19 апрель 2019 1 605

Як приготувати листковий салат «Червона шапочка»

Давно пішли в минуле ті часи, коли на святкових столах можна було зустріти тільки два салату — «Олів'є» з докторської ковбаси і «Оселедець під шубою».

Можливість купити практично будь-який необхідний продукт взимку і влітку дає величезний простір для польоту фантазії і створення нових рецептів салатів, які здатні не тільки здивувати смаком, але і стати прикрасою застілля.

До таких рецептів можна віднести салат «Червона шапочка». Точніше, під цією назвою об'єднано кілька рецептів листкових салатів, останній шар яких завжди з продуктів червоного кольору. Це можуть бути гранат, помідори або червоний болгарський перець.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
копченої курячої грудки - 300 грам
гранат - 1 шт.
картоплин - 2 середні
моркви - 2 середні
цибулин - 1 шт.
яєць - 3 шт.
твердого сиру - 150 грам
очищених волоських горіхів - 150 грам
салатного майонезу - 150 грам
листя салату або інша зелень - для прикраси
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 175 Ккал
Найчастіше для верхнього шару салату використовують помідори або гранат, але в зимовий час складно купити смачні томати, оскільки на прилавках магазинів можна зустріти виключно тепличні або заморські експонати. У цьому випадку виручить гранат. Він смачно відтінити всі продукти, що входять в склад, і додасть солодку родзинку готовому блюду.

Послідовність приготування і складання салату:

  1. Спочатку потрібно приготувати продукти, які підуть з страву у відвареному вигляді: морква, картопля і яйця;
  2. Потім подрібнити всі інгредієнти, кожен певним способом: картопля, копчену курячу грудку, моркву – дрібним кубиком; сир і яйця натерти на крупній тертці; волоські горіхи перебити в середню крихту з допомогою блендера; гранат просто почистити і розібрати на зерна; цибулю нарізати кільцями і обшпарити окропом;
  3. Підготовлені інгредієнти викласти шарами в такій послідовності: цибуля, картопля, курка, горіхи, морква, яйця, сир, гранат. Кожен шар промазати майонезом. Готовий салат перед подачею прикрасити зеленню.

Котлети з геркулесу — корисне, дієтичне блюдо, яке до того ж дуже смачне.

Котлети з яловичини — навчитеся готувати цю страву правильно. Є кілька секретів, які ви можете дізнатися тут.

Салат з сирої буряків і моркви — влаштуйте своєму організму розвантажувальний день. Рецепти тут.

Салат «Червона шапочка» з помідорами і куркою

Не менш смачним і ефектним виходить і салат з верхнім шаром з помідорів. Варто тільки при покупці цього овоча вибирати плоди м'ясистих сортів (наприклад, Вершки). Це допоможе уникнути зайвої вологи в салаті і не дасть розплився його верствам.

Інгредієнти:

  • 300-400 грам відвареного курячого філе;
  • 200 грам консервованих грибів;
  • 2 солоних огірка;
  • 2 свіжих помідора;
  • 2 середні картоплини, зварені в мундирі;
  • 100 грам ковбасного копченого сиру;
  • 2 зубки часнику;
  • 1 цибулина;
  • 150 грам майонезу.

Час на нарізку і складання салату: 30-40 хвилин.

Калорійність: 192,0 кКал/100 г.

Послідовність роботи:

  1. Картоплю, сир і солоні огірки натерти на тертці побільше;
  2. Грудку, консервовані гриби і помідори перетворити на дрібні кубики;
  3. Цибулю нарізати півкільцями і обдати окропом, щоб пішла зайва гіркота;
  4. Часник пропустити через чеснокодавку і змішати з майонезом;
  5. Зібрати салат, виклавши всі інгредієнти шарами в такій послідовності: курка, гриби і цибулю, картопля, солоні огірки, сир і помідори. Кожен шар полити майонезом з часником.

Дієтичний салат з помідорами

Часто в рецептах цієї страви зустрічаються копчене м'ясо, гриби, майонез – продукти, які важко назвати дієтичними, тому такі салату варіанти не підійдуть для частування дітям або людям, які стежать за своєю фігурою. Але внісши невеликі зміни в традиційну рецептуру, можна отримати продукт, нічим не поступається за смаком.

Для дієтичного варіанти знадобляться такі продукти:

  • 1 варена куряча грудка без шкіри;
  • 3 відварених курячих яйця;
  • 2 зварених у мундирі картоплини;
  • 2 свіжих томата;
  • 1 варена морква;
  • 100 грам сиру твердих сортів;
  • 50 грамів смаженого арахісу;
  • 150 грам нежирної сметани;
  • 1 чайна ложка гірчиці.

Час приготування: ½ години.

Калорійність: 136,6 кКал/100 г.

Хід роботи:

  1. Сир натерти на тертці з великими отворами, арахіс подрібнити в дрібну крихту за допомогою ножа або блендера, інші продукти нарізати кубиками 0,5 см;
  2. Для заправки змішати сметану і гірчицю. Гірчицю можна взяти будь-яку (негостру або гостру) або обійтися взагалі без неї;
  3. У салатник викласти шарами підготовлені продукти: картопля, філе куряче, арахіс, морква, варені яйця, сир і помідори. Кожен шар за смаком змастити соусом із сметани.

Салат «Червона шапочка» з шинкою

М'ясний шар у попередніх рецептах салату з курки, але його можна замінити іншими продуктами – шинкою або рибою. Який з варіантів буде смачніше? Кожному свій «смак і колір».

А для рецепту страви з шинкою потрібні:

  • 200 грам шинки;
  • 300 г свіжих печериць;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 гранат середнього розміру;
  • 200 грам твердого сиру;
  • 2 курячих яйця;
  • 1 столова ложка рослинної олії;
  • 150 грам нежирного майонезу.

Час, з огляду на смаження грибів і відварювання картоплі і яєць: 1 годину 10 хвилин.

Калорійність: 197,6 кКал/100 г.

Етапи готування:

  1. Печериці обсмажити разом з цибулею до готовності і викласти на паперову салфетку4, щоб прибрати залишки масла;
  2. Яйця зварити круто і натерти на середній тертці, так само подрібнити огірок і твердий сир. Шинку нарізати кубиками не більше 0,5 див. Гранат очистити і розібрати на зерна;
  3. Викласти салат шарами: шинка, смажені печериці, огірок, яйця, твердий сир і зерна граната. Кожен шар перемазати майонезній сіткою.

«Червона шапочка» з рибою

У цьому рецепті не так багато інгредієнтів, але всі вони дивним чином поєднуються між собою, доповнюючи один одного. Головну партію тут грає копчена риба (у даному випадку горбуша), але форель або сьомга слабосолона теж цілком підійдуть.

Інгредієнти:

  • 150 грам копченого філе горбуші;
  • 3 варених курячих яйця;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 100 гам твердого сиру;
  • 2 середніх помідора;
  • 100 грам майонезу.

Час на складання салату: 20-25 хвилин.

Калорійність: 192,0 кКал/1000 грам.

Приготування:

  1. Рибу, помідори і зелений лук дрібно порізати. Яйця і сир натерти на тертці;
  2. В порційні креманки викласти інгредієнти, перемазуючи кожен шар майонезів, у такому порядку: риба, цибуля, яйця, сир і помідори. За бажанням, можна прикрасити готову страву зеленню.

Кулінарні поради

Є господині, які не люблять багатошарові салати. І на те є свої причини. По-перше, доводиться багато часу витрачати на нарізку складових. По-друге, такі салати швидше псуються, оскільки їх відразу заправляють майонезом. По-третє, посуд для їх подачі має бути ретельно підібрана, щоб можна було викласти красиві однакові шари.

Ряд наступних порад, якщо не містить секрет, як усунути всі причини нелюбові до багатошаровим салатів, то точно допоможе полегшити процес приготування:

  1. Сформувати салат можна на плоскому блюді або в глибокій каструлі, а потім просто перевернути його страву. Але тоді шари потрібно викладати в зворотному порядку;
  2. Всі продукти, які потребують теплової обробки, потрібно приготувати завчасно. Можна напередодні відварити яйця, морква , картопля і м'ясо, підсмажити гриби;
  3. Готовий салат повинен перед подачею на стіл провести близько півгодини в холодильнику;
  4. Якщо верхній шар складається з томатів, то їх найкраще викласти безпосередньо перед подачею на стіл;
  5. Якщо в салаті верхній шар із зерен граната, то до місця буде рада, як швидко очистити його, не виколупуючи по зернятку. Зверху потрібно зрізати частину шкірки у вигляді кришечки, потім зробити кілька глибоких надрізів зверху в низ, після цього перевернути плід над тарілкою і постукати по ньому. Зерна самі висипляться.

Для святкового частування варто повозитися з викладанням шарів, а от якщо готувати салат для повсякденного меню, то можна не заморочуватися. Просто змішати всі інгредієнти, викласти їх в салатник, а зверху прикрасити зернами граната або томатами.

Що ще почитати: