Рецепти приготування смачних салатів зі спаржею
Спаржа – це дуже корисний і смачний продукт, який вживають усі прихильники здорового способу життя та просто гурмани. З спаржі можна приготувати безліч чудових страв, і найпоширеніші з них салати.
Найпростіші рецепти
Існує кілька дуже простих рецептів приготування салату зі спаржею, які містять мінімум інгредієнтів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свіжа Спаржа - | 500 г |
Лимон - | 1 шт. |
Хрін тертий - | 2 ст. л. |
Масло рослинне - | 30 мл |
Цукор - | 1 ст. л. |
Сіль - | за смаком |
Вода - | 1 л |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 60 Ккал |
Покроковий рецепт:
- Свіжу спаржу промити, відчистити і нарізати;
- Поставити на вогонь воду, підсолити її, відварити в неї спаржу;
- Тим часом приготувати заправку: змішати в окремому посуді рослинне масло, тертий хрін, цукор, сіль і свіжий сік з одного лимона;
- Відварної і охолоджений при кімнатній температурі продукт залити отриманої заправкою, трохи розмішати і подавати до столу.
Спаржа і моркву
Необхідні продукти | Потрібні пропорції |
---|---|
Свіжа Спаржа | 300 гр |
Моркву невеликого розміру | 3 шт |
Цибуля зелена | 2-3 пір'їнки |
Майонез | За смаком |
Сіль | За смаком |
Вода | 0,5 л |
Приготування такої страви займе близько 30 хв. Калорійність в 100 гр салату – 110 ккал.
Як приготувати:
- Спаржу почистити, порізати на шматочки потрібного розміру і відварити в підсоленій воді;
- Моркву почистити, дрібно порізати, потримати трохи в гарячій воді для того, щоб розм'якшити її;
- Дрібно нарізати зелений лук;
- У глибокому посуді з'єднати овочі, додати до них цибулю і майонез, за бажанням підсолити блюдо і перемішати, після чого його можна вживати.
Закуска по-корейськи
Для того, щоб приготувати цей продукт по традиційному корейському рецептом, знадобиться фучжу – соєвий напівфабрикат, з якого і готується та сама спаржа по-корейськи.
Продукти | Кількість |
---|---|
Фучжу (сушений) | 250 гр |
Рослинна олія | 50 мл |
Цибулина | 1 шт |
Часник | 3 зубчики |
Цукор | 0,5 ч. л. |
Оцет столовий | 2 ст. л. |
Соус соєвий | 2 ст. л. |
Сіль | За смаком |
Перець червоний, чорний | За смаком |
Коріандр | За смаком |
Час приготування такої страви – не більше 3 ч. Калорійність продукту складе приблизно 230 ккал на 100 гр.
Поетапне приготування салату зі спаржі по-корейськи:
- Сушені стеблинки фучжу замочити в холодній воді на 1 год;
- Коли продукт розм'якне, його необхідно трохи віджати і вкласти в глибоку миску;
- Ввести до спаржі соєвий соус, цукор, оцет і всі спеції, перемішати;
- Цибулю порізати півкільцями;
- Часник пропустити через прес;
- Розігріти олію на сковороді, злегка обсмажити в ньому лук (до золотистого кольору), потім вийняти цибулю, а масло залишити;
- Вимкнути вогонь, в теплу сковороду з маслом вкласти часник і таким чином трохи його підігріти;
- Цибуля ввести до спаржі, масло з часником також влити в загальну миску, всі інгредієнти добре перемішати і залишити на пару годин, після чого можна подавати на стіл.
Салат зі спаржі та моркви по-корейськи»
Щоб приготувати класичний салат по-корейськи з морквою, необхідні будуть такі продукти.
Що потрібно | Скільки |
---|---|
Спаржа | 150 гр |
Морква | 4 шт |
Часник | 1 зубчик |
Заправка для спаржі | 1 пакетика |
Приготування салату займе близько 4 год, так як спаржу необхідно буде довго вимочувати у воді. Калорійність салату – не більше 50 ккал на 100 гр.
Як готується салат:
- Спаржу необхідно замочити в теплій воді в окремому посуді. Процес повинен тривати близько 3-х асів, воду потрібно кілька разів змінювати;
- Тим часом необхідно почистити моркву і натерти на спеціальній тертці, щоб в результаті вийшла довга тонка стружка;
- Часник пропустити через прес;
- Спаржу і моркву з'єднати в глибокому посуді, злегка розім'яти овочі руками;
- Додати до овочів заправку і часник, все перемішати і залишити на 1 год;
- Готовий салат можна подавати на стіл в якості гарніру або самостійного блюда.
Салат з додаванням курки
Страва вийде набагато ситніше, якщо додати в нього м'ясо.
Що потрібно | Скільки необхідно |
---|---|
Філе курки | 50 гр |
Печериці | 30 гр |
Спаржа | 60 гр |
Томати | 60 гр |
Рукола | 40 гр |
Насіння кунжуту | 10 гр |
Олія оливкова | 30 мл |
Лимонний сік | 10 лм |
Сіль, перець | За смаком |
Приблизний час приготування такого салату – 30-40 хв. Калорійність в 100 гр -234 ккал.
Рецепт салату зі спаржею і куркою покроково:
- Філе курки нарізати на невеликі кубики, гриби нарізати на середні шматочки, обидва інгредієнта обсмажити на сковороді, посоливши їх і поперчив;
- Викласти курку і печериці в салатницю, присипати кунжутом;
- Томати порізати на кубики, вкласти до курки та грибів;
- Рукколу перебрати, порвати за допомогою рук і також ввести в салатницю;
- Спаржу промити і відварити протягом 3-х хв у воді, після чого нарізати її і вкласти в салатницю;
- Приготувати заправку: сік лимона змішати з оливковою олією, додати сіль, перець, залити їм салат і подавати на стіл.
Салат зі спаржею та яйцем
Таке блюдо цікаво тим, що воно подається до столу в теплому вигляді. Тут потрібні будуть такі інгредієнти.
Необхідні продукти | Скільки брати |
---|---|
Спаржа (міні) | 160 гр |
Рукола | 40 гр |
Сир твердих сортів | 40 гр |
Яйце куряче | 2 шт |
Томат | 1 великий або 2 невеликих |
Олія оливкова | 3 ст. л. |
Масло вершкове | 1 ст. л. |
Перець чорний мелений | За смаком |
Сіль | За смаком |
Оцет винний білий | 1 ч. л. |
Цукор | 1 щіпка |
Час приготування – 20 хв. Калорійність однієї порції такої страви – 97 ккал.
Як приготувати:
- Поставити на вогонь сковороду, влити в неї 1 ст. л. оливкової олії, додати до нього вершкове масло і обсмажити в них спаржу (приблизно 3-4 хв);
- Тим часом можна приготувати заправку для салату: змішати у підходящої посуді 2 ст. л. оливкової олії з оцтом, сіллю, цукром і перцем;
- Порізати кубиками варені яйця, вкласти в окремий посуд;
- Томати порізати і додати до сиру;
- Обсмажену спаржу відкинути на друшляк, дати маслу стекти, після чого вкласти в миску з томатами та сиром;
- Рукколу порвати на невеликі шматочки і також ввести в загальну посудину;
- Залити салат теплою заправкою, перемішати і подавати на стіл.
Читайте як правильно готувати салат «Лисяча шубка» з морквою, оселедцем та іншими інгредієнтами.
Як загасити курку з грибами на сковорідці читайте в нашій статті.
Читайте як правильно зробити лаваш з корейською морквою і ковбасою — це відмінна закуска для пікніка або дружніх посиденьок.
Салати на зиму
Цю культуру можна заготовлювати навіть на зиму і використовувати в їжу як гарнір, так і самостійне страву. Існує два найбільш поширених способу приготувати спаржу на зиму.
Спосіб №1 – Традиційний
Що знадобиться | В якій кількості |
---|---|
Спаржа квасолева | 1,5 кг |
Цукор-пісок | 200 гр |
Сіль | 1,5 ст. л. |
Оцет столовий | 100 гр |
Вода | 1 л |
Час приготування – не більше 20 хв, з яких 15 хв відводиться на стерилізацію банок. Калорійність в 100 гр – 230 ккал.
Як заготовлювати:
- Поставити банку стерилізуватися на пару;
- Тим часом можна зайнятися маринадом: у воду вводиться сіль, цукор і оцет, все розмішується;
- Також необхідно спаржу почистити, зрізати з неї кінчики;
- Воду закип'ятити;
- У підготовлену банку вкласти спаржу, влити воду, додати маринад і закрутити кришкою.
Спосіб №2 – З овочами
Що знадобиться | Скільки потрібно |
---|---|
Спаржа квасолева | 1 кг |
Томати | 700 гр |
Цибуля ріпчаста | 200 гр |
Морква | 200 гр |
Петрушка | На смак |
Цукор | 2 ст. л. |
Сіль | 3 ч. л. |
Оцет столовий | 1,5 ст. л. |
Вода |
Приготування займе приблизно 1 год, все буде залежати від того, скільки будуть стерилізуватися банки. Калорійність буде тією ж – приблизно 234 ккал на 100 гр.
Процес приготування:
- Квасоля промити і порізати на невеликі шматочки, після чого відварити кілька хвилин і відкинути на друшляк;
- Тим часом нарізати цибулю і треться на крупній тертці моркву;
- Протушкувати моркву і цибулю на сковороді;
- Томати порізати в довільному порядку, але бажано не дрібнити;
- Підготувати велику каструлю, вкласти в неї квасоляний спаржу, протушкувалися моркву і цибулю, томати, ввести в них оцет, посолити, додати цукор, поставити на вогонь і трохи поварити, на що піде приблизно 30 хв;
- Дрібно порубати петрушку, яку пізніше потрібно буде ввести до тушкованим овочам;
- Підготувати банки, розкласти в них овочі і закрутити.
Корисні поради
Якщо салат готується з соєвої спаржі, то після його приготування йому необхідно якийсь час постояти в холодильнику. Це позитивно позначиться на смакових якостях страви.
Соєвий продукт необхідно обов'язково вимочувати у воді, краще всього робити це саме в холодній воді.
Щоб приготувати справді смачний салат, необхідно вибирати якісний продукт: стебла не повинні бути жорсткими, при цьому вони повинні бути достатньо товстими і не менше 15 см в довжину.
Існує два види цієї культури – зелена і біла. Обидві однаково смачні й корисні, але варто пам'ятати, що біла спаржа готується кілька довше.
Спаржу не їдять в сирому вигляді. Перед тим, як готувати з неї салати та інші страви, її в обов'язковому порядку необхідно трохи відварити.
І ще один маленький секрет: відварну спаржу необхідно злегка підняти виделкою і подивитися, чи збереже вона свою форму. Якщо на вилці вона залишається в горизонтальному положенні, значить, господиня правильно її відварила і вчасно зняла з вогню.