03 июнь 2019 4 396

Як смачно приготувати вареники на пару

Вареники на пару – страва, знайоме кожній людині. Парові «пиріжки» з начинкою можна без побоювання давати дітям. Крім того, вареники можуть стати повноцінним другим блюдом, а можуть завершити обід в якості десерту. Нижче ви дізнаєтеся кілька рецептів вареників.

Основний рецепт
Інгредієнти Кількість
Яйце куряче - 2 штуки
Кефір - 250 грамів
Борошно пшенична хлібопекарська - 500 грамів
Сир - 500 грамів
Рослинна олія - 1 їдальня ложка
Цукровий пісок - 4 столові ложки
Сода - 0,5 чайної ложки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 234 Ккал

Спочатку замішуємо тісто. Кефір дістаємо з холодильника і даємо йому прогрітися до кімнатної температури. Збиваємо його з содою і яйцем. Потім починаємо підмішувати борошно в рідку масу. Замішуємо не липке, пружне тісто. Кладемо його в харчову плівку і кладемо відпочити в холодильник.

Тим часом збиваємо яйце з цукром до появи білої піни. Потім енергійно втручається яєчну масу в сир. За смаком можна додати ще трохи цукру.

Тісто розкачуємо на столі в пласт товщиною близько 0, 5 сантиметрів. Вирізаємо кружечки за допомогою чашки або склянки. На кожен гурток викладаємо столову ложку начинки і ретельно защипуємо краю.

Якщо ви готуєте в пароварці, необхідно злегка змастити чашу рослинним маслом.

Складаємо вареники так, щоб вони не торкалися один одного. Включаємо програму варіння на 12 хвилин.

Якщо у вас немає пароварки, можна скористатися друшляком над каструлею з киплячою водою. Подаємо готові вареники з солодкою сметаною. Ви можете замінити солодку начинку на пікантну. Досить додати в сир солі, зелені і часнику.

Вареники без яєць з вишнею на пару

Вареники з вишнею відмінно підходять для дитячого меню або поста. Адже склад тесту не містить яєць.

Отже, починаємо готувати вареники на пару:

  1. 200 мл дуже гарячої води;
  2. Борошно – близько 2, 5 склянок;
  3. Сіль – половина чайної ложки;
  4. Столова ложка цукру;
  5. 150 грамів вишні без кісточок.

Час приготування – 1 годину. Енергетична цінність – 167 ккал на 100 грамів.

Борошно просіваємо гіркою на стіл. Гарячу воду починаємо потроху підливати в центр і замішувати тісто. Воно повинно вийде пружним, і в той же час не занадто жорстким. Як тільки тісто буде готове, відправляємо його в холодильник відпочити під плівкою.

Вишню без кісточок пересипаємо цукром і кладемо в сито, щоб сік стек. Не виливаємо його! Надалі ми розбавимо сік водою і трохи уварим його. Вийде солодкий соус для подачі вареників.

Розкачуємо тісто в пласт. Оптимальна товщина – 0, 5 сантиметрів. З допомогою чашки вирізаємо кружечки. Кладемо в центр кожного столову ложку начинки і ретельно закріплюємо краю. Чашу пароварки змащуємо рослинним маслом і складаємо вареники. Ставимо програму варіння на 13 хвилин. Готові вареники з вишнею подаємо з солодким соусом.

Парові вареники з грибами в мультиварці

Вареники з грибами на пару – прекрасне ситне блюдо. Ми приготуємо його в мультиварці на режимі пар.

  1. Вода – 1 склянка;
  2. Борошно – 3 склянки (залежно від якості може знадобитися більше або менше);
  3. Вершкове масло – столова ложка;
  4. Сіль – половина чайної ложки;
  5. Гриби – 200 грамів;
  6. Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина.

Час приготування – годину. Енергетична цінність – 189 ккал на 100 грам.

Починаємо з тіста. Нагріваємо Воду практично до кипіння. Всипаємо в неї сіль, додаємо масло і ретельно перемішуємо. Починаємо підсипати борошно по половинці склянки і замішуємо тісто. Воно повинне бути пружним і не занадто жорстким. Даємо тісту відпочити в холоді.

Цибулю дрібно нарізаємо. Гриби також ріжемо кубиком. Обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого відтінку.

Розкачуємо тісто. Вирізаємо кружечки склянкою або кухлем. У середину кожного сочня кладемо начинку. Її кількість потрібно варіювати в залежності від вашого смаку. В мультиварку встановлюємо ґрати для варіння на пару і змащуємо її маслом. Ставимо режим варіння на пару 15 хвилин. Кладемо вареники на решітку і закриваємо кришку. Подаємо вареники зі сметаною.

Вареники з грибами і картоплею

Ще одна варіація ситного другої страви. Тісто робимо за попереднім рецептом. Тепер займемося начинкою.

  1. Картопля – 2 бульби;
  2. Цибуля – 1 велика цибулина;
  3. Гриби – 100 грамів.

Картоплю відварюємо в мундирі. Тепер очищаємо його і остуджуємо. Потім ріжемо картоплю дрібними кубиками (як на салат Олів'є). Гриби і цибулю нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо на вершковому маслі до готовності. Солимо за смаком, можна додати перець або часник.

Тісто розкачуємо як зазвичай. Вирізаємо кружечки. Кладемо на кожен начинку. У змащену маслом чашу пароварки складаємо вареники. Встановлюємо 10-хвилинне час варіння. Готові вареники можна подавати, посипавши рубаною цибулею зверху.

Рецепт тонких млинчиків на кефірі — вони виходять ніжними і мереживними.

Читайте як приготувати смачну запіканку на рисовому тесті з фруктами або м'ясом.

Читайте як приготувати яблучний пиріг без яєць — простий і незвичайний рецепт, який готується за п'ять хвилин.

Варенички парові на кефірі з картоплею та шкварками

Такі вареники – досить калорійне блюдо, але дуже смачне. Ідеальний обід для холодних зимових днів. Для приготування нам знадобляться наступні продукти:

  1. 250 мл кефіру;
  2. 500 грамів борошна;
  3. Половина чайної ложки соди;
  4. Половина чайної ложки солі;
  5. Яйце – 1 штука;
  6. Картопля – 4 великих бульби;
  7. Вершкове масло – столова ложка;
  8. 130 грамів сала з прожилками м'яса.

Час приготування страви – 1 годину. Енергетична цінність – 334 ккал на 100 грамів.

Спочатку займемося тестом. Кефір злегка підігріваємо і всипаємо в нього соду і сіль. Злегка збиваємо. Додаємо яйце і знову енергійно перемішуємо. Починаємо підсипати муку. Замішуємо пружне тісто і прибираємо його в холодильник.

Картоплю чистимо і відварюємо. Зливаємо води, залишаючи трохи відвару. За допомогою товкачика робимо пюре. Розігріваємо Сковороду, і викладаємо сало, порізане тонкими смужками. Підсмажуємо його до тих пір, поки не вийдуть шкварки. Додаємо їх в пюре. У товчену картоплю також додаємо вершкове масло і досолює при необхідності.

Розкачуємо тісто і вирізаємо кружечки потрібного розміру. Викладаємо начинку і акуратно защипуємо краю. Змащуємо чашу пароварки тонким шаром рослинного масла. Викладаємо вареники і варимо близько 10 хвилин. Готову страву подаємо з розтопленим вершковим маслом і сметаною.

Корисні поради

Щоб приготувати дуже смачні вареники, необхідно знати деякі секрети. Які нюанси варто враховувати?

  1. Борошно обов'язково потрібно добре просіяти. Це робиться для насичення її киснем. Замісити тісто буде набагато легше.
  2. Якщо ви готуєте заварне тісто, починайте замішувати його тільки після охолодження. Гаряча маса буде липнути до рук.
  3. Не підсипати багато борошна під час розкочування. Інакше тісто буде гумовим і жорстким. Можна змащувати качалку тонким шаром рослинного масла.
  4. Якщо ви робите вареники з фруктовою або ягідною начинкою, обов'язково робіть пласт тіста товщі, ніж для інших видів страви. Сік трохи розм'якшує тісто всередині, тому дуже тонке може порватися.
  5. Для сирних вареників слід навпаки, розкачати тісто тонший, ніж зазвичай. У сирну масу можна додати родзинки, курагу та інші сухофрукти.
  6. Якщо вам потрібно заморозити вареники запас, спочатку заморожуємо їх розкладеними на великій дошці, присипаній борошном. Як тільки кожен вареник подморозится, складаємо їх в пакет і прибираємо в морозилку.
  7. Готові вареники можна подати з розтопленим вершковим маслом, смаженою цибулею, фруктовим соусом.
  8. В якості фруктової начинки ідеально підійде полуниця, банани в карамелі, малина, шматочки консервованих персиків або ананаса. Вийде дуже смачний незвичайний десерт.
  9. Якщо у вас залишилися відварні вареники з несолодкої начинкою, можна приготувати дуже смачну страву. Складаємо вареники в горщик. Змащуємо їх майонезом або сметаною. Посипаємо тертим сиром. Потім запікаємо страву протягом 10 хвилин при температурі 220 градусів духовці. Якщо у вас є гриль, використовуйте його.
  10. Замість сала для шкварок можна засмажити тонкі шматочки шинки, бекону або ковбаси. Якщо ви віддаєте перевагу сало, обов'язково потрібно смажити шкварки на невеликому вогні, щоб вони не згоріли.

Тепер ви знаєте, як приготувати кілька видів смачних вареників на пару. Можна сміливо кликати друзів і родичів в гості на це блюдо.

Що ще почитати: