Як швидко і просто зробити підливу до тефтелі
Тефтелі – це ситне друге блюдо, яке часто подають до різних гарнірів – каш, пюре з картоплі. Але без підливи вони виходять досить сухими і не такими соковитими. Тому обов'язково до тефтелі потрібно додатково приготувати підливу.
Її можна зробити з томату, вершків, молока, сиру та багатьох інших продуктів. А от як її правильно робити, варто розглянути більш уважно.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молока - | половина літра |
масла вершкового цього - | 80 грам |
борошна - | 60 грам |
сіль - | на свій смак |
спеції - | на свій смак |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Приступаємо до приготування:
- Насипаємо борошно на суху поверхню сковороди і прогріваємо її близько 5 хвилин, повинен з'явитися горіховий запах;
- Реалізуємо борошно на тарілку, підсипаємо трохи солі і змішуємо;
- Далі в сотейник покласти вершкове масло і прогріваємо до рідкого стану;
- В рідке масло викладаємо борошно з сіллю, змішуємо і трохи засмажуємо;
- Потім частинами вливаємо молоко, при цьому одночасно все розмішуємо ложкою;
- Як тільки молоко буде повністю влито, добре перемішуємо до закипання;
- Підлива повинна стати густий і схожою на сметану;
- Після закипання можна викладати в соус тефтелі, додатково їх можна приправити прянощами і тушкувати на повільному вогні 50-60 хвилин.
Вершкова підлива до фрикадельками
Для соусу на вершками потрібні такі компоненти:
- вершки – стакан;
- одна цибулина;
- одна морквина;
- борошно – 40 грам;
- рослинна олія;
- спеції на свій смак.
На приготування піде півгодини.
Харчова цінність – 108 ккал.
Приступаємо до приготування:
- З голівки цибулі потрібно прибирати лушпиння і нашаткувати невеликими кубиками;
- Моркву потрібно промити, чистимо від шкірки;
- Натираємо моркву на тертці або нарізаємо тонкою соломкою;
- У жаровню потрібно налити трохи олії, ставимо на плиту і гріємо;
- На прогріте масло потрібно викласти цибулю, моркву. Готувати потрібно протягом 5-7 хвилин;
- Далі пересипаємо до овочів борошно, розмішуємо і залишаємо обсмажуватися на 2-3 хвилини;
- Як тільки борошно стане золотистого відтінку, починаємо трохи підливати вершки і ретельно перемішуємо. Це дозволить запобігти утворенню грудочок;
- Після того як всі вершки будуть залиті, ще раз перемішуємо до однорідності;
- Тушкувати соус слід близько 5-7 хвилин, також його потрібно приправити спеціями;
- До соусу можна викладати тефтелі і тушкувати в ньому близько 40-50 хвилин.
Томатний соус для тефтелькою
Продукти для приготування:
- головка цибулі;
- одна штука морквяного коренеплоду;
- вершкове масло – половина пачки;
- 75 грам томатів;
- борошно біле вищого гатунку – 60 грам;
- перець чорний мелений – на смак;
- сіль;
- приправа універсальна – пара пучок;
- кріп свіжий або сушений.
Час приготування – 20-30 хвилин.
Калорійність – 125 ккал.
Процес приготування:
- З голівки цибулі потрібно зчистити шкірку і порізати дрібними квадратиками;
- Моркву треба сполоснути, чистимо від шкірки і бруду, знову ретельно промиваємо;
- Далі її потрібно порізати дрібними кубиками або соломкою;
- У глибоку жаровню кладемо вершкове масло і прогріваємо до повного розтоплення;
- На розтоплене масло засипаємо цибулю і засмажуємо;
- Потім викладаємо моркву, змішуємо з цибулею і продовжуємо готувати далі;
- Через 4-5 хвилин додаємо в овочеву засмажку томат, розмішуємо і продовжуємо готувати;
- Підсипаємо трохи солі, перцю і прянощів ;
- Все рівномірно присипаємо борошном і добре змішуємо;
- Обсмажуємо хвилин 5 і наливаємо воду. Воду необхідно налити до 1/3 сковороди;
- Як тільки все почне кипіти, потрібно зменшити вогонь, прикриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися хвилин 5;
- Далі в підливу можна викладати тефтелі і готуємо їх 40-50 хвилин до повної готовності;
- Зверху можна посипати сушеним або свіжим кропом.
Підлива для тефтелек зі сметаною і томатною пастою
Інгредієнти для приготування:
- паста томатна – 2 великі ложки;
- 60 грам сметани;
- бульйон на м'ясній основі – 1,5 склянки;
- цибуля – 1 штука;
- часникові часточки – 3 зубця;
- 80 грам борошна;
- морквяний коренеплід;
- вода – стакан;
- універсальна приправа – 1 ч. ложка;
- олія рослинна.
Приготування буде тривати півгодини.
Калорійність – 110 ккал.
Процес приготування:
- Цибулю очистіть від шкірки. Розрізаємо на квадратики невеликого розміру;
- Моркву миємо, чистимо з поверхні коренеплоду шкірку;
- Нарізаємо моркву невеликими шматочками або протираємо соломкою;
- У сковорідку слід підлити олію, прогріваємо;
- На прогріте масло засипаємо цибулю, обсмажуємо близько 2-3 хвилин;
- Далі викладаємо моркву і продовжуємо смажити разом хвилини 3-4;
- З часточок часнику потрібно зчистити шкірку і нарізаємо тонкими пластинками;
- Кладемо до овочів часник, розмішуємо;
- Додаємо в зажарку спеції, підсолюємо;
- Далі викладаємо томатну пасту, добре перемішуємо і готуємо 2-3 хвилини;
- Далі додаємо сметану, перемішуємо всі інгредієнти;
- Повільно додаємо борошно і обов'язково перемішуємо всі компоненти;
- Заливаємо бульйон, добре розмішуємо ложкою, щоб розбити всі грудочки;
- Зменшуємо вогонь і залишаємо тушкуватися близько 10-15 хвилин;
- Після цього викладаємо в підливу тефтелі, залишаємо готуватися в соусі близько 40-50 хвилин до повної готовності.
Суп з квашеними огірками — спробуйте кілька варіантів першої страви, які ми для вас підготували.
Як приготувати ситне блюдо з горохового пюре в мультиварці читайте тут.
Сирний пиріг з яблуками — рецепт смачного і корисного десерту яке можна дозволити собі на дієті.
Рецепт сирної підливи для тефтелькою
Інгредієнти для приготування:
- стакан молока;
- скибочку твердого сиру на 200 грам;
- борошно – 60 грам;
- 70 г вершкового масла, не маргарину і не спреду;
- рослинна олія;
- щіпка сушеного базиліка;
- кмин — щіпка;
- сіль і будь-які прянощі.
Час приготування – 20-30 хвилин.
Калорійність – 130 ккал.
Приготування підливи:
- Вершкове масло попередньо потрібно вийняти з холодильника і залишити трохи постояти, щоб воно розм'якло;
- Сир слід натерти на тертці з дрібними зубцями;
- На вогонь потрібно поставити сковороду, налити рослинне масло і прогріти;
- Засипаємо на прогріте масло борошно і обсмажуємо до золотистого кольору;
- Повільно вливаємо молоко, обов'язково розмішуємо , щоб розбити всі грудочки;
- Хвилин через 10-15, засипаємо тертий сир і добре перемішуємо;
- Соус повинен добре проваритися та закипіти;
- Викладаємо м'яке вершкове масло, розмішуємо до повного розчинення;
- Підсолюємо і приправляємо спеціями;
- Після цього можна викладати тефтелі і тушкувати до повної готовності.
Італійськи рецепт
Які компоненти будуть потрібні:
- помідори свіжі – 3-4 штуки;
- 3 часникових зубця;
- половина гострого перцю чилі;
- бульйон на м'ясній основі – 150 мл;
- щіпка цукру;
- трохи прянощів за бажанням;
- кухонна сіль за смаком;
- рослинне масло.
Період приготування складе півгодини.
Калорійність – 110 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Зубчики часнику потрібно почистити від шкірки і порізати на дві частини;
- Наливаємо в жаровню масло, ставимо на вогонь і гріємо;
- На гаряче масло викладаємо часник і залишаємо обсмажуватися;
- Гострий перець споліскуємо і нарізаємо, приблизно 2-3 кільця буде достатньою;
- Викладаємо до часнику гострий перець і смажимо близько 5 хвилин;
- Далі перекладаємо часник з перцем на тарілку;
- Помідори споліскуємо і розрізаємо середніми шматочками;
- Викладаємо помідори в сковороду, в якій обжаривался часник з перцем;
- Тушкуємо помідори на повільному вогні до повної м'якості;
- Після цього протираємо через сито помідори;
- Викладаємо томатну суміш знову в сковороду, додаємо цукор, сіль, спеції;
- Заливаємо бульйоном і тушкуємо приблизно 20-25 хвилин;
- Після цього викладаємо в підливу тефтелі і готуємо їх до повної готовності.
Якщо ви задумали приготувати тефтелі на вечерю іл обід, то не забудьте зробити смачний соус або підливу. Краще всього їх гасити прямо в соусі, в ньому вони просочаться ароматами і стануть соковитими, м'якими, ніжними. Подавати краще з гарніром, а зверху можна полити підливою.