10 апрель 2019 1 703

Як швидко і просто зробити підливу до тефтелі

Тефтелі – це ситне друге блюдо, яке часто подають до різних гарнірів – каш, пюре з картоплі. Але без підливи вони виходять досить сухими і не такими соковитими. Тому обов'язково до тефтелі потрібно додатково приготувати підливу.

Її можна зробити з томату, вершків, молока, сиру та багатьох інших продуктів. А от як її правильно робити, варто розглянути більш уважно.

Рецепт підливи для тефтелькою з молоком
Інгредієнти Кількість
молока - половина літра
масла вершкового цього - 80 грам
борошна - 60 грам
сіль - на свій смак
спеції - на свій смак
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Приступаємо до приготування:

  1. Насипаємо борошно на суху поверхню сковороди і прогріваємо її близько 5 хвилин, повинен з'явитися горіховий запах;
  2. Реалізуємо борошно на тарілку, підсипаємо трохи солі і змішуємо;
  3. Далі в сотейник покласти вершкове масло і прогріваємо до рідкого стану;
  4. В рідке масло викладаємо борошно з сіллю, змішуємо і трохи засмажуємо;
  5. Потім частинами вливаємо молоко, при цьому одночасно все розмішуємо ложкою;
  6. Як тільки молоко буде повністю влито, добре перемішуємо до закипання;
  7. Підлива повинна стати густий і схожою на сметану;
  8. Після закипання можна викладати в соус тефтелі, додатково їх можна приправити прянощами і тушкувати на повільному вогні 50-60 хвилин.

Вершкова підлива до фрикадельками

Для соусу на вершками потрібні такі компоненти:

  • вершки – стакан;
  • одна цибулина;
  • одна морквина;
  • борошно – 40 грам;
  • рослинна олія;
  • спеції на свій смак.

На приготування піде півгодини.

Харчова цінність – 108 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. З голівки цибулі потрібно прибирати лушпиння і нашаткувати невеликими кубиками;
  2. Моркву потрібно промити, чистимо від шкірки;
  3. Натираємо моркву на тертці або нарізаємо тонкою соломкою;
  4. У жаровню потрібно налити трохи олії, ставимо на плиту і гріємо;
  5. На прогріте масло потрібно викласти цибулю, моркву. Готувати потрібно протягом 5-7 хвилин;
  6. Далі пересипаємо до овочів борошно, розмішуємо і залишаємо обсмажуватися на 2-3 хвилини;
  7. Як тільки борошно стане золотистого відтінку, починаємо трохи підливати вершки і ретельно перемішуємо. Це дозволить запобігти утворенню грудочок;
  8. Після того як всі вершки будуть залиті, ще раз перемішуємо до однорідності;
  9. Тушкувати соус слід близько 5-7 хвилин, також його потрібно приправити спеціями;
  10. До соусу можна викладати тефтелі і тушкувати в ньому близько 40-50 хвилин.

Томатний соус для тефтелькою

Продукти для приготування:

  • головка цибулі;
  • одна штука морквяного коренеплоду;
  • вершкове масло – половина пачки;
  • 75 грам томатів;
  • борошно біле вищого гатунку – 60 грам;
  • перець чорний мелений – на смак;
  • сіль;
  • приправа універсальна – пара пучок;
  • кріп свіжий або сушений.

Час приготування – 20-30 хвилин.

Калорійність – 125 ккал.

Процес приготування:

  1. З голівки цибулі потрібно зчистити шкірку і порізати дрібними квадратиками;
  2. Моркву треба сполоснути, чистимо від шкірки і бруду, знову ретельно промиваємо;
  3. Далі її потрібно порізати дрібними кубиками або соломкою;
  4. У глибоку жаровню кладемо вершкове масло і прогріваємо до повного розтоплення;
  5. На розтоплене масло засипаємо цибулю і засмажуємо;
  6. Потім викладаємо моркву, змішуємо з цибулею і продовжуємо готувати далі;
  7. Через 4-5 хвилин додаємо в овочеву засмажку томат, розмішуємо і продовжуємо готувати;
  8. Підсипаємо трохи солі, перцю і прянощів ;
  9. Все рівномірно присипаємо борошном і добре змішуємо;
  10. Обсмажуємо хвилин 5 і наливаємо воду. Воду необхідно налити до 1/3 сковороди;
  11. Як тільки все почне кипіти, потрібно зменшити вогонь, прикриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися хвилин 5;
  12. Далі в підливу можна викладати тефтелі і готуємо їх 40-50 хвилин до повної готовності;
  13. Зверху можна посипати сушеним або свіжим кропом.

Підлива для тефтелек зі сметаною і томатною пастою

Інгредієнти для приготування:

  • паста томатна – 2 великі ложки;
  • 60 грам сметани;
  • бульйон на м'ясній основі – 1,5 склянки;
  • цибуля – 1 штука;
  • часникові часточки – 3 зубця;
  • 80 грам борошна;
  • морквяний коренеплід;
  • вода – стакан;
  • універсальна приправа – 1 ч. ложка;
  • олія рослинна.

Приготування буде тривати півгодини.

Калорійність – 110 ккал.

Процес приготування:

  1. Цибулю очистіть від шкірки. Розрізаємо на квадратики невеликого розміру;
  2. Моркву миємо, чистимо з поверхні коренеплоду шкірку;
  3. Нарізаємо моркву невеликими шматочками або протираємо соломкою;
  4. У сковорідку слід підлити олію, прогріваємо;
  5. На прогріте масло засипаємо цибулю, обсмажуємо близько 2-3 хвилин;
  6. Далі викладаємо моркву і продовжуємо смажити разом хвилини 3-4;
  7. З часточок часнику потрібно зчистити шкірку і нарізаємо тонкими пластинками;
  8. Кладемо до овочів часник, розмішуємо;
  9. Додаємо в зажарку спеції, підсолюємо;
  10. Далі викладаємо томатну пасту, добре перемішуємо і готуємо 2-3 хвилини;
  11. Далі додаємо сметану, перемішуємо всі інгредієнти;
  12. Повільно додаємо борошно і обов'язково перемішуємо всі компоненти;
  13. Заливаємо бульйон, добре розмішуємо ложкою, щоб розбити всі грудочки;
  14. Зменшуємо вогонь і залишаємо тушкуватися близько 10-15 хвилин;
  15. Після цього викладаємо в підливу тефтелі, залишаємо готуватися в соусі близько 40-50 хвилин до повної готовності.

Суп з квашеними огірками — спробуйте кілька варіантів першої страви, які ми для вас підготували.

Як приготувати ситне блюдо з горохового пюре в мультиварці читайте тут.

Сирний пиріг з яблуками — рецепт смачного і корисного десерту яке можна дозволити собі на дієті.

Рецепт сирної підливи для тефтелькою

Інгредієнти для приготування:

  • стакан молока;
  • скибочку твердого сиру на 200 грам;
  • борошно – 60 грам;
  • 70 г вершкового масла, не маргарину і не спреду;
  • рослинна олія;
  • щіпка сушеного базиліка;
  • кмин — щіпка;
  • сіль і будь-які прянощі.

Час приготування – 20-30 хвилин.

Калорійність – 130 ккал.

Приготування підливи:

  1. Вершкове масло попередньо потрібно вийняти з холодильника і залишити трохи постояти, щоб воно розм'якло;
  2. Сир слід натерти на тертці з дрібними зубцями;
  3. На вогонь потрібно поставити сковороду, налити рослинне масло і прогріти;
  4. Засипаємо на прогріте масло борошно і обсмажуємо до золотистого кольору;
  5. Повільно вливаємо молоко, обов'язково розмішуємо , щоб розбити всі грудочки;
  6. Хвилин через 10-15, засипаємо тертий сир і добре перемішуємо;
  7. Соус повинен добре проваритися та закипіти;
  8. Викладаємо м'яке вершкове масло, розмішуємо до повного розчинення;
  9. Підсолюємо і приправляємо спеціями;
  10. Після цього можна викладати тефтелі і тушкувати до повної готовності.

Італійськи рецепт

Які компоненти будуть потрібні:

  • помідори свіжі – 3-4 штуки;
  • 3 часникових зубця;
  • половина гострого перцю чилі;
  • бульйон на м'ясній основі – 150 мл;
  • щіпка цукру;
  • трохи прянощів за бажанням;
  • кухонна сіль за смаком;
  • рослинне масло.

Період приготування складе півгодини.

Калорійність – 110 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Зубчики часнику потрібно почистити від шкірки і порізати на дві частини;
  2. Наливаємо в жаровню масло, ставимо на вогонь і гріємо;
  3. На гаряче масло викладаємо часник і залишаємо обсмажуватися;
  4. Гострий перець споліскуємо і нарізаємо, приблизно 2-3 кільця буде достатньою;
  5. Викладаємо до часнику гострий перець і смажимо близько 5 хвилин;
  6. Далі перекладаємо часник з перцем на тарілку;
  7. Помідори споліскуємо і розрізаємо середніми шматочками;
  8. Викладаємо помідори в сковороду, в якій обжаривался часник з перцем;
  9. Тушкуємо помідори на повільному вогні до повної м'якості;
  10. Після цього протираємо через сито помідори;
  11. Викладаємо томатну суміш знову в сковороду, додаємо цукор, сіль, спеції;
  12. Заливаємо бульйоном і тушкуємо приблизно 20-25 хвилин;
  13. Після цього викладаємо в підливу тефтелі і готуємо їх до повної готовності.

Якщо ви задумали приготувати тефтелі на вечерю іл обід, то не забудьте зробити смачний соус або підливу. Краще всього їх гасити прямо в соусі, в ньому вони просочаться ароматами і стануть соковитими, м'якими, ніжними. Подавати краще з гарніром, а зверху можна полити підливою.

Що ще почитати: