21 июнь 2019 3 962

Як приготувати котлети з підливою в духовці

Котлети з підливою мало кого можуть залишити байдужим. Однак часте вживання смажених продуктів не завжди йде на користь здоров'ю. Зовсім інша справа – страви, приготовлені в духовці. Вони не тільки корисні, але і надзвичайно смачні. Тому завжди потрібно тримати напоготові кілька рецептів таких страв.

Покроковий рецепт томатної підливи
Інгредієнти Кількість
фарш м'ясний - 0,5 кг
батон (білий хліб) - 150 г
молоко (вершки з низьким % жирності) - 0,2 л
цибуля ріпчаста - 1 штука
часник - 2 штуки
чорний перець (мелений) - ½ Чайної ложки
сіль - 1 чайна ложка
сир - 70 г
томатна паста - 2 столових ложки
сметана - 150 г
борошно - 1 їдальня ложка
вода (бульйон) - 0,4 л
цукор - щіпка
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 137 Ккал

Томати поліпшують засвоюваність м'ясних страв, тому котлети, присмачені томатною підливою, відмінно підходять для вечірніх трапез. Особливо добре вони поєднуються з овочевими салатами.

Хід приготування:

  1. Молоко підігріти, а буханець хліба позбавити від кірок, залишаючи тільки м'якуш;
  2. М'якуш поламати на невеликі шматки, викласти в об'ємну миску і туди ж влити підігріте молоко;
  3. Почекати чверть години (за цей час хліб встигне ввібрати в себе вологу і набрякнути);
  4. Цибулину очистити і натерти (бажано на дрібній тертці, щоб вийшло якомога більше соку, який потрібен для надання фаршу в'язкості та еластичності);
  5. Цибульну масу викласти в миску з молоком і хлібом;
  6. М'ясо перемолоти за допомогою м'ясорубки (рекомендується комбінувати свинину разом з яловичиною, а нежирному м'ясу додати кілька шматочків сала, оскільки сухі котлети не утримують форму);
  7. У миску видавити часникові зубчики, приправити суміш чорним меленим перцем і сіллю;
  8. Вимішувати фарш протягом 4-5 хвилин, а після трохи відбити його, кидаючи про дно посуду (суміш придбає в'язкість і не буде розвалюватися в процесі готування);
  9. Сир нарізати у вигляді невеликих брусків, за розміром збігаються з звичайної котлетою;
  10. З невеликих частин фаршу сформувати кілька плоских коржів, а в центр кожного покласти по сирного брусочку;
  11. Обернути сир фаршем, формуючи котлетку;
  12. Дно форми вистелити змазаним маслом листом фольги або пергаменту;
  13. Духовку розігріти до 180С;
  14. Для приготування підливи всипати ложку борошна в сотейник і обсмажувати протягом пари хвилин (масло додавати не потрібно);
  15. До борошна додати томатної пасти або сметани, все змішати;
  16. Не припиняючи розмішувати, тоненьким струменем влити в сотейник гарячу воду або бульйон;
  17. Посолити, поперчити і приправити підливку, як слід перемішати, дочекатися, поки вона закипить і погасити вогонь (не забудьте спробувати на смак, якщо він виявиться занадто кислим, то потрібно додати цукор);
  18. Полити котлети підливою і прибрати деко в розігріту духовку на 35 хвилин;
  19. Перед подачею на стіл готові котлети полити томатним соусом.

Свинячі котлети з соусом із сметани в духовці

Даний рецепт розрахований на використання тільки свинячого м'яса, а підлива виходить особливо ніжною завдяки сметані. При бажанні страви можна надати святкового вигляду, прикрасивши його зеленню.

Інгредієнти:

  • свинячий фарш – 0,6 кг;
  • панірувальні сухарі – 6 столових ложок;
  • сметана (жирність – 15%) – 0,25 кг;
  • кип'ячена вода – 0,2 л;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • зубчик часнику – 2 штуки;
  • яйце – 1 штука;
  • перець чорний (мелений), сіль – за смаком;
  • масло рослинне – 25 мл

Час приготування: 95 хвилин.

Калорійність: 188 ккал.

