Як приготувати лимонний пиріг з пісочного тіста
Випічка з пісочного тіста з лимонною начинкою вже не одне століття радує любителів десертів своїм зовнішнім виглядом і приголомшливим смаком. Досить одного шматочка, щоб закохатися в солодкий освіжаючий десерт з нотками кислинки.
Існує безліч рецептів лимонних пирогів на основі з пісочного тіста. Пропонуємо розглянути деякі з них.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 0,3 кг |
цукрова пудра - | 175 г |
сіль - | 3 р |
жовтки - | 2 шт |
масло вершкове - | 250 г |
лимон - | 5 шт. |
вершки - | 300 мл |
цукор - | 390 г |
яйця - | 9 шт. |
цедра - | одного лимона |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 329 Ккал |
Крок 1. Замішуємо тісто
До холодного масла, протертого на крупній тертці, присипати борошно. Швидко і ретельно перемішуємо, не даючи маслу підтанути. Засипаємо цукрову пудру, сіль, додаємо жовтки. Інтенсивно замішуємо масу до однорідного стану, домагаючись гладкості і еластичності. Загорнути тісто харчовою плівкою і охолоджуємо в холодильнику годину.
Крок 2. Готуємо лимонно-вершкову начинку
У мисці злегка збити 9 яєць. До яйцям додати цедру лимона і сік п'яти лимонів, засипати цукор і залити вершки, перемішати. На водяній бані, помішуючи, доводимо начинку до загустіння.
Крок 3. Випікаємо десерт
Відпочиле тісто тонко розкачуємо і перекладаємо у форму для випікання, вирівнюючи по бортику і зрізуючи надлишки. Зверху накриваємо масу кондитерської папером і засипаємо квасолею або рисом, для того щоб воно не роздулося.
Випікати при температурі 180°с 20 хвилин. Після зняти папір з квасолею і пекти ще 10 хвилин.
Начинку для пирога заливаємо в спечену форму і відправляємо запікатися ще на 60 хвилин при температурі 120°C.
Крок 4. Подача лимонного пирога
Охолоджений лимонник перед подачею полити цукровою пудрою і підпалити конфорку. Таким чином, цукор карамелізується і дасть гарний золотавий колір пирога.
Рецепт журавлинного соусу до м'яса — спробуйте приготувати це блюдо за нашими рецептами.
Як зробити сыровяленное м'ясо свнинины, яловичини, курки в домашніх умовах.
Як посмажити соковиті свинячі реберця з цибулею на сковороді — відмінне м'ясо до будь-якого гарніру.
Пиріг на сметані з лимонною начинкою з пісочного тіста
Замешенная на сметані пісочна маса буде відрізнятися м'якістю. Тому пропонуємо спробувати наступний рецепт.
Тісто:
- борошно – 0,4 кг;
- вершкове масло – 200 гр;
- сметана – 200 мл;
- сіль – 3 гр.
- розпушувач – 1 ч. ложка.
Лимонна начинка:
- лимони – 2 шт;
- цукрова пудра – 220 гр;
- крохмаль – 2 ст. ложки.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 520 Ккал/100 гр.
Крок 1. Пісочне тісто на сметані
Просіваємо борошно, збиваємо з сіллю і розпушувачем. Додати порзане на кубики м'яке вершкове масло, сіль. Розтерши масло з борошном, додаємо сметану. Замішуємо однорідне тісто. Готову піщану масу загорнути в харчову плівку і залишаємо в холодильнику на півгодини.
Крок 2. Лимонна начинка
Два великих лимона добре промити і обдати окропом, так як цедра теж піде в начинку. Розрізати на шматки, очистити від кісточок. Лимони подрібнити за допомогою блендера або пропустити через м'ясорубку. До перетертим цитрусам додаємо цукрову пудру і крохмаль. Всі продукти ретельно змішати.
Крок 3. Збірка пирога
Чверть готового тіста піде на прикрасу, а залишилася більша частина — на основу пирога.
Тісто для заснування розкачати в круг і перекласти у форму для випікання, обов'язково залишивши борти. Далі, зверху викладаємо лимонне пюре, розрівнюючи її по дну.
Частину маси розкачати і розрізати на широкі смужки. Отримані смужки розкладаємо хрест-навхрест, як би формуючи плетінку.
Бортики підстави загинаємо до центру пирога, злегка защипывая з кінцями решітки.
У розігріту до 180 °C духовку відправляємо лимонник на 30 хвилин, де він повинен добре підрум'янитися.
Випічку краще залишити остигати у формі, так як начинка з гарячого пирога може витекти. Після остигання вона прийме потрібну консистенцію завдяки крохмалю.
Смачного!
Як приготувати цитрусовий пиріг з пісочного тіста з крихтою
Вище були описані класичні рецепти лимонного пирога на пісочному тісті. Лимонний десерт ще готується і таким цікавим способом як крихта.
Даний спосіб не займе багато часу і не зажадає зайвих зусиль. Зовнішній вигляд і текстура пирога будуть незвичними. Крім того, начинкою в цьому пирозі буде лимонно-сирну суміш, яка обов'язково порадує своїм смаком.
Наведений нижче рецепт розрахований на 8 порцій.
Тісто:
- вершкове масло – 250 гр;
- борошно – 0,4 кг;
- яйця – 2 шт;
- цукрова пудра – 200 гр;
- сметана – 20 гр;
- розпушувач – 1 ч. ложка.
Начинка:
- м'який сир – 0,5 кг;
- цукрова пудра – 200 гр;
- яйця – 2 шт;
- лимони – 2 шт.
Час приготування: 1 годину 40 хвилин.
Калорійність: 250 Ккал/100 гр.
Крок 1. Приготування тіста
М'яке вершкове масло з цукровою пудрою перетерти лопаткою. До суміші масла і цукру додати яйця і сметану. Знову змішати все до однорідності. В окремій чашці змішуємо розпушувач з просіяним борошном. Порціями додати до масляної суміші борошно, перемішану з розпушувачем і замісити тісто.
Готову масу поділити на дві приблизно однакові частини. Одну частину загорнути в харчову плівку і відкласти в морозильну відділ. Другу частину піщаної маси рівномірно розподілити руками по дну і бортикам форми для випікання.
Крок 2. Лимонно-сирна начинка
Ретельно вимити два лимона і обдати окропом, як і в попередньому рецепті, вони знадобляться з цедрою. Далі розрізати на шматочки, видаляючи кісточки, і відправити подрібнюватися в блендері або м'ясорубці.
Розтерти м'який сир і додати до нього цукрову пудру, яйця і лимонну суміш. Перемішати всі продукти. Лимонно-сирну наповнення готово.
У підготовлену форму з тестом викладаємо начинку, рівномірно розподіляючи.
Крок 3. Крихта
Решту тіста дістаємо з морозильної камери і пропускаємо через крупну тертку. Таким чином, вийде пісочна крихта, яку потрібно посипати поверх лимонно-сирного наповнення.
У розігріту до 180 °C духовку відправляємо дбати пиріг приблизно на 60 хвилин.
Даємо готової випічки остудитися в формі, і тільки після виймаємо, не пошкодивши його форми.
Приємного апетиту!
Багато десерти з пісочного тіста з лимонною начинкою досить прості в приготуванні. Рецепти містять продукти, які кожна господиня знайде у своєму холодильнику, а значить, завжди зможе подати гідний десерт до чаювання.