20 апрель 2019 1 618

Як приготувати ситні конвертики з лаваша

В нашій кухні лаваш не є просто хлібом. Малокалорійні тонкі коржі з прісного тіста стали основою багатьох закусок і страв. З них роблять рулети і тарталетки з різними солодкими і несолодкими начинками.

Крім цих страв, тонкі овальні коржики стали основою для приготування берека – давнього предка чебурека, пиріжка з несолодкої начинкою.

Такі пиріжки з лаваша можуть бути не тільки з різними начинками, але і приготованими різними способами: запеченими в духовці, обсмаженими в маслі в різних клярах або паніровці. Залишається тільки вибрати рецепт за душі і насолоджуватися смачними пиріжками-конвертиками.

Конвертики з лаваша з сиром і зеленню
Інгредієнти Кількість
вірменських лаваша - 2 тонких
твердого сиру - 150 г
зелені (кріп, петрушка, кінза) - 100 г
яєць - 1 шт.
крохмалю - 60 г
майонезу - 30 г
рослинна олія - для обсмажування
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 292 Ккал
Ця страва може стати прекрасним сніданком або перекусом, несолодким доповненням до чаю. Конвертики з сирною начинкою особливо смачними гарячими завдяки ніжному розплавленого сиру всередині. Зелень можна брати абсолютно будь-яку, орієнтуючись на свій смак.

Приготування:

  1. Твердий сир пропустити через крупну терку, зелень порубати дрібно ножем. Все гарненько перемішати;
  2. Лаваш нарізати на прямокутники. З одного аркуша їх має вийти три – чотири;
  3. У центр кожного шматка лаваша покласти начинку (2-3 столові ложки) і згорнути конвертиком, склавши спочатку по довжині, а потім по ширині;
  4. Змішавши крохмаль, майонез і яйце, приготувати кляр.
  5. Кожен конвертик вмочити в кляр і обсмажити на олії до красивої рум'яної карамельної скоринки.
  6. Приємного апетиту!

Конвертики з сиром і помідорами

В якості начинки і в цьому рецепті використовується сир, але самі конвертики отримають свою рум'яну скоринку іншим способом – в духовці. У зв'язку з цим краще вибрати сир, який буде швидко плавитися. Порівняно з попереднім рецептом страва виходить не таким жирним, оскільки лаваш не обсмажується в маслі. В результаті може вийти ситний і корисний сніданок.

Перелік продуктів, які будуть використовуватися в процесі приготування:

  • 2 лаваша;
  • 150 г не тугоплавкого твердого сиру;
  • 150 р помідорів.

На приготування знадобиться 5-10 хвилин, щоб підготувати начинку і сформувати конвертики, і 10-15 хвилин, щоб запекти їх в духовці.

Калорійність запечених в духовці конвертиків 234,7 ккал/100 р.

Хід роботи:

  1. Приготувати начинку. Для цього подрібнити на крупній тертці сир, а помідори порізати тонкими кільцями або півкільцями (для великих екземплярів);
  2. Кожен лаваш поділити на 3-4 прямокутні частини. Вони будуть основою майбутніх конвертиків;
  3. У центр кожного квадрата покласти кілька ложок тертого сиру і кілець помідора, згорнути в конверт;
  4. На деко укласти пиріжки-конвертики з лаваша і відправити в духовку, щоб сир розплавився, і з'явилася хрустка скориночка. Подавати в гарячому або теплому вигляді з зеленню.

Лаваш з куркою і грибами

Конвертики з лаваша з куркою і грибами – блюдо, яке може не тільки внести нотку різноманітність в повсякденне меню, але і зайняти гідне місце серед закусок на святковому столі.

Можливо, хтось вважатиме, що начинку потрібно пропустити через м'ясорубку, але робити цього не варто. Продукти, нарізані невеликими шматочками, додадуть велику соковитість конвертикам.

Для цього страви з лаваша потрібно взяти:

  • 3 великих тонких лаваша;
  • 600 г курячого філе;
  • 500 г печериць або інших грибів;
  • 100 г цибулі;
  • 2 курячих яйця (якщо дрібні, то 3);
  • сіль і перець за смаком;
  • рослинна олія для обсмажування.

Начинка буде готуватися близько 25 хвилин, а на обсмажування самих конвертиків буде потрібно 10-15 хвилин.

Курка і гриби в лаваші в 100 г містять 186,7 ккал.

Послідовність кулінарних процесів:

  1. Спочатку необхідно приготувати начинку. Для цього потрібно нарізати куряче філе і цибулю кубиками, гриби – пластинами. Потім на рослинній олії обсмажити м'ясо, коли з нього випарується сік, додати гриби, а після них цибулю. За кілька хвилин до готовності відрегулювати смак начинки з допомогою солі і спецій;
  2. Кожен лаваш розділити на 4-6 частин. У середину кожного шматка покласти пару ложок начинку і згорнути конвертом;
  3. Яйця збити виделкою. Конвертики з лаваша змочити у збитих яйцях і обсмажити на рослинному маслі. Готові пиріжки викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайве масло.

Рецепт страви з лаваша з фаршем в клярі

Візьміть на замітку рецепт лікувального киселя з вівса — це неймовірно корисний напій, який благотворно впливає на весь організм.

Як приготувати суп з фрикадельками з курячого фаршу читайте в нашій статті.

Наваристий борщ з м'ясом по класичному рецепту тут.

У попередніх рецептах конвертики з лаваша обсмажувалися у збитому яйці, щоб в результаті вийшла красива хрустка скоринка і сам конвертик добре «склеился» і не розвалився при подачі.

З цією ж метою можна використовувати кляр. Тільки слід пам'ятати, що кляр не повинен бути дуже густим (як, наприклад, для риби). Інакше він заб'є весь смак начинки, а страва вийде важким і дуже борошняним.

Для конвертиків і кляру знадобляться такі продукти:

  • 3 тонких лаваша;
  • 400 р м'ясного фаршу;
  • 50 г зеленої цибулі або зелені;
  • 1 куряче яйце;
  • 30 г борошна;
  • 50 мл молока;
  • сіль, спеції рослинна олія для обсмажування.

Час приготування складе близько 45 хвилин.

Конвертики з фаршем будуть мати калорійність 296 ккал/100 р.

Алгоритм дій:

  1. Кожен лаваш нарізати квадратами зі стороною 15 або 12 см;
  2. Зелену цибулю порубати дрібно ножем і змішати з фаршем, посолити, додати спеції;
  3. Кожен квадрат, вирізаний з хлібної коржі, щедро намазати фарш з цибулею, залишивши чистими краю. Згорнути квадрат навпіл фаршем в середину і потім ще раз, щоб знову вийшов квадрат;
  4. З яйця, молока, борошна і солі приготувати кляр. Кожен конвертик вмочити в кляр і обсмажити на розпеченому маслі. Робити це потрібно на середньому вогні, не накриваючи сковороду кришкою, щоб фарш встиг просмажиться.

Сирні конвертики з шинкою

Шинка і сир добре поєднуються, тому їх дует часто використовують із приготування солоних пиріжків. Непогано вони можуть доповнити і лаваш. Їх можна покласти в начинку, а можна зробити по-іншому – використовувати для начинки шинку, а з сиру приготувати кляр.

Для конвертиків, обсмажених в сирному клярі, потрібно взяти:

  • 2 лаваша;
  • 250 г шинки;
  • 100 г твердого, але не тугоплавкого сиру;
  • 2 курячих яйця;
  • 50 г майонезу;
  • 30 г борошна;
  • сіль, спеції рослинна олія для обсмажування.

На всі процеси по приготуванню доведеться витратити від 30 до 40 хвилин.

Калорійність цієї страви в сирному клярі на 100 г буде дорівнює 317,0 ккал.

Порядок роботи:

  1. Лаваші порізати на прямокутники, шинку – пластинами. Покласти на шматочок хлібної коржі пластини шинки і згорнути її конвертом;
  2. Яйця, майонез, борошно і тертий на тертці сир збити блендером, додати сіль і спеції за смаком;
  3. В приготованому сирному клярі вмочити лаваш з шинкою і обсмажити на рослинному маслі.

Рецепт конвертиків з листового лаваша з начинкою в паніровці

Перепробувавши конвертики з лаваша з несолодкими начинками, можна спробувати приготувати щось на десерт. Наприклад, конвертики з сирно-яблучною начинкою в паніровці з солодких кукурудзяних пластівців.

Для десерту з лаваша потрібні:

  • 2 великих тонких лаваша;
  • 200 г солодкої сирної маси;
  • 100 г яблук;
  • 2 курячих яйця;
  • 80 г солодких кукурудзяних пластівців;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час приготування буде в межах 30 хвилин.

Калорійність цього десерту – 270,3 ккал на 100 р.

Кулінарні процеси:

  1. Яблука помити (при бажанні зняти шкірку), нарізати кубиками. Лаваш розрізати кухонними ножицями на прямокутники;
  2. На кожен прямокутник покласти сирну масу і яблуко, згорнути конвертиком;
  3. Яйця збити виделкою, спочатку вмочити конвертики в яйцях, а потім обваляти в пластівцях. Якщо пластівці занадто великі, трохи пройтися по ним качалкою. Обсмажити пиріжки-конвертики на рослинному маслі.

Корисні поради

Лаваш має нейтральний смак, але він швидко псуватися, тому при покупці потрібно звернути увагу на його зовнішній вигляд і свіжість. Лист має бути цілим і однакової товщини. Також свіжий лаваш не кришитися.

Щоб у готових конвертиків з лаваша була красива карамельна скоринка, їх обсмажують, вмочивши у збите яйце. Колір скоринки залежить від інтенсивності кольору жовтка, тому краще вибирати для цих цілей домашні яйця. А якщо яйце виявилося з блідим жовтком, то виправить справа щіпка куркуми.

Яйця, в яких будуть обсмажуватися конвертики, ні в якому разі не потрібно збивати до появи піни. Їх досить просто розбовтати виделкою. Інакше пінка буде стікати з коржі, і залишати сухі місця, тоді про красивої скоринки можна забути.

Кожен готовий пиріжок потрібно викладати не на тарілку, а на паперову серветку або рушник, щоб прибрати надлишки жиру.

Що ще почитати: