08 апрель 2019 3 003

Як смачно приготувати плов з баранини

Щодня заходячи на кухню, кожна господиня мріє порадувати рідних і близьких стравою, яку з задоволенням і апетитом будуть їсти її домочадці. Таким смачним і ситним частуванням може стати плов з баранини.

Простий покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
Баранячі реберця або м'ясо з лопатки - 700 г
Пропарений рис - 400 г
Цибулю - 2-3 шт.
Морквина - 2 шт.
Топлений жир або рослинна олія - півсклянки
Спеції (червоний перець, барбарис, зіра, чорний перець) - чайна ложка
Сіль - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Перед початком приготування будь-якого страви необхідно підібрати посуд. Для плову використовують казан або вок (глибока китайська сковорода), щоб він не пригорав і, знятий з вогню, довше остигав і нудився в своєму соку.

Процес приготування плову з баранини:

  1. Спочатку баранину нарізати дрібними шматочками і обсмажити до утворення скоринки;
  2. До м'яса додати цибулю, попередньо нарізану півкільцями, і моркву, натерту на крупній тертці;
  3. Присолити піджарку і додати спеції;
  4. Рис ретельно промити кілька разів і висипати на м'ясо з овочами;
  5. Залити гарячою водою, щоб вона була на два сантиметри вище крупи;
  6. Тушкувати на невеликому вогні близько години. Долити води при необхідності – рис добре вбирає;
  7. Коли рис буде готовий, перешкодити і відставити плов доходити;
  8. Подавати страву краще, виклавши його на тарілку гіркою.

Бараняче м'ясо за добу перед приготуванням краще вимочити або замаринувати для усунення характерного запаху. Кращим буде використання м'яса молодого 2-х однорічного тварини.

Плов з бараниною по-узбецьки в казані

В Узбекистані прийнято готувати плов з баранини на багатті в казані і, зазвичай, кухарем є чоловік. Дане блюдо ситне і висококалорійне, тому для щоденного вживання не рекомендується. А ось як святкове блюдо плов може порадувати своїм чудовим смаком гостей.

Для приготування плову з бараниною по-узбецьки в казані будуть потрібні:

  • 600-700 г баранини (м'ясо з лопатки або спини);
  • 1000 г рису (пропареного);
  • 1 помідор;
  • 1 головка часнику;
  • 2 цибулини;
  • 2-2,5 л води;
  • 2 моркви;
  • 150 г олії соняшникової (або жиру);
  • Сіль;
  • Спеції (перець духмяний, перець червоний, лавровий лист, коріандр).

Всього за пару годин приготування вийде 8-10 порцій ароматного плову з бараниною по-узбецьки, енергетична цінність якого складе 200 ккал на 100 р.

Підготувавши необхідні продукти, потрібно розпалити багаття і приступити до процесу готування плову:

  1. Рис два-три рази промити, а м'ясо порізати шматочками. Овочі почистити, нарізати кубиками;
  2. Підвісити казан над багаттям, щоб він добре розігрівся;
  3. У казан налити олії, або покласти жир, всипати підготовлені овочі і обсмажити;
  4. Очистити від шкірки помідор, порізати його і разом з м'ясом додати до піджарки. Перемішати отриману масу;
  5. При появі соку від м'яса (зірвака) додати спеції і сіль за смаком;
  6. Коли м'ясо підрум'яниться, всипати рис, щоб він покрив рівномірно обсмажені інгредієнти;
  7. Посередині вставити головку часнику, залити воду, накрити кришкою до закипання.
  8. При закипанні кришку можна зняти або зрушити;
  9. Вогонь вже повинен бути невеликим, щоб плов тушкувався, а не варився, але це скоріше залежить від вогню, який до цього часу має вщухнути, а жар для гасіння будуть давати вугілля;
  10. Коли вода википіла, слід спробувати рис. У разі неготовності (він хрумтить) зробити отвори в рисі ложкою, налити в них воду;
  11. Обов'язково необхідно дочекатися, поки випарується вся вода;
  12. Прибрати з вогню і дати потомитися 10-15 хвилин.

Дане частування краще висипати гіркою на тарілку, до нього чудово підійдуть салати зі свіжих овочів, солоні огірочки та помідори.

Без мультиварки вже нікуди!

Таке блюдо, як плов з баранини, по-особливому святковий, ароматне. На кухні, де величезна кількість побутових приладів, його можна приготувати навіть в мультиварці. Для цього необхідно взяти:

  • Баранину (м'ясо з лопатки або спини) – 0,5 кг;
  • Морква – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Соняшникова олія – 150 г;
  • Рис пропарений довгий – 0,4 кг;
  • Вершкове масло – 60 г;
  • Приправа для плову – чайна ложка;
  • Сіль – чайна ложка.;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Барбарис, духмяний перець і зелень за смаком.

Загальний час приготування плову з баранини в мультиварці становить близько півтора годин, а калорійність складе 180 ккал на 100 р.

Підготувавши всі потрібні інгредієнти, можна починати готувати плов. Для цього:

  1. Баранину наріжемо шматочками, а овочі поріжемо – цибуля кубиками, моркву соломкою;
  2. На сковороді обсмажуємо м'ясо на вершковому маслі до появи скоринки. Додаємо до нього овочі. Весь вміст сковороди необхідно довести до красивого золотистого кольору;
  3. Ківш мультиварки, в якій буде тушкуватися плов, змащуємо олією. На дно викладаємо м'ясо з овочами (казан);
  4. Зверху рівномірно висипаємо заздалегідь промитий рис, сіль, дрібненько порізаний часник, приправу для плову. За бажанням додати барбарис, запашний перець і зелень;
  5. Залити водою на пару сантиметрів вище рису. Долити решту соняшникова олія, накрити кришкою;
  6. Ківш поставити в каструлю і включити режим «гасіння» або «плов».

Дана кількість інгредієнтів дозволяє приготувати 6-7 порцій чудового блюда.

А ви пробували спекти пісні оладки з яблуками? Цей рецепт готується дуже швидко і просто.

Читайте як правильно приготувати заварне тісто для чебуреків.

Приготуйте пиріг на кефірі з солодкою начинкою. Візьміть на замітку цей рецепт, він дуже смачний.

Як приготувати плов в духовці

Не варто засмучуватися і позбавляти себе задоволення скуштувати ароматний плов, якщо поїздка на свіже повітря зірвалася. Дане блюдо можна зробити таким же смачним і в духовці. Для приготування плову з баранини в духовці знадобляться:

  • 0,5 кг рису (довгого, пропареного);
  • 1 кг м'яса (баранина);
  • 0,2 кг жиру, або соняшникової олії;
  • 0,5 кг моркви;
  • 2 цибулини;
  • Вода;
  • Паприка, сіль, спеції (барбарис, приправа для плову, зіра) за смаком.

Через півтори години з початку приготування можна насолодитися надзвичайно вишуканим блюдом. Його харчова цінність становить 220 ккал на 100 р.

Плов в духовій шафі можна приготувати в казанку, для цього необхідно:

  1. Порізати м'ясо і обсмажити на смальці. Всипати його в казан;
  2. Овочі – моркву і цибульку – очистити і порізати (півкільцями, соломкою). Потім обсмажити і покласти до м'яса;
  3. Слід посолити, присипати усіма спеціями овочі з м'ясом;
  4. Рис перетерти сухим чистим рушником, рівномірно розсипати по поверхні раніше складеній в казанок маси;
  5. Акуратно залити водою і посередині поставити головку очищеного часнику;
  6. Накрити фольгою ємність і поставити в духовку на 60 хвилин при температурі 140-160º.
  7. Зняти імпровізовану кришку і перевірити рис на готовність, долити трохи води, якщо крупа ще хрумтить, і потримати хвилин 10.

Діставати відразу з духовки страва не треба, нехай воно трохи потомитися, дійде до готовності.

Корисні поради

Для приготування різних страв існують поради, дотримання яких надає їм більш насичений і неповторний смак. Так, для того, щоб плов з баранини вийшов ароматним, рис в ньому розсипчастим і не підгорів, слід:

  • Скористатися казаном, у якого товсті стінки, що звужуються до дна – страва не буде підгоряти, прогріватися по всьому периметру більш рівномірно;
  • Рис не слід промивати під водою (ні гарячої, ні холодної) – його краще перетерти рушником і просіяти, тоді рис вийде більш розсипчастим, без в'язкості;
  • Не слід часто перемішувати страва – рис може пом'ятися, раскрошиться, що призведе до втрати естетичної краси страви;
  • Не шкодувати часу і нарізати моркву (брусочками, соломкою), а не терти на тертці – в процесі смаження, тушкування вона розвариться;
  • Соняшникова масло надає страві інший, не рідний запах і аромат – краще взяти жир, курдючне сало;
  • Рис не слід доварювати до кінця – він повинен бути напівготові, не хрустким – адже плов ще ставлять нудитися на деякий час.

Після того, як процес готування завершено, обов'язково потрібно поставити плов з баранини доходити і настоюватися. Всі овочі просочаться, рис дійде до повної готовності, а м'ясо буде більш м'яким і соковитим.

Що ще почитати: