09 апрель 2019 1 757

Як приготувати люля-кебаб з баранини

Люля-кебаб – це традиційне блюдо азіатського народу, який проживає на території Кавказу, Близького Сходу та Середньої Азії. Переважно його готують з баранячого м'яса. В даний час це ситне і смачне частування поширилося по всьому світу і його готують практично в кожному ресторані східних страв.

А як же його зробити самостійно? Можливо, багатьом здасться, що його неможливо зробити так, як його роблять досвідчені східні кулінари, але це зовсім не так. Головне — потрібно придбати свіже м'ясо молодого ягняти.

Також потрібно точно дотримуватися рецептури приготування, тоді вийде відмінна ситне частування, яке сподобається всім вашим членам сім'ї.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'якоті баранини - 3 кілограми
лука - 700 грам
курдючного жиру - 400 грам
солі - на свій смак
масла рослинного - на свій смак
перемеленого чорного перцю - 2 великі ложки
меленого коріандру - 2 неповні столові ложки
кінзи - великий пучок
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 325 Ккал

Як потрібно готувати люля-кебаб з баранини на мангалі:

  1. Для класичного люля-кебаба м'ясо ні в якому разі не прокручується через м'ясорубку. М'якоть баранини потрібно дрібно нарізати гострим ножем, воно повинно бути порублено на невеликі скибочки. Маса не повинна бути кремоподібної консистенції;
  2. Потім слід також нарізати курдючний жир. Жир слід нарізати маленькими кубиками. Засипаємо жир до м'яса;
  3. Цибулини звільняємо від лушпиння, нарізаємо його дрібними шматочками. Різати цибулю слід досить дрібно. Додаємо цибулю до м'яса;
  4. Далі всі інгредієнти слід добре перемішати руками, краще всього довірити цю задачу сильним чоловічим рукам. Перемішувати потрібно енергійно, при цьому трохи віджимаємо. М'ясо повинно виділити білок, який надалі буде зв'язувати всю суміш;
  5. Після того як фарш буде якісно відбитий, в нього слід насипати сіль, додати спеції;
  6. Зелень кінзи споліскуємо, шаткуємо дрібними шматочками, додаємо в основу;
  7. Знову ретельно змішуємо, щоб фарш просочене ароматами;
  8. Потім основу слід закрити кришкою і прибрати в холодильник для маринування приблизно на 5 годин;
  9. Після того як всі промаринується, готуємо шампура;
  10. Розпалюємо мангал і готуємо його до приготування люля-кебаб;
  11. Перед нанизуванням основи на шампури, необхідно змочити руки;
  12. Далі накладаємо м'ясо на шампури і формуємо невеликі овальні котлетки. Якщо шампура довгі, то на них можна зробити кілька котлеток;
  13. Далі викладаємо всі підготовлені шампура на мангал, готуємо на розпечених вугіллях;
  14. В процесі обсмажування періодично прокручуємо шампура;
  15. Як тільки люля-кебаб покриється рум'яною скоринкою, можна буде знімати з мангалу;
  16. Подаємо це ласощі з соусом для шашлику.

Люля-кебаб з баранини на сковороді

Які компоненти потрібні для приготування:

  • баранина – 1 кілограм;
  • курдючний жир – 200 грам;
  • цибуля ріпчаста – 400 грам;
  • петрушка – 1 невеликий пучок;
  • зіра – ½ ч. ложки;
  • коріандр в молотом вигляді – 5 грам;
  • суміш перців – на свій розсуд;
  • кухонна сіль – на свій смак.

Час на приготування – 1,5 години.

Калорійність – 355 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. М'якоть баранини необхідно ретельно промити, плівки слід зрізати;
  2. Бажано м'ясо залишити полежати в холодній воді близько 20 хвилин;
  3. Далі нарізаємо м'ясо гострим ножем на дрібні шматочки, ріжемо дуже дрібно;
  4. Курдючний жир також слід порубати на невеликі кубики;
  5. Змішуємо в ємності баранину з порубаним жиром;
  6. Якщо немає бажання різати вручну м'ясо і жир можна пропустити через м'ясорубку;
  7. Цибулю треба очистити від шкірки. Для приготування люля-кебаб потрібна велика кількість цибулі, приблизно 4-5 цибулин;
  8. Далі цибулю нарізаємо дрібними шматочками, рубати його слід дуже дрібно;
  9. Зелень петрушки споліскуємо, рубаємо дрібними шматочками. Петрушка додасть основі приємний аромат;
  10. Викладаємо до фаршу цибулю, зелень, підсолюємо, приправляємо спеціями;
  11. Потім потрібно руками ретельно вимісити фарш, цей етап вважається основним завданням;
  12. Енергійно перемішуємо руками основу, при цьому намагаємося її віджимати;
  13. Вимішувати слід протягом 7-8 хвилин, готова основа повинна міцно триматися на шпажках;
  14. Руки краще всього змочити водою, за рахунок цього формувати котлети буде набагато легше;
  15. Після цього з основи слід зробити довгі котлети, і акуратно нанизуємо їх на шпажки;
  16. На вогонь ставимо сковороду, змащуємо її рослинним маслом і прогріваємо;
  17. На прогріту сковороду викладаємо шпажки з люля-кебаб і залишаємо обсмажуватися;
  18. У процесі приготування періодично перевертаємо шпажки, щоб м'ясо рівномірно просмажене;
  19. На приготування буде потрібно приблизно 12-15 хвилин, м'ясо має покритися золотистою скоринкою;
  20. Готовий люля-кебаб викладаємо на тарілку, доповнюємо зеленню і подаємо разом з соусом.

Рецепт торта «Захер» — спробуйте це дивно смачний рецепт, який став гастрономічної пам'яткою Австрії та Німеччини.

Читайте як приготувати просте пісочне печиво на кефірі — це варто спробувати!

Якщо вам потрібно щось швидко приготувати до чаю, то вам точно знадобляться рецепти тортів на швидку руку.

Варіант приготування страви в духовці

Які компоненти будуть потрібні:

  • 700 грам баранини з салом;
  • цибуля ріпчаста – 5 штук;
  • 3-4 часникових зубця;
  • сіль на свій смак;
  • прянощі за бажанням;
  • пара пучок суміші перців.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 345 ккал.

Приступаємо до приготування люля-кебаба в духовці:

  1. Баранину слід гарненько промити, зрізаємо все плівки і прожилки;
  2. Нарізаємо м'ясо дрібними шматочками. Для цього слід використовувати ніж з гострим лезом;
  3. При бажанні баранину можна прокрутити через м'ясорубку або змолоти в блендері;
  4. Жир потрібно перемолоти в блендері або пропустити через м'ясорубку;
  5. У ємності змішуємо м'ясо з жиром;
  6. З лука знімаємо шкірку, нарізаємо його на дрібні шматочки;
  7. Викладаємо цибулю фаршу;
  8. Очищаємо часникові зубці від шкірки, пропускаємо їх через прес;
  9. Викладаємо часник до основі;
  10. Посипаємо фарш сіль, приправляємо спеціями і прянощами;
  11. Далі необхідно добре відбити основу, це найважливіший етап;
  12. Руками ретельно перемішуємо фарш;
  13. Перемішувати фарш слід близько 7-8 хвилин, за цей період виділиться білок, який буде пов'язувати м'ясо;
  14. Прибираємо фарш в холодильник на 1 годину, за цей період він промаринується і просочиться ароматами;
  15. Тим часом на решітку духовки фольгу кладемо;
  16. Розпалюємо і прогріваємо духовку до 200 градусів;
  17. Після цього з фаршу формуємо овальні котлети і нанизуємо їх на шпажки;
  18. Викладаємо люля-кебаб на поверхню фольги;
  19. Залишаємо запікати протягом 40 хвилин;
  20. Через 20 хвилин слід перевернути на іншу сторону;
  21. Потім виймаємо і подаємо з овочами і соусом для шашлику.

Поради по приготуванню від Сталика Ханкишиева

  • для приготування люля-кебаб необхідно купувати м'яке і ніжне м'ясо. Ідеальним варіантом буде м'ясо молодого ягняти;
  • бажано, щоб на поверхні баранини було сало, за рахунок цього основа виходить клейкою і краще тримає форму;
  • справжній люля-кебаб готується з порубаного м'яса, але тільки не з пропущеного;
  • лука в основі має бути якомога більше. На 1 кілограм м'яса потрібно мінімум 700 грам цибулі;
  • готувати на мангалі, але не на вогні. Смажитися м'ясо тільки на розжареному вугіллі.

Люля-кебаб з баранини — чудове східне блюдо, яке можна порівняти з шашликом. Відмінність в тому, що м'ясо не ціле, а рубане. Для того, щоб зробити справжній шедевр сходу, необхідно точно виконувати всі вимоги рецепта. Тому, якщо ви вирішили зробити цю страву, то обов'язково вивчіть всі нюанси його приготування.

Що ще почитати: