Як смачно приготувати картоплю на мангалі
Якщо м'ясні шашлики вже набридли, а влаштувати пікнічок і зробити що-небудь на мангалі хочеться, то візьміть на озброєння наші рецепти овочевих шашликів з картоплі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картоплі свіжого врожаю - | 1 кг |
солі - | за смаком |
свіжих листочків лаврушки - | 10 шт. |
спеції - | за бажанням |
сала (свинячого або курдючного) - | 250 грам |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 278 Ккал |
Картопля, приготовлена на мангалі, може бути відмінним гарніром до м'ясного або рибного шашлику, але вона сама по собі хороша, особливо молода з тонкою шкіркою.
Перший варіант приготування:
- Спочатку треба вибрати картоплю: бульби рівної форми, дрібні, але длинненькие;
- Наконечником шампура висвердлити всередині кожної бульби наскрізну поздовжню дірочку. У цей отвір додати сіль і начинити салом (курдючним, свинячий). Нанизати картоплю на шампур поперек виконаних отворів. Між картоплинами свіжі лаврове листя;
- Смажити овочевий шашлик на мангалі. Слід врахувати, що картопля, на відміну від інших овочів пропікається найдовше, щоб уникнути підгоряння, треба постійно вертіти шампур;
- Перед подачею на стіл картоплю зняти з шампурів, викласти на блюдо і гарнірувати свіжими овочами та зеленню. Добре подати соус на основі майонезу або сметани.
Другий варіант приготування:
- Акуратно, щоб не здерти шкуру молоду картоплю помити, відварити її протягом 4 хвилин;
- Шавлія промити водою, обсушити паперовими серветками, зняти листочки з гілочки;
- Свиняче сало порізати на тонкі, але широкі смужки і обернути кожен бульба;
- Перед смаженням обгорнені шматочки картоплі надіти на шампур упереміж з листям шавлії або лаврушки;
- Смажити овочевий шашлик на мангалі приблизно 15 хвилин. Вугілля повинні бути гарячими, але без полум'я;
- Повертати шампур, щоб картопля рівномірно обсмажилася;
- Готовий овочевий шашлик зняти з шампура, покласти на блюдо, гарнірувати помідорами або огірками, нарізаними скибочками, зеленою цибулею і петрушкою.
Шашлик з картоплі у фользі
Для приготування знадобиться особливо міцна фольга для гриля, вона товстіша за звичайну. Якщо її немає, тоді загорніть в звичайну фольгу, але в два шари.
Необхідний набір продуктів:
- 500 г картоплі;
- 150 г розм'якшеного масла;
- 3 пучки сухого базиліка;
- будь-які спеції для картоплі по своєму смаку.
Приготування займе 55 хвилин, в 100 грамової порції – 260 ккал.
Як готувати картоплю на мангалі у фользі:
- Для шашлику краще вибирати не великі бульби, інакше вони будуть довго запікатися;
- Картопля ретельно промити, можна використовувати губку або щітку;
- В м'яке масло додати спеції, базилік, сіль. Рясно промазати бульби цією сумішшю;
- Обернути кожен декількома шарами фольги;
- Згортки розкласти на решітці, готувати над розжареним вугіллям без полум'я), приблизний час готування від 15 до 25 хвилин;
- Можна зробити по-іншому: покласти картоплю, загорнуту у фольгу у гарячу золу в мангалі, присипати зверху золою і запікати півгодини.
Вершковий крем для торта — спробуйте його ніжну консистенцію, це стане для вас кращим рецептом.
Візьміть на замітку кілька рецептів маринаду для лука.
Спробуйте приготувати оригінальний, яскравий торт «Божа корівка» з мастики.
Картопля, запечена з салом за рецептом Сталика Ханкишиева
Молоду картоплю можна запекти просто з сіллю і вершковим маслом, буде смачно. Але абсолютно особливий смак додає картоплі інший продукт – свиняче або курдючне сало.
Знадобиться:
- картопля свіжого врожаю – 1 кг;
- курдючне або свиняче сало – 200-300 грам;
- за 3 щіпки перцю, крупної солі;
- розмарин або куркума – за бажанням.
Час готування загальна: 55 хвилин, в готовому блюді на одну порцію припадає не більше 310 ккал.
Як готувати шашличок з картоплі з салом на мангалі:
- Помити картоплю, якщо овоч молодий шкірку знімати не треба, зі старої картоплі краще зняти;
- Картоплю нарізати кружечками і нанизати на шампур, чергуючи її з солоним салом або курдючним жиром;
- Всі рекомендовані спеції розтерти в мисці разом з крупною сіллю;
- Викласти шашличок на прямокутний аркуш фольги відповідного розміру, приправити розтертими спеціями;
- Щільно затиснути фольгу навколо овочевого шашлику, на кінцях закрутити. Смажити на мангалі, приблизний час від 15 хвилин до 20. За цей час картопля стане м'якше і просочиться салом;
- Розгорнути і прибрати фольгу. Картопля майже готова, треба надати їй красивий золотистий колір;
- Покласти картоплю ще раз на вугілля (без фольги), повертати шампури з картоплею, щоб вона прожаривалась рівномірно;
- У готовому шашлику картопелька має апетитну скоринку, а сало за смаком і виглядом нагадує засмажені на сковорідці шматочки сала, в деяких регіонах їх називають «шкварочка».
Як приготувати картоплю в маринаді на грилі на мангалі
Картоплю для смаження на грилі краще маринувати в оливковому маслі, змішаному з сіллю, подрібненим часником і пряними травами. Смажити картоплю на решітці гриля по 15 хвилин з кожної сторони.
Необхідні інгредієнти:
- 1 кг довгастої молодої картоплі;
- по 2-3 гілочки базиліка, кінзи, м'яти, кропу;
- 4-5 зубчиків часнику;
- ½ Склянки рослинного масла (краще оливкового);
- половина головки часнику;
- солити за смаком.
Щоб запекти картоплю, буде потрібно 50 хвилин, калорійність в 100 грамах готового страви — 289 ккал.
Приготування:
Крок 1. Картоплю помити, очистити від вічок. Шкірку з молодої картоплі можна не знімати;
Крок 2. Нарізати бульби великими кружечками завтовшки 1,5 см, посолити і залишити в чашці на 15 хвилин, потім обсушити;
Крок 3. Ножем розчавити часник, потім його порубати, зелень дрібно нарізати, додати оливкове масло, перемішати;
Крок 4. Нанизати кільця картоплі на шампури. Отримані шашлики рясно змастити маслом;
Крок 5. Смажити на решітці гриля, в процесі весь час перевертати і змащувати маслом.
Хрустка картопля, запечений на решітці на мангалі
Щоб приготувати хрусткий картопля на відкритому вогні, знадобиться решітка і самий мінімум продуктів, а шашличок вийде прекрасний.
Необхідний набір продуктів:
- 600-700 г рівного і довгого картоплі;
- ½ Склянки оливкової олії;
- велика сіль;
- спеції – за смаком.
На приготування потрібно 55 хвилин, в готовому блюді — 289 ккал.
1 варіант приготування:
- Картоплю розрізати вздовж на дві частини, трохи відварити;
- Влити в глибоку чашку 4 столові ложки олії, додати сіль, спеції і відварену картоплю, перемішати;
- На решітку розкласти овоч і підсмажити з двох боків до появи красивою золотистої скоринки.
2 варіант приготування:
- Картоплю нарізати гуртками;
- Часник і гілочку розмарину подрібнити в блендері (або просто дрібно порізати), змішати з оливковою олією і отриманим соусом залити картоплю. Залишити на 20 хвилин;
- Смажити кружечки картоплі на решітці з усіх боків по 10 хвилин. Під час процесу кілька разів полити картоплю ароматним маслом;
- Подавати з соусом із сметани, змішаної з подрібненою зеленню.
Корисні поради
- Молода картопля на мангалі краще запікати в шкірці. Вона надає овочу особливий смак. Крім того печена картопля ще і найкорисніше з усіх картопляних страв в ній зберігається велика кількість вітамінів;
- Можна запікати цілком. Щоб така картопля пропеклась, зробити на ній поперечні надрізи;
- В якості соусу можна використовувати нежирну сметану або несолодкий йогурт, збитий з рубаним кропом;
- Замість сала можна взяти курячий підшкірний жир. А замість соусів – просто посипати картоплю сіллю – вийде смачно і недорого;
- Смажити овочевий шашлик треба над розпеченими в мангалі вугіллям, але без полум'я;
- Щоб при потраплянні крапельок жиру не відбувалося загоряння, потрібно рясно засипати жар дрібною сіллю.
Приємного апетиту!