Як смачно приготувати плов з баранини
Щодня заходячи на кухню, кожна господиня мріє порадувати рідних і близьких стравою, яку з задоволенням і апетитом будуть їсти її домочадці. Таким смачним і ситним частуванням може стати плов з баранини.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Баранячі реберця або м'ясо з лопатки - | 700 г |
Пропарений рис - | 400 г |
Цибулю - | 2-3 шт. |
Морквина - | 2 шт. |
Топлений жир або рослинна олія - | півсклянки |
Спеції (червоний перець, барбарис, зіра, чорний перець) - | чайна ложка |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 г: 180 Ккал |
Перед початком приготування будь-якого страви необхідно підібрати посуд. Для плову використовують казан або вок (глибока китайська сковорода), щоб він не пригорав і, знятий з вогню, довше остигав і нудився в своєму соку.
Процес приготування плову з баранини:
- Спочатку баранину нарізати дрібними шматочками і обсмажити до утворення скоринки;
- До м'яса додати цибулю, попередньо нарізану півкільцями, і моркву, натерту на крупній тертці;
- Присолити піджарку і додати спеції;
- Рис ретельно промити кілька разів і висипати на м'ясо з овочами;
- Залити гарячою водою, щоб вона була на два сантиметри вище крупи;
- Тушкувати на невеликому вогні близько години. Долити води при необхідності – рис добре вбирає;
- Коли рис буде готовий, перешкодити і відставити плов доходити;
- Подавати страву краще, виклавши його на тарілку гіркою.
Бараняче м'ясо за добу перед приготуванням краще вимочити або замаринувати для усунення характерного запаху. Кращим буде використання м'яса молодого 2-х однорічного тварини.
Плов з бараниною по-узбецьки в казані
Для приготування плову з бараниною по-узбецьки в казані будуть потрібні:
- 600-700 г баранини (м'ясо з лопатки або спини);
- 1000 г рису (пропареного);
- 1 помідор;
- 1 головка часнику;
- 2 цибулини;
- 2-2,5 л води;
- 2 моркви;
- 150 г олії соняшникової (або жиру);
- Сіль;
- Спеції (перець духмяний, перець червоний, лавровий лист, коріандр).
Всього за пару годин приготування вийде 8-10 порцій ароматного плову з бараниною по-узбецьки, енергетична цінність якого складе 200 ккал на 100 р.
Підготувавши необхідні продукти, потрібно розпалити багаття і приступити до процесу готування плову:
- Рис два-три рази промити, а м'ясо порізати шматочками. Овочі почистити, нарізати кубиками;
- Підвісити казан над багаттям, щоб він добре розігрівся;
- У казан налити олії, або покласти жир, всипати підготовлені овочі і обсмажити;
- Очистити від шкірки помідор, порізати його і разом з м'ясом додати до піджарки. Перемішати отриману масу;
- При появі соку від м'яса (зірвака) додати спеції і сіль за смаком;
- Коли м'ясо підрум'яниться, всипати рис, щоб він покрив рівномірно обсмажені інгредієнти;
- Посередині вставити головку часнику, залити воду, накрити кришкою до закипання.
- При закипанні кришку можна зняти або зрушити;
- Вогонь вже повинен бути невеликим, щоб плов тушкувався, а не варився, але це скоріше залежить від вогню, який до цього часу має вщухнути, а жар для гасіння будуть давати вугілля;
- Коли вода википіла, слід спробувати рис. У разі неготовності (він хрумтить) зробити отвори в рисі ложкою, налити в них воду;
- Обов'язково необхідно дочекатися, поки випарується вся вода;
- Прибрати з вогню і дати потомитися 10-15 хвилин.
Дане частування краще висипати гіркою на тарілку, до нього чудово підійдуть салати зі свіжих овочів, солоні огірочки та помідори.
Без мультиварки вже нікуди!
Таке блюдо, як плов з баранини, по-особливому святковий, ароматне. На кухні, де величезна кількість побутових приладів, його можна приготувати навіть в мультиварці. Для цього необхідно взяти:
- Баранину (м'ясо з лопатки або спини) – 0,5 кг;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Соняшникова олія – 150 г;
- Рис пропарений довгий – 0,4 кг;
- Вершкове масло – 60 г;
- Приправа для плову – чайна ложка;
- Сіль – чайна ложка.;
- Часник – 2 зубчики;
- Барбарис, духмяний перець і зелень за смаком.
Загальний час приготування плову з баранини в мультиварці становить близько півтора годин, а калорійність складе 180 ккал на 100 р.
Підготувавши всі потрібні інгредієнти, можна починати готувати плов. Для цього:
- Баранину наріжемо шматочками, а овочі поріжемо – цибуля кубиками, моркву соломкою;
- На сковороді обсмажуємо м'ясо на вершковому маслі до появи скоринки. Додаємо до нього овочі. Весь вміст сковороди необхідно довести до красивого золотистого кольору;
- Ківш мультиварки, в якій буде тушкуватися плов, змащуємо олією. На дно викладаємо м'ясо з овочами (казан);
- Зверху рівномірно висипаємо заздалегідь промитий рис, сіль, дрібненько порізаний часник, приправу для плову. За бажанням додати барбарис, запашний перець і зелень;
- Залити водою на пару сантиметрів вище рису. Долити решту соняшникова олія, накрити кришкою;
- Ківш поставити в каструлю і включити режим «гасіння» або «плов».
Дана кількість інгредієнтів дозволяє приготувати 6-7 порцій чудового блюда.
А ви пробували спекти пісні оладки з яблуками? Цей рецепт готується дуже швидко і просто.
Читайте як правильно приготувати заварне тісто для чебуреків.
Приготуйте пиріг на кефірі з солодкою начинкою. Візьміть на замітку цей рецепт, він дуже смачний.
Як приготувати плов в духовці
Не варто засмучуватися і позбавляти себе задоволення скуштувати ароматний плов, якщо поїздка на свіже повітря зірвалася. Дане блюдо можна зробити таким же смачним і в духовці. Для приготування плову з баранини в духовці знадобляться:
- 0,5 кг рису (довгого, пропареного);
- 1 кг м'яса (баранина);
- 0,2 кг жиру, або соняшникової олії;
- 0,5 кг моркви;
- 2 цибулини;
- Вода;
- Паприка, сіль, спеції (барбарис, приправа для плову, зіра) за смаком.
Через півтори години з початку приготування можна насолодитися надзвичайно вишуканим блюдом. Його харчова цінність становить 220 ккал на 100 р.
Плов в духовій шафі можна приготувати в казанку, для цього необхідно:
- Порізати м'ясо і обсмажити на смальці. Всипати його в казан;
- Овочі – моркву і цибульку – очистити і порізати (півкільцями, соломкою). Потім обсмажити і покласти до м'яса;
- Слід посолити, присипати усіма спеціями овочі з м'ясом;
- Рис перетерти сухим чистим рушником, рівномірно розсипати по поверхні раніше складеній в казанок маси;
- Акуратно залити водою і посередині поставити головку очищеного часнику;
- Накрити фольгою ємність і поставити в духовку на 60 хвилин при температурі 140-160º.
- Зняти імпровізовану кришку і перевірити рис на готовність, долити трохи води, якщо крупа ще хрумтить, і потримати хвилин 10.
Діставати відразу з духовки страва не треба, нехай воно трохи потомитися, дійде до готовності.
Корисні поради
Для приготування різних страв існують поради, дотримання яких надає їм більш насичений і неповторний смак. Так, для того, щоб плов з баранини вийшов ароматним, рис в ньому розсипчастим і не підгорів, слід:
- Скористатися казаном, у якого товсті стінки, що звужуються до дна – страва не буде підгоряти, прогріватися по всьому периметру більш рівномірно;
- Рис не слід промивати під водою (ні гарячої, ні холодної) – його краще перетерти рушником і просіяти, тоді рис вийде більш розсипчастим, без в'язкості;
- Не слід часто перемішувати страва – рис може пом'ятися, раскрошиться, що призведе до втрати естетичної краси страви;
- Не шкодувати часу і нарізати моркву (брусочками, соломкою), а не терти на тертці – в процесі смаження, тушкування вона розвариться;
- Соняшникова масло надає страві інший, не рідний запах і аромат – краще взяти жир, курдючне сало;
- Рис не слід доварювати до кінця – він повинен бути напівготові, не хрустким – адже плов ще ставлять нудитися на деякий час.
Після того, як процес готування завершено, обов'язково потрібно поставити плов з баранини доходити і настоюватися. Всі овочі просочаться, рис дійде до повної готовності, а м'ясо буде більш м'яким і соковитим.