22 июнь 2019 1 388

Рецепти приготування смачних салатів зі спаржею

Спаржа – це дуже корисний і смачний продукт, який вживають усі прихильники здорового способу життя та просто гурмани. З спаржі можна приготувати безліч чудових страв, і найпоширеніші з них салати.

Найпростіші рецепти

Існує кілька дуже простих рецептів приготування салату зі спаржею, які містять мінімум інгредієнтів.

Салат з хріном
Інгредієнти Кількість
Свіжа Спаржа - 500 г
Лимон - 1 шт.
Хрін тертий - 2 ст. л.
Масло рослинне - 30 мл
Цукор - 1 ст. л.
Сіль - за смаком
Вода - 1 л
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Покроковий рецепт:

  1. Свіжу спаржу промити, відчистити і нарізати;
  2. Поставити на вогонь воду, підсолити її, відварити в неї спаржу;
  3. Тим часом приготувати заправку: змішати в окремому посуді рослинне масло, тертий хрін, цукор, сіль і свіжий сік з одного лимона;
  4. Відварної і охолоджений при кімнатній температурі продукт залити отриманої заправкою, трохи розмішати і подавати до столу.

Спаржа і моркву

Необхідні продукти Потрібні пропорції
Свіжа Спаржа 300 гр
Моркву невеликого розміру 3 шт
Цибуля зелена 2-3 пір'їнки
Майонез За смаком
Сіль За смаком
Вода 0,5 л

Приготування такої страви займе близько 30 хв. Калорійність в 100 гр салату – 110 ккал.

Як приготувати:

  1. Спаржу почистити, порізати на шматочки потрібного розміру і відварити в підсоленій воді;
  2. Моркву почистити, дрібно порізати, потримати трохи в гарячій воді для того, щоб розм'якшити її;
  3. Дрібно нарізати зелений лук;
  4. У глибокому посуді з'єднати овочі, додати до них цибулю і майонез, за бажанням підсолити блюдо і перемішати, після чого його можна вживати.

Закуска по-корейськи

Для того, щоб приготувати цей продукт по традиційному корейському рецептом, знадобиться фучжу – соєвий напівфабрикат, з якого і готується та сама спаржа по-корейськи.

Продукти Кількість
Фучжу (сушений) 250 гр
Рослинна олія 50 мл
Цибулина 1 шт
Часник 3 зубчики
Цукор 0,5 ч. л.
Оцет столовий 2 ст. л.
Соус соєвий 2 ст. л.
Сіль За смаком
Перець червоний, чорний За смаком
Коріандр За смаком

Час приготування такої страви – не більше 3 ч. Калорійність продукту складе приблизно 230 ккал на 100 гр.

Поетапне приготування салату зі спаржі по-корейськи:

  1. Сушені стеблинки фучжу замочити в холодній воді на 1 год;
  2. Коли продукт розм'якне, його необхідно трохи віджати і вкласти в глибоку миску;
  3. Ввести до спаржі соєвий соус, цукор, оцет і всі спеції, перемішати;
  4. Цибулю порізати півкільцями;
  5. Часник пропустити через прес;
  6. Розігріти олію на сковороді, злегка обсмажити в ньому лук (до золотистого кольору), потім вийняти цибулю, а масло залишити;
  7. Вимкнути вогонь, в теплу сковороду з маслом вкласти часник і таким чином трохи його підігріти;
  8. Цибуля ввести до спаржі, масло з часником також влити в загальну миску, всі інгредієнти добре перемішати і залишити на пару годин, після чого можна подавати на стіл.

Салат зі спаржі та моркви по-корейськи»

Щоб приготувати класичний салат по-корейськи з морквою, необхідні будуть такі продукти.

Що потрібно Скільки
Спаржа 150 гр
Морква 4 шт
Часник 1 зубчик
Заправка для спаржі 1 пакетика

Приготування салату займе близько 4 год, так як спаржу необхідно буде довго вимочувати у воді. Калорійність салату – не більше 50 ккал на 100 гр.

Як готується салат:

  1. Спаржу необхідно замочити в теплій воді в окремому посуді. Процес повинен тривати близько 3-х асів, воду потрібно кілька разів змінювати;
  2. Тим часом необхідно почистити моркву і натерти на спеціальній тертці, щоб в результаті вийшла довга тонка стружка;
  3. Часник пропустити через прес;
  4. Спаржу і моркву з'єднати в глибокому посуді, злегка розім'яти овочі руками;
  5. Додати до овочів заправку і часник, все перемішати і залишити на 1 год;
  6. Готовий салат можна подавати на стіл в якості гарніру або самостійного блюда.

Салат з додаванням курки

Страва вийде набагато ситніше, якщо додати в нього м'ясо.

Що потрібно Скільки необхідно
Філе курки 50 гр
Печериці 30 гр
Спаржа 60 гр
Томати 60 гр
Рукола 40 гр
Насіння кунжуту 10 гр
Олія оливкова 30 мл
Лимонний сік 10 лм
Сіль, перець За смаком

Приблизний час приготування такого салату – 30-40 хв. Калорійність в 100 гр -234 ккал.

Рецепт салату зі спаржею і куркою покроково:

  1. Філе курки нарізати на невеликі кубики, гриби нарізати на середні шматочки, обидва інгредієнта обсмажити на сковороді, посоливши їх і поперчив;
  2. Викласти курку і печериці в салатницю, присипати кунжутом;
  3. Томати порізати на кубики, вкласти до курки та грибів;
  4. Рукколу перебрати, порвати за допомогою рук і також ввести в салатницю;
  5. Спаржу промити і відварити протягом 3-х хв у воді, після чого нарізати її і вкласти в салатницю;
  6. Приготувати заправку: сік лимона змішати з оливковою олією, додати сіль, перець, залити їм салат і подавати на стіл.

Салат зі спаржею та яйцем

Таке блюдо цікаво тим, що воно подається до столу в теплому вигляді. Тут потрібні будуть такі інгредієнти.

Необхідні продукти Скільки брати
Спаржа (міні) 160 гр
Рукола 40 гр
Сир твердих сортів 40 гр
Яйце куряче 2 шт
Томат 1 великий або 2 невеликих
Олія оливкова 3 ст. л.
Масло вершкове 1 ст. л.
Перець чорний мелений За смаком
Сіль За смаком
Оцет винний білий 1 ч. л.
Цукор 1 щіпка

Час приготування – 20 хв. Калорійність однієї порції такої страви – 97 ккал.

Як приготувати:

  1. Поставити на вогонь сковороду, влити в неї 1 ст. л. оливкової олії, додати до нього вершкове масло і обсмажити в них спаржу (приблизно 3-4 хв);
  2. Тим часом можна приготувати заправку для салату: змішати у підходящої посуді 2 ст. л. оливкової олії з оцтом, сіллю, цукром і перцем;
  3. Порізати кубиками варені яйця, вкласти в окремий посуд;
  4. Томати порізати і додати до сиру;
  5. Обсмажену спаржу відкинути на друшляк, дати маслу стекти, після чого вкласти в миску з томатами та сиром;
  6. Рукколу порвати на невеликі шматочки і також ввести в загальну посудину;
  7. Залити салат теплою заправкою, перемішати і подавати на стіл.

Читайте як правильно готувати салат «Лисяча шубка» з морквою, оселедцем та іншими інгредієнтами.

Як загасити курку з грибами на сковорідці читайте в нашій статті.

Читайте як правильно зробити лаваш з корейською морквою і ковбасою — це відмінна закуска для пікніка або дружніх посиденьок.

Салати на зиму

Цю культуру можна заготовлювати навіть на зиму і використовувати в їжу як гарнір, так і самостійне страву. Існує два найбільш поширених способу приготувати спаржу на зиму.

Спосіб №1 – Традиційний

Що знадобиться В якій кількості
Спаржа квасолева 1,5 кг
Цукор-пісок 200 гр
Сіль 1,5 ст. л.
Оцет столовий 100 гр
Вода 1 л

Час приготування – не більше 20 хв, з яких 15 хв відводиться на стерилізацію банок. Калорійність в 100 гр – 230 ккал.

Як заготовлювати:

  1. Поставити банку стерилізуватися на пару;
  2. Тим часом можна зайнятися маринадом: у воду вводиться сіль, цукор і оцет, все розмішується;
  3. Також необхідно спаржу почистити, зрізати з неї кінчики;
  4. Воду закип'ятити;
  5. У підготовлену банку вкласти спаржу, влити воду, додати маринад і закрутити кришкою.

Спосіб №2 – З овочами

Що знадобиться Скільки потрібно
Спаржа квасолева 1 кг
Томати 700 гр
Цибуля ріпчаста 200 гр
Морква 200 гр
Петрушка На смак
Цукор 2 ст. л.
Сіль 3 ч. л.
Оцет столовий 1,5 ст. л.
Вода

Приготування займе приблизно 1 год, все буде залежати від того, скільки будуть стерилізуватися банки. Калорійність буде тією ж – приблизно 234 ккал на 100 гр.

Процес приготування:

  1. Квасоля промити і порізати на невеликі шматочки, після чого відварити кілька хвилин і відкинути на друшляк;
  2. Тим часом нарізати цибулю і треться на крупній тертці моркву;
  3. Протушкувати моркву і цибулю на сковороді;
  4. Томати порізати в довільному порядку, але бажано не дрібнити;
  5. Підготувати велику каструлю, вкласти в неї квасоляний спаржу, протушкувалися моркву і цибулю, томати, ввести в них оцет, посолити, додати цукор, поставити на вогонь і трохи поварити, на що піде приблизно 30 хв;
  6. Дрібно порубати петрушку, яку пізніше потрібно буде ввести до тушкованим овочам;
  7. Підготувати банки, розкласти в них овочі і закрутити.

Корисні поради

Якщо салат готується з соєвої спаржі, то після його приготування йому необхідно якийсь час постояти в холодильнику. Це позитивно позначиться на смакових якостях страви.

Соєвий продукт необхідно обов'язково вимочувати у воді, краще всього робити це саме в холодній воді.

Щоб приготувати справді смачний салат, необхідно вибирати якісний продукт: стебла не повинні бути жорсткими, при цьому вони повинні бути достатньо товстими і не менше 15 см в довжину.

Існує два види цієї культури – зелена і біла. Обидві однаково смачні й корисні, але варто пам'ятати, що біла спаржа готується кілька довше.

Спаржу не їдять в сирому вигляді. Перед тим, як готувати з неї салати та інші страви, її в обов'язковому порядку необхідно трохи відварити.

І ще один маленький секрет: відварну спаржу необхідно злегка підняти виделкою і подивитися, чи збереже вона свою форму. Якщо на вилці вона залишається в горизонтальному положенні, значить, господиня правильно її відварила і вчасно зняла з вогню.

Що ще почитати: