Як посмажити люля-кебаб на сковороді
Посиденьки на природі та їжу, приготовлену на вогнищі, люблять багато. Але смачно приготувати м'ясо можна і вдома. Особливо цікаво в домашніх умовах виходить люля-кебаб.
Як і скільки часу смажити блюдо
Люля-кебаб – це особлива страва, а значить, до нього потрібний особливий підхід. Щоб правильно його посмажити, необхідно виконати наступні дії:
- Шматки баранини промити, дати стекти воді, подрібнити;
- Нарізати дрібними шматками нирковий жир;
- Зняти верхній шар з ріпчастої цибулі подрібнити саму цибульну головку;
- Змішати всі вищеназвані продукти, посолити і поперчити їх;
- Ємність з фаршем прикрити харчовою фольгою і прибрати на полицю холодильника (настоювати приблизно 150 хвилин);
- Покришити хлібну м'якоть в ємність з водою, гарненько в неї вимочити і по можливості ретельно віджати;
- Фарш і хліб змішати і пропустити через м'ясорубку;
- В отриману суміш долити воду (250 мл) і все змішати;
- Поверхня робочого столу збризнути водою;
- Відокремити від загальної маси шматочок фаршу і кілька разів відбити об стіл;
- Фарш скомпонувати в неширокі ковбаски, мають довжину 10-12 см;
- Сковорідку поставити на вогонь, дочекатися поки вона розігріється;
- Ковбаски обсмажувати з усіх сторін протягом п'яти хвилин.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баранина - | 1 кг |
жир курдючний - | 0,3 кг |
цибуля - | 1 штука |
кінза - | 1 пучок |
сіль, перець чорний мелений - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 248 Ккал |
Приготувати класичне блюдо в некласичних умовах зазвичай досить важко. Але не в цьому випадку. Люля-кебаб на сковорідці виходить такий же смачним, як і його «предок». Особливо цьому сприяє смак баранячого м'яса, без якого блюдо в класичному виконанні практично не існує.
Як приготувати класичний люля-кебаб на сковороді:
- Позбавити баранину від плівок і жил;
- Додати кусткам м'яса консистенцію фаршу, використовуючи для цього важкі ножі (категорично забороняється замінювати м'ясорубкою);
- Жир просто подрібнити (попередньо трохи заморозивши);
- Цибулю очистити, дрібно нарізати;
- Фарш з баранини, цибулю і жир змішати разом, приправивши накришеною кінзою, перцем, зірою, коріандром і сіллю;
- Всі компоненти добре вимісити, відбиваючи отриману масу об поверхню столу або обробної дошки до тих пір, поки вона не стане однорідною;
- Обкрутити заготовку під люля-кебаб харчовою плівкою і покласти на полицю холодильника, даючи їй можливість «схопитися» і застигнути;
- Наліпити довгастих котлеток з шматочків маси об'ємом рівних тенісному м'ячу (виймати фарш з холодильника і відокремлювати від нього шматки потрібно теплими руками, інакше шматочки м'яса будуть прилипати до долонь);
- Кожну котлетку пронизати бамбуковій шпажкою і викласти на дно попередньо розігрітого сотейника;
- Включити самий сильний вогонь і смажити ковбаски, поки вони не покриються скоринкою;
- Зменшити інтенсивність вогню і томити і протягом ще 10 хвилин;
- Страва готова!
Спробуйте приготувати м'які і смачні їжачки в сметанному соусі, які люблять як діти так і дорослі. Це не зовсім тюфтельки.
Читайте як приготувати неймовірно смачна картопля на гарнір — прекрасне доповнення до м'ясних і рибних страв.
Класика — це завжди приголомшливо смачно, особливо в десертах. Спробуйте приготувати торт «День і Ніч» до чаю.
Як приготувати люля-кебаб з свинини без шпаг на сковороді
Якщо трохи відступити від загальноприйнятої рецептури, то можна зробити люля-кебаб і з яловичого або свинячого фаршу. Це дозволить насолодитися новими смаковими відтінками і відчути себе експериментатором.
Інгредієнти:
- фарш свинячий – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 5-6 штук;
- сухий барбарис – 2 столові ложки;
- уцхо-сунелі – 2 столові ложки;
- кінза суха – 1 чайна ложка;
- перець чилі – 1 штука (за смаком);
- кінза зелень – 40 г;
- петрушка зелень – 40 г;
- сіль – за смаком.
Час приготування: 40-50 хвилин.
Калорійність: 240 ккал.
Хід приготування:
- Цибулини очистити, подрібнити з допомогою великої терки, віджати, використовуючи марлю (повинен піти весь зайвий сік);
- Змішати цибулю з фаршем, туди ж додати подрібнену зелень;
- Приправити отриману масу спеціями і все добре вимісити;
- На поверхні вологою дошки розкачати ковбаски з невеликих частин фаршу (по довжині вони повинні бути такими, щоб могли вміститися в сковорідку);
- У сковорідку налити олії і поставити її розігріватися на досить сильний вогонь;
- Викласти ковбаски в розігріте масло і смажити протягом чверті години (їх необхідно постійно перевертати, щоб на них з усіх боків утворювалася кірка);
- Зменшився в процесі смаження люля-кебаб можна подавати до столу (іноді його обертають у вірменський лаваш, додатково посипавши свіжим подрібненим ріпчастою цибулею і приправами).
Як посмажити люля-кебаб з курки на грилі
Для тих, хто віддає перевагу куряче м'ясо баранячому, існує свій рецепт люля-кебабу. Це блюдо на відміну від початкового виходить більш легким, а готується нітрохи не складніше.
Інгредієнти:
- стегенця курячі – 1 кг;
- заморожене сало – 150 г;
- ріпчаста цибуля – 2-3 штуки;
- сіль крупна, паприка солодка, перець чорний – за смаком.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 235 ккал.
Хід приготування:
- Зняти м'ясо з стегенець, поділити на середньорозмірні шматки;
- Аналогічно нарізати сало, змішати з м'ясним компонентом;
- Помістити фарш у посуд з широкими краями, додати сіль, перець і паприку;
- Вимісити всі складові фаршу;
- Почистити і подрібнити цибулю, додати в загальну суміш;
- Отриману масу пропустити через м'ясорубку (не більше ніж один раз);
- Близько 10 хвилин вимішувати заготовку під люля-кебаб;
- Брати приблизно за 200 м від загального обсягу і обережно, рівномірно розподіляючи, наліпити м'ясо на шампур;
- Помістивши на гратчастий деко, поставити в духовку і випікати приблизно 20 хвилин (при температурі 200С);
- Акуратно (зберігаючи цілісність ковбаски) зняти люля-кебаб з шампура і викласти на блюдо;
- Прикрасити блюдо і подати до столу.
Корисні поради
При приготуванні люля-кебаба на сковороді потрібно враховувати велику кількість різних тонкощів:
- М'ясо для люля-кебаб (в основному це баранина) не можна заморожувати, а подрібнювати його бажано топірцями (інструмент періодично опускають в окріп, щоб виключити налипання жиру);
- Співвідношення м'яса і жиру в страві – 4:1, а максимальна кількість цибулі (обов'язково сильно подрібненого) становить 1/3 від обсягу м'яса;
- Використовувати блендер для перемелювання м'яса небажано, оскільки тоді виділяється занадто багато соку і люля-кебаб не тримається за шампур;
- Діаметр кожної ковбаски не повинен перевищувати 4-х см (це потрібно, щоб вони досить швидко прожарювалася, при цьому зберігаючи соковитість);
- Якщо у фарші все-таки виявилося занадто багато соку, то необхідно змішати подрібнене м'ясо зі столовою ложкою борошна;
- Використовуваний в рецепті, нирковий жир можна замінити аналогічною кількістю сала;
- Люля-кебаб бажано використовувати в їжу відразу після приготування.
Кожен з рад має значення, і ігнорування окремих моментів може привести до того, що вийшло блюдо важко буде оцінити по достоїнству.