Як приготувати котлети з підливою в духовці
Котлети з підливою мало кого можуть залишити байдужим. Однак часте вживання смажених продуктів не завжди йде на користь здоров'ю. Зовсім інша справа – страви, приготовлені в духовці. Вони не тільки корисні, але і надзвичайно смачні. Тому завжди потрібно тримати напоготові кілька рецептів таких страв.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фарш м'ясний - | 0,5 кг |
батон (білий хліб) - | 150 г |
молоко (вершки з низьким % жирності) - | 0,2 л |
цибуля ріпчаста - | 1 штука |
часник - | 2 штуки |
чорний перець (мелений) - | ½ Чайної ложки |
сіль - | 1 чайна ложка |
сир - | 70 г |
томатна паста - | 2 столових ложки |
сметана - | 150 г |
борошно - | 1 їдальня ложка |
вода (бульйон) - | 0,4 л |
цукор - | щіпка |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 137 Ккал |
Томати поліпшують засвоюваність м'ясних страв, тому котлети, присмачені томатною підливою, відмінно підходять для вечірніх трапез. Особливо добре вони поєднуються з овочевими салатами.
Хід приготування:
- Молоко підігріти, а буханець хліба позбавити від кірок, залишаючи тільки м'якуш;
- М'якуш поламати на невеликі шматки, викласти в об'ємну миску і туди ж влити підігріте молоко;
- Почекати чверть години (за цей час хліб встигне ввібрати в себе вологу і набрякнути);
- Цибулину очистити і натерти (бажано на дрібній тертці, щоб вийшло якомога більше соку, який потрібен для надання фаршу в'язкості та еластичності);
- Цибульну масу викласти в миску з молоком і хлібом;
- М'ясо перемолоти за допомогою м'ясорубки (рекомендується комбінувати свинину разом з яловичиною, а нежирному м'ясу додати кілька шматочків сала, оскільки сухі котлети не утримують форму);
- У миску видавити часникові зубчики, приправити суміш чорним меленим перцем і сіллю;
- Вимішувати фарш протягом 4-5 хвилин, а після трохи відбити його, кидаючи про дно посуду (суміш придбає в'язкість і не буде розвалюватися в процесі готування);
- Сир нарізати у вигляді невеликих брусків, за розміром збігаються з звичайної котлетою;
- З невеликих частин фаршу сформувати кілька плоских коржів, а в центр кожного покласти по сирного брусочку;
- Обернути сир фаршем, формуючи котлетку;
- Дно форми вистелити змазаним маслом листом фольги або пергаменту;
- Духовку розігріти до 180С;
- Для приготування підливи всипати ложку борошна в сотейник і обсмажувати протягом пари хвилин (масло додавати не потрібно);
- До борошна додати томатної пасти або сметани, все змішати;
- Не припиняючи розмішувати, тоненьким струменем влити в сотейник гарячу воду або бульйон;
- Посолити, поперчити і приправити підливку, як слід перемішати, дочекатися, поки вона закипить і погасити вогонь (не забудьте спробувати на смак, якщо він виявиться занадто кислим, то потрібно додати цукор);
- Полити котлети підливою і прибрати деко в розігріту духовку на 35 хвилин;
- Перед подачею на стіл готові котлети полити томатним соусом.
Свинячі котлети з соусом із сметани в духовці
Даний рецепт розрахований на використання тільки свинячого м'яса, а підлива виходить особливо ніжною завдяки сметані. При бажанні страви можна надати святкового вигляду, прикрасивши його зеленню.
Інгредієнти:
- свинячий фарш – 0,6 кг;
- панірувальні сухарі – 6 столових ложок;
- сметана (жирність – 15%) – 0,25 кг;
- кип'ячена вода – 0,2 л;
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- зубчик часнику – 2 штуки;
- яйце – 1 штука;
- перець чорний (мелений), сіль – за смаком;
- масло рослинне – 25 мл
Час приготування: 95 хвилин.
Калорійність: 188 ккал.
Хід приготування:
- Фарш помістити в порытую емаллю миску;
- В окремий посуд насипати панірувальні сухарі, залити теплою водою (0,2 л) і дати їм розбухнути;
- До разбухшим сухарів додати сметану (але не всю, трохи залишити), змішувати, поки маса не придбає однорідність;
- Додати сметанную суміш у миску з фаршем і все ретельно вимісити;
- Очистити цибулю з часником, і те, і інше натерти, використовуючи тертку;
- Додати цибульно-часникову масу у фарш;
- Готову основу для котлет посолити і поперчити, вбити в неї яйце і знову вимісити так, щоб яйце рівномірно розподілилося по всій масі;
- Прибрати фарш в холодильник хвилин на 30-ть;
- Підготувати деко, покривши його пергаментом (поверхня пергаменту змастити рослинною олією);
- Сформувати котлети і викласти їх на деко;
- Духовку розігріти до 150С, поставити в неї деко хвилин на 15, щоб котлети пустили сік, наступну чверть години готувати при температурі 180С, а на останні 5 хвилин підняти її ще на 20С;
- Вийнявши готовий виріб з духовки потрібно додати до выделившемуся соку залишки сметани і, якщо є бажання, посипати подрібненою зеленню.
Візьміть на замітку ще кілька рецептів котлет з підливою.
Скоро сезон шашликів — візьміть на замітку рецепт шашлику по-грузинськи — здивуйте своїх друзів!
Салат з буряка з морквою і часником — прості рецепти смачних і корисних страв на кожен день.
Курячі котлети з сирною підливою
Котлети з сирною підливою відмінно поєднуються з макаронними стравами. Куряче м'ясо в цьому рецепті можна замінити на будь-яке інше, однак саме з куркою сир поєднується особливо добре.
Інгредієнти:
- фарш – 0,5 кг;
- яйце – 1 штука;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- хліб – 1 скибочка;
- олія рослинна – 1 столова ложка;
- спеції, кріп і сіль – за смаком.
- сир плавлений – 150 г;
- молоко – 150 мл;
- зубчик часнику – 2 штуки.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 206 ккал.
Хід приготування:
- Цибулину очистити і дрібно нашаткувати, скибочка хліба розмочити;
- Цибулю і хліб змішати з фаршем, додати яйце, сіль і спеції;
- Масу вимішати і відбити про поверхня стільниці або обробної дошки;
- Зліпити котлети викласти на змащене маслом деко і поставити запікатися в духовку при температурі 180С протягом третини години;
- Поки вироби випікаються можна приступити до приготування соусу: змішати плавлений сир та молоко (якщо сир занадто жорсткий потрібно натерти його на дрібній тертці або збити обидва компоненти в блендері);
- Додати до соусу сіль і подрібнені кріп з часником;
- Котлети дістати з духовки і полити їх соусом;
- Забрати деко назад в духову шафу і доготавливать вироби протягом 10-15 хвилин при температурі 220С.
Рубані котлети в соусі «Бешамель»
За цим рецептом можна приготувати практично ресторанну страву. Соковиті ароматні котлети зможуть вразити навіть дуже вимогливого дегустатора.
Інгредієнти:
- яловичина пісна – 1,2 кг;
- цибуля ріпчаста – 5 штук;
- хліб – 0,2 кг;
- яйце – 1 штука;
- борошно – 70 г;
- часник, сіль, спеції, зелень – за смаком;
- молоко (жирність – 1,5%) – 1 л;
- масло вершкове – 50 г;
- сир (тверді сорти) – 150 р.
Час приготування: 80 хвилин.
Калорійність: 127 ккал.
Хід приготування:
- Подрібнити яловичину, цибулину і зубчики часнику;
- Хліб вимочити у воді, вручну розім'яти і додати в ємність з яловичиною;
- До фаршу додати солі, перцю і вбити куряче яйце;
- Руками змішати вміст ємності з фаршем, відбити його і поставити все в холодильник на півгодини;
- Поки м'ясо расстаивается, можна приготувати соус: розігріти сковороду, розтопити на ній шматочок вершкового масла;
- До масла додати протрушенную борошно і розтерти компоненти один з одним, поки маса не придбає однорідність;
- Продовжуючи помішувати соус, трохи доливати в нього молоко (намагайтеся не пропустити жодної грудочки);
- Дочекатися поки соус закипить і стане більш густим;
- Вогонь погасити, приправити соус спеціями, сіллю і змішати з рубаною зеленню, все перемішати;
- З фаршу зліпити котлетки і викласти їх на деко;
- В центрі кожного виробу з допомогою зворотного боку ножа зробити невеличку улоговинку;
- Далі залити соусом котлети (в першу чергу, потрібно заповнити виїмки, а потім вже розподілити залишки навколо котлет);
- Запікати страву в духовці протягом 40 хвилин (температура — 180С);
- Сир натерти, а коли котлети будуть готові посипати їм весь вміст листа;
- Прибрати блюдо в порожнину духовки ще на кілька хвилин (виставити температуру 100С), щоб сир міг розплавитися, утворюючи кірку;
- Все готово!
Дієтичні овочеві котлети з підливою
Овочеві котлети більшою мірою схожі з ледачими голубцями. Їх приготування не викличе труднощів, крім того для них підійде фарш з будь-якого м'яса, а значить, при нагоді можна буде скористатися тим, що є під рукою.
Інгредієнти:
- фарш – 0,3 кг;
- капуста – 0,4 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- яйце – 1 штука;
- олія – 50 мл;
- томатна паста – 3 столових ложки;
- вода (бульйон) – 0,3 л;
- борошно – 100 г;
- морква – 1штука.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 115 ккал.
Хід приготування:
- Капусту нашаткувати на тонку соломку, вручну перетерти її і змішати з подрібненим м'ясом в окремій мисці;
- Приправити фарш спеціями і з'єднати з яйцем, активно змішати всі компоненти, що знаходяться в ємності, сформувати котлети і злегка обваляти їх у борошні;
- На дно дека нанести шар рослинної олії;
- Моркву і цибулю почистити, натерти, висипати їх у деко і рівномірно розподілити;
- Котлети викласти поверх цибулі і моркви, деко прибрати в духовку на чверть години (175С);
- Соус: змішати томатну пасту з бульйоном і приправами;
- Коли на котлетах з'явиться рум'янець, до них можна виливати підливку;
- Відправити котлети в духовку ще на чверть години, а після їх можна подавати на стіл.
Як приготувати соковиті котлети з риби з підливою
Самий звичайний рецепт котлет з підливою. Для нього можна взяти минтая, хека або аналогічні сорти риб.
Інгредієнти:
- рибне філе – 0,9 кг;
- білий хліб – 0,2 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 штуки;
- молоко – ½ склянки;
- олія соняшникова – 25 мл;
- яйце – 1 штука;
- борошно – 0,1 кг;
- спеції, сіль – за смаком;
- томат – 4 штуки;
- вода – 0,3 л;
- морква – 1 штука.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 174 ккал.
Хід приготування:
- Філе промити, порізати на шматки і пропустити через м'ясорубку, додавши до нього шматочки цибулі;
- З хліба зняти кірки і розмочити м'якуш в молоці, після перекласти його до рибного фаршу і змішати з ним;
- Ввести в рибно-хлібну масу яйце і додати спецій, все вимісити;
- Додати частин фаршу форму котлеток, злегка обваляти в борошні і підсмажити на сковороді, поки не з'явиться легка скоринка (полум'я повинне бути дуже великим);
- Запашні вироби викласти на деко, а в сковорідку помістити другу подрібнену головку цибулі, додати трохи олії і знову поставити на вогонь;
- Через 2-3 хвилини висипати до цибулі кубики подрібненого томату і тушкувати ще близько п'яти хвилин;
- Влити до овочів води, дочекатися поки вона закипить, зняти сковорідку з вогню;
- Залити котлети підливою і запікати третину години при температурі 200С.
Кулінарні поради
При приготуванні котлет з підливою зазвичай не виникає складнощів, але деякі цікаві моменти все ж є:
- особливо ароматної і смачної виходить підлива зі свіжих томатів, але зазвичай у неї недостатньо насичений колір, тому рекомендується додавати до неї кілька ложок томатної пасти;
- густини в підливу додає борошно або крохмаль (щоб у ньому не утворилися грудочки, слід розводити його в холодній рідині;
- замість хліба до складу котлет може входити манна крупа або картопля (ці продукти потрібні для розведення маси і збільшення виходу страви);
- більш смачна підлива виходить, якщо для її приготування використовується бульйон, а не вода.
Але й без цих нюансів котлети з підливою в духовці повинні вийти досить смачними.