02 март 2019 1 941

Шашлик з курки: вибір м'яса, рецепти маринаду, поради

Вибір рецептів маринаду для шашлику з курки повністю залежить від уподобань їдців. Існують швидкі маринади, спеціальні і навіть екзотичні.

Різноманіття варіантів дозволить приготувати страву на будь-який смак.

Оцет - класика жанру
Інгредієнти Кількість
курячого м'яса - 1 кг
оцту 9% - 1/3 ст.
ріпчастої цибулі - 2 головки
сіль, перець, лист лавра та інші спеції - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 151 Ккал

Цей рецепт застосовується найчастіше. Він підходить абсолютно до будь-якого виду м'яса.

Спосіб приготування маринаду з оцтом для курки:

  • Розділити куряче м'ясо на шматки, зручні для нанизування на шампури;
  • Класичний варіант нарізки цибулі – кільця, але можна порубати його дрібною соломкою або кубиками;
  • Скласти в ємність (краще вибирати емальований або з харчового пластика);
  • Посолити, перемішати, тримати в прохолоді;
  • Через 1 годину можна готувати курку на мангалі.

Майонез — творець хрусткої скоринки

Більш сухі курячі грудки найкраще маринувати цим способом. Просочені майонезом, вони стають ніжними і соковитими, а хрустка скоринка, завдяки майонезу, дуже ароматна. Можна використовувати цей рецепт і для інших частин курки.

Інгредієнти:

  1. 1 кг курятини;
  2. 200 г майонезу;
  3. 3 головки цибулі ріпчастої;
  4. Сіль, перець, спеції.

Спосіб приготування:

  • Нашаткувати цибулю тонкими кільцями;
  • Змішати всі інгредієнти, залишити просочуватися маринадом з майонезом протягом 1-2 годин;
  • Обсмажувати до готовності на мангалі.

Не варто різати грудки курки занадто великими шматками, розмір шматочків не більше 5 см, їх краще надягти на спеціальні шпажки. Так страва буде соковитіше.

Мінеральна вода: простіше не буває!

Легкий рецепт маринаду для курячого шашлику — з мінералкою. За бажанням можна додати сік лимона або, нанизуючи м'ясо, чергувати його з часточками лимона.

Інгредієнти:

  1. 1 кг курки;
  2. 200 г мінеральної води з газом;
  3. 3-4 головки цибулі ріпчастої;
  4. 100 г масла рослинного;
  5. Сіль соєвий соус;
  6. Спеції.

Спосіб приготування:

  • До м'яса додати подрібнену цибулю;
  • Влити мінералку, масло;
  • Заправити соусом сої, всипати спеції;
  • Маринувати в холодному місці не менше 2 годин.

Просочену маринадом курку нанизати на шампури, смажити над вугіллям до золотистої скоринки.

Дієтичний варіант з кефіром

Такий маринад є низькокалорійним, робить страву дієтичним. Крім того, можна імпровізувати, додаючи різну зелень, яка додасть неповторний аромат. Спеції кожен може вибирати на свій смак.

Інгредієнти:

  1. 1 кг курячих грудок;
  2. 200 г кефіру (краще вибирати з низькою жирністю);
  3. 0,5 кг цибулі;
  4. Спеції, сіль.

Спосіб приготування:

  • Влити кефір у посуд з заготовленим м'ясом;
  • Додати подрібнену цибулю і спеції, посолити;
  • Добре перемішати, залишити на 2-3 години в холодному місці.

Після того як курка промаринується, можна братися за обсмажування на мангалі.

Маринуємо в пиві для пікантності

Цей напій надає страві пікантний аромат, приємний смак. У цьому рецепті пиво використовується в якості основного інгредієнта маринаду, але можна додавати його до майонезу або збризкувати жарящееся на вогнищі м'ясо. У будь-якому випадку таке блюдо порадує смак навіть самого вишуканого гурмана.

Інгредієнти:

  1. 1 кг крилець або гомілок;
  2. 1 стакан світлого пива;
  3. 4 головки цибулі;
  4. Сік 1 лимона;
  5. Спеції, сіль.

Спосіб приготування:

  • Крильця або стегна залити пивом;
  • Додати нарізану цибулю і спеції, посолити;
  • Заправити лимонним соком, перемішати, струсити ємність з шашликом, накриту кришкою.
Щоб м'ясо добре добре просочилося і просочилося маринадом, необхідно не менше 3 годин.

Замариновані шматки нанизати на шампури, довести до готовності на мангалі.

Якщо ви не дуже ставитеся до пива, то візьміть вино для маринування.

Екзотичний маринад — без експериментів нікуди!

Приготувати м'ясну страву, яке порадує оригінальним смаком і ароматом, можна, додавши кілька нестандартних інгредієнтів. Для такого шашлику потрібно грейпфрут.

Цей продукт допоможе сготовить екзотичне і дуже смачне м'ясо. Його гіркуватий смак добре поєднується з курятиною і робить страву незвичний на смак.

Інгредієнти:

  1. 1 кг м'яса курки;
  2. 2 грейпфрута;
  3. 3 головки цибулі ріпчастої;
  4. 3 ст. л. соєвого соусу;
  5. Суміш різних видів перцю;
  6. Лавровий лист, приправа для шашлику.

Спосіб приготування:

  • Підготувати порційні шматочки м'яса;
  • Свіжовичавлений сік грейпфрута влити в посуд з куркою;
  • Нарізати цибулю тонкими кільцями, висипати в ємність з м'ясом;
  • Додати соєвий соус, спеції;
  • Все ретельно перемішати, відправити в прохолодне місце на 4 години.

Періодично необхідно струшувати ємність з шашликом.

Промаринованное м'ясо відправити на мангал і обсмажувати до готовності.

Ще один незвичайний варіант маринаду дивіться у відео-сюжеті нижче.

До речі, використовувати його можна не тільки для шашлику.

Відповідний маринад для приготування шашлику з курки в духовці

Крім приготовленого традиційним способом шашлику, курку можна запекти в духовці. А застосувавши декілька хитрощів, таке блюдо анітрохи не поступиться шашлику на вугіллі.

Інгредієнти:

  1. 1 кг м'яса курки;
  2. 3 головки цибулі ріпчастої;
  3. 200 р майонезу класичного;
  4. Сік 1 лимона;
  5. Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Для такого рецепта підійде куряча грудка, її слід порізати довгими пластинками вздовж волокон;
  • Цибулю нарізати кільцями;
  • Скласти все в емальовану каструлю, додати сіль і спеції;
  • Залишити маринуватися не менше 3 годин;
  • Нанизати на шпажки, відправити в духовку;
  • Запікати до готовності.

Для любителів м'яса з димком в маринад можна додати спеціальну приправу «рідкий дим», яка додасть страві аромат приготованого на вугіллі м'яса.

Як правильно вибрати м'ясо?

Абсолютно будь-яку частину курки можна замаринувати і посмажити на вугіллі. Хтось віддає перевагу грудки, комусь більше подобаються стегна або гомілки, шашлик з курячих крилець теж дуже популярний.

Що стосується породи, то краще вибирати молодих курей. Добре підходять для цієї страви курчат бройлерних порід.

Вони швидко маринуються, а готуються на вугіллі в лічені хвилини. При цьому м'ясо залишається соковитим, а скоринка виходить хрусткою.

Вибравши м'ясо, необхідно визначитися з маринадом. Для грудок, які виходять сухуватими, підійде маринад з майонезом і спеціями або часником і лимоном.

Гомілки і стегна можна маринувати в оцті або просто в суміші з декількох видів перцю. Для крилець відмінно підходить маринад на основі майонезу і кетчупу.

Помилки, які можуть зіпсувати курячий шашлик

Шашлик з курки зіпсувати складно, але можливо. Для того щоб страва виглядало апетитним і було таким ж на смак, варто дотримуватися деяких правил:

  1. Необхідна відповідна температура вугілля. Щоб м'ясо було просмажене і не підгоріло, слід визначити висоту розташування шампурів, в залежності від температури вугілля;
  2. Не залишати шматки м'яса непрожаренными. Деякі дотримуються правила: «Гаряче сирим не буває». Однак, куряче м'ясо з кров'ю не настільки смачно. Тому його необхідно готувати до відсутності крові. Для цього, по мірі підготовки, необхідно надрізати шматочки, перевіряючи їх колір. Готове блюдо повинне бути світлим, без прожилок, рожевого кольору;
  3. Не допускати загоряння вугілля. Це може призвести до підгоряння, скоринка вийде гіркою. По мірі обсмажування жир може капати на вугілля і загорятися. Позбутися від цього можна, окропивши місце загоряння водою або світлим пивом;
  4. Видалити цибулю перед обсмажуванням. Цибуля під час обсмажування може обуглиться і надати страві небажаний смак і запах. Тому перед розміщенням шампурів на мангалі слід видалити цей компонент.

Любителям риби ми приготували чергову статтю з рецептами. Кілька смачних кулінарних рецептів риби в клярі. Успіхів у кулінарній справі!

Різні рецепти приготування купатов описані тут. Ці ковбаски настільки смачні, що запас не запасешь. Точно хтось з'їсть!

Всім, хто любить хачапурі з сиром, рекомендуємо зайти сюди. Вам сподобається!

Ще трохи рад

Для того щоб приготувати найсмачніший шашлик з курки, слід використовувати самі свіжі продукти. М'ясо, що підходить для цієї страви – це курчата віком не старше 1 року. Вага тушки — від 900 м до 2 кг

Якщо є можливість придбати домашню птицю — чудово! При відсутності такої можливості краще зупинитися на купівлю охолодженої птиці.

Небажано вибирати заморожені тушки, м'ясо такої курки буде сухуватим. Якщо довелося використовувати заморожений продукт, то краще, якщо процес розморожування буде природним.

Визначитися з тим, які рецепти маринаду використовувати, допоможуть переваги в їжі. Необхідно пам'ятати, що всього має бути в міру.

Занадто багато кислоти допоможе швидко промаринувати курку, але в той же час вона стане рихлою і м'якою. Тому любителям кислих маринадів не варто дуже старатися з інгредієнтами.

Посилити смакові достоїнства м'яса здатні всілякі шашличні соуси. Наршараб відмінно підходить до м'ясних страв з курки, крім того, можна приготувати кетчуп і білий соус з часником.

Кращий гарнір до шашличку – свіжі або запечені на вугіллі овочі.

Пропонуємо вам подивитися захоплююче відео з приготування курячого шашличка в 11 різних маринадах.

Беріть ідеї собі на замітку!

Що ще почитати: