08 июнь 2019 6 681

Як зробити ніжну начинку з маку для випічки

Макова начинка традиційно використовується в багатьох рецептах випічки. З неї готують пироги, булочки, рулети і всіляке печиво. Також вона часто використовується в якості наповнення млинців або додається в каші. Традиційний український рецепт – це кутя на Різдво. Сьогодні приготувати таку випічку надзвичайно просто!

Як підготувати мак

У сирому вигляді мак, а саме в ньому він і продається, додавати у випічку не можна. Попередньо він готується, обробляється і тільки потім додається в рулети і тістечка.

Як правильно його підготувати, щоб вийшла смачна начинка?

Процес підготовки полягає у кількох етапах:

  1. Розпарювання зерен. Зробити це дуже просто – достатньо залити 100 грам маку склянкою окропу або гарячого молока (так начинка буде більш смачна). В такому стані зерна повинні распариваться протягом деякого часу (від півгодини до 12 годин);
  2. Після того, як вони добре набухнуть і распарятся, їх треба проварити. Попередньо зливши воду, яка залишиться після набрякання. Варити треба в окропі 40 хвилин на повільному вогні. У процесі можна додати цукор, вершкове масло, мед або сухофрукти;
  3. Як тільки зерна зваряться їх треба подрібнити за допомогою блендера або ступки.

Тільки після такого тривалого процесу мак можна додавати прямо в тісто або викладати в якості начинки. Сирими зернами можна тільки посипати булочки при випіканні.

Як зробити класичну начинку з маку
Інгредієнти Кількість
мак - 100 грам або 6 ст. л
окріп - 1 склянка
цукор - 4-6 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 340 Ккал

Щоб сирі зерна перетворилися в апетитну і смачну начинку необхідно їх правильно приготувати. Існує маса рецептів, але це класичний і найпростіший варіант. Його можна використовувати для пирогів, булочок і всіляких рулетів.

  1. Переглянути макові зерна і видалити запліснявілі, погані екземпляри;
  2. Якщо є запах вогкості, зерна слід злегка підсушити на сухій сковороді;
  3. З допомогою сита і великої ємності треба мак промити теплою водою. Так змиється весь пил і бруд. Пустотілі насіння спливуть і їх буде легко видалити;
  4. Залити окропом і варити 1 хвилину на середньому вогні. По закінченню цього часу треба зцідити зерна і дати їм трохи постояти. Завдяки цьому вони добре набухнуть і буде легше працювати;
  5. Наступний крок – подрібнення. Це найлегше зробити за допомогою блендера. Деякі дотримуються традицій і перетирають мак в ступці. Але це дуже довгий спосіб. Альтернативою може бути м'ясорубка з дрібною сіткою, через яку треба буде пропустити зерна 2 рази;
  6. Маса буде готова, як тільки всі зерна будуть подрібнені і придбають білуватий колір;
  7. Всипати цукровий пісок і розмішати начинку ще раз. Можна готувати випічку!

Як робити дуже ніжну макову начинку для випічки

Цей спосіб дозволить приготувати особливо ніжну начинку для рулетів. Завдяки цьому рецепту мак швидко розкривається і перетерти його в м'яку масу набагато простіше.

Продукти:

  • мак – 250 грам;
  • цукор – неповний стакан;
  • яйце;
  • сухофрукти – за бажанням.

Витрачений час: 25 хвилин.

Калорійність: 340 ккал.

  1. Зерна всипати в глибоку каструлю з товстим дном;
  2. Залити їх окропом так, щоб рівень води був на палець вище зерен. Дати 15 хвилин їм настоятися;
  3. Всипати цукор в каструлю і варити всю масу 5 хвилин на середньому вогні;
  4. Додати яйце і сухофрукти і добре збити блендером всю масу протягом 3-5 хвилин.

Мак з медом для булочок і пирогів

Така начинка робиться дуже просто, але завдяки своїм інгредієнтів виходить дуже ароматною і солодкою. Вона чудово підійде для будь-якої випічки.

Інгредієнти:

  • мак — 150 гр;
  • мед — 5 ст. л;
  • 1 білок сирого;
  • молоко — 125 мл;
  • вода.

Час приготування: 1,5 години.

Калорійність: 360 калорій.

  1. Дати маку набрякнути. Щоб це відбулося швидше – всипати його в окріп і дати постояти до 15 хвилин;
  2. Процідити і знову залити гарячою водою. Повторити процедуру кілька разів;
  3. Закип'ятити молоко;
  4. Залити гарячим молоком зерна;
  5. На плиту поставити ємність з масою і варити 1 хвилину;
  6. Вимкнути вогонь і дати вмісту каструлі повністю охолонути;
  7. Злити молоко і добре процідити мак;
  8. Подрібнити зерна з допомогою блендера;
  9. Як тільки маса стане сіро-блакитний додати заздалегідь розтоплений мед;
  10. Додати попередньо збитий білок.

Святковий варіант

Такий варіант відмінно підійде для випічки, яка готується до важливого заходу або свята. Ароматна начинка зробить будь пиріг особливо смачним і незабутнім.

Інгредієнти:

  • макові зерна – 1 склянка;
  • горіхи і родзинки – 0,5 склянки;
  • сік лимона – 2 ч. л;
  • мед – 50 гр;
  • ванілін – 5 гр.

Час приготування: 1,5 години.

Калорійність: 360 калорій.

  1. Окропом залити весь мак і дати йому охолонути;
  2. Злити всю рідину і процідити;
  3. Розтерти його блендером або в ступці до густої однорідної маси;
  4. Горіхи і родзинки подрібнити, додати ванілін до меду;
  5. Змішати всі інгредієнти;
  6. Влити лимонний сік, але так, щоб не було зайвої рідини.

Смажені опеньки з картоплею — просте блюдо, але для того щоб його приготувати, потрібно знати кілька секретів.

Читайте як приготувати смачний салат з шинкою і сухариками.

М'ясні биточки з підливою — візьміть на замітку рецепт з покроковими підказками і фото.

Маково-яблучна начинка

Випічка з такою начинкою виходить соковитою і важливо правильно її готувати, інакше пироги можуть не тримати форму і розтікатися.

Продукти:

  • макові зерна – 1 склянка;
  • молоко – 200 мл;
  • мед і топлене масло – 2 ст. л;
  • цукор – 100 гр;
  • родзинки – 100 гр;
  • подрібнені горіхи – 0,5 склянки;
  • лимонна цедра – 80 гр;
  • яблуко (кислий сорт).

Час приготування: 40 хвилин.

Калорії: 390.

  1. Мак запарити, злити воду і перетерти блендером разом з горіхами і родзинками;
  2. Всі продукти (крім яблука) перемішати і скласти в глибоку каструлю;
  3. Постійно помішуючи, дати масі закипіти і прибрати з вогню;
  4. Поки всі остигає очистити яблуко від шкірки і насіння;
  5. Натерти на тертці яблуко і додати її до масі;
  6. Перемішати і відправляти в пироги.

Корисні поради

Щоб макова начинка точно вийшла, варто знати такі хитрощі:

  1. У випічку необхідно додавати вже остигнула начинку;
  2. Готовий мак добре додавати прямо в тісто;
  3. Замість блендера можна використовувати звичайну кавомолку;
  4. Чим довше мак перетирається, тим густіше стає начинка;
  5. Молоти зерна можна відразу з цукром;
  6. Замочувати зерна краще всього на ніч, так буде простіше їх вирішувати.

Готувати випічку з маком просто. Якщо бабусі все життя готували мак вручну, то хіба буде складно зробити начинку з ним блендером?

Що ще почитати: