Рецепти домашнього приготування хрону з буряком
Хрін – це традиційна російська приправа, яка надає їжі більш гострий і насичений смак. Як правило, приготовані з цього продукту соуси заготовлюються на зиму, адже вони відносяться до розряду розігріваючих страв. Нижче піде мова про те, як правильно і з чим готувати хрін, як натерти його і вживати в їжу.
Як можна натерти корінь
Корінь цієї рослини, що відноситься до сімейства капустяних, зазвичай скопують на грядці ранньою весною і пізньою осінню, саме в цей період він стає зрілим і гострим, при цьому втрачає неприємну гіркоту. Він промивається в холодній воді, а якщо є трохи зів'ялі корінці, то їх можна опустити в крижану воду на кілька годин.
Існує кілька способів подрібнення хрону, наприклад:
- Використовувати м'ясорубку для цього коріння потрібно буде порізати на невеликі шматки, щоб їх було легше перекручувати;
- На звичайній тертці – досвідчені господині раджу використовувати саму дрібну тертку, щоб отримати консистенції кашки і приготувати справжній соус з хрону. Тут також рекомендується робити це на балконі або навіть на вулиці, якщо дозволяють умови. Свіже повітря буде розсіювати їдкі пари, що виходять від цієї культури;
- За допомогою блендера – це, мабуть, самий зручний спосіб, так як хрін подрібнити можна буде до будь-якого стану, яке потрібно, а також чаша блендера щільно закривається, що виключає попадання різких випарів у повітря.
Саме виділення під час подрібнення ефірних масел затрудняю процес обробки і приготування цієї культури. Пари потрапляють у носову і ротову порожнину, в очі, подразнюють слизові, від чого й виникають неприємні відчуття.
Щоб подрібнити його без сліз, найпростіше скористатися блендером, так як він виконує своє завдання за лічені секунди, не даючи парам просочуватися з чаші.
Якщо використовується звичайна м'ясорубка або терка, то в такому випадку можна застосувати старий і перевірений спосіб – одягнути на обличчя маску, яка захищає слизові оболонки від подразнення. Можна використовувати звичайний пакет, щільно прилягають до обличчя окуляри.
Але є і ще один спосіб уникнути сліз під час обробки кореня – це покласти його в морозильну камеру на 1 ч.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Хрін (корінь) - | 200 г |
Буряк - | 100 г |
Оцет столовий 9% - | 3 ст. л. |
Сіль - | 1 ч. л. |
Цукор-пісок - | 1 ч. л. |
Вода - | 200 мл |
Час приготування: 1440 хвилин | Калорійність на 100 грам: 53 Ккал |
Дивно смачна, ароматна та корисна закуска може вийти, якщо приготувати її з хрону з додаванням буряків.
Як приготувати соус покроково:
- Насамперед необхідно зайнятися корінцями: вони промиваються холодної вод, відчищаються від грудок бруду і піску, потім з них треба зняти верхній шар за допомогою скребка або ножа;
- Хрін ще раз промивається у воді, після чого його необхідно нарізати на невеликі шматочки;
- Замочити отримані шматочки цієї культури у воді на 6-12 год;
- Після того, як пройде необхідну кількість часу, шматочки можна діставати з води і приступати до їх подрібнення. Як вже говорилося вище, найпростіше процедуру проробляти за допомогою блендера, якщо ж такого під рукою не виявилося, можна скористатися теркою або м'ясорубкою, попередньо взявши маскою для обличчя та очей;
- Взяти ледве теплу кип'ячену воду і залити нею хрін в окремому посуді (вода повинна злегка покривати натерту кашку);
- Тим часом можна приступати до буряках (вона може бути як відварна, так і сира), яку також потрібно натерти на дрібній тертці;
- Отриманий від буряка сік потрібно влити в посуд з кашкою з хрону, залитій водою;
- В отриману суміш ввести сіль, цукор і оцет, після чого соус ретельно перемішується, укладається в банку і закручується кришкою;
- Банку потрібно помістити в холодильник на 12 годин, що дозволить всім інгредієнтам як слід просочити один одного.
Рецепт без оцту
Насичений і ароматний соус їх буряків і хрону також можна приготувати і без оцту. В іншому складу страви буде наступним:
Що потрібно | В якій кількості |
---|---|
Корінь хрону | 0,5 кг |
Цукор-пісок | 2 ст. л. |
Сіль | 1 ч. л. |
Буряк | 1 шт |
Кип'ячена вода | На розсуд |
Час приготування даного страви займе приблизно 13 год, 12 год з яких відводиться на наполягання в холодильнику. Калорійність в 100 гр продукту не перевищить 50 ккал.
Як приготувати:
- Корінці промивається у воді, очищаються від бруду і шкірки;
- Хрін необхідно подрібнити на дрібній тертці за допомогою блендера;
- Підготувати скляну ємність (це може бути глибока миска або банку), в яку вкладається кашка від перетертих корінців, зверху вона присипається цукром і сіллю;
- Буряк (можна взяти в свіжому вигляді) перетерти на дуже дрібній тертці (так вона дасть більше соку), отриману від неї рідину влити в хрін;
- Перемішати всі інгредієнти між собою, додати зовсім небагато води (якщо необхідно), поставити отриману приправу в холодильник на 12 год.
Рецепт хрону по-домашньому з буряком і помідорами
Для додання гострого соусу більш насиченого і пікантного смаку, в нього можна додати томати. Інші інгредієнти будуть такими:
Що взяти | Скільки потрібно |
---|---|
Стиглі томати | 4 шт |
Часник | 4-5 зубчиків |
Корінь хрону | 0,5 кг |
Буряк середнього розміру | 1 шт |
Сіль | 1 ч. л. |
Цукор | 2 ст. л. |
Оцет столовий | 2 ст. л. |
Олія рослинна | 1 ст. л. |
Вода | На розсуд |
Загальний час приготування – 1 добу рівно. Калорійність в 100 гр не перевищить 60 ккал.
Приготування соусу:
- Хрін почистити, натерти на дрібній тертці або подрібнити у блендері, покласти в окрему ємність;
- Томати відчистити від шкірки, пропустити через м'ясорубку або змолоти в блендері, витягти з отриманої кашки сік;
- Пропустити через прес часник;
- Відварити буряк до готовності, перетерти на дрібній тертці, також отримати сік;
- У хрін ввести сік томатний, сік буряковий, часник, сіль, цукор, олію, оцет. Залити все невеликою кількістю води (щоб злегка покривала отриману суміш);
- Перемішати всі інгредієнти і залишити підходити в холодильнику рівне 1 добу.
Візьміть на замітку рецепт торта з зефіру без випічки — дуже смачний та ніжний десерт, для приготування якого не потрібно витрачати багато часу.
Навесні обов'язково потрібно спробувати салат з зеленої цибулі — візьміть на замітку наші рецепти.
Запіканка з макаронів з ковбасою і яйцями — пробували? Дуже цікавий варіант, який допоможе створити нову страву з повсякденних продуктів.
Рецепт закуски з хрону на зиму
Ароматну і насичену приправу можна заготовити на зиму, а з приходом холодів вживати її в якості заправки до страв:
Продукти | Пропорції |
---|---|
Буряк середніх розмірів | 4 шт |
Корінь хрону | 100 гр |
Цукор | 1 ст. л. |
Сіль | 1 ч. л. |
Оцет столовий 9% | 4 ст. л. |
Вода | 200 мл |
Час приготування займе приблизно 1 ч. Калорійність в 100 гр продукту – не більше 55 ккал.
Як робити хрін з буряком на зиму:
- Сирий буряк і корінь хрону промиваються і очищаються від шкірки;
- За допомогою блендера або м'ясорубки потрібно подрібнити обидва коренеплоду і з'єднати їх в окремій мисці;
- 200 мл води, поставити на вогонь, всипати в неї сіль, цукор, довести воду до кипіння, потім зняти з вогню і влити в неї оцет;
- Трохи охолола, влити маринад до хріну і буряків, перемішати інгредієнти, розмістити по банкам, закрутити і прибрати в темне прохолодне місце.
Рецепт з яблуками на зиму
Такий незвичайний і чудовий на смак соус чудово підійде до зимових м'ясних страв, наприклад до холодцю:
Що потрібно | В яких пропорціях |
---|---|
Яблука | 2 шт |
Хрін (корінь) | 50 гр |
Буряк | 1 шт |
Часник | 3-4 зубчики |
Сіль | 2 щіпки |
Цукор | 1 ч. л. |
Оцет 9% | 1 ч. л. |
Час приготування – не більше 30 хв. Калорійність – 53 ккал на 100 гр соусу.
Як приготувати:
- Яблука нарізати на невеликі часточки, відправити їх в мікрохвильовку запікати протягом 1,5 хв;
- Тим часом корінь помити і відчистити від шкірки, подрібнити в блендері;
- Свекру почистити, потім таким же способом подрібнити в блендері;
- З'єднати кашку обох коренеплодів в окремій мисці;
- З печених яблук процідити сік, влити до хріну і буряків;
- Часник пропустити через прес, додати до загальної маси;
- Ввести оцет, сіль, цукор, все ретельно перемішати;
- Розподілити отриману приправу по банкам. Закатати їх і прибрати в темне місце.
До чого подають бурякову закуску з хріном
Таку чудову домашню приправу, як хрін з буряком, подають до м'ясних страв, як обсмаженим, так і вареним. Також її вживають з холодцем, заливних і навіть мажуть на тости.
Корисні поради
Якщо корінь був придбаний в магазині або на ринку, після його обробки і нарізки обов'язково необхідно замочити в холодній воді і залишити в холодильнику мінімум на 6 год, максимум на 12 год.
Таким чином, культура поверне собі колишню пружність і соковитість. Якщо її викопали безпосередньо перед приготуванням соусу, то таку процедуру можна не застосовувати і відразу переходити до наступного кроку.
Щоб отримати більш пекучий і насичений соус, разом з буряковим соком хрін можна додати і трохи самої буряків. Вона зовсім не зіпсує страви, а навпаки, тільки підкреслить гостроту. Використовувати можна і сирий буряк, і відварну, однак, відварна додасть страві більш ніжний смак.
Для отримання смачного хрону з буряком важливо купувати хороший продукт, а значить, корінь хрону не повинен мати жодних тріщин, а товщина його повинна бути не більша, ніж товщина вказівного пальця.
Як розсолу можна використовувати готовий розсіл від маринованих помідорів.