07 июнь 2019 3 654

Як приготувати коропа в сметані на сковороді в духовці і мультиварці

Рибу необхідно додавати в харчовий раціон, так як вона містить багато вітамінів і є дієтичним продуктом. Короп – це одна з найбільш зручних у готуванні риб. Він був штучно виведений в Китаї майже століття тому.

Найскладніше в процесі приготування – це чистка цієї річкової риби, все інше не становить особливих труднощів. При термічній обробці короп не втрачає своїх корисних властивостей. Тому цю рибу можна приготувати в духовці, в мультиварці, в казані, на грилі, на пару.

За багато років існування цієї риби людство придумало безліч рецептів приготування, від самих простих до надзвичайно складних. Особливо добре поєднується м'ясо коропа зі сметаною. Нижче представлені найбільш смачні рецепти цієї рибини в сметані.

Покроковий рецепт приготування на сковороді
Інгредієнти Кількість
короп - тушка не більше 1,5 кг
сметана (жирність переважно 20%) - 200 г
борошно - 2 ст. л.
вода - ¼ Ст.
сіль і перець - на смак
масло рослинне - для смаження
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал
Перед тим, як почати готувати рибу, її необхідно підготувати. Для цього варто сполоснути рибину під холодною водою. Ні в якому разі не можна використовувати для цього теплу або гарячу воду – ніжне м'ясо коропа вже почне варитися.

Потім слід ножицями акуратно видалити плавники і відрізати хвіст. Наступним кроком потрібно відрубати рибі голову. Потім потрібно ножицями розрізати черевце риби вздовж по боковині тельця до отвору. Дістати всі нутрощі і обполоснути карпа зсередини.

Потім коропа слід обмазати спеціями і залишити хвилин на 20 «відпочити» і просочитися прянощами. В цей час сметану необхідно змішати з водою і сіллю. У миску насипати борошно, поставити сковороду розігріватися, налити в неї масло.

Далі потрібно карпа обваляти в борошні і обсмажити з обох сторін. Потім вийняти карпа, залишки масла злити. Потім знову покласти рибу в сковорідку і залити підготовленою розведеної сметаною. Накрити кришкою і тушкувати до готовності не більше 10 хвилин.

Короп у сметані, запечена в духовці

Щоб приготувати цю рибу в духовій печі, будуть потрібні наступні продукти:

  • риба короп (тушка вагою приблизно 1 кг);
  • нежирна сметана — 1 ст.;
  • 2-3 часточки лимона;
  • сіль і перець на свій смак;
  • 1 ч. л. олії для того, щоб змастити деко.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність риби при такому дієтичному приготуванні, описаному нижче, становить приблизно 150 ккал на 100 грам.

Попередньо рибу необхідно очистити від нутрощів і відрізати голову.

В тушці зробити надрізи, досить глибокі, щоб спеції проникли всередину. Потім натерти карпа сіллю і перцем, віджати пару часточок лимона, полити отриманим соком, самі часточки вкласти в розрізане черевце рибки. Відкласти його для просочення хвилин на 20, в цей час розігріти духовку до двохсот градусів.

Потім слід карпа обмазати сметаною і покласти на змащений олією лист дека.

Поставити запікатися на 10-15 хвилин.

Риба з картоплею

Короп, як дієтична риба, дуже добре поєднується з овочами. Відмінний рецепт цієї риби з картоплею урізноманітнює щоденний раціон. Знадобляться:

  • безпосередньо короп — 1-2 рибини (не більше 1,5 кг вагою в цілому);
  • 1 кг картоплі;
  • 0,5 л нежирної сметани;
  • сіль і перець на свій смак;
  • 100 г твердого сиру;
  • олія для змащування дека.

Час приготування – близько 3 годин.

Калорійність цього коропа з картоплею становить 450 ккал на сто грам.

Рибини потрібно очистити від плавників, хвостів, нутрощів, очей і зябер. Голову відрізати немає необхідності. Обмазати тушки сіллю, перцем і всередині, і зовні, відкласти, щоб просочилися. В цей час картопля потрібно очистити від шкірки і нарізати круглими скибочками. Духовку вже варто поставити розігріватися.

Взяти глибокий лист або іншу жароустойчивую форму, змастити олією. На дно викласти частину нарізаної картоплі, поперчити і посолити, трохи промазати сметаною. Зверху потрібно покласти тушки карпа. Обмазати їх грунтовно сметаною і зверху посипати тертим сиром. Потім покласти ще шар картоплі, сіль-перець, потім шар сметани і тертого сиру.

В піч, розігріту до 160 градусів, поставити деко на півтори години. Страва повинна як слід підрум'янитися, а картопля – пропектися. По закінченні заданого часу короп з картоплею в сметані готовий до подачі.

Читайте як приготувати смачне печиво з яблуками в нашій статті.

А ви знаєте як приготувати смачні мафіни з шинкою і сиром? Пропонуємо вам чудову добірку рецептів смачної випічки.

Пиріг з листкового тіста з чорницею — спробуйте, це дуже смачно!

Рецепт для мультиварки

У сучасній кухні завжди присутнє таке чудо техніки, як мультиварка. Відрізняється вона тим, що полегшує врахувати домогосподарки, не відволікаючи її на перемішування, перевертання, відстеження часу приготування страв. Для того, щоб зробити смачна страва з коропа в мультиварці, знадобляться:

  • тушка коропа вагою не більше кілограма,
  • 300 г сметани жирністю не більше 15%;
  • сіль і перець на свій смак;
  • 1 ч. л. оливкової олії.

Час приготування – 1 годину.

Риба, приготована таким чином, відрізняється особливо низькою калорійністю – приблизно 100 калорій на 100 грам.

Розглянемо докладно, як приготувати тушкованого карпа зі сметаною в мультиварці. Рибу слід очистити від луски, плавників, нутрощів і голови. Розрізати на великі шматки, шириною, як мінімум 2 см, скласти в миску.

Насипати в цю миску солі і перцю, додати сметани. Поставити настоюватися на півгодини. Через це час потрібно обмазати чашу мультиварки оливковим маслом і всередину скласти шматки риби. Долити решту сметану в чашу.

Закрити каструлю і поставити на режим приготування риби. Якщо немає такого режиму, то можна поставити на приготування овочів або каші. Середній час приготування повинно займати не більше 10 хвилин.

Корисно знати

Короп – це дуже ніжна риба, що володіє дуже смачним дієтичним м'ясом. Кілька порад, як приготувати рибу в сметані найбільш смачно:

  1. У приготуванні карпа, в першу чергу, потрібно орієнтуватися на те, щоб не переварити його, не пересолити, не переперчить і не пересмажити. Інакше м'ясо цієї риби може стати жорстким, гумовим, тягнеться або, що найгірше, перетворитися на кашу.
  2. Рибу варто вибирати середніх розмірів. Занадто велика тушка перепалиться зовні, а всередині м'ясо може залишитися сирим. Це небезпечно для здоров'я. Занадто маленькі тушки теж не варто вибирати, так як в них повно дрібних кісток, які можуть застрягти в горлі або зубах. Крім того, їх дуже легко пересмажити.
  3. Краще купувати рибу ще не потрошенную і не проходила термічну обробку, тобто свіжу, ще жодного разу не морожену. Після численних заморозок в м'ясі між волокнами з'являються пухирці і прожилки з водою, що значно псують смак.
  4. Перевагу краще віддавати оливковому маслу, так як рослинне масло трохи псує натуральний смак карпа.
  5. Додатково до страв з цієї риби можна додавати ріпчасту цибулю, часник і зелень.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: