктів в мультиварці за етапами:
- У чашу налити масло рослинне;
- Креветки розморозити, промити, очистити від панцирів, помістити в чашу, готувати на режимі «смаження» 5 хвилин;
- Рис промити, додати до креветок;
- Овочі почистити, порізати, додати до решти інгредієнтів разом з приправами, додати 150 мл води;
- Виставити програму «Плов» або «Тушкування» на 40 хвилин.
Після приготування залишити ще на 20 хвилин на підігріві.
Порада: для приготування плову слід використовувати глибокі ємності – ідеально казан або, як варіант – гусятниця. Допускається і велика глибока сковорода. Приготування проводиться під кришкою. Приправи для плову – барбарис та зіра.