Як правильно смажити овочі на сковороді гриль
Сковорода гриль є самим корисним предметом на кухні. Її можна використовувати для приготування різних страв, включаючи овочі гриль. Їх можна робити в різний час року і влітку, і взимку, при цьому вони завжди виходять дуже смачними і ароматними. Тим більше їх приготування досить просте, їх може зробити кожен, головне, було б бажання.
Корисні овочі, смажені на сковороді гриль
Багатьох цікавить важливе питання – чи дійсно корисні овочі, приготовані на сковороді гриль? Вони виходять дуже смачними, повною мірою зберігають всі свої смакові якості і корисні властивості. Крім цього, при їх обсмажуванні не потрібно використовувати масло, яке у великих кількостях може бути шкідливо.
Так чим же корисні овочі, приготовані на грилі:
- в овочах гриль міститься високий рівень клітковини, яка посилює процес очищення організму;
- в них не містяться шкідливі речовини;
- вони не завдають шкоди фігурі, тому що при приготуванні не використовується сіль і масло.
Які підібрати приправи
Для приготування овочів гриль можна використовувати різні види приправ. Найбільш смачними і ароматними овочі виходять при їх доповненні наступними спеціями:
- морква в сушеному вигляді;
- сушений лук;
- томат;
- часник у свіжому і сушеному вигляді;
- лавровий лист;
- зелень селери;
- зелень петрушки;
- кріп;
- базилік;
- перець чорний в молотом вигляді;
- запашний перець;
- куркума;
- кмин.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кабачок - | 1 шт. |
баклажан - | 1 шт. |
цибулина - | 1 шт. |
томат - | 1 шт. |
печериці свіжі - | 7-8 штук |
болгарський перець - | 2 шт. |
масло, краще соняшникову - | 50 мл |
сіль і перець - | на смак |
часник - | 3 зубця |
кріп і петрушка - | 5-6 гілок |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 65 Ккал |
Як будемо готувати овочі на сковороді гриль:
- Для початку всі овочі слід ретельно промити від бруду, пилу і добре протерти;
- Якщо кабачки не молоді, то краще з поверхні зрізати шкірку;
- Цибулю очищаємо від лушпиння;
- Далі кабачки, цибуля, помідори ріжемо кружальцями. Кружечки не повинні бути дуже товстими, їх товщина повинна складати близько 1 см;
- Баклажани потрібно розрізати на кружечки за розміром товщини 0,5 см;
- Солодкі перці ріжемо навпіл, видаляємо насіння і видаляємо частину із плодоніжкою;
- Ріжемо очищений перець на прямокутники;
- Печериці слід нарізати на кілька частин;
- Всі нарізані компоненти перекладаються в миску, приправляються спеціями, сіллю, поливаються маслом;
- З часникових зубчиків потрібно зчистити шкірку і пропустити через часникодавку;
- Викладаємо часник до овочів і знову перемішуємо;
- На сильний вогонь ставимо сковороду гриль і прогріваємо;
- Викладаємо овочі на поверхню сковороди в один шар і обсмажуємо;
- Смажити слід не до кінця 4-5 хвилин з двох сторін;
- Далі викладаємо овочі і розкладаємо інший шар;
- Готові овочі гриль будуть прекрасним гарніром до м'яса, рибі.
Як смажити овочі мариновані
Продукти для приготування:
- 3 картопляні бульби;
- один баклажан;
- один кабачок;
- солодкий перець – 2 штуки;
- цибуля – 1 штука;
- 300 грам шампіньйонів;
- паприка – 1 штука;
- суміш приправ для овочів;
- трохи чорного перцю в молотом вигляді;
- лимон – ½ частину;
- 2 великі ложки оливкової олії;
- сіль на свій смак.
Період приготування – півгодини.
Калорійність — 69 ккал.
Процес приготування:
- Картопля очищаємо, промиваємо і ріжемо тонкими кружечками, потім їх розрізаємо на дві частини;
- Баклажан промиваємо, протираємо насухо і нарізаємо на тонкі кружечки за розміром товщини 0,5 см;
- Кабачок споліскуємо, якщо на поверхні овоча шкурка має щільну структуру, то її слід зрізати;
- Розрізаємо кабачок тонкими кружечками товщиною 1 см;
- Перець споліскуємо, ріжемо і прибираємо все насіння;
- Нарізаємо перець на квадратики великого розміру;
- Паприку потрібно розрізати на дві частини. Вирізаємо все насіння, прибираємо перегородки і кожну половину потрібно розрізати на 4 частини;
- Лук очищаємо і нарізаємо тонкими кружечками;
- Печериці споліскуємо, чистимо капелюшки і ріжемо на дві частини;
- Всі нарізані компоненти перекладаємо в ємність, насипаємо приправи, сіль;
- Поливаємо соком лимона і оливковим маслом;
- Залишаємо маринуватися протягом чверті години;
- Сковорідку-гриль ставимо на вогонь, добре прогріваємо;
- Викладаємо шаром на її поверхню промариновані овочі і обсмажуємо з обох сторін по 5 хвилин.
Кабачки і баклажани з пряними травами
Компоненти для приготування:
- два баклажана;
- кабачки – 2 штуки;
- часник – 2 зубчики;
- олія оливкова – 50 мл;
- сіль на свій смак;
- кілька щіпок перцю чорного в молотом вигляді;
- суміш пряних трав для овочів.
Скільки потрібно готувати – 25 хвилин.
Калорійність – 59 ккал.
Як приготувати кабачки і баклажани з пряними травами на сковороді гриль:
- Баклажани і кабачки ретельно промиваємо, протираємо, зрізаємо плодоніжки;
- Потім ріжемо тонкими кружечками товщиною 1 см;
- Викладаємо в чашку і перемішуємо;
- Підливаємо оливкову олію і знову перемішуємо кружечки овочів;
- Часточки часнику чистимо від шкірки і нарізаємо пластинками, викладаємо часник до овочів і знову перетряхиваем кружечки, щоб пластинки часнику рівномірно розподілилися;
- Підсипаємо трохи чорного меленого перцю, солі і пряних трав, добре розмішуємо;
- Ставимо на великий вогонь сковороду гриль і розігріваємо;
- На гарячу поверхню сковороди викладаємо кружечки кабачків і баклажанів, обсмажуємо з обох сторін по 7 хвилин;
- Готові овочі перекладаємо на тарілку і подаємо у вигляді гарніру до будь-якого основного блюда.
Печериці з сиром
Компоненти для приготування:
- 10 штук печериць великого розміру;
- 100 грам сирного продукту;
- 50 грам коров'ячого масла;
- 5-6 гілочок петрушки;
- кілька щіпок суміші спецій;
- сіль поварена – на свій смак.
Час приготування – 30 хвилин.
Калорійність – 110 ккал.
Як посмажити гриби з сиром на сковороді гриль:
- Варто використовувати печериці свіжі з м'якою структурою;
- Зрізаємо ніжки, капелюшки очищаємо від шкірки, яку можна з легкістю зняти ножем;
- Скибочка сиру потрібно протерти на тертці з дрібною решіткою;
- Стебла петрушки потрібно промити, струсити і порізати дрібними шматочками;
- Засипаємо зелень до протертого сиру і перемішуємо;
- Бажано коров'яче масло заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно размягчилось;
- Додаємо масло до сиру з зеленню, підсипаємо спеції, мелений перець, сіль і добре перемішуємо;
- Ставимо на сильний вогонь сковорідку-гриль і розігріваємо;
- Викладаємо капелюшки внутрішньою стороною на поверхню сковороди і пропекаем близько 5 хвилин;
- Потім перевертаємо капелюшки, викладаємо в середину начинку;
- Засмажуємо грибочки приблизно 5-7 хвилин;
- Викладаємо фаршировані капелюшки грибів на тарілку і подаємо на стіл.
Як приготувати нагетси з курячого філе в домашніх умовах читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт простого кексу, який можна досить швидко спекти до чаювання.
Рецепт смачною мамалиги з кукурудзяного борошна тут.
Як готувати тушковані овочі на сковороді гриль
Інгредієнти для приготування:
- кабачки – 2 штуки;
- баклажан – 1 штука;
- одна головка червоної цибулі;
- два помідора;
- 2 великі ложки рослинного масла;
- сіль за смаком;
- суміш приправ для овочів на грилі.
Період приготування – 20 хвилин.
Калорійність – 68 ккал.
Як будемо робити:
- Промиваємо всі овочі, насухо протираємо рушником;
- Кабачки слід нарізати середніми кубиками;
- Помідори ріжемо часточками;
- Очищаємо цибулю й ріжемо півкільцями;
- Баклажани слід порізати так само, як і кабачки – кубиками середнього розміру;
- На сильний вогонь ставимо сковорідку-гриль і розігріваємо;
- Підливаємо трохи олії і викладаємо овочі;
- Додаємо до овочів сіль, приправи, все розмішуємо;
- Обсмажуємо овочі близько 10 хвилин;
- Потім викладаємо тушковані овочі разом з соком, що виділився на тарілку і подаємо до основної страви.
Хрустка картопля на сковороді гриль газ
Компоненти для приготування:
- кілограм картопляних бульб;
- 2 великі ложки рослинного масла;
- сіль за смаком;
- трохи сушеного часнику;
- гілочка розмарину.
Час приготування – 25-30 хвилин.
Калорійність – 105 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Картоплю потрібно очистити від шкірки, добре промиваємо очищені бульби;
- Картоплю потрібно добре протерти сухою серветкою;
- Краще використовувати бульби жовтих сортів, тому що білі розсипаються під час варіння або смаження, при цьому перетворюючись у безформну кашу;
- Очищені бульби слід нарізати соломкою або половинками кружечків;
- На сильний вогонь потрібно поставити сковорідку-гриль і прогріти;
- Наливаємо на сковорідку рослинне масло і розігріваємо;
- Засипаємо картоплю, залишаємо смажитися на сильному вогні протягом 5-7 хвилин. Обов'язково помішуємо кожну хвилину;
- Після цього потрібно зменшити вогонь до середнього рівня і залишаємо обсмажуватися ще близько 10-12 хвилин. Також потрібно розмішувати;
- Хвилин за 5 до кінця приготування підсолюємо картоплю, додаємо часник в сушеному вигляді;
- Викладаємо гілочку розмарину, вона додасть приємний аромат страви;
- Якщо ви хочете, щоб на поверхні картоплі залишалися смуги від гриля, його потрібно смажити невеликими порціями, злегка придавлюючи до поверхні сковороди.
Овочі, приготовані на грилі, завжди виходять дуже смачними і корисними. Їх можна використовувати як гарнір до будь-якого основного блюда з м'яса, риби. Також можна вживати в період різних дієт, але в цих випадках варто готувати без масла і з мінімальною кількістю солі.