13 май 2019 2 011

Як швидко і смачно приготувати омлет на кефірі

У класичному варіанті базовими інгредієнтами омлету є молоко і яйця. За бажанням їх можна розбавляти подрібненим м'ясом, зеленню і овочами. У деяких рецептах пропонується замінити молоко кефіром. Це дещо незвично і викликає у домашніх кулінарів певні сумніви.

Можна зробити омлет на кефірі? Якщо свіжий кефір, то його без всяких сумнівів можна використовувати у приготуванні омлету. Страва від цього вийде навіть більш пишним і ніжним. Сіль, перець та інші інгредієнти, можна додавати, виходячи з власних уподобань.

Крім того, кефір більшою мірою, ніж молоко допомагає правильній роботі ШКТ і зняттю нервової напруги, а значить, сприяє зміцненню імунітету. Тому додавання кисломолочних продуктів дозволить не тільки урізноманітнити меню, але і піде на користь станом організму.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
яйце - 2 штуки
кефір - 50 г
борошно - 2 столових ложки
сода - ¼ Чайної ложки
масло рослинне - 10 мл
сіль - за смаком
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 67 Ккал

Відмінний варіант для ранкового сніданку. Всі необхідні для нього інгредієнти зазвичай є в холодильнику, а рецептура цієї страви максимально проста, тому виявиться під силу навіть тим, хто не впевнений у своїх кулінарних здібностях.

Хід приготування омлету на кефірі на сковороді:

  1. Збити яйця з кефіром, приправити сіллю;
  2. У ємність з яйцями, постійно помішуючи вміст, невеликими порціями додати борошно;
  3. Не припиняючи збивати тісто, додати соди;
  4. Рослинну олію розігріти на сковорідці;
  5. Готове тісто вилити на гарячу сковорідку;
  6. Після того, як воно підсмажиться з одного боку і почне покриватися пухирями, його слід перевернути;
  7. Доготавливать омлет ще близько хвилини, після вимкнути вогонь і подати страву на стіл.

При бажанні в базовий рецепт можна додати бекон, овочі або сир.

Рецепт зеленого омлету на кефірі

Рецептура такого омлету відрізняється великою кількістю зелені. Не важливо, буде це цибуля, петрушка або часник – тут кожен орієнтується на свій смак. Те ж саме стосується інших інгредієнтів, що входять до складу цієї страви. Тут наведено варіант дуже ситного (але і дуже калорійного) омлету на кефірі.

Інгредієнти:

  • картопля – 3 штуки;
  • яйце – 4 штуки;
  • борошно – 60 г;
  • кефір – 3 столових ложки;
  • печериці – 6 штук;
  • бринза – 60 г;
  • сода – 1-2 г;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • зелень – 50 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 182 кКал.

Хід приготування:

  1. Картоплини нарізати у вигляді соломки;
  2. На дно сковорідки налити масло, поставити її розігріватися на середньому вогні;
  3. Висипати картоплю в сковороду і обсмажувати протягом 10 хвилин;
  4. Гриби подрібнити і додати до картоплі, не знімати заготовку з вогню ще 10 хвилин (безперервно помішувати інгредієнти, забезпечуючи рівномірне обсмажування);
  5. Всі інші компоненти змішати разом (бажано, використовуючи міксер);
  6. Отриманим тестом залити вміст сковорідки, все перемішати і тушкувати під кришкою до готовності;
  7. Розділити омлет на порції і подати до столу, при бажанні приправити соусом.

Омлет з кефіром, ковбасою і помідорами

Даний варіант страви підійде для того, щоб швидко, смачно і ситно нагодувати всю сім'ю. Особливо він доречний ввечері, коли вже немає сил, щоб готувати щось ще, а почуття голоду нагадує про себе все наполегливіше. Високий і пишний омлет на кефірі допоможе втамувати голод і подарує можливість насолодитися чудовим смаком. Кількість продуктів, зазначене у рецепті розраховано на 4 порції.

Інгредієнти:

  • яйце – 8 штук;
  • кефір – 200 мл;
  • ковбаса копчена – 150 г;
  • цибуля зелена – 20 г;
  • масло вершкове – 50 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 126 кКал.

Хід приготування:

  1. Вбити яйця в глибоку миску і збити за допомогою віночка;
  2. Додати до яєць склянка кефіру, ретельно змішати обидва інгредієнта;
  3. Нарізати ковбасу у вигляді кубиків, зелень подрібнити;
  4. Висипати нарізку в миску з кефірної сумішшю;
  5. Приправити все спеціями, як слід перемішати;
  6. Сковорідку розігріти, викласти на дно шматочок вершкового масла, почекати поки він розтопиться;
  7. Вилити в сковорідку вміст миски, прикрити кришкою і злегка зменшити полум'я;
  8. Почекати кілька хвилин до готовності (суміш повинна загуснути і піднятися);
  9. Готову страву розділити на порції і розкласти по тарілках.

Солодкий омлет на кефірі в мультиварці для дітей

Мультиварка дозволяє готувати більш пишні і повітряні омлети, максимально спрощуючи процес. Створений з її допомогою солодке частування припаде до душі будь-якій дитині. Крім того, страву можна буде приправити ягідним сиропом або варенням, перетворивши його на справжній десерт.

Інгредієнти:

  • яйце – 1 штука;
  • кефір – 100 мл;
  • пудра цукрова – 1 чайна ложка;
  • борошно – 40 г;
  • масло вершкове – 20 р.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 154 кКал.

Хід приготування:

  1. Використовуючи міксер, збити разом яйце і цукрову пудру;
  2. Розбавити отриману масу кефіром і досипати борошна, знову все ретельно збити, домагаючись однорідності маси;
  3. Половину підготовленого вершкового масла розтопити в мультиварочной чаші;
  4. До розтопленого масла, влити збиту масу, поверх неї викласти подрібнені залишки вершкового продукту;
  5. Каструлю закрити і запустити в режим «Випічка»;
  6. Готувати страву протягом 25 хвилин.

Даний рецепт допускає заміну борошна на картопляний крохмаль, цукрової пудри на мед. Вийде навіть смачніше, ніж в стандартному варіанті, і набагато корисніше для організму.

Як приготувати крем зі сметани і згущеного молока для торта читайте в нашій статті.

Тушкована печінка в сметані — як приготувати блюдо смачно і швидко.

Курка маринована в соєвому соусі — читайте як приготувати цю страву правильно.

Дієтичний омлет на кефірі з овочами в духовці

Кефір сам по собі відноситься до категорії дієтичних продуктів, тому абсолютно логічно взяти його в якості одного з основних інгредієнтів дієтичного омлету.

Інгредієнти:

  • білок курячого яйця – 3 штуки;
  • кефір – 100 мл;
  • помідор – 1 штука;
  • часник – 1 зубчик;
  • сіль – за смаком.

Час приготування: 12 хвилин.

Калорійність: 58 кКал.

Хід приготування:

  1. Помідори порізати у вигляді кружечків, зубчик часнику подрібнити;
  2. Сковорідку поставити на середній вогонь, почекати доки вона розігріється;
  3. Викласти на дно сковорідки гуртки помідорів;
  4. Використовуючи виделку, в окремій ємності збити кефір і приправлені сіллю яєчні білки;
  5. Поджарившиеся помідори перевернути, посипати часником;
  6. Вилити в сковорідку білково-кефірну суміш;
  7. Накрити омлет кришкою і готувати страву ще пару хвилин.

Корисні поради

Кожна справа, навіть таке просте, як приготування омлету на кефірі, має свої особливості та потребує урахування додаткових рекомендацій:

  1. Молоко в омлеті можна замінювати не тільки кефіром, але і вершками, сметаною, кефіром, рибним або м'ясним бульйоном, однак вибирати конкретний варіант потрібно з урахуванням передбачуваної начинки;
  2. Щоб омлет став більш щільним, необхідно додати в загальну масу борошно, або посіяну манну крупу;
  3. У процесі приготування небажано знімати кришку, інакше омлет може впасти (слід дочекатися його повної готовності);
  4. Для збивання яєць і кефіру краще використовувати емальований або скляний посуд, що не буде окислюватися;
  5. Слід завжди перевіряти, наскільки свіжий кефір та інші продукти, оскільки не тільки зіпсовані, але навіть злегка несвіжі інгредієнти можуть сильно позначитися на результаті готування;
  6. Додаючи сіль, перець та інші спеції до кефирному омлету, необхідно дотримуватися особливої обережності, оскільки їх може знадобитися набагато менше, ніж для рецепта на молоці, більш того, вони можуть надати страві зовсім несхожі смакові відтінки.

В іншому можна покластися на свою інтуїцію і дозволити собі деяку частку творчості.

Що ще почитати: