30 апрель 2019 17 881

Як приготувати коропа на мангалі по-царськи

До 14 століття насолодитися стравою з коропа могли тільки в Китаї. Тоді соковита і корисна риба називалася сазаном. Сучасні вчені з'ясували, що любителі карпа збагачують свій організм антиоксидантами, вітамінами і мікроелементами. Щоб зберегти всі корисні властивості китайської риби, краще всього її готувати на мангалі.

Підготовка маринаду або як зробити блюдо ще смачніше

Надати додаткову родзинку карпу допоможе грамотно приготований маринад. Смачний маринад для коропа на мангалі можна приготувати з:

  1. Лимонного соку;
  2. Майорану;
  3. Сметани;
  4. Пива.

Головне завдання соусу – розкрити всі відтінки смаку царської риби, але не перебити їх.

Лимонний маринад
Інгредієнти Кількість
сік лимона - 5 столових ложок
масло соняшнику - 100 мл
вода - 30 мл
гірчиця - 2 чайних ложки
цукор - ½ Чайної ложки
оцет - 5 мл
лавровий лист - 2 штуки
перець і сіль - за смаком
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 грам: 890 Ккал

Покрокова інструкція:

  1. У чашу блендера вливаємо сік лимона і воду;
  2. Додаємо спеції, гірчицю і лаврушку. Все перемішуємо;
  3. В цю ж ємність вливаємо олію, ще раз включаємо блендер.

Маринад готовий. Тепер можна натерти їм карпа і відправити в холодильник на півгодини.

Як варіант, сік лимона можна змішати з часником, видавленим через прес. Після цього додати олію і спеції.

Майоран

Маринад з майорану радять робити з додаванням олії оливи, часнику і лимонного соку. Для пікантності в нього можна покласти цедру апельсина або лимона. А також не забути посолити і поперчити.

Готується такий соус не довше 10 хвилин. Калорій на 100 г – 300 ккал.

Пиво

Щоб пом'якшити кісточки, роблять маринад з пива.

Для цього беруть:

  • ½ Пляшки світлого пива;
  • перець запашний;
  • сіль.

Час приготування соусу 5-7 хвилин.

Калорійність маринаду на 100 г – 43 ккал.

Спочатку потрібно тушку натерти спеціями, потім покласти карпов в глибоку миску і залити пивом. Через годину рибу вже можна відправляти на вогнище.

Читайте як приготувати апетитний капустяний пиріг у духовці або в мультиварці.

Рецепти гарнір з картоплі — спробуйте урізноманітнити страви з цього популярного овоча.

Пиріг з рисом і родзинками — надзвичайно оригінальний рецепт випічки до чаю.

Сметана

Існує безліч рецептів маринаду з сметани. Ось один з них.

Інгредієнти:

  • сметана – 200 г;
  • цибуля – 1-2 головки;
  • зелень – 2 пучка (кріп або петрушка);
  • спеції за смаком.

Сам соус готується близько 10 хвилин.

Калорій в ньому трохи більше 200 ккал на 100 р.

Що потрібно робити:

  1. Цибулі нарізати кільцями. Зелень дрібно нарубати;
  2. Змішати і додати спеції;
  3. Натерти сумішшю шматки коропа;
  4. Залити рибу сметаною і залишити «відпочивати» на 50-60 хвилин.

Поки короп просочується соусом, можна розвести вогнище та приготувати вугілля для приготування корисної смакоти.

Риба на решітці

Професіонали вважають, що на решітці краще всього готувати цілого коропа. Щоб покуштувати страву на природі, знадобляться наступні інгредієнти:

  • короп – 2 штуки;
  • зелень – по пучку петрушки і кропу;
  • цибуля – 2-3 головки;
  • часник – пара зубчиків;
  • сіль і запашний перець.

Насолодитися стравою вийде через 1 годину 30 хвилин.

Калорійність на 100 г — 114 ккал.

Рецепт карпов на мангалі на решітці (цілком):

  1. Карпов потрібно гарненько помити, звільнити від луски і нутрощів. Після чого ще раз промити;
  2. Цибулю і часник нарізати тоненькими кружечками;
  3. Зелень також моєму, залишаємо сушитися;
  4. На самій рибі з кожного боку робимо горизонтальні надрізи. Глибина повинна бути приблизно півсантиметра, відстані між надрізами – по сантиметру;
  5. Всередині і зовні промазуємо тушки спеціями і сіллю (або підготовленим маринадом);
  6. У надрізи закладаємо кільця цибулі та часнику;
  7. У черевце можна покласти зелень. Це додасть додатковий аромат готовому карпу. В маринаді риба повинна відпочити близько години;
  8. Тепер кладемо тушки на ґрати. Саму ґрати варто гарненько змастити маслом, щоб шматки готового страви не прилипли до металу;
  9. З одного боку короп буде запікати 10-12 хвилин. Стільки ж – з іншого.

Якщо жар від вугілля дуже сильний, грати з «сазанами» рекомендується в процесі запікання перевертати. Перед подачею на стіл з черевця потрібно витягнути зелень.

Смакота у фользі

Смачного «сазана» можна приготувати на мангалі і без використання решітки. Її функцію візьме на себе звичайна фольга.

Які потрібні продукти:

  • короп – 1-2 штуки;
  • спеції для риби (базилік, тар-тар, імбир та ін.);
  • рослинна олія;
  • сіль і перець.

Крім того, можна додати:

  • сік лимона – 3-4 чайних ложки;
  • сир – 100 р.

У фользі короп буде запікати 1 годину.

Калорійність готового продукту на 100 г — 99 ккал (з сиром трохи більше).

Як приготувати коропа у фользі на мангалі:

  1. Помити і почистити самих карпов. Відрізати від них голови і хвости;
  2. Промити готові тушки, натерти спеціями;
  3. Додати в черевце кілька шматочків сиру, зверху збризнути соком лимона;
  4. На лист фольги, складений в два рази налити і розподілити масло;
  5. Загорнути тушки, покласти їх на розжарене вугілля;
  6. З кожної сторони короп буде готуватися по 7-8 хвилин.

Щоб вишукане блюдо не зіпсувати, потрібно уникати відкритого вогню.

Короп у фользі, маринований сметаною

Окремої уваги заслуговує рецепт запеченого коропа у фользі в соусі з сметани. Це страва прикрасить будь-річний свято.

Що потрібно купити в магазині:

  • короп – 1 штука;
  • сметана – 100 г;
  • майонез – 100 г;
  • соняшникова олія – 10 г;
  • лимонний сік;
  • цибуля – 2 головки;
  • сіль, перець, спеції.

Біля мангалу потрібно буде провести приблизно 1 годину.

Калорійність на 100 г – 184 ккал.

Як посмажити карпа, замаринованого в сметані, у фользі на мангалі:

  1. Підготуємо рибу: миємо, чистимо, потрошимо. За бажанням можна відрізати голову і хвіст;
  2. Щоб скоринка вийшла хрусткою, рибину слід гарненько висушити рушником або серветкою. Потім натерти сіллю і спеціями, побризкати на тушку лимонний сік і прибрати в холодне місце;
  3. Поки короп відпочиває, приготуємо соус. Для цього потрібно змішати майонез, сметану і масло. Готовим маринадом обмажем нашого «сазана»;
  4. Тепер потрібно порізати кільцями цибулю. Півпорції кілець рекомендується також замаринувати в соусі (10 хвилин буде достатньо);
  5. Далі на фольгу, складену двічі, кладемо другу частину цибулі. Зверху на нього – короп у сметані. В живіт рибі поміщаємо замаринований цибулю, залишки викладаємо на саму тушки;
  6. Звертаємо рибу у фользі, кладемо на вугілля. Готується смакота на мангалі не більше 30 хвилин. Головне — кожні 5 хвилин її перевертати.

Смакота готова. Добре подавати таких коропів під біле сухе вино.

Поради кулінарів

Щоб коропа на мангалі задоволені гості згадували ще довго, варто врахувати кілька моментів:

  1. Рибу потрібно вибирати свіжу. Професіонали впевнені, що найсмачніша страва виходить з живого «сазана»;
  2. Під час готування на решітці, важливо стежити за тим, щоб карпо почав готуватися у власному соку або жиру. Вишуканішим виходить саме смажене блюдо. Проблема вирішується просто: якщо риба почала тушкуватися, а не смажитися, її досить зрушити по решітці в інше місце;
  3. Фольгу для страви рекомендують скласти мінімум удвічі. Найкраще змайструвати своєрідний конверт і вже в нього загорнути тушку. Важливо залишити вільне місце всередині, тоді під час смаження конверт не лусне;
  4. Ідеальними приправами для коропа стануть: часник, духмяний перець, тар-тар, імбир, базилік, орегано, коріандр, лаврове листя;
  5. Щоб довго не гадати над гарніром, його можна приготувати на одній решітці з рибою, або навіть у фользі. Добре за смаком з коропом будуть поєднуватися: картопля, болгарський перець, морква, помідори;
  6. Щоб підкреслити смак риби, професіонали радять у черевце перед готуванням покласти зелень. Наприклад, кріп або петрушку. Перед подачею на стіл їх зазвичай прибирають;
  7. Якщо рибка піймалася суха, в її черевце рекомендується покласти маленький шматочок вершкового масла, а також змастити тушку карпа;
  8. Жирного «сазана» краще маринувати в лимонному соку або соєвому соусі.

Ці прості хитрощі допоможуть готування перетворити в захоплюючий творчий процес. Залишилося тільки вибрати сонячний деньок, щоб піти на рибний пікнік.

Що ще почитати: