Як приготувати соковиті котлети з підливою
Смачні і ароматні котлети з підливою – одне з найулюбленіших страв у багатьох сім'ях. Готувати їх дуже просто і легко, тому навіть недосвідчений кулінар зможе приготувати смачний і ситний вечеря. Для приготування можна використовувати ті інгредієнти, які є в холодильнику у кожної людини.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фаршу м'ясного - | 500 грам |
лаврушки - | 2 аркуша |
цибулин - | 2 штуки |
води - | 200 мілілітрів |
томатної пасти - | 70 грам |
солі - | за смаком |
часнику - | 2 зубчики |
булочки - | 1 штука |
борошна - | 60 грам |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 205 Ккал |
Щоб обід або вечерю порадував всіх членів сім'ї, можна приготувати картоплю, макарони, каші і подати до них котлети з томатною підливою.
- М'ясний фарш викласти в глибоку миску, до неї додається м'якоть булочки, дрібно нарізаної дрібними кубиками цибулина, сіль, спеції, все добре вимішується;
- З фаршу формуються котлети і обсмажуються на розігрітій сковороді в рослинному маслі з двох сторін до золотистого кольору;
- Друга цибулина теж ріжеться і обсмажується в маслі, де смажилися котлети до прозорості, додається борошно, томатна паста, сіль, лаврове листя, спеції за смаком, вливається вода і добре перемішується;
- Соус готується на повільному вогні 10 хвилин, потім в неї викладаються обсмажені котлети і все тушкується ще 5 хвилин.
Подавати таку страву найкраще з картопляним пюре або кашею. Підлива зробить гарнір ще смачніше, а котлети сподобаються навіть самим маленьким дітям.
Свинячі котлети з підливкою з цибулею та морквою
Для приготування котлет можна використовувати будь-яке м'ясо, але особливо смачними вони виходять з свинячого фаршу. Ситні, соковиті, м'які – вони сподобаються як дітям, так і чоловікам.
Інгредієнти:
- 1 кілограм свинячого м'яса;
- 200 грам вівсяних пластівців;
- рослинна олія;
- 3 яйця;
- 6 цибулин;
- 1 головка часнику;
- сіль;
- 70 грам борошна;
- 1,5 склянки води;
- 2 моркви;
- 1 склянки сметани;
- спеції.
Час приготування: 1,5 години.
Калорійність на 100 грам: 207 ккал.
- Вівсяних пластівців залити водою і залишити на пару годин, щоб вони набубнявіли;
- М'ясо пропускають через м'ясорубку разом з часником і 3 цибулинами;
- У глибокій ємності з'єднується фарш, вівсяні пластівці, яйця, спеції і сіль, все добре перемішується;
- З фаршу формуються котлети і обсмажують з двох сторін на добре розігрітій сковорідці в рослинному маслі, потім викладаються в миску;
- Решту цибулі чиститься і нарізати півкільцями, моркву треться, овочі обсмажують до напівготовності на маслі, що залишилося після смаження котлет;
- У глибокій мисці з'єднати між собою сметану, воду, борошно сіль, спеції, добре збити віночком до однорідної консистенції і цю суміш вилити до овочів;
- Вкласти котлети в сковороду, накрити кришкою і тушкувати 10 хвилин.
Для приготування такої страви краще всього використовувати свіже, ніжне м'ясо.
Як приготувати котлети з фаршу яловичини з вершковою підливою
Котлети з ароматною, вершкової підливою завжди виходять набагато смачніше і ніжніше ніж ті, які готуються на рослинному маслі.
Інгредієнти:
- 1 кілограм фаршу;
- 2 цибулини;
- рослинна олія;
- 50 мілілітрів молока;
- 70 грам борошна;
- 0,5 склянки мелених сухарів;
- сіль;
- 200 мілілітрів вершків;
- 1,5 склянки води
- 3 зубчики часнику.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 198 ккал.
- В окремій ємності з'єднати фарш, порізану цибулю, подрібнений часник, молоко, сухарі, сіль, спеції і добре перемішати до однорідної консистенції;
- Сформувати котлети, обваляти їх у борошні і обсмажити їх на олії з двох сторін;
- Окремо з'єднати вершки і воду, все посолити, додати улюблені приправи, перемішати і залити цією сумішшю котлети;
- Готувати на повільному вогні, під кришкою 40 хвилин.
Для приготування цієї страви можна використовувати не тільки воду, але і бульйон, приготований на курячому м'ясі. В такому разі, воно буде ще смачніше й пахучіше.
Спробуйте приготувати соковиті стегенця, запечені в духовці за нашими рецептами.
Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачних мафінів.
Як приготувати щі з кропиви правильно — рецепт, який обов'язково потрібно випробувати цієї весни.
Курячі котлетки з білої підливою в духовці (зі сметаною)
Куряче м'ясо – дуже дієтичне і низькокалорійне. З нього можна приготувати безліч різноманітних страв, але особливо смачними виходять котлети, приготовлені в духовці зі сметанною підливою.
Інгредієнти:
- 0,7 кілограма курячого філе;
- сіль;
- 140 грам сметани;
- цибуля-порей – 150 грам;
- 70 мл м'ясного бульйону;
- 50 грам хліба;
- 2 яйця;
- 60 грам вершкового масла;
- спеції.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 143 ккал.
- Подрібнити м'ясо з допомогою м'ясорубки або блендера;
- Цибулю порізати півкільцями і обсмажити до прозорості на вершковому маслі;
- Закип'ятити трохи води і залити нею хліб;
- У чашу блендера викласти цибулю, хліб і подрібнити, викласти до фаршу, додати яйця, сіль, спеції, олію, добре перемішати;
- Сформувати з фаршу котлети, викласти їх на деко і поставити в розігріту до 190 градусів духовку на 15 хвилин;
- М'ясний бульйон з'єднати зі сметаною, додати трохи солі і спеції, добре перемішати до утворення однорідної консистенції;
- Дістати з духовки деко, полити все соусом і відправити в духовку ще на 20 хвилин.
Приготовані в духовці курячі котлети зі сметанним соусом виходять смачними і ароматними. Щоб вони були ще пахучіше, можна додати сушений пажитник, який додасть страві ніжні, горіхові нотки.
Рибні котлети з підливою
Для приготування рибних котлет можна використовувати будь фарш, але краще всього готувати його з щуки.
Інгредієнти:
- 0,8 кілограм фаршу;
- 1 яйце;
- 2 моркви;
- 1 кабачок;
- 30 грам борошна;
- 1 цибулина;
- зелень;
- 0,4 літра молока;
- мелений перець;
- сіль.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 137 ккал.
- Кабачок помити, видалити шкірку і насіння, натерти його разом з морквою на тертці;
- Цибулю почистити, нарізати кубиками;
- У фарш додати моркву, кабачок, цибулю, сіль, приправи, яйце, перемішати, сформувати котлети і обсмажити їх на сковороді;
- Молоко закип'ятити, ввести в нього дуже обережно борошно, дрібно посічену зелень, залити соусом котлети і протушкувати 5 хвилин на невеликому вогні.
Якщо фарш готується самостійно, рибу потрібно обов'язково перекрутити на м'ясорубці два рази, щоб виключити можливість потрапляння кісточок.
Котлети з грибною підливою в мультиварці
Якщо часу на готування обіду або вечері абсолютно немає, можна приготувати котлети в мультиварці. Вони виходять соковитими, а грибна підливка підкреслює їх ніжний смак.
Інгредієнти:
- фарш – 500 грам;
- 1 яйце;
- цибуля – 2 штуки;
- сіль;
- 200 грам шампіньйонів;
- 50 мл сметани;
- 3 зубчики часнику;
- білки яєчні – 2 штуки;
- вершкове масло – 30 грам;
- 1,5 столової ложки борошна.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 198 ккал.
- У м'ясний фарш додати одну порізану цибулину, подрібнений часник, сіль, приправу, яйце і добре перемішати;
- З отриманої суміші сформувати котлети і обсмажити їх в мультиварці з кожної сторони в режимі «смаження» і дістати на тарілку;
- Другу цибулину порізати і обсмажити в мультиварці в тому маслі, що залишилося після котлет, додати порізані пластинами гриби і готувати до того моменту, поки рідина не випарується;
- Додати до печерицям вершкове масло, борошно і готувати ще хвилину, вимкнути мультиварку;
- Сметану посолити, поперчити, збити з білками і влити в чашу мультиварки постійно помішуючи вміст, щоб соус став однорідним.
Подавати таку страву найкраще в гарячому вигляді. Котлети викладаються гарніру і поливаються ніжним, ароматним соусом.
Кулінарні підказки
Готувати котлети краще всього з домашнього фаршу, який робиться самостійно за допомогою м'ясорубки або блендера. Для нього, обов'язково потрібно використовувати тільки якісне м'ясо. Це може бути яловичина, свинина, курятина, а якщо поєднати кілька видів м'яса, то страва вийде ще смачніше.
Якщо в будинку є маленькі діти, м'ясо потрібно перекручувати через саму дрібну решітку або за допомогою блендера. Щоб консистенція була більш м'ясної і грубою, необхідно використовувати середню решітку.
Консистенція котлет буде більш легким, якщо під час приготування використовувати не всі яйце повністю, а тільки білок, який добре збивається і додається в фарш. Більш ніжними їх ще робить хліб, який замочується у воді або молоці.
Готувати котлети з підливою можна різними способами, але якщо вони готуються традиційним способом – на сковорідці, то вони спочатку обсмажують на сильному вогні, щоб весь сік залишився всередині, а потім доводять до готовності на повільному і тушкують в соусі.