Хід приготування:

  1. Фарш помістити в порытую емаллю миску;
  2. В окремий посуд насипати панірувальні сухарі, залити теплою водою (0,2 л) і дати їм розбухнути;
  3. До разбухшим сухарів додати сметану (але не всю, трохи залишити), змішувати, поки маса не придбає однорідність;
  4. Додати сметанную суміш у миску з фаршем і все ретельно вимісити;
  5. Очистити цибулю з часником, і те, і інше натерти, використовуючи тертку;
  6. Додати цибульно-часникову масу у фарш;
  7. Готову основу для котлет посолити і поперчити, вбити в неї яйце і знову вимісити так, щоб яйце рівномірно розподілилося по всій масі;
  8. Прибрати фарш в холодильник хвилин на 30-ть;
  9. Підготувати деко, покривши його пергаментом (поверхня пергаменту змастити рослинною олією);
  10. Сформувати котлети і викласти їх на деко;
  11. Духовку розігріти до 150С, поставити в неї деко хвилин на 15, щоб котлети пустили сік, наступну чверть години готувати при температурі 180С, а на останні 5 хвилин підняти її ще на 20С;
  12. Вийнявши готовий виріб з духовки потрібно додати до выделившемуся соку залишки сметани і, якщо є бажання, посипати подрібненою зеленню.

Візьміть на замітку ще кілька рецептів котлет з підливою.

Скоро сезон шашликів — візьміть на замітку рецепт шашлику по-грузинськи — здивуйте своїх друзів!

Салат з буряка з морквою і часником — прості рецепти смачних і корисних страв на кожен день.

Курячі котлети з сирною підливою

Котлети з сирною підливою відмінно поєднуються з макаронними стравами. Куряче м'ясо в цьому рецепті можна замінити на будь-яке інше, однак саме з куркою сир поєднується особливо добре.

Інгредієнти:

  • фарш – 0,5 кг;
  • яйце – 1 штука;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • хліб – 1 скибочка;
  • олія рослинна – 1 столова ложка;
  • спеції, кріп і сіль – за смаком.
  • сир плавлений – 150 г;
  • молоко – 150 мл;
  • зубчик часнику – 2 штуки.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 206 ккал.

Хід приготування:

  1. Цибулину очистити і дрібно нашаткувати, скибочка хліба розмочити;
  2. Цибулю і хліб змішати з фаршем, додати яйце, сіль і спеції;
  3. Масу вимішати і відбити про поверхня стільниці або обробної дошки;
  4. Зліпити котлети викласти на змащене маслом деко і поставити запікатися в духовку при температурі 180С протягом третини години;
  5. Поки вироби випікаються можна приступити до приготування соусу: змішати плавлений сир та молоко (якщо сир занадто жорсткий потрібно натерти його на дрібній тертці або збити обидва компоненти в блендері);
  6. Додати до соусу сіль і подрібнені кріп з часником;
  7. Котлети дістати з духовки і полити їх соусом;
  8. Забрати деко назад в духову шафу і доготавливать вироби протягом 10-15 хвилин при температурі 220С.

Рубані котлети в соусі «Бешамель»

За цим рецептом можна приготувати практично ресторанну страву. Соковиті ароматні котлети зможуть вразити навіть дуже вимогливого дегустатора.

Інгредієнти:

  • яловичина пісна – 1,2 кг;
  • цибуля ріпчаста – 5 штук;
  • хліб – 0,2 кг;
  • яйце – 1 штука;
  • борошно – 70 г;
  • часник, сіль, спеції, зелень – за смаком;
  • молоко (жирність – 1,5%) – 1 л;
  • масло вершкове – 50 г;
  • сир (тверді сорти) – 150 р.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність: 127 ккал.

Хід приготування:

  1. Подрібнити яловичину, цибулину і зубчики часнику;
  2. Хліб вимочити у воді, вручну розім'яти і додати в ємність з яловичиною;
  3. До фаршу додати солі, перцю і вбити куряче яйце;
  4. Руками змішати вміст ємності з фаршем, відбити його і поставити все в холодильник на півгодини;
  5. Поки м'ясо расстаивается, можна приготувати соус: розігріти сковороду, розтопити на ній шматочок вершкового масла;
  6. До масла додати протрушенную борошно і розтерти компоненти один з одним, поки маса не придбає однорідність;
  7. Продовжуючи помішувати соус, трохи доливати в нього молоко (намагайтеся не пропустити жодної грудочки);
  8. Дочекатися поки соус закипить і стане більш густим;
  9. Вогонь погасити, приправити соус спеціями, сіллю і змішати з рубаною зеленню, все перемішати;
  10. З фаршу зліпити котлетки і викласти їх на деко;
  11. В центрі кожного виробу з допомогою зворотного боку ножа зробити невеличку улоговинку;
  12. Далі залити соусом котлети (в першу чергу, потрібно заповнити виїмки, а потім вже розподілити залишки навколо котлет);
  13. Запікати страву в духовці протягом 40 хвилин (температура — 180С);
  14. Сир натерти, а коли котлети будуть готові посипати їм весь вміст листа;
  15. Прибрати блюдо в порожнину духовки ще на кілька хвилин (виставити температуру 100С), щоб сир міг розплавитися, утворюючи кірку;
  16. Все готово!

Дієтичні овочеві котлети з підливою

Овочеві котлети більшою мірою схожі з ледачими голубцями. Їх приготування не викличе труднощів, крім того для них підійде фарш з будь-якого м'яса, а значить, при нагоді можна буде скористатися тим, що є під рукою.

Інгредієнти:

  • фарш – 0,3 кг;
  • капуста – 0,4 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • яйце – 1 штука;
  • олія – 50 мл;
  • томатна паста – 3 столових ложки;
  • вода (бульйон) – 0,3 л;
  • борошно – 100 г;
  • морква – 1штука.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 115 ккал.

Хід приготування:

  1. Капусту нашаткувати на тонку соломку, вручну перетерти її і змішати з подрібненим м'ясом в окремій мисці;
  2. Приправити фарш спеціями і з'єднати з яйцем, активно змішати всі компоненти, що знаходяться в ємності, сформувати котлети і злегка обваляти їх у борошні;
  3. На дно дека нанести шар рослинної олії;
  4. Моркву і цибулю почистити, натерти, висипати їх у деко і рівномірно розподілити;
  5. Котлети викласти поверх цибулі і моркви, деко прибрати в духовку на чверть години (175С);
  6. Соус: змішати томатну пасту з бульйоном і приправами;
  7. Коли на котлетах з'явиться рум'янець, до них можна виливати підливку;
  8. Відправити котлети в духовку ще на чверть години, а після їх можна подавати на стіл.

Як приготувати соковиті котлети з риби з підливою

Самий звичайний рецепт котлет з підливою. Для нього можна взяти минтая, хека або аналогічні сорти риб.

Інгредієнти:

  • рибне філе – 0,9 кг;
  • білий хліб – 0,2 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • молоко – ½ склянки;
  • олія соняшникова – 25 мл;
  • яйце – 1 штука;
  • борошно – 0,1 кг;
  • спеції, сіль – за смаком;
  • томат – 4 штуки;
  • вода – 0,3 л;
  • морква – 1 штука.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 174 ккал.

Хід приготування:

  1. Філе промити, порізати на шматки і пропустити через м'ясорубку, додавши до нього шматочки цибулі;
  2. З хліба зняти кірки і розмочити м'якуш в молоці, після перекласти його до рибного фаршу і змішати з ним;
  3. Ввести в рибно-хлібну масу яйце і додати спецій, все вимісити;
  4. Додати частин фаршу форму котлеток, злегка обваляти в борошні і підсмажити на сковороді, поки не з'явиться легка скоринка (полум'я повинне бути дуже великим);
  5. Запашні вироби викласти на деко, а в сковорідку помістити другу подрібнену головку цибулі, додати трохи олії і знову поставити на вогонь;
  6. Через 2-3 хвилини висипати до цибулі кубики подрібненого томату і тушкувати ще близько п'яти хвилин;
  7. Влити до овочів води, дочекатися поки вона закипить, зняти сковорідку з вогню;
  8. Залити котлети підливою і запікати третину години при температурі 200С.

Кулінарні поради

При приготуванні котлет з підливою зазвичай не виникає складнощів, але деякі цікаві моменти все ж є:

  • особливо ароматної і смачної виходить підлива зі свіжих томатів, але зазвичай у неї недостатньо насичений колір, тому рекомендується додавати до неї кілька ложок томатної пасти;
  • густини в підливу додає борошно або крохмаль (щоб у ньому не утворилися грудочки, слід розводити його в холодній рідині;
  • замість хліба до складу котлет може входити манна крупа або картопля (ці продукти потрібні для розведення маси і збільшення виходу страви);
  • більш смачна підлива виходить, якщо для її приготування використовується бульйон, а не вода.

Але й без цих нюансів котлети з підливою в духовці повинні вийти досить смачними.

Що ще почитати: