23 март 2019 1 269

Як смачно запекти картоплю в духовці з сиром

Картопля – універсальний компонент, з якого можна приготувати безліч страв. У духовці він легко готується за різними рецептами і з додаванням простих продуктів: сиру, вершків, молока, сосисок, овочів.

«Гармошка» в духовці
Інгредієнти Кількість
великий картопля - 2 штуки
сіль - за смаком
сир - 200 грам
спеції - за смаком
часник - 2 зубчики
масло вершкове - 120 грам
сушені трави - за смаком
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 131 Ккал
Цей рецепт картоплі з сиром в духовці дуже подобається багатьом кулінарам. Таке незвичайне блюдо стане одним з найулюбленіших в кожній родині, а цікава подача приверне увагу навіть самих маленьких непосид.
  1. Картопля ретельно миється від усіх забруднень, просушується паперовими рушниками і на ньому робляться надрізи на відстані 5 міліметрів один від одного, але не до кінця;
  2. Часник чиститься, дрібно ріжеться, змішується з маслом і сушеними травами, 30 грамів натертого сиру і все добре перемішується і розтирається вилкою;
  3. Решті шматочок сиру ріжеться 2 міліметровими пластинками;
  4. У розрізи, зроблені в овочах, вставляються шматочки сиру, додається сирно-часникова начинка з овочів формуються гармошки, які викладаються на змащений маслом деко;
  5. Готувати в духовці 45 хвилин при температурі 200 градусів.

Для приготування такої страви можна використовувати будь-який твердий сир, який є в будинку, а також улюблені овочі і спеції.

Швидке тісто для пирогів з різноманітними начинками — читайте як правильно приготувати основу для випічки.

Читайте як приготувати оригінальну закуску — сосиски в лаваші.

Рецепт смачних бутербродів з червоною ікрою. Незважаючи на те, що цю закуску і так всі люблять, канапе можна зробити цікавіше і оригінальніше.

Картоплю кружечками під сиром

Приготувати в духовці смачне, ситне і просте блюдо не так складно, як це здається на перший погляд. Набір продуктів дуже доступний, а кінцевий результат порадує всіх членів сім'ї.

Інгредієнти:

  • 0,8 кілограма картоплі;
  • молоко – 2 склянки;
  • 0,2 кілограма сиру;
  • 1 яйце;
  • олія рослинна;
  • часник – 1 зубчик;
  • спеції.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 137 ккал.

  1. Картоплю почистити, помити і порізати у вигляді гуртків, які потім викласти в миску, посипати спеціями, сіллю, половиною тертого сиру;
  2. В окремій ємності збити яйця з молоком;
  3. Часник почистити, розрізати на дві частини і натерти їм форму і трохи промазати стінки і дно маслом;
  4. Перекласти овочі в підготовлену форму, залити молочною сумішшю і поставити на 45 хвилин у духовку, яка розігрівається до 180 градусів;
  5. Дістати форму, посипати картоплю рештою сиру і запікати ще 10 хвилин.

Якщо страва почне пригорати під час приготування, а всередині буде трохи сирим, форму можна накрити фольгою.

Картопля з вершками і сиром в духовці

Картопля з сиром і вершками відрізняється ніжним смаком. Таке блюдо можна подавати не тільки на повсякденний, але і святковий стіл.

Інгредієнти:

  • вершки – 2 склянки;
  • мускатний горіх;
  • спеції;
  • картопля – 900 грам;
  • масло вершкове – ¼ пачки;
  • сіль;
  • сир – 250 грам.

Час приготування: 95 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 145 ккал.

  1. Картопля добре миється, чиститься, нарізають тонкими кружальцями і викласти шарами в форму для запікання;
  2. Кожен шар посипається сіллю, спеціями і мускатним горіхом;
  3. Все заливається вершками, зверху кладуть невеликі шматочки масла, натертий на тертці сир;
  4. Випікається при 180 градусах 75 хвилин.

Щоб перевірити, чи готові овочі чи ні, їх потрібно проткнути виделкою або зубочисткою, вони повинні бути м'якими і ніжними.

Картопля з беконом і Чеддером

Нагодувати маленьких дітей смачною і ситною їжею не так просто, як це здається на перший погляд. Щоб дитина з'їв приготовану страву, потрібно іноді проявляти фантазію та винахідливість, а картопля з беконом, приготований в духовці, буде виглядати незвично і красиво.

Інгредієнти:

  • картопля середнього розміру – 8 штук;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль;
  • 2 цибулини;
  • 12 смужок бекону;
  • 2 склянки сиру Чеддера;
  • спеції;
  • 200 мл сметани;
  • олія оливкова.

Час приготування: 85 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 167 ккал.

  1. Середнього розміру картоплю добре помити, просушити, полити олією, посолити, перекласти на деко, застелене фольгою і готувати 55 хвилин при 220 градусах;
  2. Бекон порізати кубиками, обсмажити на невеликому вогні на сковороді, викласти на паперовий рушник;
  3. На тій же сковороді обсмажити порізану кубиками цибулю до золотистого кольору, посолити подрібнений часник і готувати ще 30 секунд;
  4. Остиглий картоплю розрізати на дві половинки, видалити м'якоть таким чином, щоб товщина стінок становила 5 міліметрів;
  5. М'якоть додати до цибулі і розім'яти виделкою, потім з'єднати з беконом, тертим сиром, сметаною, сіллю, спеціями і добре перемішати;
  6. Викласти начинку в човники, посипати сиром і готувати ще 15 хвилин у духовці.

Таке блюдо виглядає дуже святково, тому його легко можна подавати гостям. При бажанні, з свіжих огірків, порізаних скибочками і зубочистки, можна зробити вітрило.

Картопля в молоці зі сметаною і сиром в духовці

Дуже незвичайним і смачним виходить картопля, який готується в духовці з додаванням молока, сметани і сиру.

Інгредієнти:

  • 950 грам картоплі;
  • соняшникова олія;
  • сир адигейський – 400 грам;
  • сіль;
  • сметана – 300 мілілітрів;
  • 100 мілілітрів молока;
  • кріп;
  • приправи;
  • куркума.

Час приготування: 1 год.

Калорійність на 100 грам: 139 ккал.

  1. Картоплю помити, почистити, нарізати невеликими скибочками;
  2. Сметану перелити в глибоку миску, додати в неї чайну ложку куркуми, молоко, перемішати;
  3. Викласти 1/3 частину картоплі на деко, змащене маслом, посипати спеціями, сіллю, дрібно порізаною зеленню, третьої частиною сиру і полити молочно-сметанною сумішшю і маслом;
  4. Зробити таким чином ще два шари;
  5. Накрити форму фольгою і готувати 15 хвилин при 250 градусах, потім зменшити до 200, випікати 40 хв.

Щоб верх трохи підрум'яниться і придбав красивий золотистий відтінок, фольгу потрібно зняти за 10 хвилин до кінця приготування.

Картопля з помідорами, шинкою і сиром в духовці

Якщо картоплю вже набрид в будь-якому вигляді і хочеться спробувати щось смачне і оригінальне, можна приготувати його в духовці з сиром, шинкою і стиглими помідорами.

Інгредієнти:

  • 200 грам сиру;
  • 3 помідори;
  • картопля – 6 штук;
  • 2 цибулини;
  • соняшникова олія;
  • 250 грам шинки;
  • сіль;
  • спеції;
  • майонез;
  • зелень;
  • 2 зубчики часнику.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 165 ккал.

  1. Картоплю почистити, нарізати кружальцями товщиною в 5 міліметрів і перекласти у форму, посолити, полити майонезом;
  2. Зелень помити, просушити і дрібно порізати, додати подрібнений часник, столову ложку олії, спеції, сіль, добре перемішати і посипати цією сумішшю картоплю;
  3. Шинку нарізати кубиками і викласти зверху на зелень, полити майонезом;
  4. Помідори помити, порізати кружальцями і викласти у форму, накрити її фольгою;
  5. Готувати 30 хвилин при 180 градусах, дістати з духовки, посипати тертим сиром і відправити форму ще на 5-10 хвилин запікати, поки сир повністю не розтане.

Подавати таку страву найкраще гарячим, а зверху його треба посипати порізаною зеленню. Майонез можна використовувати магазинний або ж домашній – на його приготування потрібні прості продукти і зовсім небагато часу.

Картопляні половинки з сиром і сосисками

Приготувати смачний і ситний вечеря з простих продуктів може кожна господиня. Якщо пюре з сосками вже давно набридло, з цих двох простих інгредієнтів можна приготувати таку страву, яка обов'язково припаде до душі не тільки чоловікам, але й дітям.

Інгредієнти:

  • 1 кілограм картоплі;
  • 8 сосисок;
  • 5 столових ложок майонезу;
  • сіль;
  • спеції;
  • 100 грам сиру.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 172 ккал.

  1. Картопля середнього розміру, почистити, розрізати на дві половинки і викласти їх на деко таким чином, щоб між ними залишилося невелику відстань, зверху посипати меленим перцем, сіллю, полити майонезом, викласти частину тертого сиру;
  2. Поставити деко в духовку і готувати 20 хвилин при 180 градусах;
  3. Сосиски почистити, порізати їх навпіл, а верхівки розрізати хрест на хрест;
  4. Вставити сосиски між картоплею, полити все ще раз майонезом і посипати сиром, готувати при 200 градусах ще 10 хвилин.

Страва виходить не тільки смачним, але і красивим. Сосиски під час приготування стають схожими на квіточки, а скориночка набуває золотистий колір.

Картопляні слайсы з грибами, запечені в рукаві

Картоплю можна готувати за різними рецептами, але особливо смачним виходить саме за цим рецептом.

Інгредієнти:

  • 0,5 кілограма картоплі;
  • цибулина;
  • олія оливкова;
  • сіль;
  • 200 грам шампіньйонів;
  • зубчик часнику;
  • спеції.

Час приготування: 100 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 90 ккал.

  1. Невеликого розміру картоплю очистити від шкірки, нарізати скибочками, цибулю та гриби – кубиками, все з'єднати і добре перемішати, додати сіль, спеції, оливкова олія;
  2. Перекласти все в рукав для запікання, зав'язати його кінці і зробити виделкою проколи у кількох місцях;
  3. Готувати 60-70 хвилин при 190 градусах;
  4. Рукав дістати, надрізати і додати до овочів добре подрібнений часник, перемішати, залишити на 5 хвилин, щоб все настоялося і ввібрало аромати.

Таке блюдо дуже просте у приготуванні, але воно сподобається і гостям, і членам сім'ї.

Кулінарні поради

Щоб під час приготування картоплю став м'яким і рівномірно приготувався, краще всього перед запіканням змастити рослинним або оливковою олією. Рідина не буде випаровуватися, а овоч вийде м'яким і ніжним.

Якщо картопля запікається з сиром в духовці, то для отримання скоринки можна обваляти його в маслі. Рафінована олія утворює не хрустку, тонку скориночку. Оливкова – хрустку і міцну, ну а найкрасивіша утворюється при використанні топленого вершкового масла.

Якщо під час запікання верхній шар починає пригорати, а всередині все ще сире, то можна накрити деко фольгою і доготувати. Посипати блюдо сиром краще за все перед самим кінцем приготування, так він не підгорить, або ж готувати все під фольгою, а за 10 хвилин до кінця запікання зняти її.

Щоб смак страв, приготованих з картоплі, був більш оригінальним і незвичайним, можна використовувати різні спеції, а також зелень – кріп, петрушку. Вони додадуть страві ніжний смак, зроблять його ароматнішим і красивіше.

Що ще почитати: