Як замаринувати креветки і готувати їх на грилі
Креветки вважаються корисними морськими продуктами, у яких міститься високий рівень білка і інших життєво важливих елементів. Тому їх рекомендується вживати хоча б раз на місяць.
А ось як їх приготувати так, щоб вони вийшли дуже смачними, ароматними і сочними? Їх приготування досить просте, можна відварювати, запікати, смажити, але пікантними і ароматними вони виходять саме на грилі.
А ось як їх правильно приготувати на грилі, ми з'ясуємо нижче більш докладно.
Як замаринувати креветки
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
креветки - | 1 кг |
кокосове молоко або вершки - | 3 великі ложки |
масло рослинне - | 2 великі ложки |
коріандр - | 15 грам насіння |
кмин - | 1,5 ч. ложки |
порошок каррі - | 20 грам |
куркума - | 20 грам |
часник - | 3 зубчики |
перець чилі - | 2 невеликого стручка |
цибуля шалот - | 1 штука |
лимон - | половина |
цукор - | 1 маленька ложка |
сіль - | на свій смак |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Як потрібно готувати:
- Першим ділом треба засипати насіння коріандру в блендер або млинок. Коріандр ретельно перемелюється;
- Потім до кориандру засипаємо каррі і знову перемелюємо;
- Далі викладаємо кмин, куркуму, очищені зубчики часнику, які можна заздалегідь порубати невеликими шматочками;
- Перець чилі споліскуємо, нарізаємо невеликими шматочками і викладаємо до спецій;
- Всі інгредієнти знову гарненько перемелюємо;
- Цибуля шалот споліскуємо і викладаємо в блендер до решти інгредієнтів;
- Додаємо вершки, видавлюємо сік половини лимона;
- Все гарненько перемішуємо до однорідності, якщо соус виходить густим, то в нього можна підлити кокосове молоко;
- У сотейник наливаємо олію і ставимо на вогонь;
- Як тільки масло розігріється, викладаємо в нього соус, додаємо сіль і цукор. Необхідно гарненько перемішати всі компоненти і зняти з вогню;
- Після цього кладемо креветки в пластикову тару, заливаємо готовим маринадом і поміщаємо в холодильник на півгодини;
- Потім креветки можна робити на грилі.
Легкий маринад для молюсків
Готувати будемо з наступних інгредієнтів:
- креветки – 1 кілограм. Креветки потрібно очистити від раковин і нутрощів;
- 3 зубці часнику;
- базилік, порубаний на дрібні шматочки – 2 великі ложки;
- олія оливкова – 130 грам;
- оцет – 2 великі ложки;
- 70 грам томатної пасти;
- щіпка чорного меленого перцю;
- сіль на свій смак.
Час приготування – 15 хвилин.
Калорійність – 90 ккал.
Як потрібно готувати:
- З часточок часнику знімаємо шкірку і нарізаємо дрібними шматочками;
- Викладаємо в чашку шматочки часнику, додаємо оливкову олію, оцтову кислоту, томатну пасту;
- Всі інгредієнти перемішуємо;
- Далі засипаємо подрібнений базилік, мелений перець і сіль;
- Компоненти гарненько змішуємо;
- Викладаємо в маринад креветки і добре перемішуємо, щоб маринад рівномірно розподілився;
- Закриваємо кришкою, прибираємо маринуватися в холодильник на 40-60 хвилин.
Лимонний маринад
На 700 грам креветок потрібні такі компоненти:
- часник – 3 зубчики;
- 70 мл соку зі свіжого лимона;
- олія оливкова – ¼ частину склянки;
- 20 грам сухих подрібнених листя базиліка;
- щіпка червоного перцю;
- сіль – 2 маленькі ложки.
Час приготування – 15 хвилин.
Калорійність – 115 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Часник очищаємо і нарізаємо дрібними шматочками або пластинками;
- Викладаємо часник в ємність, додаємо сік лимона, оливкова олія;
- Потім засипаємо сушені подрібнені листя базиліка;
- Додаємо червоний перець і сіль;
- Всі компоненти маринаду перемішуємо;
- Викладаємо в маринад креветки, перемішуємо, щоб маринад рівномірно розподілився;
- Виймаємо ємність в холодильник на 1-2 години.
Тигрові креветки на грилі
Готувати будемо з наступних інгредієнтів:
- креветки тигрові – 1 кілограм;
- один лимон;
- соус соєвий – 6 великих ложок;
- 4 стебла кропу;
- 6 часточок свіжого часнику;
- часник в сухому вигляді – ½ ч. ложки;
- 80 мл оливкової олії;
- перець чорний мелений.
Скільки потрібно готувати – 60 хвилин.
Калорійність – 180 ккал.
Рецепт покроково:
- Від раковини креветки можна не очищати, але от від нутрощів варто очистити, тому що там можуть бути пісок і каміння;
- Морепродукти споліскуємо, потім придавлюємо до обробній дошці, надрізаємо спинку і обережно виймаємо всі нутрощі;
- Далі потрібно зробити маринад. Лимон слід розрізати на дві частини, з однієї половинки видавлюємо весь сік, а цедру протираємо дрібної теркою;
- Заливаємо сік у ємність блендера, додаємо туди цедру;
- Зубчики часнику очистити і викладаємо в блендер;
- Кріп споліскуємо і кладемо до лимону з часником;
- Додаємо до решти інгредієнта оливкова олія, соєвий соус, сухий часник, мелений перець;
- Далі протягом 5 хвилин всі інгредієнти перемелюємо і перемішуємо;
- Кладемо креветки в пластикову ємність, заливаємо маринадом і прибираємо в холодильник на 40 хвилин, щоб вони гарненько промариновались;
- Поки маринуються креветки, необхідно замочити у воді бамбукові палички, щоб вони не згоріли;
- Після цього нанизуємо на палички, креветки;
- Грати від гриля потрібно ретельно змастити маслом;
- Поміщаємо шашлички на поверхню решітки і обсмажуємо з усіх боків протягом 8-10 хвилин;
- Готові шашлички викладаємо на велике блюдо і подаємо на стіл з соусом і овочевим салатом.
Морепродукти на сковороді-гриль
Готувати будемо з наступних продуктів:
- півкілограма креветок;
- 4 зубчики часнику;
- 1 велика ложка соку лимона;
- вино сухе – 20 мл;
- половина склянки оливкової олії;
- 10 листочків зеленого базиліка;
- трохи чорного меленого перцю.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 160 ккал.
Приступаємо до приготування:
- З зубчиків часнику знімаємо шкірку і кладемо їх в ємність блендера;
- Додаємо до часнику сік лимона і біле сухе вино;
- Заливаємо оливкова олія;
- Листочки базиліка споліскуємо і викладаємо в чашу блендера;
- Додаємо чорний мелений перець і ретельно розмішуємо. Повинна вийти маса з однорідною консистенцією;
- Креветки споліскуємо, видаляємо панцир;
- Розрізаємо спину і виймаємо нутрощі;
- Потім викладаємо в миску, заливаємо маринадом і залишаємо постояти близько 20 хвилин;
- Прогріваємо сковорідку-гриль;
- Викладаємо на гриль по одній креветці, але не заливаємо їх маринадом, бо замість гриля можна отримати тушковані морепродукти;
- Засмажуємо кожну сторону по 2-3 хвилини;
- Потім викладаємо готові морські продукти на тарілку і подаємо на стіл. Додатково можна подати будь-який гарнір з овочів і соус.
Як приготувати королівські креветки
Для приготування потрібні такі компоненти:
- 500 грам королівських креветок;
- 70 мл соєвого соусу;
- два лимона;
- 2 маленькі ложки квіткового меду;
- свіжий корінь імбиру – невеликий шматочок;
- 4 зубчики часнику;
- половина склянки рослинного масла;
- шматочок вершкового масла на 200 грам;
- сіль на свій смак;
- мелений чорний перець на свій смак.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 180 ккал.
Як потрібно робити:
- Лимони промиваємо, розрізаємо на дві частини. З кожної частини потрібно вичавити сік, для цього можна скористатися соковижималкою, бо вручну це зробити складно і не завжди руками можна вичавити весь сік;
- Корінь імбиру очищаємо від шкірки, промиваємо прохолодною водою;
- Протираємо на крупній тертці і перекладаємо в миску;
- З часникових зубчиків потрібно прибрати шкірку, подрібнюємо часник ножем на дрібні шматочки. Чим дрібніше будуть шматочки, тим пахучіше буде маринад;
- Бажано вершкове масло витягнути з холодильника заздалегідь, воно має полежати близько години при кімнатній температурі, за цей час воно стане більш м'яким;
- У миску наливаємо рослинне масло, додаємо до нього соєвий соус, сік лимона, мед, часник і імбир;
- Всі інгредієнти добре збиваємо міксером;
- Потім викладаємо розм'якшене масло і знову все збиваємо до однорідності;
- Якщо креветки заморожені, то краще їх заздалегідь вийняти з холодильника і залишити розморожуватися при кімнатній температурі;
- На разморозку креветок потрібно близько 2-3 годин;
- Після цього морські продукти слід очистити від панцира і голів;
- Як тільки всі креветки будуть очищені, викладаємо їх у миску, приправляємо сіллю, перцем і перемішуємо;
- Далі заливаємо креветки маринадом і залишаємо постояти близько 20-30 хвилин;
- Розпалюємо гриль, змащуємо рослинним маслом ґрати;
- Нанизуємо креветки на шпажки, шпажки слід попередньо вимочити у воді, щоб вони не загорілися;
- Далі викладаємо шашлички на решітку і обсмажуємо протягом 2-3 хвилин з кожного боку;
- Кладемо шашлички на блюдо і подаємо на стіл з будь-яким овочевим гарніром і соусом.
Читайте, як зробити фрукти в шоколаді — фото і покрокові рекомендації в наших рецептах допоможуть вам приготувати смачний десерт.
Як замаринувати скумбрію в домашніх умовах читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти неймовірно смачною яловичини з овочами в кисло-солодкому соусі.
Як маринувати і готувати креветки в духовці
Для приготування потрібні такі компоненти:
- королівські креветки – 1 кілограм;
- лимон – 1 штука;
- 4 зубчики часнику;
- коріандр – 1 ч. ложка;
- кмин — 1,5 ч. ложки;
- 130 грам оливкової олії.
Час приготування – 2 години 20 хвилин.
Калорійність – 150 ккал.
Як потрібно робити:
- Креветки слід попередньо розморозити при кімнатній температурі. Приблизно на разморозку піде близько 2-3 години;
- Далі очищаємо морепродукти від панцира і нутрощів і добре споліскують;
- Лимон розрізаємо на дві частини і вичавлюємо з нього весь сік;
- Зубчики часнику очистити від шкірки і викладаємо в ємність блендера;
- Заливаємо до часнику сік лимона;
- Додаємо коріандр, кмин і оливкова олія;
- Всі компоненти ретельно перемішуємо блендером до однорідності;
- Викладаємо креветки в пластиковий контейнер, заливаємо маринадом, закриваємо і залишаємо маринуватися протягом 2 годин;
- Викладаємо промариновані креветки на решітку духовки, включаємо гриль і виставляємо температуру 250 градусів;
- Готуємо протягом 8-10 хвилин, але не більше.
Кулінарні поради
- для приготування креветок на грилі можна використовувати будь-маринад. Головне потрібно маринувати не менше 30 хвилин, інакше морепродукти вийдуть не такими ароматними і сочними;
- розморожувати креветки потрібно тільки при кімнатній температурі. Не варто використовувати для розморожування мікрохвильову піч, тому що від цього може сильно зіпсуватися якість цього продукту;
- решітку гриля обов'язково потрібно змащувати олією, інакше в процесі приготування до неї можуть прилипнути креветки.
Приготування креветок на грилі можливо і складне завдання, але досить захоплююча. Адже в процесі приготування цієї страви можна поекспериментувати, внести свої доповнення або навіть придумати свій вигляд маринаду. Тому не варто упускати це страва, тим більше воно виходить дуже смачним і ароматним і підійде до будь-якого гарніру.