20 апрель 2019 8 161

Як замаринувати креветки і готувати їх на грилі

Креветки вважаються корисними морськими продуктами, у яких міститься високий рівень білка і інших життєво важливих елементів. Тому їх рекомендується вживати хоча б раз на місяць.

А ось як їх приготувати так, щоб вони вийшли дуже смачними, ароматними і сочними? Їх приготування досить просте, можна відварювати, запікати, смажити, але пікантними і ароматними вони виходять саме на грилі.

А ось як їх правильно приготувати на грилі, ми з'ясуємо нижче більш докладно.

Як замаринувати креветки

Азіатський маринад
Інгредієнти Кількість
креветки - 1 кг
кокосове молоко або вершки - 3 великі ложки
масло рослинне - 2 великі ложки
коріандр - 15 грам насіння
кмин - 1,5 ч. ложки
порошок каррі - 20 грам
куркума - 20 грам
часник - 3 зубчики
перець чилі - 2 невеликого стручка
цибуля шалот - 1 штука
лимон - половина
цукор - 1 маленька ложка
сіль - на свій смак
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Як потрібно готувати:

  1. Першим ділом треба засипати насіння коріандру в блендер або млинок. Коріандр ретельно перемелюється;
  2. Потім до кориандру засипаємо каррі і знову перемелюємо;
  3. Далі викладаємо кмин, куркуму, очищені зубчики часнику, які можна заздалегідь порубати невеликими шматочками;
  4. Перець чилі споліскуємо, нарізаємо невеликими шматочками і викладаємо до спецій;
  5. Всі інгредієнти знову гарненько перемелюємо;
  6. Цибуля шалот споліскуємо і викладаємо в блендер до решти інгредієнтів;
  7. Додаємо вершки, видавлюємо сік половини лимона;
  8. Все гарненько перемішуємо до однорідності, якщо соус виходить густим, то в нього можна підлити кокосове молоко;
  9. У сотейник наливаємо олію і ставимо на вогонь;
  10. Як тільки масло розігріється, викладаємо в нього соус, додаємо сіль і цукор. Необхідно гарненько перемішати всі компоненти і зняти з вогню;
  11. Після цього кладемо креветки в пластикову тару, заливаємо готовим маринадом і поміщаємо в холодильник на півгодини;
  12. Потім креветки можна робити на грилі.

Легкий маринад для молюсків

Готувати будемо з наступних інгредієнтів:

  • креветки – 1 кілограм. Креветки потрібно очистити від раковин і нутрощів;
  • 3 зубці часнику;
  • базилік, порубаний на дрібні шматочки – 2 великі ложки;
  • олія оливкова – 130 грам;
  • оцет – 2 великі ложки;
  • 70 грам томатної пасти;
  • щіпка чорного меленого перцю;
  • сіль на свій смак.

Час приготування – 15 хвилин.

Калорійність – 90 ккал.

Як потрібно готувати:

  1. З часточок часнику знімаємо шкірку і нарізаємо дрібними шматочками;
  2. Викладаємо в чашку шматочки часнику, додаємо оливкову олію, оцтову кислоту, томатну пасту;
  3. Всі інгредієнти перемішуємо;
  4. Далі засипаємо подрібнений базилік, мелений перець і сіль;
  5. Компоненти гарненько змішуємо;
  6. Викладаємо в маринад креветки і добре перемішуємо, щоб маринад рівномірно розподілився;
  7. Закриваємо кришкою, прибираємо маринуватися в холодильник на 40-60 хвилин.

Лимонний маринад

На 700 грам креветок потрібні такі компоненти:

  • часник – 3 зубчики;
  • 70 мл соку зі свіжого лимона;
  • олія оливкова – ¼ частину склянки;
  • 20 грам сухих подрібнених листя базиліка;
  • щіпка червоного перцю;
  • сіль – 2 маленькі ложки.

Час приготування – 15 хвилин.

Калорійність – 115 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Часник очищаємо і нарізаємо дрібними шматочками або пластинками;
  2. Викладаємо часник в ємність, додаємо сік лимона, оливкова олія;
  3. Потім засипаємо сушені подрібнені листя базиліка;
  4. Додаємо червоний перець і сіль;
  5. Всі компоненти маринаду перемішуємо;
  6. Викладаємо в маринад креветки, перемішуємо, щоб маринад рівномірно розподілився;
  7. Виймаємо ємність в холодильник на 1-2 години.

Тигрові креветки на грилі

Готувати будемо з наступних інгредієнтів:

  • креветки тигрові – 1 кілограм;
  • один лимон;
  • соус соєвий – 6 великих ложок;
  • 4 стебла кропу;
  • 6 часточок свіжого часнику;
  • часник в сухому вигляді – ½ ч. ложки;
  • 80 мл оливкової олії;
  • перець чорний мелений.

Скільки потрібно готувати – 60 хвилин.

Калорійність – 180 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Від раковини креветки можна не очищати, але от від нутрощів варто очистити, тому що там можуть бути пісок і каміння;
  2. Морепродукти споліскуємо, потім придавлюємо до обробній дошці, надрізаємо спинку і обережно виймаємо всі нутрощі;
  3. Далі потрібно зробити маринад. Лимон слід розрізати на дві частини, з однієї половинки видавлюємо весь сік, а цедру протираємо дрібної теркою;
  4. Заливаємо сік у ємність блендера, додаємо туди цедру;
  5. Зубчики часнику очистити і викладаємо в блендер;
  6. Кріп споліскуємо і кладемо до лимону з часником;
  7. Додаємо до решти інгредієнта оливкова олія, соєвий соус, сухий часник, мелений перець;
  8. Далі протягом 5 хвилин всі інгредієнти перемелюємо і перемішуємо;
  9. Кладемо креветки в пластикову ємність, заливаємо маринадом і прибираємо в холодильник на 40 хвилин, щоб вони гарненько промариновались;
  10. Поки маринуються креветки, необхідно замочити у воді бамбукові палички, щоб вони не згоріли;
  11. Після цього нанизуємо на палички, креветки;
  12. Грати від гриля потрібно ретельно змастити маслом;
  13. Поміщаємо шашлички на поверхню решітки і обсмажуємо з усіх боків протягом 8-10 хвилин;
  14. Готові шашлички викладаємо на велике блюдо і подаємо на стіл з соусом і овочевим салатом.

Морепродукти на сковороді-гриль

Готувати будемо з наступних продуктів:

  • півкілограма креветок;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 велика ложка соку лимона;
  • вино сухе – 20 мл;
  • половина склянки оливкової олії;
  • 10 листочків зеленого базиліка;
  • трохи чорного меленого перцю.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 160 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. З зубчиків часнику знімаємо шкірку і кладемо їх в ємність блендера;
  2. Додаємо до часнику сік лимона і біле сухе вино;
  3. Заливаємо оливкова олія;
  4. Листочки базиліка споліскуємо і викладаємо в чашу блендера;
  5. Додаємо чорний мелений перець і ретельно розмішуємо. Повинна вийти маса з однорідною консистенцією;
  6. Креветки споліскуємо, видаляємо панцир;
  7. Розрізаємо спину і виймаємо нутрощі;
  8. Потім викладаємо в миску, заливаємо маринадом і залишаємо постояти близько 20 хвилин;
  9. Прогріваємо сковорідку-гриль;
  10. Викладаємо на гриль по одній креветці, але не заливаємо їх маринадом, бо замість гриля можна отримати тушковані морепродукти;
  11. Засмажуємо кожну сторону по 2-3 хвилини;
  12. Потім викладаємо готові морські продукти на тарілку і подаємо на стіл. Додатково можна подати будь-який гарнір з овочів і соус.

Як приготувати королівські креветки

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • 500 грам королівських креветок;
  • 70 мл соєвого соусу;
  • два лимона;
  • 2 маленькі ложки квіткового меду;
  • свіжий корінь імбиру – невеликий шматочок;
  • 4 зубчики часнику;
  • половина склянки рослинного масла;
  • шматочок вершкового масла на 200 грам;
  • сіль на свій смак;
  • мелений чорний перець на свій смак.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 180 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Лимони промиваємо, розрізаємо на дві частини. З кожної частини потрібно вичавити сік, для цього можна скористатися соковижималкою, бо вручну це зробити складно і не завжди руками можна вичавити весь сік;
  2. Корінь імбиру очищаємо від шкірки, промиваємо прохолодною водою;
  3. Протираємо на крупній тертці і перекладаємо в миску;
  4. З часникових зубчиків потрібно прибрати шкірку, подрібнюємо часник ножем на дрібні шматочки. Чим дрібніше будуть шматочки, тим пахучіше буде маринад;
  5. Бажано вершкове масло витягнути з холодильника заздалегідь, воно має полежати близько години при кімнатній температурі, за цей час воно стане більш м'яким;
  6. У миску наливаємо рослинне масло, додаємо до нього соєвий соус, сік лимона, мед, часник і імбир;
  7. Всі інгредієнти добре збиваємо міксером;
  8. Потім викладаємо розм'якшене масло і знову все збиваємо до однорідності;
  9. Якщо креветки заморожені, то краще їх заздалегідь вийняти з холодильника і залишити розморожуватися при кімнатній температурі;
  10. На разморозку креветок потрібно близько 2-3 годин;
  11. Після цього морські продукти слід очистити від панцира і голів;
  12. Як тільки всі креветки будуть очищені, викладаємо їх у миску, приправляємо сіллю, перцем і перемішуємо;
  13. Далі заливаємо креветки маринадом і залишаємо постояти близько 20-30 хвилин;
  14. Розпалюємо гриль, змащуємо рослинним маслом ґрати;
  15. Нанизуємо креветки на шпажки, шпажки слід попередньо вимочити у воді, щоб вони не загорілися;
  16. Далі викладаємо шашлички на решітку і обсмажуємо протягом 2-3 хвилин з кожного боку;
  17. Кладемо шашлички на блюдо і подаємо на стіл з будь-яким овочевим гарніром і соусом.

Читайте, як зробити фрукти в шоколаді — фото і покрокові рекомендації в наших рецептах допоможуть вам приготувати смачний десерт.

Як замаринувати скумбрію в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти неймовірно смачною яловичини з овочами в кисло-солодкому соусі.

Як маринувати і готувати креветки в духовці

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • королівські креветки – 1 кілограм;
  • лимон – 1 штука;
  • 4 зубчики часнику;
  • коріандр – 1 ч. ложка;
  • кмин — 1,5 ч. ложки;
  • 130 грам оливкової олії.

Час приготування – 2 години 20 хвилин.

Калорійність – 150 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Креветки слід попередньо розморозити при кімнатній температурі. Приблизно на разморозку піде близько 2-3 години;
  2. Далі очищаємо морепродукти від панцира і нутрощів і добре споліскують;
  3. Лимон розрізаємо на дві частини і вичавлюємо з нього весь сік;
  4. Зубчики часнику очистити від шкірки і викладаємо в ємність блендера;
  5. Заливаємо до часнику сік лимона;
  6. Додаємо коріандр, кмин і оливкова олія;
  7. Всі компоненти ретельно перемішуємо блендером до однорідності;
  8. Викладаємо креветки в пластиковий контейнер, заливаємо маринадом, закриваємо і залишаємо маринуватися протягом 2 годин;
  9. Викладаємо промариновані креветки на решітку духовки, включаємо гриль і виставляємо температуру 250 градусів;
  10. Готуємо протягом 8-10 хвилин, але не більше.

Кулінарні поради

  • для приготування креветок на грилі можна використовувати будь-маринад. Головне потрібно маринувати не менше 30 хвилин, інакше морепродукти вийдуть не такими ароматними і сочними;
  • розморожувати креветки потрібно тільки при кімнатній температурі. Не варто використовувати для розморожування мікрохвильову піч, тому що від цього може сильно зіпсуватися якість цього продукту;
  • решітку гриля обов'язково потрібно змащувати олією, інакше в процесі приготування до неї можуть прилипнути креветки.

Приготування креветок на грилі можливо і складне завдання, але досить захоплююча. Адже в процесі приготування цієї страви можна поекспериментувати, внести свої доповнення або навіть придумати свій вигляд маринаду. Тому не варто упускати це страва, тим більше воно виходить дуже смачним і ароматним і підійде до будь-якого гарніру.

Що ще почитати: