13 апрель 2019 2 523

Як приготувати вареники з картоплею і грибами

Останнім часом на ринку з'явилася величезна кількість напівфабрикатів. Використовувати їх дуже зручно – прибіг з роботи, закинув в окріп пельмені або вареники. Поки переодеваешься, гарячий обід вже готовий.

Однак користь подібних продуктів сумнівна. Ніколи не знаєш, з яких інгредієнтів вони приготовані, наскільки вони були свіжими і якісними. Тому досвідчені господині намагаються самостійно заготовляти вареники про запас.

Особливою популярністю користуються ті, начинкою в яких служить картопля і гриби. Вони смачні і поживні, не втрачають своїх властивостей при заморожуванні.

В середньому час приготування вареників з картоплею та грибами займає близько години. Калорійність страви становить близько 200 ккал на 100 грамів. Спробуємо розібратися в тонкощах приготування цієї страви.

Трохи про походження

Страви, що готуються з бездріжджового тіста з начинкою, є в кухнях всього світу. Є подібні вироби і в італійському, і в китайській, і в бурятського меню. Тим не менш батьківщиною вареників вважається Україна.

Багато хто вважає, що варениками прийнято називати страви, начинки яких відсутня м'ясо. Але це не цілком вірно. В українській кухні є не лише вареники з капустою, вишнями, сиром, але і рецепти з начинкою з рубленого м'яса.

Найпопулярнішими і поживними є вареники з картоплею і грибами. При цьому вид останніх значення не має. У місті легше всього придбати печериці або гливи. Тим, хто періодично виїжджає в ліс, можна порадити використовувати лисички, опеньки, підберезники та інші гриби. Найпоширенішим є рецепт вареників з картоплею та грибами печерицями. Його і розглянемо далі, почнемо з засад — тесту.

Кращі рецепти тіста для вареників

Приготування вареників починають з тіста. Існує кілька варіантів. Краще всього спробувати різні рецепти і вибрати той, який підходить саме вам.

Традиційний рецепт тіста

Для замішування тіста знадобляться:

  • 1 яйце;
  • Склянку холодної води;
  • Чверть чайної ложки солі;
  • Борошно.

Спочатку слід збити міксером або виделкою яйце з водою і сіллю. Після цього поступово вводимо муку. Коли тісто стане складно вимішувати, відкладаємо прилади і продовжуємо руками. Чим довше вимішувати тісто, тим більш еластичним воно буде.

Заварне тісто

Для приготування заварного тіста потрібні такі інгредієнти:

  1. 2 склянки борошна;
  2. 250 мл окропу;
  3. 2 столові ложки будь-якого рослинного масла;
  4. Чверть чайної ложки солі.

Борошно просіваємо і додаємо сіль і масло. Потім вливаємо в миску окріп і починаємо швидко замішувати тісто міксером або ложкою. Коли заважати стане складно, відкладаємо ложку і міксер і вимішуємо тісто руками.

Важливо бути обережними, так як тісто може бути гарячим. Тісто має бути однорідним і еластичним. Коли потрібна консистенція буде досягнута, його накривають целофаном і дають полежати.

Як приготувати начинку з картоплі та грибів

Як випливає з назви вареників, для начинки знадобляться гриби і картопля, можна ще взяти цибулю. Сирі гриби слід попередньо відварити в злегка підсоленій воді протягом пари хвилин. Після цього воду зливають. Гриби викладають на розігріту сковороду з соняшниковою олією, додати цибулю. Смажити до підрум'янення.

Картоплю можна підготувати двома способами. Перший найпростіший. При цьому очищену картоплю труть на тертці і в сирому вигляді змішують з грибами. Але найчастіше картоплю попередньо відварюють, після чого товкачиком розминають в пюре.

Процес ліплення

Традиційно вареники ліплять вручну. Тісто розкачують до товщини півсантиметра. І нарізають склянкою кружечки. Можна нарізати тісто невеликими шматочками. Після цього кожен з них розкочують в кружечок.

В серединку кожного пластику тіста кладуть начинку. Після цього гурток складають навпіл і зліплюють краю будь-яким зручним способом.

Деякі господині вважають за краще використовувати спеціальні пристосування для ліплення вареників. На них вкладається гурток тесту, в середину кладуть начинку. Після цього складають пристосування навпіл. В результаті краї тіста залепляются.

Можна також розкачати два великих пласта тіста. На перший на відстані приблизно 4 сантиметри поміщають гуртки начинки. Після цього накривають другим пластом тіста і розрізають ножем посередині між начинкою. Коли все тісто буде розрізано на шматочки, краю притискають виделкою. Такі вареники виглядають дуже красиво.

Скільки варити вареники з картоплею і грибами

Готові вареники з картоплею і грибами можна заморозити або відразу ж зварити і подавати на стіл. Для цього слід закип'ятити велику кількість води – мінімум 3 літри на півкілограма вареників.

Воду слід підсолити, можна додати лавровий лист. Коли вона закипить, закидають вареники. Варять їх при періодичному помішуванні (щоб не прилипли до дна). Після спливання вареники варять ще близько п'яти хвилин.

Якщо для начинки використовувалася сира картопля, після закінчення цього часу обов'язково пробують вироби на готовність. Картопля не повинен хрумтіти на зубах.

Традиції подачі вареників

Рецепт вареників з картоплею та грибами відомий дуже давно. За час його існування на Україні з'явилися кілька традиційних способів подачі:

  1. Зі сметаною. У центр столу ставлять блюдо з цим молочним продуктом, щоб кожен міг накласти стільки, скільки йому потрібно. Ще один варіант – кожному при подачі подати пиалку зі сметаною, в яку можна буде вмочувати вареники;
  2. З маслом: вареники рясно поливають топленим вершковим маслом;
  3. З цибулею. Його дрібно ріжуть і обсмажують на олії. Після цього додають у миску з варениками, накривають її тарілкою і добре струшують. Можна також додати шкварки з сала.

Незважаючи на традиції подачі, багато сімей використовують нові варіанти, наприклад, готують унікальні соуси. Один з найсмачніших рецептів складається з вершків або сметани з додаванням обсмаженого лука, часнику і печериць. Можна також заправити соус улюбленою приправою. Після цього його уварюють на малому вогні до загустіння.

Приготуйте смачний і незвичайний салат з консервованої горбуші. Існує декілька варіантів цього рецепта.

Читайте як правильно приготувати шпроти з річкової або морської риби. Всі варіанти цього смачного блюда, яке стане відмінною закускою.

Смачна італійська паста з індичкою в вершковому соусі — хороший рецепт, який завжди виручить.

Корисні поради

Молоді господині вважають, що традиційний рецепт приготування вареників з картоплею та грибами нічого нового внести неможливо. Тим не менш, досвідчені кухарі постійно вигадують різні хитрощі, які допомагають поліпшити блюдо і домогтися його ідеальності. Ось деякі з них:

  • Сухі гриби перед обсмаженням необхідно розмочити, печериці, навпаки, мочити не варто, так як вони вбирають багато води;
  • Тісто буде більш ароматним, якщо замість води, використовувати воду, що залишилася після варіння картоплі або замочування грибів;
  • Якщо тісто погано склеюється, можна кружки тіста змастити тонким шаром яєчного білка;
  • Тісто перед початком ліплення має відлежатися в теплі мінімум півгодини.

Вареники з грибами і картоплею – один з кращих напівфабрикатів. Особливо це стосується тих, які приготовані в домашніх умовах. Досить витратити кілька годин у вихідний день і наліпити більше вареників, які згодом заморозити.

У результаті не буде забезпечений швидкий вечерю, але і чудову швидке блюдо у разі нежданих гостей. Велика кількість способів подачі допомагає урізноманітнити сервіровку столу і не дозволяє вареників з картоплею та грибами швидко набриднути.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: