Як приготувати овочі гриль будинку в духовці
Влітку так приємно вибратися на природу і посмажити на вогнищі смачне м'ясо, до якого в якості гарніру йдуть запечені там овочі. І, здається, смачніше цього немає нічого на світі. Але що робити, якщо на вулиці не сезон або погана погода?
І якщо м'ясо можна замаринувати і отримати аромат димку з допомогою маринаду, то для овочів гриль можна легко замінити духовкою. Головне — знати, як правильно їх готувати!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
солодкий перець - | 3 шт. |
соняшникова олія - | 2 ст. л. |
цвітна капуста - | 1 головка (невелика) |
батат (солодкий картопля) або звичайний - | 2 великих штуки |
часник - | за смаком |
цукіні - | пару шт. |
чебрець - | за бажанням |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 г: 85 Ккал |
Як гарнір до будь-якого м'яса підійдуть овочі, приготовлені таким способом. Духовка для цієї страви повинна мати режим гриль — саме тоді вони виходять зовсім літніми і ідеальними по структурі – злегка підсмажені зверху і хрусткі всередині.
- Всі овочі підготувати заздалегідь і очистити від шкірки;
- Духовку включити на гриль-режим і нагріти до 200 градусів;
- Кабачки нарізати великою соломкою (бруски до 3 см завтовшки);
- Перець нарізати середніми шматочками, добре промивши від насіння;
- Головку капусти очистити від листя і розділити все на суцвіття;
- Картоплю порізати на кружечки (1,5 см завтовшки);
- Викласти на деко овочі. Вкрай бажано попередньо покрити його папером або фольгою, щоб уникнути пригорання продуктів. Перець бажано укласти шкіркою вгору;
- Подрібнений часник і чебрецем додати в масло;
- Змастити рясно всі інгредієнти кулінарної пензликом, змоченої в маслі;
- Відправити деко в духовку на 15-20 хвилин;
- Лист повинен знаходитися прямо під грилем, щоб все максимально пропеклося;
- Якщо зверху утворюється коричнева скоринка (або перці злегка підгоряють) нічого страшного – вона легко зчищається, а шкоди смаковими якостями не буде.
Овочі на решітці
Щоб приготувати корисні овочі, які є навіть примхливі дітки, можна використовувати звичайну духовку. А щоб на них з'явилися апетитні смужки, необхідно використовувати решітку і готувати на режимі гриля.
Готувати таке блюдо дуже просто і швидко, а результат дуже порадує! Отже, як же зробити овочі гриль в духовці на решітці? Розглянемо нижче.
Склад:
- баклажан – 2 шт.;
- томати – 4 шт.;
- перець – 2 шт.;
- бальзамічний оцет – 10 мл;
- одна головка цибулі.;
- гриби – 0,2 кг;
- оливкова олія – 30 мл;
- яблучний оцет – 10 мл;
- італійські трави – 1 ст. л;
- сіль та інші спеції за смаком.
Витрачений час: 1 год.
Калорії: 90.
- До складу трав, що використовуються в цьому рецепті, входить: часник, чебрець, розмарин, орегано, паприка і базилік. Вони легко замінити будь-якими іншими, більш переважними;
- Змішати оцти з цукром, сіллю і травами. Влити олію і добре перемішати отриманий маринад, щоб спеції розчинилися;
- Всі свіжі інгредієнти добре помити і обсушити рушником;
- Томати з цибулею нарізати на кружечки до 1,5 см діаметром;
- Перець, гриби і синенькі – пластинками;
- Все скласти в глибокий посуд і заправити маринадом;
- Дати постояти овочам 20 хвилин, щоб вони наситилися спеціями;
- Включити режим гриля в духовці і розігріти її до 200°С;
- Викласти все на решітку і відправити в духовку. Можна застелити ґрати папером, але це за бажанням;
- Піч півгодини, а потім їсти, поки гаряче!
Овочеве асорті гриль в маринаді
В якості маринаду можна використовувати просте масло і прянощі. Це найшвидший і простий маринад, але який же аромат він дає!
Продукти:
- один молодий кабачок;
- великий ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- часник – 2 зубки;
- рослинна олія – 4 ст. л;
- великий баклажан;
- томат – 2 шт.;
- трави – 2 ч. л.
Потрібний час: 25 хвилин.
Калорійність: 95 калорій.
- Почистити зубчики часнику і дрібно їх нарізати. Добре використовувати спеціальний прес для цього або дрібну тертку;
- Змішати все разом спеції і масло. Добре перемішати;
- Всі підготувати: очистити цибулю і кабачок від шкірки, помити і нарізати однаковими гуртками. Вони не повинні бути товстими – до 8 мм;
- Від маринаду відокремити 1 столову ложку для того, щоб полити пізніше вже готові овочі;
- В маринад занурити всі порізані овочі і добре перемішати їх так, щоб вони вкрилися рівним шаром заправки. Якщо тримати їх в маринаді кілька годин-ніч, то вони виходити набагато смачніше;
- На деку розстелити пергаментний папір. Змащувати маслом її не варто, оскільки овочі і так добре їм присмачені;
- Все викласти на деко так, щоб вони не стикалися один з одним;
- Деко помістити в духовку, яку розжарити до 200 градусів. Тримати овочі там необхідно до 15 хвилин;
- Вони готові тоді, коли на них утворюється скоринка;
- Дістати їх з духовки і полити заправкою.
Покроковий рецепт з фото смачного лагмана з курки.
Як приготувати смачну піцу за 10 хвилин читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт крему для бісквітних коржів. Його можна використовувати і для фруктового десерту і як просочення для торта.
Салат з овочів гриль в духовці
Теплі салати користуються великою популярністю, але є один варіант, який обов'язково варто спробувати кожному – це салат з теплих овочів, які готувалися на грилі. Готувати їх можна і на відритому грилі і в домашній духовці.
Склад:
- синенький, болгарський перець і цукіні – 1 шт.;
- будь-яка зелень – ½ пучка;
- оливкова олія – 20 мл;
- лимонний сік – 20 мл;
- спаржа – 300 гр;
- помідор – 2 шт.;
- бальзамічний оцет – 1 ст. л;
- сіль за смаком.
Потрібні час: 40 хвилин.
Калорійність: 90 ккал.
- Синенькі заздалегідь почистити і нарізати кружечками. Посипати рясно сіллю і залишити на 15 хвилин, завдяки цьому вони не будуть гірчити;
- Помідори нарізати на четвертинки;
- Цукіні розрізати навпіл і потім порізати на тонкі смужки. Шкірку можна не знімати, якщо він молодий;
- Перець порізати на четвертини, а потім ще раз поперек щоб шматочки не були занадто великими;
- Спаржу та зелень помити;
- Зробити заправку з оцту, олії та спецій. Туди ж відправити і порізану зелень;
- Баклажани промити від солі і покласти до інших овочів на деко;
- Запікати 25 хвилин при 180°С;
- Готові овочі викласти на блюдо і заправити заправкою;
- Їсти салат теплим з будь-яким гарніром. Особливо добре підійде рис.
Корисні рекомендації
Щоб страва вдалося і мав приємний смак і вигляд, необхідно:
- Вибирати всі продукти приблизно однакового розміру. Інакше в процесі приготування вони будуть виглядати негарно і готувати їх разом можна буде, оскільки овочі меншого розміру пропечуться швидше і можуть втратити форму і вид;
- Обов'язково використовувати трави в процесі приготування. Особливо добре підходять з розмарином і чебрецем;
- Слід вибирати тільки молоді і м'ясисті овочі. Тоді вони вийдуть вкрай соковитими;
- Вибирати овочі потрібно на свій смак, оскільки всі вони прекрасно запікаються і на грилі, і в духовці. При цьому будь-який овоч буде смачним і корисним, оскільки готується корисним способом і без зайвої олії.
Особливо приємно їсти овочі гриль з духовки зимовими холодними вечорами, адже вони змушують відчути наближення літа!