18 май 2019 1 976

Васабі — що це таке, чим корисно і як приготувати в домашніх умовах

Практично кожен з нас зустрічався з цим словом, особливо в галузі японської кухні, а деякі навіть пробували на смак, як додаток до суші або сашимі. Мало хто знає, що більшість японських ресторанів подають замість реального васабі замінник.

Такий «обман» викликаний високою вартістю цього японського хрону. В японській мові замінник називають «seiyo wasabi», що на нашій мові означає «звичайний хрін сільський» (Armoracia Rusticana).

Це дрібно протертий хрін з додаванням гірчиці для додання гостроти і використанням куркуми або харчових барвників для кольору. Результатом цього є продукт, за кольором нагадує васабі, але не має нічого загального з ним за смаковими якостями. Хоча велика частина людей про це не здогадаються.

Васабі – так що це таке? Справжній васабі — це акуратно протерте кореневище японського рослини Wasabia japonica, який, як і наш хрін, належить до сімейства хрестоцвітних.

Це рослина заввишки 20-30 см, має великі серцеподібні листя, що ростуть з товстого кореневища. Квіти в нього білі і маленькі. У природі росте в підліску дерев і чагарників, на берегах річок і струмків, в основному в більш прохолодних місцях.

У таких місцях коріння рослини промивається холодною водою (12-15 градусів) при температурі від 8 до 18 градусів.

Склад, калорійність, властивості

Свіжий васабі багатий вітаміном С, вітамін В6 (піридоксин), магнієм і кальцієм. З іншого боку, він містить дуже мало натрію і не містить холестерину і жиру. Крім того, допомагає стимулювати роботу шлунка.

Також продукт багатий на воду, білки, вуглеводи, волокно, залізо, фосфор, калій, цинк, мідь, натрій, марганець, вітаміни А, С, бета каротин, фолієву і пантотенову кислоти.

Крім цінних вітамінів і мінералів, японський хрін містить безліч речовин, що володіють антибактеріальними ефектами. Насправді васабі був підданий ретельному контролю з точки зору його інгредієнтів та їх лікувальних властивостей.

Він містить глюкозинолат, який при жуванні у роті розщеплюється на изотиоцианиты, які володіють високою ефективністю у профілактиці різних видів раку, уповільнюють або припиняють токсичні ефекти при звичайній радіотерапії або хіміотерапії раку.

Зміцнює імунну систему, діє як антиоксидант. Не потрібно нехтувати васабі в якості природного антибіотика, який пригнічує ріст деяких бактерій, дріжджів і цвілі. Речовини, що містяться в рослині, можуть застосовуватися для профілактики інсульту, інфаркту, запобігти остеопороз.

100 гр васабі містить близько 80 калорій, тому цей продукт можна сміливо включати в меню тих, хто на дієті. Не секрет, що це рослина позитивно впливає на весь наш організм, а саме:

  • підвищує імунітет;
  • захищає клітини від радикалів;
  • служить для профілактики раку;
  • підтримує травлення;
  • прискорює метаболізм;
  • покращує дефекацію;
  • є сильним антисептиком;
  • очищає організм;
  • підтримує дихальні шляхи;
  • використовується для профілактики серцево-судинних захворювань;
  • знижує рівень холестерину в крові.

Шкоди та протипоказання

Незважаючи на всі позитивні властивості, вживати цей продукт дуже часто і у великих кількостях небажано.

З-за своєї гостроти, часте вживання васабі може загострити наявні захворювання системи травлення (виразка шлунка, панкреатит, холецистит, гастрит або гепатит). Також велика кількість приправи може спровокувати підвищення артеріального тиску.

Прості і смачні рецепти страв з сочевиці — візьміть на замітку страви.

А ви знаєте яка каша найкорисніша? Читайте поради і рекомендації в нашій статті.

Запечені овочі на мангалі — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Області застосування

Для приготування ця приправа продається у вигляді порошку, який потрібно змішати з невеликою кількістю води до стану кашки. Також використовують листя хрону для приготування пряних салатів.

Але більшість людей знають васабі виключно як додаток до суші. Хрін усуває бактерії, які розмножуються в свіжій рибі і морепродуктах. Мертва риба швидко псується, від цього кишить різними бактеріями.

Васабі високо цінується з-за того, що швидко знищує ці мікроорганізми, розщеплюючи отруту в рибі. Він також нейтралізує неприємний запах риби, тому використовується для суші. Часто японський хрін поєднують з соєвим соусом. Однак, не варто перестаратися з зеленою пастою, так як він з легкістю може заглушити смак основних компонентів страви.

Японці цей продукт використовують не тільки при подачі суші. Ще одним блюдом, в яку додають зелений хрін, є холодна локшина соби. Якщо ви любите експериментувати, тоді можете приготувати салат з додаванням японського хрону і насіння кунжуту. В Японії можна спробувати морозиво зі смаком васабі, картопляні чіпси і навіть Kit Kat з васабі.

Корінь зеленого кольору часто використовується в косметології для проведення процедур. Наприклад, у Таїланді існує така послуга, як васабі-масаж. Така процедура допомагає запобігти утворенню тромбів, діє як антиоксидант, добре очищає шкіру.

У наших спа-салонах можна зустріти такі варіанти лікувальних процедур, як обгортання з васабі для нормалізації кровообігу і зняття спазму судин. Також широко використовується скраб з васабі, який відмінно очищає шкіру від мертвих частинок, роблячи її еластичною і гладкою.

З-за своєї низької калорійності цей продукт незамінний при дієті. Прямий аромат васабі пригнічує апетит, крім того, володіє натуральним протизапальним ефектом.

Як приготувати васабі будинку

Як же готувати соус в домашніх умовах? Листя хрону спочатку відокремлюють від кореневища. Їх також можна вживати, наприклад, в салатах або як приправу для м'яса, маринувати і додавати в соєвий соус.

Молоді листки мають характерний гострий смак хрону. Корінь васабі промивають холодною водою і починають натирати. Підготувати потрібно стільки продукту, скільки ви зможете спожити за один раз.

Відомо, що після натирання хрону, через 10-15 хвилин значна частина смакових якостей випарується і васабі втрачає свій аромат. Якщо у вас залишається частина невикористаної кореневища, його необхідно загорнути фольгою і помістити в холодильник.

В Японії використовують спеціальну терку, виготовлену зі шкіри акули, яка, завдяки своїй формі, допоможе настругати з васабі вершкову масу. Ця маса виходить світло-зеленого кольору, дуже гостра, але не залишає гіркий присмак у роті, як це буває, наприклад, від пепероні.

Відразу після приготування соус можна подавати до страв. Любителям «Кривавої Мері» можна додавати васабі в коктейль замість перцю.

Найчастіше знайти корінь васабі практично неможливо, тому його можна купити готовим в магазині або приготувати з порошку і кип'яченої води.

Рецепти

Пікантний салат з огірків і пасти васабі
Інгредієнти Кількість
огірків - 3 шт.
солі - за смаком
сезамовых семен - 3 ч. л.
рисового оцту - 1 ст. л.
пасти васабі - 2 ч. л.
соєвого соусу - ¼ Ст. л.
цукру - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 289 Ккал

Огірки нарізати, посолити і залишити на 15 хвилин. Обсмажити на сухій сковороді насіння сезаму. Змішати оцет, соєвий соус, васабі і цукор. Отриману суміш додайте до огірків, перемішайте і посипте насінням сезам. Можна подавати як гарнір до м'яса.

Картопляне пюре з васабі

Інгредієнти:

  • картопля;
  • нежирне молоко;
  • 1-2 ч. л. соусу васабі;
  • зелену цибулю.

Час приготування — 25 хв.

Енергетична цінність страви на 100 р. — 178 ccl.

Відварити картоплю на пюре. Молоко змішати з соусом, влити в пюре. Змішати до однорідної, ніжної консистенції. При подачі посипати зеленою цибулею.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: