09 апрель 2019 1 252

ТОП-6 цікавих рецептів плову з мідіями

Немає кращого композиційного доповнення до морепродуктів, ніж рис. Таке поєднання дає можливість приготувати сотні апетитних, корисних низькокалорійних страв. Взяти хоча б плов з мідіями. Варіацій цієї страви дуже багато, всі вони такі смачні, що один раз спробувавши, хочеться їсти його мало не кожен день.

Плов з мідіями і креветками: покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
рису білого - 250 г
мідій - 300 г
варено-морожених креветок - 300 г
моркви - 1 шт.
ріпчастої цибулі - 1 шт.
часнику - 1 головка
кухонної солі - щіпка
рослинної олії - 150 мл
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 272 Ккал

Не праві переконані в тому, що плов повинен бути обов'язково жирним і тільки з м'ясом. Вони будуть приємно здивовані, дегустуючи мікс рису, мідій і креветок. Таке блюдо задовольнить смаки найвибагливіших гурманів. Готувати дуже смачну страву зовсім не складно.

Мідії можна використовувати як свіжі в раковинах, так і заморожені очищені. Перші треба ретельно очистити і вийняти з раковин, другі (як і креветки) – розморозити в холодильнику.

Готуємо так:

  1. З креветок знімаємо панцирі. У мідій видаляємо «хвостики» водоростей.
  2. Цибулю, моркву, часник чистимо, миємо. Цибулю ріжемо кубиками, моркву – соломкою, часник тиснемо пресом.
  3. Рис промиваємо тричі прохолодною водою. Даємо трохи відстоятися.
  4. Наливаємо олію в казанок (або в вок). Включаємо максимальний вогонь.
  5. Висипаємо в розпечене масло креветки і мідії. Обсмажуємо 2 хвилини, періодично струшуючи.
  6. Додаємо подрібнений часник. Продовжуємо обсмажувати на сильному вогні. Через хвилинку висипаємо в казанок овочі. Перемішуємо, смажимо далі.
  7. Як тільки цибуля стане прозорим, а морквина підрум'яниться, додаємо до жарящимся продуктів рис. Вогонь не зменшуємо!
  8. Пройде 7 хвилин, коли час буде залити став прозорим рис водою. Наливаємо рідини рівно стільки, щоб вона покрила крупу на 2,5 см.
  9. У момент початку сильного кипіння плов солимо, додаємо перець, спеції. По бортику казана розкладаємо кілька неочищених зубчиків часнику, це додасть страві неймовірно апетитний аромат.
  10. Казанок накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму. Тушкуємо рис 10-15 хвилин.

Чим підкуповує цей рецепт, так це можливістю змінювати пропорції продуктів. Наприклад, взяти більше мідій, але зменшити кількість креветок. Кому на смак солодкуватий плов, може сміливо використовувати більше моркви. Масло для смаження не обов'язково брати соняшникова. Вершкове масло, кукурудзяна, оливкова також гарні для приготування морепродуктів.

Страва з очищеними мідіями і ароматними прянощами

Рецепт із серії «на швидку руку». Набір інгредієнтів самий звичайний. Ніяких екзотичних спецій використовувати не доведеться.

Візьмемо:

  • 200 г готових до обсмажування очищених мідій;
  • 200 г білого довгого рису;
  • 1 морквину;
  • 1 цибулину;
  • головку часнику;
  • 100 мл білого столового вина;
  • 30 мл оливкової олії;
  • ½ Ч. л. зіри;
  • щіпку меленого імбиру;
  • трохи солі і чорного меленого перцю;
  • 1 ч. л. меленої паприки.

Прянощі можна варіювати, додавати менше або більше. Головне, щоб смак і аромат готового страви був гармонійним.

Любите морепродукти? Приготуйте вишуканий салат з мідій і креветок.

Спробуйте мідії в раковинах у вершковому соусі, тут ви знайдете рецепт.

В якості першої страви можна зварити томатний суп з морепродуктами за цим рецептом.

Час – 1 година 10 хвилин.

Калорійність – 115 ккал/100 р.

Готуємо так:

  1. Моркву і цибулю готуємо до обжарке традиційним способом. Часник розбираємо на окремі зубки і моєму, не очищаючи.
  2. Рис промиваємо тричі.
  3. У казані на сильному полум'я розжарюємо масло. Висипаємо порошок зіри. Смажимо, помішуючи, 3 хвилини.
  4. Слідом в казанок відправляються овочі. Пасеруємо 5 хвилин.
  5. Солимо зажарку, приправляємо спеціями. Перемішуємо, обсмажуємо все ще 4 хвилини.
  6. Додаємо до овочів з прянощами очищені мідії, висипаємо рис. Заливаємо все вином. Перемішуємо блюдо, накриваємо кришкою.
  7. Готуємо страву на сильному вогні, часто перемішуючи вміст казана.
  8. Коли зерна рису стануть прозорими, заливаємо гарячою водою (приблизно 500 мл). Чекаємо, поки рідина закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і накриваємо казанок кришкою. Залишаємо в спокої на 25 хвилин.

Готову страву перемішуємо. Казанок знімаємо з плити, закриваємо, закутуємо ковдрою. Через 15 хвилин блюдо придбає яскравий смак і чудовий аромат.

Плов з мідій в раковинах і кедровими горішками

Блюдо в такому варіанті заслуговує витрачених на нього часу і сил. Набір продуктів тут не зовсім такий, як прийнято для плову, але тим цікавіше! Розсипчастий ніжний рис з м'якими солодкуватими мідіями, горіхові нотки смаку, чудовий запах, від якого слинки біжать... Насолода для гурманів!

Візьмемо:

  • 1000 г мідій в раковинах;
  • 700 г білого довгого рису;
  • 50 р очищених кедрових горішків;
  • 300 мл білого столового вина;
  • 6 стеблин зеленої цибулі;
  • 1,5 болгарських перцю – цілий червоний і половинку зеленого;
  • 3 зубки часнику;
  • 80 г сушеного киш-миша;
  • 75 мл оливкової олії;
  • 10 стеблинок кропу;
  • трохи солі і меленого чорного перцю (за смаком).
Цей незвичайний плов можна готувати на вершковому або кукурудзяній олії. Якщо використовується соняшникова, то тільки рафінована.

Час – 90 хвилин.

Калорійність – 113 ккал/100 р.

Готуємо так:

  1. Озброюємося щіточкою і моєму молюсків під струменем води. Борідки з водоростей акуратно відрізаємо кулінарними ножицями.
  2. Рис тричі промиваємо. Часник, зелену цибулю і болгарський перець чистимо, миємо, ріжемо кубиком.
  3. Ставимо казан на максимальний вогонь. Наливаємо 3 ст. л. води. Висипаємо мідії в раковинах, заливаємо вином (100 мл). Пропарюють молюсків 5 хвилин, час від часу обережно струшуючи казан.
  4. Дістаємо розкрилися мідії шумівкою. Зливаємо бульйон через марлю в іншу посудину.
  5. У казан наливаємо масло, ставимо на сильний вогонь. Коли почне кипіти, висипаємо цибулю і часник. Обсмажуємо 3 хвилини.
  6. Слідом відправляємо в казан перці. Смажимо, не зменшуючи вогонь, 4 хвилини.
  7. Додаємо до овочів кедрові горішки, через 3 хвилини – рис. Перемішуємо, обсмажуємо 4 хвилини.
  8. Заливаємо плов гарячою водою (350 мл), столовим вином (200 мл) і бульйоном, в якому пропаривали мідії. Приправляємо перцем, солимо. Додаємо родзинки.
  9. Коли рідина закипить, зменшуємо вогонь до самого маленького. Казанок накриваємо кришкою. Готуємо плов 25 хвилин, не помішуючи.
  10. Рис за цей час дійде до потрібної кондиції. Залишилося викласти поверх плову мідії в раковинах і присипати рубаним кропом.
  11. Залишаємо плов нудитися на маленькому вогні ще 10 хвилин, щоб крупа повністю увібрала рідина.

Знімаємо казанок з плити, закутуємо. Через півгодини страва буде готове до подачі.

Рецепт з замороженими морепродуктів

Дуже простий рецепт з традиційним для плову набором інгредієнтів. Пікантність блюду надають сухофрукти і свіжі яблука, якими його прикрашають при подачі.

Візьмемо:

  • 400 г заморожених очищених мідій;
  • 250 г білого рису;
  • 2 цибулини;
  • 1 морквину;
  • 70 г вершкового (72%) масла;
  • 2 лаврових листочка;
  • за смаком солі і перцю.

Час – 1 година.

Калорійність – 118 ккал/100 р.

Готуємо так:

  1. Мідії розморожуємо при кімнатній температурі. Відрізаємо у кожного молюска борідку з водоростей. Моєму під проточною водою.
  2. Рис промиваємо ретельно.
  3. Цибулю і моркву чистимо, миємо. Цибуля ріжемо кубиками, моркву – соломкою.
  4. Обсмажуємо цибулю 2 хвилини в розпеченому маслі, потім змішуємо його з морквою. Пасеруємо до м'якості.
  5. Відправляємо в казан до овочів мідії. Помішуючи час від часу, смажимо 7 хвилин.
  6. Всипаємо рис, додаємо лавровий лист, солимо, перчимо. Заливаємо крупу гарячою водою так, щоб рідина покрила крупу на 2 див.
  7. Як тільки плов закипить, зменшуємо вогонь. Закриваємо казан кришкою і готуємо страву 25 хвилин.

Готовий плов з замороженими мідіями перемішуємо, знімаємо з плити. Обгорнувши ковдрою, залишаємо на 20 хвилин. Подаємо до столу, виклавши зверху шматочки свіжого яблука, чорнослив, курагу, родзинки (на вибір).

На відео ви дізнаєтеся секрети приготування плову з заморожених мідій:

Швидкий рецепт в мультиварці

З розумною технікою приємно працювати, коли зовсім немає часу стояти біля плити. Крім того, плов з морепродуктів з мультиварки виходить не гірше, ніж приготований в казанку або глибокій сковороді.

Візьмемо:

  • 150 г довгого білого рису;
  • 200 г мідій;
  • 50 мл білого столового вина;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 2 цибулини;
  • 1 морквину;
  • ½ Ч. л. зіри;
  • 1 ч. л. сушеного барбарису;
  • 1 ч. л. меленої паприки;
  • сіль.
Барбарис додасть страві легку кислинку і карамельний аромат. Використовувати чи ні цей інгредієнт – справа смаку.

Час – 1 година 10 хвилин.

Калорійність – 175 ккал/100 р.

Готуємо плов:

  1. Мідії готуємо до варінні, як зазвичай. Цибулю і моркву чистимо, ріжемо дрібно (соломкою, кубиками).
  2. Рис промиваємо 2-3 рази, заливаємо холодною водою.
  3. Включаємо мультиварку в режим «Експрес» або «Смаження». Наливаємо в чашу масло. Коли з'являться бульбашки, висипаємо зіру. Обсмажуємо 2 хвилини.
  4. Висипаємо в каструлю цибулю і моркву. Смажимо, помішуючи, 5 хвилин. Приправляємо овочі паприкою.
  5. Додаємо до овочів мідії. Заливаємо вином. Періодично помішуючи, пропарюють морепродукти 10 хвилин.
  6. Коли вино повністю випарується, висипаємо в чашу мультиварки рис. Заливаємо гарячою водою на 2,5 см зверху.
  7. Закриваємо кришкою, перемикаємо мультиварку в режим «Плов» або «Гасіння». Час виставляємо 30-40 хвилин.

Коли пролунає сигнал про закінчення роботи пристрою, не відкриваємо кришку. Нехай плов трохи настоїться і трохи охолоне. До столу страву подаємо, попередньо перемішавши і посипавши зверху свіжою січеною зеленню.

Варіант приготування від Юлії Висоцької

Оригінальний рецепт з родзинкою від експерта смачної домашньої кухні. Його варто випробувати хоча б тому, що всі страви з рубрики «Їмо вдома» виглядають дуже апетитно.

Візьмемо:

  • 800 г мідій в раковинах;
  • 300 г довгого білого рису;
  • головку часнику;
  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • 1 червоний солодкий перець;
  • готове пюре з свіжих томатів – 100 мл;
  • 300 мл насиченого рибного бульйону;
  • по 3 ст. л. топленого вершкового і оливкового масел;
  • 1 ч. л. зіри;
  • суміш мелених перців;
  • спеції для плову
  • 2 ст. л. дрібно порізаної свіжої петрушки.

Час – 1 година 20 хвилин. Калорійність – 127 ккал/100 р.

Готуємо плов:

  1. Раковини молюсків чистимо щіточкою. Відрізаємо ножицями борідки.
  2. Рис промиваємо.
  3. Очищені і вимиті овочі нарізаємо соломкою.
  4. У казанок виливаємо обидва види масла. Включаємо сильний вогонь. Як тільки масло закипить, висипаємо в нього зіру. Обсмажуємо 2 хвилини.
  5. Висипаємо в ароматне масло нарізку овочів. Пасеруємо до м'якості.
  6. Кладемо в зажарку томатну пасту, приправляємо спеціями для плову. Перемішуємо.
  7. Через 2 хвилини висипаємо в казанок рис. Обсмажуємо, помішуючи, поки крупа не стане прозорою (7-10 хвилин).
  8. У киплячу суміш овочів і рису висипаємо мідії і неочищені від лушпиння, миті зубки часнику. Заливаємо гарячим рибним бульйоном. Якщо рідини недостатньо, щоб покрити рис з мідіями повністю (на 2 см), розбавляємо бульйон окропом.
  9. Все акуратно перемішуємо, пробуємо на сіль. Після того як рідина закипить, зменшуємо вогонь до самого маленького.
  10. Закриваємо казан кришкою. Готуємо страву, поки не звариться рис (30 хвилин).

Перед подачею наполягаємо 20 хвилин. Прикрашаємо січеною петрушкою.

Подивившись відео, ви познайомитеся ще з одним рецептом плов з мідіями від Юлії Висоцької:

Корисні поради

  1. З замороженими або варено-мороженими морепродуктів працювати набагато легше, ніж зі свіжими. Проте їх все одно слід перебрати, очистити від непотрібних деталей і промити перед обсмаженням. Якщо у мідій не видалити хвостики з водоростей, плов буде безнадійно зіпсований.
  2. Мити свіжі мідії в раковинах потрібно самим ретельним чином, щоб всередині і зовні не залишилося жодної піщинки. В процесі обробки слід уважно оглядати молюсків. Якщо раковина відкрита, але при спробі сильніше відкрити її захлопується, все в порядку – мідії можна готувати. Якщо ж такого не відбувається, продукт може виявитися зниклим. Використовувати його в їжу не варто.
  3. В ідеалі готувати плов потрібно в товстостінному чавунному казанку. Але якщо такого немає, страву можна гасити в глибокій чавунній сковороді або воке.
  4. Самий смачний плов з мідіями – свіжоприготований. Але подати його можна і на наступний день, розігрів на сковороді.
Що ще почитати: