Як засолити огірки холодним способом у банках
Засолювати огірки можна різними способами – гарячим, холодним, у відрах, банках, бочках. Але якщо порівнювати, то, мабуть, засолені огірочки холодним способом виходять найсмачніші.
Їх можна використовувати для приготування вінегрету, додавати в суп, різні інші страви, а також їсти разом з відварною або смаженою картоплею.
Але все одно кілька банок можна зробити. Вони вже точно помістяться в холодильник. Так, як же зробити цю вкуснотищу під назвою солоні огірки холодним способом у банках на зиму?
Базовий рецепт
Що буде потрібно для засолювання:
- 1,7 кілограма свіжих огірків;
- 15 штук вишневих листків;
- 3 листочка хрону;
- Корінь хрону – 3-4 шматочка;
- 4 часникові часточки;
- 3-4 кроповий парасольки, а також 5-6 гілочок кропу;
- 2 великі ложки солі на 1 літр води;
- Цукор-пісок – 1 велика ложка.
Як готувати огірки солоні холодним способом у банках на зиму:
- Для початку потрібно промити тару для засолювання. Для цього слід взяти скляні баночки, добре їх промити і почистити від бруду;
- Після цього їх потрібно простерилізувати. Стерилізацію тари можна зробити над паром або ж потримати в духовій шафі протягом 15 хвилин при температурі 100-120 градусів;
- Огірочки повинні бути свіжими, не млявими. Їх слід гарненько промити від бруду;
- Далі огірки промиваємо гарячою водою і залишаємо в холодній воді на 2-3 години. Попередньо потрібно обрізати кінчики з двох сторін;
- Очищаємо зубчики часнику про шкурки;
- Корінь хрону промиваємо і зчищають з нього шкірку. Розрізаємо хрін на кілька шматочків;
- Листя хрону, вишні і зелень кропу ретельно обполіскуємо;
- На дно банок викладаємо листя хрону і вишні, зубчики часнику, пару шматочків кореня хрону і гілочки кропу;
- Після цього овочі починаємо закладати по банкам. Кладемо їх щільно, щоб між ними не залишалося простір. До горлечка банки повинно залишатися близько 5 см;
- Між огірками викладаємо листя і зелень кропу;
- Наливаємо воду в каструлю, ставимо на вогонь розігріватися;
- В прогріту воду засипаємо сіль, цукровий пісок, все гарненько перемішуємо;
- Як тільки розсіл закипить, знімаємо його з плити і заливаємо в банку з огірками;
- Банки щільно закриваємо кришками з пластику і прибираємо остигати під теплу шубу;
- Після охолодження огірки вже можна подавати до столу;
- Зберігати ці солоні огірочки можна в холодильнику в банку.
Смачні солоні огірки з горілкою холодним способом
Які компоненти потрібні для приготування:
- 2 кілограми огірків;
- 3 великі ложки солі;
- 2 великі ложки цукрового піску;
- 50 грам горілки;
- 1,5 літра води профільтрованої;
- 4-5 парасольок кропу;
- 5 штук смородинового листя;
- 5 листків черешні;
- 4-5 часникових зубчиків;
- 2-3 листків хрону і корінь;
- 9-10 горошин запашного перцю.
Розбираємо рецепт засолки огірків з горілкою холодним способом на зиму за етапами:
- Першим ділом промиваємо огірки прохолодною водою, зчищають весь бруд і пил;
- Потім промиваємо овочі гарячою водою, видаляємо кінчики з двох сторін, викладаємо вимочуватися в холодну воду на 2-3 години;
- Банки для засолювання потрібно гарненько промити, почистити харчовою содою і обдати гарячою водою;
- Зубчики часнику чистимо від лушпиння;
- Корінь хрону промиваємо, зчищають з нього всю шкірку і розрізаємо його на кілька шматочків;
- Листя і зелень кропу добре споліскують;
- На дно банок викладаємо кілька листя смородини, вишні, хрону, зубчики часнику, шматочки хрону, горошини запашного перцю;
- Розсіл найкраще приготувати заздалегідь. Для цього в ємність наливаємо воду, ставимо її на плиту розігріватися;
- Воду довести до кипіння. Додаємо в киплячу воду сіль, цукровий пісок і залишаємо кип'ятитися хвилин 5. Після цього знімаємо з плити і залишаємо постояти до повного охолодження;
- Охолоджений розсіл наливаємо у банку з огірками;
- На одну трилітрову банку потрібно додавати по 50 грам горілки;
- Потім опускаємо капронові кришки в гарячу воду на 3 хвилини і відразу закриваємо ними банки;
- Залишаємо банки постояти при кімнатній температурі на 3 дні;
- Після цього прибираємо банки в підвал або льох на 2 місяці. Після цього періоду огірки будуть готові до вживання. І хоча вони готувалися в банках, але смак будуть мати як діжкові огірочки.
Солоні огірки з гірчицею холодним способом
Що підготуємо:
- 10 кілограмів свіжих огірків;
- 400 грам кроповий парасольок;
- 2 невеликі часникові головки;
- 10 листків вишні;
- 1 корінь хрону;
- 10-12 листя хрону;
- Стручок гострого перцю;
- Розсіл з сіллю – 5 літрів (на 5 літрів води потрібно 300-400 грам солі);
- Гірчиця – ½ склянки.
Приступаємо до приготування солоних огірків з гірчицею на зиму:
- Попередньо потрібно промити огірки, зчистити весь бруд і пил;
- Овочі обов'язково потрібно обдати гарячою водою, зрізати на кінчиках попки і залишити замачиваться в холодній воді на 5-6 годин;
- Солити огірки можна в дерев'яних бочках і діжках, емальованих ємностях, відрах, каструлях і скляних банках. Оскільки в квартирах навряд чи знайдеться бочка, тому огірки слід солити в скляній банці. Можна скористатися великою ємністю, якщо вона є. Тару попередньо потрібно промити і обдати окропом;
- Все листя, парасольки кропу, добре споліскують;
- Корінь хрону і часник очищаємо від шкірки. Корінь хрону нарізаємо невеликими шматочками;
- Потім на дно банки викладаємо листя, зелень кропу, часник, корінь хрону і зверху кладемо огірки. Наверх огірків знову кладемо зелень, далі знову огірки. В кінці викладаємо укропные парасольки;
- Гірчицю можна також насипати на дно банки або її помістити в мішечок з марлі і помістити його в банку з огірками;
- Ставимо На вогонь воду 5 літрів і прогріваємо. У гарячу воду засипаємо сіль, проварюємо до повного розчинення солі;
- Як тільки розсіл стане прохолодним, заливаємо його в ємність з огірками;
- Після цього закриваємо банки капроновими кришками, прибираємо на зберігання в холодильник.
Які ж смачні заготовки з патисонів на зиму зібрали наші кулінари! Неодмінно варто спробувати!
Дізнайтеся тут, як заготовити кабачки з кетчупом «Чилі» на зиму.
Кращі заготовки з кабачків з помідорами на зиму знаходяться тут. Вдалою консервації!
Швидкий рецепт
Що знадобиться для швидкої засолювання:
- 2 кілограми огірків;
- 2 великі ложки солі;
- Пучок свіжого кропу;
- 1 головка часнику;
- 3-4 великі ложки оцту;
- 5 великих ложок рослинного масла;
- Спеції для засолювання огірків.
Рецепт приготування солоних огірків холодним способом на швидку руку:
- Для приготування знадобиться ємність з емальованої основи або поліетиленовий пакет;
- Огірки потрібно ретельно промити від бруду. Бажано з них видалити шкірку, за рахунок цього вони вийдуть ніжними;
- Після цього овочі можна нарізати середніми скибочками, так вони швидше просолятся;
- Кріп сполосніть і порубаєте на дрібні шматочки;
- Часник очищаємо від шкірки і ріжемо тонкими пластинками;
- Після цього змішуємо огірки з кропом, часником;
- Додаємо до всіх компонентів сіль, оцет. Все перемішуємо;
- Підливаємо рослинне масло. За бажанням можна приправити спеціями – коріандром, паприкою, сумішшю духмяних перців;
- Ємність з усіма компонентами слід поставити в холодильник;
- Вже через 15 хвилин огірки можна подавати на стіл.
Корисні поради
- Обов'язково перед засолкою огірки замочити на 3-4 години. За рахунок цього вони стануть щільніше і після засолювання будуть хрусткими;
- Для засолювання краще використовувати плоди середнього розміру, в довжину не більше 15 см;
- Для додання незвично смаку і аромату спільно з огірками можна засолювати цибулю, солодкий перець, помідори;
- Для засолювання краще використовувати плоди з темною шкіркою, світлі плоди підходять для приготування салатів.
Їсти засолені огірки можна через 2-3 місяці після засолювання.
Зовсім необов'язково їх солити в бочці, вони нічим не гірше виходять у скляних банках або емальованому посуді.
Головне — суворо дотримуватися рецептуру приготування, тоді вийде справжній шедевр кулінарного мистецтва!