Як зробити ніжну начинку з маку для випічки
Макова начинка традиційно використовується в багатьох рецептах випічки. З неї готують пироги, булочки, рулети і всіляке печиво. Також вона часто використовується в якості наповнення млинців або додається в каші. Традиційний український рецепт – це кутя на Різдво. Сьогодні приготувати таку випічку надзвичайно просто!
Як підготувати мак
Як правильно його підготувати, щоб вийшла смачна начинка?
Процес підготовки полягає у кількох етапах:
- Розпарювання зерен. Зробити це дуже просто – достатньо залити 100 грам маку склянкою окропу або гарячого молока (так начинка буде більш смачна). В такому стані зерна повинні распариваться протягом деякого часу (від півгодини до 12 годин);
- Після того, як вони добре набухнуть і распарятся, їх треба проварити. Попередньо зливши воду, яка залишиться після набрякання. Варити треба в окропі 40 хвилин на повільному вогні. У процесі можна додати цукор, вершкове масло, мед або сухофрукти;
- Як тільки зерна зваряться їх треба подрібнити за допомогою блендера або ступки.
Тільки після такого тривалого процесу мак можна додавати прямо в тісто або викладати в якості начинки. Сирими зернами можна тільки посипати булочки при випіканні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
мак - | 100 грам або 6 ст. л |
окріп - | 1 склянка |
цукор - | 4-6 ст. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 340 Ккал |
Щоб сирі зерна перетворилися в апетитну і смачну начинку необхідно їх правильно приготувати. Існує маса рецептів, але це класичний і найпростіший варіант. Його можна використовувати для пирогів, булочок і всіляких рулетів.
- Переглянути макові зерна і видалити запліснявілі, погані екземпляри;
- Якщо є запах вогкості, зерна слід злегка підсушити на сухій сковороді;
- З допомогою сита і великої ємності треба мак промити теплою водою. Так змиється весь пил і бруд. Пустотілі насіння спливуть і їх буде легко видалити;
- Залити окропом і варити 1 хвилину на середньому вогні. По закінченню цього часу треба зцідити зерна і дати їм трохи постояти. Завдяки цьому вони добре набухнуть і буде легше працювати;
- Наступний крок – подрібнення. Це найлегше зробити за допомогою блендера. Деякі дотримуються традицій і перетирають мак в ступці. Але це дуже довгий спосіб. Альтернативою може бути м'ясорубка з дрібною сіткою, через яку треба буде пропустити зерна 2 рази;
- Маса буде готова, як тільки всі зерна будуть подрібнені і придбають білуватий колір;
- Всипати цукровий пісок і розмішати начинку ще раз. Можна готувати випічку!
Як робити дуже ніжну макову начинку для випічки
Цей спосіб дозволить приготувати особливо ніжну начинку для рулетів. Завдяки цьому рецепту мак швидко розкривається і перетерти його в м'яку масу набагато простіше.
Продукти:
- мак – 250 грам;
- цукор – неповний стакан;
- яйце;
- сухофрукти – за бажанням.
Витрачений час: 25 хвилин.
Калорійність: 340 ккал.
- Зерна всипати в глибоку каструлю з товстим дном;
- Залити їх окропом так, щоб рівень води був на палець вище зерен. Дати 15 хвилин їм настоятися;
- Всипати цукор в каструлю і варити всю масу 5 хвилин на середньому вогні;
- Додати яйце і сухофрукти і добре збити блендером всю масу протягом 3-5 хвилин.
Мак з медом для булочок і пирогів
Така начинка робиться дуже просто, але завдяки своїм інгредієнтів виходить дуже ароматною і солодкою. Вона чудово підійде для будь-якої випічки.
Інгредієнти:
- мак — 150 гр;
- мед — 5 ст. л;
- 1 білок сирого;
- молоко — 125 мл;
- вода.
Час приготування: 1,5 години.
Калорійність: 360 калорій.
- Дати маку набрякнути. Щоб це відбулося швидше – всипати його в окріп і дати постояти до 15 хвилин;
- Процідити і знову залити гарячою водою. Повторити процедуру кілька разів;
- Закип'ятити молоко;
- Залити гарячим молоком зерна;
- На плиту поставити ємність з масою і варити 1 хвилину;
- Вимкнути вогонь і дати вмісту каструлі повністю охолонути;
- Злити молоко і добре процідити мак;
- Подрібнити зерна з допомогою блендера;
- Як тільки маса стане сіро-блакитний додати заздалегідь розтоплений мед;
- Додати попередньо збитий білок.
Святковий варіант
Такий варіант відмінно підійде для випічки, яка готується до важливого заходу або свята. Ароматна начинка зробить будь пиріг особливо смачним і незабутнім.
Інгредієнти:
- макові зерна – 1 склянка;
- горіхи і родзинки – 0,5 склянки;
- сік лимона – 2 ч. л;
- мед – 50 гр;
- ванілін – 5 гр.
Час приготування: 1,5 години.
Калорійність: 360 калорій.
- Окропом залити весь мак і дати йому охолонути;
- Злити всю рідину і процідити;
- Розтерти його блендером або в ступці до густої однорідної маси;
- Горіхи і родзинки подрібнити, додати ванілін до меду;
- Змішати всі інгредієнти;
- Влити лимонний сік, але так, щоб не було зайвої рідини.
Смажені опеньки з картоплею — просте блюдо, але для того щоб його приготувати, потрібно знати кілька секретів.
Читайте як приготувати смачний салат з шинкою і сухариками.
М'ясні биточки з підливою — візьміть на замітку рецепт з покроковими підказками і фото.
Маково-яблучна начинка
Випічка з такою начинкою виходить соковитою і важливо правильно її готувати, інакше пироги можуть не тримати форму і розтікатися.
Продукти:
- макові зерна – 1 склянка;
- молоко – 200 мл;
- мед і топлене масло – 2 ст. л;
- цукор – 100 гр;
- родзинки – 100 гр;
- подрібнені горіхи – 0,5 склянки;
- лимонна цедра – 80 гр;
- яблуко (кислий сорт).
Час приготування: 40 хвилин.
Калорії: 390.
- Мак запарити, злити воду і перетерти блендером разом з горіхами і родзинками;
- Всі продукти (крім яблука) перемішати і скласти в глибоку каструлю;
- Постійно помішуючи, дати масі закипіти і прибрати з вогню;
- Поки всі остигає очистити яблуко від шкірки і насіння;
- Натерти на тертці яблуко і додати її до масі;
- Перемішати і відправляти в пироги.
Корисні поради
Щоб макова начинка точно вийшла, варто знати такі хитрощі:
- У випічку необхідно додавати вже остигнула начинку;
- Готовий мак добре додавати прямо в тісто;
- Замість блендера можна використовувати звичайну кавомолку;
- Чим довше мак перетирається, тим густіше стає начинка;
- Молоти зерна можна відразу з цукром;
- Замочувати зерна краще всього на ніч, так буде простіше їх вирішувати.
Готувати випічку з маком просто. Якщо бабусі все життя готували мак вручну, то хіба буде складно зробити начинку з ним блендером?