27 март 2019 2 010

Як приготувати вареники з сирою картоплею

Картоплю в начинку вареників кладуть у двох видах: відварну і сиру. У другому варіанті хоч і збільшується час варіння, але скорочується загальний час приготування, оскільки для фаршу лише потрібно натерти картоплю.

Таким чином, вареники з сирою картоплею – це смачне, відносно швидке в приготуванні і економне блюдо. До того ж, можливі різні варіанти такої начинки, серед яких кожен зможе знайти собі по смаку.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
очищеної питної води - 250 мл
яєць - 1 шт.
борошна - 450 г
сирої картоплі - 800 г
вершкового масла - 100 г
ріпчастої цибулі - 200 г
свіжої зелені кропу - 30 г
чорного меленого перцю - 5 г
кухонної солі - 13 р
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 162 Ккал

Начинка для вареників з сирої картоплі може включати в себе додаткові складові (гриби, сало, фарш, шкварки та інше), але в традиційному рецепті крім сирої картоплі у фарш кладуть тільки ріпчасту цибулю, вершкове масло, сіль, спеції і зелень. Приємний пряний смак начинки зможе додати кріп.

Спосіб приготування вареників з сирою картоплею:

  1. Спочатку з води, яйця, дрібки солі і питної води потрібно замісити еластичне тісто, як на пельмені. Щоб збільшити пластичність тіста і зробити його більш однорідним, потрібно дати клейковині добре розбухнути.
  2. Для цього тісто, покрите бавовняним рушником, залишають на столі на 20 хвилин полежати та відпочити»;
  3. Для начинки сиру обчищену і помиту картоплю разом з ріпчастою цибулею необхідно натерти на тертку. На найдрібнішу – картопля, на більші – цибулю. Дати отриманої стружці полежати кілька хвилин, після чого з неї потрібно старанно віджати сік, який виділиться;
  4. М'яке, але не рідке вершкове масло змішати з цибулею і сирою картоплею. Фарш перемішати, щоб масло рівномірно в ньому розподілилося, а маса почала збиратися в кому. Після цього можна додати рубану зелень кропу;
  5. Відпочиле тісто розкачати в тонкий корж, вирізати з неї тонкостінних склянкою або кружечки спеціальною формою. У середину кожного кружка покласти 1-1,5 чайної ложки фаршу і защипнути краю, як у традиційних варениках (мотузкою);
  6. Сформовані вироби кладуть у каструлю з киплячою водою і варити до спливання 8-10 хвилин. Важливо пам'ятати, що сирі вареники потонуть і можуть прилипнути до дна каструлі, тому їх потрібно обов'язково перемішати. Готову страву подають зі сметаною і/або піджаркою з ріпчастої цибулі.

Заварні вареники з сирою картоплею і грибами

Заварне тісто, як не можна краще підходити для борошняних виробів з начинкою з сирих овочів, оскільки їх потрібно варити довше, щоб не тільки тісто приготувався, але і начинка рівномірно прогрілася.

У цьому випадку заварна основа при тривалому готуванні не розвариться. Для фаршу гриби можна взяти абсолютно будь-якого виду (печериці, білі, лисички, маслюки і т. д.), як свіжі, так і солоні або мариновані.

Інгредієнти для заварний основи і фаршу слід брати у такому співвідношенні:

  • 300 мл води;
  • 2 курячих яйця;
  • 800 г борошна;
  • 600 г картоплі;
  • 300 г грибів;
  • 100 г цибулі;
  • 40 г соняшникової олії;
  • сіль і спеції за смаком.

На замішування тіста, приготування тіста, формування і варіння вареників в середньому доведеться витратити від однієї години до півтора.

Калорійність готового страви – 166,8 ккал/100 р.

Покрокова інструкція приготування:

  1. Змішати третину загальної кількості борошна з 1/3 окропу від загального обсягу кількості води, швидко перемішати і остудити. Потім влити підсолену воду, що залишилася, вбити курячі яйця і замісити круте тісто, якому дати відпочити деякий час у поліетиленовому пакеті;
  2. Поки тісто відпочиває, є час зайнятися приготуванням начинки. Картоплю натерти на тертці і добре віджати сік. На соняшниковій олії обсмажити подрібнені гриби разом з цибулею. Змішати картоплю і остиглі гриби, при необхідності посолити-поперчити і начинка готова;
  3. З тіста і начинки сформувати вареники і відварити їх у підсоленій воді не більше 10 хвилин. Готові вироби перемазати маслом і посипати подрібненою зеленню.

Чіабатта в хлібопічці — спробуйте приготувати цей традиційний італійський хліб, з дуже повітряної і пористою структурою.

Читайте як приготувати брускетту з в'яленими помідорами — кілька варіантів закуски.

Спробуйте приготувати ліниві голубці в сметанному соусі за нашими рецептами.

Рецепт вареників з сирою картоплею і салом

Цей варіант начинки з сирої картоплі і сала по достоїнству оцінять представники сильної статі, оскільки страва виходить не тільки смачним, але і досить ситним і калорійним.

Якщо комусь така начинка може здатися занадто жирної, то замість сала можна взяти бекон або шинку, ковбаски чи сосиски, порізані шматочками.

У тісто і начинку підуть такі продукти:

  • 160 мл води;
  • 2 великих курячих яйця;
  • 640 г борошна;
  • 200 г свинячого сала;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • 300 г сирої картоплі;
  • сіль, спеції і соняшникова олія за смаком.

Загальна тривалість всіх кулінарних процесів з приготування страви складе до 1,5 годин.

Калорійність 100 грамової порції таких вареників – 260,2 кілокалорії.

Послідовність дій:

  1. З води, солі, яєць і борошна замісити круте пельменний тісто. Для цього яйця розбовтати виделкою до однорідного стану, посолити, віть воду кімнатної температури і підсипаючи борошно довести його до необхідної консистенції. Як і в попередніх рецептах дати масі відпочити протягом 20-40 хвилин;
  2. Для начинки половину кількості сала порізати невеликими кубиками і обсмажити разом з кубиками цибулі до красивого карамельного кольору. Картоплю подрібнити, скориставшись теркою, гарненько віджати сік і з'єднати з салом і цибулею. Відрегулювати смак фаршу на сіль і спеції;
  3. Із тонко розкачаного шару тіста вирізати невеликі кружечки, в центр кожного викласти трохи начинки і защипнути краю, формуючи пухкенькі півмісяці;
  4. Викласти вареники в киплячу воду, перемішати, щоб не прилипли до дна, дочекатися спливання і варити після цього 10 хвилин;
  5. Решту сала також дрібно порубати і обсмажити до хрустких шкварок. Готові вареники виловити з каструлі шумівкою, скласти в порожню посудину і перемазати топленим салом зі шкварками. Подавати гарячими зі шкварками і сметаною.

Корисні поради

Терту картоплю для начинки потрібно в обов'язковому порядку віджимати, щоб зцідити сік. Це допоможе начинці не бути рідкою.

Оскільки весь сік не вдасться віджати повністю, і він все одно буде виділятися, то не варто відразу ліпити занадто багато вареників, щоб він не розкисло в очікуванні черги скупатися в киплячій воді. Краще готувати їх невеликими порціями.

Відрізавши від кулі тесту шматок, якого вистачить на одну порцію вареників, частину кулі накрити плівкою або рушником, щоб воно не заветріться.

Варять вареники на середньому вогні, щоб дозволити і тесту, і картоплі добре проваритися.

Що ще почитати: