23 май 2019 5 801

Як приготувати мамалигу з кукурудзяного крупи

Мамалига – це і каша, і хліб відразу. Готують її з кукурудзяного борошна або крупи. Вважається, що мамалига є молдавським національним блюдом, але її також готують і на Північному Кавказі, хоча рецепт трохи видозмінений.

Молдавська мамалига по структурі нагадує паровий хліб, в кавказькому варіанті вона ближче до каші.

Щоб її приготувати, вам знадобиться товстостінний посуд і дерев'яна паличка для розмішування, кукурудзяне борошно чи крупа, сіль і вода. Мамалига з кукурудзяної крупи подається на обробній дошці. Нарізається вощеного ниткою або дерев'яним ножем.

Молдавський рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна кукурудзяного - 0,4 кг
вода в пропорції 1х3 - 1,2 літра
якісного масла - 30 г
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Чи знаєте ви, що таке мамалига по-молдавськи. Ні, це не кукурудзяна каша, це зварене за всіма правилами страва з кукурудзяного борошна. Готують її в чавунці з використанням спеціальної дерев'яної палиці-мішалки.

До речі, за зовнішнім виглядом, смаком і консистенцією вона нагадує хліб. В основному її подають з бринзою, часниковим соусом, шкварками і тушкованою свининою. Приготовлені добавки ставляться на стіл в окремій посуді

Добавки на вибір:

  • для шкварок 0,2 кг сала свинячого;
  • сіль;
  • 300 г свинини;
  • 2 очищені від лушпиння цибулі;
  • бульйон (можна використовувати воду) – 100 мл;
  • невелика головка часнику (приблизно 6 зубчиків);
  • 15 грамів кухонної солі;
  • 50 рафінованої олії.

Приготування:

Крок 1

Поставити на вогонь казанок із водою, додати шматочок масла і сіль. Кукурудзяне борошно і тонкою цівкою всипати в киплячу воду. Безперервно помішувати.

Можна вибрати інший спосіб: додавати через звичайне сито, теж помішуючи або відразу після закипання всипати тільки жменьку борошна (вона зіб'є кипіння рідини), коли вода знову закипить додати решту борошна.

Крок 2

Сам процес приготування досить простий, але вимагає постійного помішування, тому, щоб не утворилися грудочки, в центр казана треба поставити дерев'яну лопатку – мішалку, можна використовувати качалку.

Готувати на слабкому вогні приблизно 20 хвилин. При цьому її треба безперервно заважати, притискаючи лопаточку до стінок казана. Потім зменшити вогонь до мінімуму, і постійно помішуючи варити мамалигу до густоти.

Крок 3

Коли страва загусне, його слід відокремити від стінок казана. Це легко зробити ложкою, змоченою у воді. На деякий час ще залишити на плиті, щоб мамалига пропеклась і добре відставало від стінок казана.

На це піде 15 хвилин. Готовність можна перевірити, опустивши в неї дерев'яну паличку (качалку) і швидкими рухами обертати її в долонях. Якщо мамалига не прилипає до палички, значить, вона зварилася.

Крок 4

Казан акуратно струсити, потім перевернути, перекинувши мамалигу на дерев'яну дошку або на чисту бавовняну рушник. Не використовувати плоскі тарілки, на них гаряча мамалига отпотевает і стає несмачною.

Правильно зварений продукт повинен зберігати обриси і форму казана, не розвалюватися, коли його витрушують з посуду. Готову мамалигу нарізають на шматочки суворою ниткою, іноді використовують дерев'яний ніж.

Нарізані шматочки беруть руками і умочують в будь-яку з добавок.

Вивчіть добавки до мамалиги і виберіть ті, що вам найбільше сподобаються:

  • часник, перетертий з сіллю, змішати з рослинним маслом і бульйоном, з додаванням винного оцту за бажанням;
  • сало, нарізане кубиками і підсмажені на сковороді;
  • свинина, нарізана порційними шматочками, тушкована з обсмаженою цибулею;
  • бринза з овечого молока.

Як зварити абхазьку мамалигу

Блюдо в абхазькому варіанті по консистенції схоже на кашу. Її варять не тільки з борошна, також вона може бути приготована з дрібної кукурудзяної крупи.

І не зайве нагадати: сіль в кавказьку мамалигу не додають за смаком вона прісна, тому що у неї є солоний союзник – сулугуні.

Для приготування вам знадобиться:

  • борошно кукурудзяне – 180 грамів;
  • або дрібна крупа в тому ж обсязі;
  • води не менше 2, 5 склянок;
  • 20 грам якісного вершкового масла;
  • 150 грам сулугуні.

Витрачений час на приготування: 20 хвилин. На порцію доводиться 289 ккал.

Як готувати мамалигу:

Крок 1

Дуже хороша мамалига без солі, саме так її готують в Абхазії. Але, поки ви тільки долучаєтеся до кавказької кухні, радимо трохи підсолити воду.

Крок 2

Візьміть казанок або іншу товстостінну посуд. У киплячу воду тоненькою цівкою засипте головний інгредієнт – кукурудзяне борошно або дрібну крупу. Розмішувати треба ретельно, щоб не утворювалися грудочки.

Крок 3

Безперервно помішуючи, готуйте мамалигу на мінімальному вогні близько 4-х хвилин, якщо варите з борошна. З крупи готувати в 2 рази довше.

Крок 4

У готове блюдо покласти масло, перемішати, прибрати з плити і залишити під кришкою півгодини.

Крок 5

Зварену абхазьку мамалигу розкладають по тарілках. Сулугуні нарізають на шматочки і викладають по 3 штуки в центр кожної тарілочки.

Як варити кукурудзяну крупу з маслом

Мамалигою можна побалувати себе і вдома, не виїжджаючи в Молдавію або в Абхазію.

Для цього вам знадобиться:

  • 0,4 кг кукурудзяної крупи дрібного помелу;
  • 800 мл води;
  • 4 ст. ложки свіжого вершкового масла;
  • жменька крупи манної.

Кашу можна зварити за 20 хвилин. Готову страву, в розрахунку на 100 грамів містить 305 ккал.

Як приготувати:

Крок 1

Закип'ятити воду у товстостінній посуді. Це може бути казан або чавунець.

Крок 2

У окріп покласти крупу, готувати на мінімальному вогні.

Крок 3

Коли кукурудзяна крупа розвариться і вбере в себе всю рідину, додати жменю манки і ретельно перемішати.

Крок 4

Зменшити вогонь, готувати ще три хвилини. Мамалига повинна «пихкати». Коли каша відстає від стінок казана (або іншого посуду з товстими стінками), страва готова.

Крок 5

Вміст казана витрусити в тарілку, вологими руками все цю масу утрамбувати і змастити вершковим маслом. А коли страва охолоне, нарізати і подати як хліб.

Навесні обов'язково потрібно спробувати салат із зеленою цибулею і яйцем — адже навесні ми особливо гостро відчуваємо брак вітамінів, а це справжнє джерело.

Як зварити ароматний суп харчо в мультиварці — це дивовижне блюдо, навчитеся правильно його готувати!

Читайте як приготувати яєчню з сиром на сніданок.

Як приготувати мамалигу зі шкварками

Мамалига буде смачніше, якщо вытопленное сало, розкласти на поверхні каші і відправити її в духовку на 15 хвилин.

Для приготування страви потрібно:

  • 0,4 кг дрібного помелу борошна кукурудзяного;
  • 300 г сала;
  • 0,4 кг свіжої бринзи;
  • за смаком приправити чорним перцем.

На приготування вам знадобиться: 45 хвилин. Готовий продукт, у розрахунку на 100 грам, містить 315 ккал.

Як правильно готувати страву:

Крок 1

При готуванні важливо дотримати пропорції продуктів, рекомендуємо на 1 частину борошна взяти 3 частини води. Коли вода в каструлі закипить всипати 400 грам кукурудзяного борошна. Варити на середній температурі. Обов'язково помішувати під час варіння. Сіль додається на свій розсуд.

Крок 2

Нарубати шматочок сала дрібним кубиком. Розжарити сковороду, скласти шматочки сала і витопити з них весь зайвий жирок. Саме так, ми отримаємо необхідний компонент – шкварки.

Крок 3

Бринзу необхідно розім'яти, це можна зробити звичайною виделкою. Взяти жароміцну форму. На дно викласти розім'ятим сир. На нього шар готової мамалиги, зверху розкласти шкварки.

Крок 4

Розігріти духовку до 200 градусів. Поставити блюдо на 20 хвилин. Коли будете ставити на стіл, можете приправити перцем.

Поради та хитрості

Мамалига буває різною, у вигляді каші або хліба. Готується дуже швидко. Однак і в тому, і в іншому випадку багато кладуть однакову кількість солі. Це не зовсім правильно.

Щоб зробити абхазьку мамалигу більш смачною, соліть її зовсім трохи, ніж мамалигу, зварену по-молдавськи. І не забувайте, що сіль треба додати раніше, ніж кукурудзяну крупу.

Щоб перевірити ступінь готовності страви, в казан вертикально поставити паличку, якій заважали кашу і швидко покрутити її між долоньок. Якщо на палиці не залишиться слідів каші, значить, мамалига повністю готова.

Перед тим як кашу викласти, її згрібають від стінок казана в самий центр ложкою, змоченою у воді. Після чого кашу залишають ще на плиті, потім казанок кілька разів струшують і перевертають на дошку. Ріжуть мамалигу тонким вощеным шнуром або дерев'яним ножем.

Старовинний варіант подачі: блюдо викладається шматками на дошки, кожен встромляється скибочку сулугуні. Їдять мамалигу руками, вмочуючи шматочок в приготовані соуси. Варіант для любителів шкварок: їх треба розподілити рівномірно по всій поверхні.

Що ще почитати: