20 апрель 2019 3 209

Як посмажити люля-кебаб на сковороді

Посиденьки на природі та їжу, приготовлену на вогнищі, люблять багато. Але смачно приготувати м'ясо можна і вдома. Особливо цікаво в домашніх умовах виходить люля-кебаб.

Як і скільки часу смажити блюдо

Люля-кебаб – це особлива страва, а значить, до нього потрібний особливий підхід. Щоб правильно його посмажити, необхідно виконати наступні дії:

  1. Шматки баранини промити, дати стекти воді, подрібнити;
  2. Нарізати дрібними шматками нирковий жир;
  3. Зняти верхній шар з ріпчастої цибулі подрібнити саму цибульну головку;
  4. Змішати всі вищеназвані продукти, посолити і поперчити їх;
  5. Ємність з фаршем прикрити харчовою фольгою і прибрати на полицю холодильника (настоювати приблизно 150 хвилин);
  6. Покришити хлібну м'якоть в ємність з водою, гарненько в неї вимочити і по можливості ретельно віджати;
  7. Фарш і хліб змішати і пропустити через м'ясорубку;
  8. В отриману суміш долити воду (250 мл) і все змішати;
  9. Поверхня робочого столу збризнути водою;
  10. Відокремити від загальної маси шматочок фаршу і кілька разів відбити об стіл;
  11. Фарш скомпонувати в неширокі ковбаски, мають довжину 10-12 см;
  12. Сковорідку поставити на вогонь, дочекатися поки вона розігріється;
  13. Ковбаски обсмажувати з усіх сторін протягом п'яти хвилин.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
баранина - 1 кг
жир курдючний - 0,3 кг
цибуля - 1 штука
кінза - 1 пучок
сіль, перець чорний мелений - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 248 Ккал

Приготувати класичне блюдо в некласичних умовах зазвичай досить важко. Але не в цьому випадку. Люля-кебаб на сковорідці виходить такий же смачним, як і його «предок». Особливо цьому сприяє смак баранячого м'яса, без якого блюдо в класичному виконанні практично не існує.

Як приготувати класичний люля-кебаб на сковороді:

  1. Позбавити баранину від плівок і жил;
  2. Додати кусткам м'яса консистенцію фаршу, використовуючи для цього важкі ножі (категорично забороняється замінювати м'ясорубкою);
  3. Жир просто подрібнити (попередньо трохи заморозивши);
  4. Цибулю очистити, дрібно нарізати;
  5. Фарш з баранини, цибулю і жир змішати разом, приправивши накришеною кінзою, перцем, зірою, коріандром і сіллю;
  6. Всі компоненти добре вимісити, відбиваючи отриману масу об поверхню столу або обробної дошки до тих пір, поки вона не стане однорідною;
  7. Обкрутити заготовку під люля-кебаб харчовою плівкою і покласти на полицю холодильника, даючи їй можливість «схопитися» і застигнути;
  8. Наліпити довгастих котлеток з шматочків маси об'ємом рівних тенісному м'ячу (виймати фарш з холодильника і відокремлювати від нього шматки потрібно теплими руками, інакше шматочки м'яса будуть прилипати до долонь);
  9. Кожну котлетку пронизати бамбуковій шпажкою і викласти на дно попередньо розігрітого сотейника;
  10. Включити самий сильний вогонь і смажити ковбаски, поки вони не покриються скоринкою;
  11. Зменшити інтенсивність вогню і томити і протягом ще 10 хвилин;
  12. Страва готова!

Спробуйте приготувати м'які і смачні їжачки в сметанному соусі, які люблять як діти так і дорослі. Це не зовсім тюфтельки.

Читайте як приготувати неймовірно смачна картопля на гарнір — прекрасне доповнення до м'ясних і рибних страв.

Класика — це завжди приголомшливо смачно, особливо в десертах. Спробуйте приготувати торт «День і Ніч» до чаю.

Як приготувати люля-кебаб з свинини без шпаг на сковороді

Якщо трохи відступити від загальноприйнятої рецептури, то можна зробити люля-кебаб і з яловичого або свинячого фаршу. Це дозволить насолодитися новими смаковими відтінками і відчути себе експериментатором.

Інгредієнти:

  • фарш свинячий – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 5-6 штук;
  • сухий барбарис – 2 столові ложки;
  • уцхо-сунелі – 2 столові ложки;
  • кінза суха – 1 чайна ложка;
  • перець чилі – 1 штука (за смаком);
  • кінза зелень – 40 г;
  • петрушка зелень – 40 г;
  • сіль – за смаком.

Час приготування: 40-50 хвилин.

Калорійність: 240 ккал.

Хід приготування:

  1. Цибулини очистити, подрібнити з допомогою великої терки, віджати, використовуючи марлю (повинен піти весь зайвий сік);
  2. Змішати цибулю з фаршем, туди ж додати подрібнену зелень;
  3. Приправити отриману масу спеціями і все добре вимісити;
  4. На поверхні вологою дошки розкачати ковбаски з невеликих частин фаршу (по довжині вони повинні бути такими, щоб могли вміститися в сковорідку);
  5. У сковорідку налити олії і поставити її розігріватися на досить сильний вогонь;
  6. Викласти ковбаски в розігріте масло і смажити протягом чверті години (їх необхідно постійно перевертати, щоб на них з усіх боків утворювалася кірка);
  7. Зменшився в процесі смаження люля-кебаб можна подавати до столу (іноді його обертають у вірменський лаваш, додатково посипавши свіжим подрібненим ріпчастою цибулею і приправами).

Як посмажити люля-кебаб з курки на грилі

Для тих, хто віддає перевагу куряче м'ясо баранячому, існує свій рецепт люля-кебабу. Це блюдо на відміну від початкового виходить більш легким, а готується нітрохи не складніше.

Інгредієнти:

  • стегенця курячі – 1 кг;
  • заморожене сало – 150 г;
  • ріпчаста цибуля – 2-3 штуки;
  • сіль крупна, паприка солодка, перець чорний – за смаком.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 235 ккал.

Хід приготування:

  1. Зняти м'ясо з стегенець, поділити на середньорозмірні шматки;
  2. Аналогічно нарізати сало, змішати з м'ясним компонентом;
  3. Помістити фарш у посуд з широкими краями, додати сіль, перець і паприку;
  4. Вимісити всі складові фаршу;
  5. Почистити і подрібнити цибулю, додати в загальну суміш;
  6. Отриману масу пропустити через м'ясорубку (не більше ніж один раз);
  7. Близько 10 хвилин вимішувати заготовку під люля-кебаб;
  8. Брати приблизно за 200 м від загального обсягу і обережно, рівномірно розподіляючи, наліпити м'ясо на шампур;
  9. Помістивши на гратчастий деко, поставити в духовку і випікати приблизно 20 хвилин (при температурі 200С);
  10. Акуратно (зберігаючи цілісність ковбаски) зняти люля-кебаб з шампура і викласти на блюдо;
  11. Прикрасити блюдо і подати до столу.

Корисні поради

При приготуванні люля-кебаба на сковороді потрібно враховувати велику кількість різних тонкощів:

  1. М'ясо для люля-кебаб (в основному це баранина) не можна заморожувати, а подрібнювати його бажано топірцями (інструмент періодично опускають в окріп, щоб виключити налипання жиру);
  2. Співвідношення м'яса і жиру в страві – 4:1, а максимальна кількість цибулі (обов'язково сильно подрібненого) становить 1/3 від обсягу м'яса;
  3. Використовувати блендер для перемелювання м'яса небажано, оскільки тоді виділяється занадто багато соку і люля-кебаб не тримається за шампур;
  4. Діаметр кожної ковбаски не повинен перевищувати 4-х см (це потрібно, щоб вони досить швидко прожарювалася, при цьому зберігаючи соковитість);
  5. Якщо у фарші все-таки виявилося занадто багато соку, то необхідно змішати подрібнене м'ясо зі столовою ложкою борошна;
  6. Використовуваний в рецепті, нирковий жир можна замінити аналогічною кількістю сала;
  7. Люля-кебаб бажано використовувати в їжу відразу після приготування.

Кожен з рад має значення, і ігнорування окремих моментів може привести до того, що вийшло блюдо важко буде оцінити по достоїнству.

Що ще почитати: